Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 800zł

Kuba_67503

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zakupu używanych kolumn podłogowych jak i wzmacniacza, lecz najpierw chciałbym rozważyć wybór odpowiednich kolumn do 800zł. Mój pokój ma 16m2, muzyka jakiej głównie słucham to (rock, metal, pop) zależy mi na dość dobrym brzmieniu nie męczącej górze i przyzwoitym bassie z dobrym zejściem. Ogólnie żeby przyjemnie się słuchało i nie męczyły przy dłuższych odsłuchach na wyższych poziomach głośności.

Zastanawiam się nad tymi czterema modelami :

tannoy mercury m3

eltax liberty 5+

jbl lx800

Dali 104 (podobno lepsze od 505)

https://www.audiostereo.pl/topic/134749-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-800z%C5%82/

Witam, przymierzam się do zakupu używanych kolumn podłogowych jak i wzmacniacza, lecz najpierw chciałbym rozważyć wybór odpowiednich kolumn do 800zł. Mój pokój ma 16m2, muzyka jakiej głównie słucham to (rock, metal, pop) zależy mi na dość dobrym brzmieniu nie męczącej górze i przyzwoitym bassie z dobrym zejściem. Ogólnie żeby przyjemnie się słuchało i nie męczyły przy dłuższych odsłuchach na wyższych poziomach głośności.

tannoy mercury m3

eltax liberty 5+

jbl lx800

Jeśli chcesz mieć niski bas to weź pod uwagę dali ale 606.Mają mięsisty bas i niezły wykop (93dB!) Ja mam do odsprzedania niedrogo Dali 850 ale mimo wszystko to trochę ponad Twój budżet.

Acoustic Energy Evo three, choć monitory Evo one grają nawet lepiej a basu nie jest mniej. Szukaj Missionów i Wharfedale. W następnym tyg będę miał Wharfedale zarys 5000, dam znać jak grają

tannoy mercury m3

eltax liberty 5+

jbl lx800

według mnie do Twojego brzmienia zastanowiłbym sie nad Eltaxami.

De gustibus non est disputandum

według mnie do Twojego brzmienia zastanowiłbym sie nad Eltaxami.

Też nad nimi się zastanawiam, lecz czytałem opinię że występwały dwie wresje tych kolumn i lepiej wypadała starsza wersja która niestety jest trudniej dostępna

Też nad nimi się zastanawiam, lecz czytałem opinię że występwały dwie wresje tych kolumn i lepiej wypadała starsza wersja która niestety jest trudniej dostępna

To prawda weź na celownik te z czarnymi głośnikami.Jest sporo informacji na forum o tych kolumnach.Myślę,że do Twojego metrażu spokojnie wystarczyłyby Liberty 3+podstawkowe.

De gustibus non est disputandum

Mam obecnie Eltaxy Liberty 5+ (czarne mebrany) i Tannoye M3. Oba modele maja nieco inne podejście do prezentacji muzyki.

M3 grają cieplej i spokojniej, mają nasycony środek, mocny dół. Naturalnie oddają wokale. Za to góra stonowana. Dobre do wielogodzinnego odsłuchu, raczej spokojniejszych gatunków (akustyka, jazz, starszy rock). Odradzam do metalu, szybkiej elektroniki. Dobrze połączyć je z szybkim, energicznym, jaśniejszym lub neutralnym wzmakiem (Rotel, Arcam, Denon, Primare), a unikać mułowatych. Generalnie cała reszta toru powinna być jaśniejsza i szybka (CD lub DAC, kable), wtedy jest super.

Eltaxy są raczej neutralne, bardziej uniwersalne, dobrze zagrają praktycznie każdy gatunek. I wbrew opiniom mają solidny bas. Kwestia wydajnego wzmaka z mocnym basem, z dobrą kontrolą i niskim zejściem. No i odpowiedniego ich ustawienia, jeśli można sobie na to pozwolić. Moje napędza NAD 3300 PE lub Musical Fidelity B1 i jest w tym temacie ok.

Nie miałem styczności z wersją z jasnymi głośnikami więc nie wypowiadam się która jest lepsza. Ale mówi się, że z czarnymi podobno lepsze brzmienie.

Do 16 m2 Tannoy może dać za duży bas. Szybciej sprawdzą się Eltaxy. Bas jest ciut lżejszy i szybszy, nie przytłoczy.

Inna propozycja która tu padła do tego metrażu to podstawkowe. Tannoye M1, M2 lub Eltaxy 3+. Basu im nie brakuje, są bardziej "drapieżne", no i mniejszy koszt zakupu.

Wbrew obiegowym opiniom, moim zdaniem lepsze są nowsze Eltaxy na białych membramach. Brzmienie to coś pomiędzy Tannoy M3 a Liberty 5+ na czarnych membramach, a więc bardziej subtelne i ciepłe, z przyjemniejszym, głębszym basem, trochę szybsze i bardziej zwarte od Tannoy M3. Starsze na czarnych membramach grają jaśniej, mocniejszą górą i przydudniają wyższym basem. Takie bardziej agresywne, dla mnie trochę zbyt męczące były.

Za 500-600zł to fajne kolumny, ale w tak niskim budżecie każde dołożone 100zł robi różnicę. Za 800zł można kupić na pewno jeszcze lepsze kolumny czy to od Eltax czy Tannoy M3, Dali 104, szczególnie jeśli to będą kolumny starsze, z lat 80, ewentualnie jeszcze początków 90.

Wbrew obiegowym opiniom, moim zdaniem lepsze są nowsze Eltaxy na białych membramach. Brzmienie to coś pomiędzy Tannoy M3 a Liberty 5+ na czarnych membramach, a więc bardziej subtelne i ciepłe, z przyjemniejszym, głębszym basem, trochę szybsze i bardziej zwarte od Tannoy M3. Starsze na czarnych membramach grają jaśniej, mocniejszą górą i przydudniają wyższym basem. Takie bardziej agresywne, dla mnie trochę zbyt męczące były.

Za 500-600zł to fajne kolumny, ale w tak niskim budżecie każde dołożone 100zł robi różnicę. Za 800zł można kupić na pewno jeszcze lepsze kolumny czy to od Eltax czy Tannoy M3, Dali 104, szczególnie jeśli to będą kolumny starsze, z lat 80, ewentualnie jeszcze początków 90.

Dzięki za radę, a tak już pomijając te wszystkie wymienione modele co byś mi polecił lepszego do tych 800zł?

Miałem 5+ i moim zdaniem każde z poniższych będą lepsze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu nie wiadomo, jaki model dokładnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a do tego dochodzi jednak design, za który naprawdę warto dopłacić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co kto lubi, tyle, że 601 są w bardzo niewielkim stopniu podłogowe.

Z kolei aluminiowy tweeter, jak to w B&W - bywa męczący, a za to mało finezyjny ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.