Skocz do zawartości
IGNORED

Kwarcowa stabilizacja obrotow

jarexx

Rekomendowane odpowiedzi

Rezonator kwarcowy pelni role bardzo stabilnego obwodu w ukladzie elektronicznym regulujacym obroty silnika. zwyklae jest tam jakas petal fazowa PLL, nie wiem czy mam wchodzic w szczegoly...

W jakimś małym kawalątku jest to jednak zegarmistrzowskie forum:))) W swoim patefonie mam właśnie taką stabilizację i trzeb przyznać, że dzieła bez zarzutu, na temat teorii tunkcjonowania takiej stabilizacji jednak nie jestem w stanie Ci pomóc.

>lenin

Ogólnie sygnał z generatora kwarcowego jest porównywany z sygnałem uzyskanym z tachometru, zliczającego obroty talerza. Każda odchyłka powoduje powstanie sygnału błędu, korygującego obroty silnika. Choć to brzmi fantastycznie, nie wszysstkie gramofony DD były lepsze od zwykłych paskowców. W niektórych elementy stosowane w sterowaniu były tanie i byle jakie i w efekcie obroty talerza jednak pływały.

Pozdr,

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli dobrze pamiętam, to silniki synchroniczne były stosowane do napędu rejestratorów parametrów procesów przemysłowych - rysowały linię na taśmie papierowej - oraz w programatorach polskich pralek automatycznych. Były zasilane z 220V/50Hz. Ale to są raczej "mikrosilniki", zupełnie nie nadające się do napędu ciężkiego talerza gramofonu. Ich moment obrotowy jest mały i musiały być wyposażone w przekładnię zwalniającą obroty i zwiększającą moment.

GM

Oto kawalek gramofonu direct drive z zaznaczonym kwarcem. W tym modelu uklad stabilizacji jest bardzo rozbudowany i zawiera wszystko najlepsze, co bylo do zastosowania w tamtych czasach(1981). Teraz by to pewnie jeden chip zalatwil;)

[obrazekLUKASZ-220725_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jjp->

A jaki silnik zastosowaliście z fadeover'em , jeśli to nie tajemnica oczywiście?

Jestem w trakcie tworzenia czegoś, co w przyszłości przy odrobinie szczęścia ma być gramofonem (może będzie tylko adapterem) wykorzystującym bebechy (łożysko,talerz,ramię) z Daniela. Brak mi już tylko napędu. Co prawda jeden dobry człowiek, z analogową duszą, dał mi namiary na kilka sklepów/firm w internecie z takimi ustrojstwami (i pewnie z nich skorzystam), ale może jest jakiś sklep "rzeczywisty" w okolicach wielkiego miasta, w którym można by coś wybrać/kupić.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.