Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw 2.0 do 4000 zł

teski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jestem zdecydowany na zakup systemu stereo i od jakiegoś czasu szukam odpowiedniego sprzętu. Niestety jestem nowicjuszem i im więcej czytam tym bardziej się w tym wszystkim gubię. Zestawu mam zamiar używać głównie do słuchania radia/radia internetowego/spotify/usb. CD słucham sporadycznie, głównie z powodu braku czasu. Lubię gdy dźwięk jest czysty, klarowny, szczegółowy, daje się odróżnić poszczególne instrumenty, detale.

Budżet to okolice 4000 PLN (z głośnikami).

Pomieszczenie, w którym będę z niego korzystał to salon o wymiarach 4 x 6 m2, z dodatkowo przyklejoną otwartą kuchnią, klatką schodową i korytarzem (dosyć dużo dodatkowych otwartych rezonujących przestrzeni) i stosunkowo wysokim suficie. Sprzęt będzie stał na krótszej ścianie.

Jednym z ważniejszych czynników jest łatwość dostępu i obsługi, również przez małżonkę (np. za pomocą smartfona) stąd wstępny wybór padł na Yamahę i jej Musiccast. Oboje powinniśmy docenić to co ma do zaoferowania.

Po pierwszym i kilku kolejnych sitach na polu boju pozostały WXA-50, R-N303D, MCR-N670D. Z punktu widzenia Musiccast nie powinny się niczym różnić. Jestem świadom tego, że będę musiał poświęcić pewne funkcje w poszczególnych zestawach tzn. WXA-50 nie ma radia fm, cd, R-n303d również, n670d ma właściwie wszystko ale pytanie czy nie kosztem jakości.

Który z wymienionych zagra najlepiej? Będę wdzięczny za uwagi i ewentualne porady - może otworzą mi oczy na mankamenty których do tej pory nie zauważałem.

Aha, chciałbym żeby głośniki były podstawkowe na stojakach. Miałem okazję przesłuchać WXA-50 oraz MCR-N670D na B&W 685 S2. Nie mam za dużego porównania do innych kolumn, ale miałem wrażenie że brakowało im basu (lub jego barwa nie była dla mnie odpowiednia) i szczegółowości. Jeżeli nie powyższe to co innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/134671-zestaw-20-do-4000-z%C5%82/

Pierdziawki typu r-n303d to sobie odpuść, wydając cztery koła na coś takiego, będziesz zawiedziony.

Mogą być podlogowki? Czy muszą być monitory?

Z monitorów sprawdź w tej kwocie Dali Zensor 3.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz wielkość salonu, proponowałbym wybór pomiędzy amplitunerami Yamaha i Pioneer. Znacznie lepszą brzmieniowo opcją będzie Yamaha R-N402D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n402d.html) lub model flagowy R-N602 (https://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html). Jako alternatywa spójrz porszę na bardzo dobry i nowoczesny amplituner Pioneer SX-N30DAB (https://www.q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html). Co prawda nie ma systemu Music Cast, za to jest bardzo bogato wyposażony w systemy otwarte DTS Play-Fi czy Google Cast. Brzmieniowo Yamaha jest bardziej rockowa, eksponuje skrajne pasma. Pioneer jest równiejszych lepiej wypełniony, dokładniejszy, bardziej analityczny. Za kilka dni będzie jeszcze jeden świetny amplituner Onkyo TX-8250 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8250.html), którego cena będzie oscylowała w granicach 2500 zł.

Kwestia kolumn - na pewno namawiałbym na zestaw Monitor Audio Silver 2 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-2.html). To kolumny, grające mocno, dynamicznie i bardzo swobodnie, przestrzennie. Alternatywą o bardziej ciepłym, miękkim charakterze jest duńska konstrukcja Dali Zensor 3 (https://www.q21.pl/dali-zensor-3.html). Jeśli lubisz szybsze, mocniejsze kawałki, zwróć także na francuskie kolumny Focal Chorus 706 (https://www.q21.pl/focal-chorus-706.html). Na koniec propozycja najbardziej audiofilską, oferująca równiejsze, bardz plastyczne, dobrze wypełnione brzmienie - najnowsze brytyjskie monitory Kef Q350 (https://www.q21.pl/kef-q350.html). Poza samym charakterem brzmienia, kolumny wyróżniają się świetną sceną, przestrzenią za sprawą współosiowego głośnika wysokotonowego.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, spójrz także na przygotowane przez nas zestawy promocyjne (https://www.q21.pl/category/zestawy-stereo-z-kolumnami). W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej na zestawy, które nie znajdują się na liście zestawów promocyjnych, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za powyższe.

Podczas odsłuchu MCR-N670D wypadł słabiej niż WXA-50, choć to tylko moja subiektywna opinia - przy źródle z usb/spotify/radio internetowe i tych samych monitorach, ciężko mi to sobie samemu wytłumaczyć. Może są to jednak aspekty, których jako nowicjusz nie rozumiem. Jedno wiem - gdybym w ciemno kupił MCR-N670D w zestawie z B&W 685 S2 to z pewnością bym żałował - zestaw zupełnie nie zrobił na mnie spodziewanego wrażenia przy cenie >4k.

Jeżeli chodzi o Yamahę, to pewnie będę wybierał pomiędzy R-N602 lub WXA-50.

Podobna moc wyjściowa/kanał i cena. Jeżeli oferują to samo, to czy jest sens brać takiego klocka jak R-N602. Chyba, że miałbym spodziewać się jeszcze lepszej jakości dźwięku?

Jest jeszcze jedna wątpliwość - zupełnie nie zamykam się na inne systemy, ale z tego co czytałem (pewnie połowa z tego to papka marketingowa poparta sponsorowanymi artykułami) rozwiązanie Musiccast jest najbardziej stabilne i przystępne. Jak wspomniałem we wstępie, ze wszystkich udogodnień nowego sprzętu miałaby korzystać również moja żona i chciałbym żeby interfejs był klarowny i zachęcał ją do używania bez zagłębiania się w zbędne detale. Uprzedzam, że nie miałem okazji sprawdzić w praktyce rozwiązań Onkyo, Marantz czy Pioneer - jeżeli uważacie, że niczym nie ustępują Musiccast to na pewno przetestuję.

Co do monitorów to na następnym odsłuchu na pewno pojawią się Dali Zensor 3.

Najbardziej stabilny i przystępny jest SONOS i długo długo nic...

Music Cast to raczej mocno średni naśladowca z niższej ligi ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zanim wydasz kase na to byleco zrób jedną rzecz, weź 2-3 ładne płyty CD, idz do sklepu i poproś żeby Ci ją puścili przez RN602 a potem np. na wspomnianym przeze mnie Marantzu PM 6006, lub jakimkolwiek zwykłym wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

na polu boju pozostały WXA-50, R-N303D, MCR-N670D

IMHO przy stereo to co najmniej 50% powinieneś poświęcić na kolumny, bo to decyduje o jakości dźwięku. Wybór kolumn to najważniejsze zadanie. Dobre kolumny mogą przetrzymać parę zmian elektroniki ;)

Odtwarzacz CD i radio FM przegrywają z serwisami internetowymi, chyba dzisiaj nie ma sensu w to inwestować.

MusicCast to jest system do nagłośnienia wielu pomieszczeń (multiroom). Musiałbyś mieć co najmniej 2 urządzenia MultiCast, żeby z tego systemu skorzystać. Obsługa przez telefon nie jest powiązana z MusicCast ale z obecnością funkcji sieciowych w sprzęcie (podłączenie do sieci lokalnej, Spotify, DLNA). Nie tylko Yamaha to oferuje.

Z tego co wymieniłeś, WXA-50 najbardziej mi się podoba, ale w Twoim budżecie chyba lepiej wybrać R-N303D. Jeżeli masz TV w pobliżu, to sugerowałbym przyjrzenie się Yamasze RX-V681. W sprzęcie KD za podobną cenę dostajesz znacznie więcej, nawet jeżeli podłączysz tylko 2 kolumny.

W R-N303D http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/amplitunery-stereo/yamaha-r-n303d.html masz oczywiście zwykły tuner FM, i jest to mocniejsze urządzenie niż WXA-50.

Możesz też przemyśleć model R-N602 http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n602.html, który oferuje najwięcej pośród tych urządzeń zarówno pod względem możliwych połączeń jaki jakości dźwięku.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Yamaha R-n602 też wypada nie ciekawie brzmieniowo jak już chcesz lepszej jakości dźwięku to może Yamaha As701 plus raspebery, masz bluetooth i wszystkie serwisy typu Spotify, wszystko sobie obslugujesz smartfonem, nie musisz dokupywac Dac, ponieważ w tym wzmaku już masz wbudowany.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Najbardziej stabilny i przystępny jest SONOS i długo długo nic...

Music Cast to raczej mocno średni naśladowca z niższej ligi ;)

Ukryta Zawartość

Zanim wydasz kase na to byleco zrób jedną rzecz, weź 2-3 ładne płyty CD, idz do sklepu i poproś żeby Ci ją puścili przez RN602 a potem np. na wspomnianym przeze mnie Marantzu PM 6006, lub jakimkolwiek zwykłym wzmacniaczu.

Umawiając kolejny odsłuch z pewnością posłucham tego Marantza - głównie z ciekawości jak radzi sobie z obsługą funkcji sieciowych. Z całą wdzięcznością dla udzielonej porady, zastanawiam się tylko nad sensem brania płyt CD jeżeli podobnie jak do R-N602, musiałbym dokupić do niego odtwarzacz CD a to już dalej podnosi cenę. Chodzi mi o to że, jeżeli zrezygnuję z CD na rzecz funkcji sieciowych, to czy Marantz nadal będzie wypadał lepiej w porównaniu do Yamahy - pod względem dźwięku i łatwości codziennego użytkowania? Tak czy inaczej dam mu oczywiście szansę ;)

Musiałbyś mieć co najmniej 2 urządzenia MultiCast, żeby z tego systemu skorzystać. Obsługa przez telefon nie jest powiązana z MusicCast ale z obecnością funkcji sieciowych w sprzęcie (podłączenie do sieci lokalnej, Spotify, DLNA). Nie tylko Yamaha to oferuje.

Na myśli miałem oczywiście wykorzystanie aplikacji Musiccast Controller pod kątem funkcji sieciowych a nie multiroom (chociaż sprzęt to oczywiście umożliwia w przyszłości).

Z tego co wymieniłeś, WXA-50 najbardziej mi się podoba, ale w Twoim budżecie chyba lepiej wybrać R-N303D.

Oba wymienione powyżej mieszczą się w tym samym zakresie cenowym, razem z zestawem powiedzmy Dali Zensor 3 tzn. < 4k PLN. Różnice 200-300 PLN nie mają dla mnie znaczenia dopóki domykam się w przyjętym budżecie. Wolę dopłacić jeżeli wiem, że jakość będzie lepsza.

W R-N303D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz oczywiście zwykły tuner FM, i jest to mocniejsze urządzenie niż WXA-50.

Możesz też przemyśleć model R-N602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który oferuje najwięcej pośród tych urządzeń zarówno pod względem możliwych połączeń jaki jakości dźwięku.

Jeżeli dobrze rozumiem wcześniejsze posty i poprawnie to sobie w głowie układam to jeżeli już zostajemy przy Yamaha: R-N602 > R-N303D > WXA-50 > MCR-N670D, czy tak?

Załóżmy, że wszystko wpięte do takich samych monitorów stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli dobrze rozumiem wcześniejsze posty i poprawnie to sobie w głowie układam to jeżeli już zostajemy przy Yamaha: R-N602 > R-N303D > WXA-50 > MCR-N670D, czy tak?

Załóżmy, że wszystko wpięte do takich samych monitorów stereo.

Można to tak ująć, choć są zestawienia w których WXA-50 brzmi lepiej niż inne urządzenia z rodziny MusicCast.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mi nie chodzi o słuchanie płyt CD bo to dawno straciło sens w erze streamingu ;) Chodzi o to że w tej samej cenie możemy mieć dobry wzmacniacz z dodatkowym urządzeniem jako źródło i mieć dobry dzwiek albo kupić zintegrowany sprzęt o tragicznych parametrach, niedopracowanym sterowaniu i raczej krótkiej żywotności.

Niestety "jeden z najbardziej cenionych i nagradzanych wzmacniaczy w swojej kategorii" ma małe szanse w konfrontacji z "gadżetem wifi srifi" ;)

Mi nie chodzi o słuchanie płyt CD bo to dawno straciło sens w erze streamingu ;) Chodzi o to że w tej samej cenie możemy mieć dobry wzmacniacz z dodatkowym urządzeniem jako źródło i mieć dobry dzwiek albo kupić zintegrowany sprzęt o tragicznych parametrach, niedopracowanym sterowaniu i raczej krótkiej żywotności.

MusicCast jest stabilny jak diabli, a brzmienie urządzeń niech najlepiej zainteresowany porówna sam.

Jeśli jednak zechce pójść w oddzielny wzmacniacz i streamer to może spróbować np. NAD 326 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c326bee.html + WXAD10 http://www.tophifi.pl/akcesoria/akcesoria-av/yamaha-musiccast-wxad-10.html a może urządzenie mające już chromecasta w sobie czyli NAD C338 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c338.html. Wybór jest ogromny

www.tophifi.pl

Niestety "jeden z najbardziej cenionych i nagradzanych wzmacniaczy w swojej kategorii" ma małe szanse w konfrontacji z "gadżetem wifi srifi" ;)

Nie mówię "nie" :) Na pewno dam szansę Marantz PM6006 przy następnym odsłuchu.

Teski myślę ze sam musisz posłuchać tej Yamahy R-N 602 i ocenić samemu czy Ci odpowiada , ja byłem w jej posiadaniu ponad rok i jedynie z czego byłem zadowolony to radio internetowe:) Natomiast Dali Zensor 3 to bardzo fajne kolumny i gra to u mnie w kuchni z Yamaha MCR-N560

MusicCast jest stabilny ,użytkuje od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony :)

MusicCast jest stabilny jak diabli, a brzmienie urządzeń niech najlepiej zainteresowany porówna sam.

Jeśli jednak zechce pójść w oddzielny wzmacniacz i streamer to może spróbować np. NAD 326

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + WXAD10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a może urządzenie mające już chromecasta w sobie czyli NAD C338

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wybór jest ogromny

Wolałbym, żeby streamer był już wbudowany w urządzeniu, to przynajmniej pozwala zawęzić trochę poszukiwania, a że wybór ogromny to wiem - właśnie dlatego podpytuję co wybrać ;) Z samej Yamahy cztery wymienione przeze mnie urządzenia są w zbliżonej cenie, wszystkie mają Musiccast, złącza w 95% te same. Wydaje się, że praktycznie niczym nie powinny się różnić. Gdyby się chciało skomplikować to można jeszcze KD dołożyć np. rx-V483 i tak dalej i tak dalej. Tak czy inaczej wybór padł na STEREO i dedykowane do tego rozwiązania z naciskiem na funkcje sieciowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R-N602 > R-N303D > WXA-50 > MCR-N670D, czy tak?

To trudno powiedzieć.

IMHO N670 to inna kategoria sprzętu, trudno porównywać. Dla klientów, którzy chcą kupić, postawić i ma działać.

N303 to jest mniej więcej to co N602 w trybie direct, czyli uproszczony wariant, bez gałek analogowych. Ta prostota może być zaletą.

WXA-50 to trochę inna koncepcja, sprzęt bazujący na procesorze DSP. Trudno nawet powiedzieć, co faktycznie robi. Jak zgaduję, to dopasowuje dolny zakres pasma przenoszenia do właściwości kolumn, może nawet ma aktywną zwrotnicę dla subwoofera. Oferuje cyfrowy loudness, chociaż nie wiem jak to zadziała bez kalibracji (loudness z kalibracją ma RX-V681 i to jest świetna funkcja).

Tak czy inaczej wybór padł na STEREO i dedykowane do tego rozwiązania z naciskiem na funkcje sieciowe.

To jest podejście nieco dogmatyczne. I to Cię będzie kosztować, bo sprzęt stereo jest droższy niż odpowiedniki KD, mimo że w amplitunerze KD siedzi znacznie więcej elektroniki, praw licencyjnych i mocy obliczeniowej.

To trudno powiedzieć.

IMHO N670 to inna kategoria sprzętu, trudno porównywać. Dla klientów, którzy chcą kupić, postawić i ma działać.

N303 to jest mniej więcej to co N602 w trybie direct, czyli uproszczony wariant, bez gałek analogowych. Ta prostota może być zaletą.

WXA-50 to trochę inna koncepcja, sprzęt bazujący na procesorze DSP. Trudno nawet powiedzieć, co faktycznie robi. Jak zgaduję, to dopasowuje dolny zakres pasma przenoszenia do właściwości kolumn, może nawet ma aktywną zwrotnicę dla subwoofera. Oferuje cyfrowy loudness, chociaż nie wiem jak to zadziała bez kalibracji (loudness z kalibracją ma RX-V681 i to jest świetna funkcja).

Z tym porównaniem (R-N602 > R-N303D > WXA-50 > MCR-N670D) to trochę moja prowokacja była :) Rozumiem w 100%, że porównuję odmienne kategorie sprzętu, ale dla laika i nowicjusza właściwie niczym się nie różnią (na papierze). Jak się to porównuje na sucho, to wszystko się zlewa w jeden wielki worek 'identycznego' sprzętu, a mówimy tylko o Yamaha - gdzie inni producenci.

To trudno powiedzieć.

To jest podejście nieco dogmatyczne. I to Cię będzie kosztować, bo sprzęt stereo jest droższy niż odpowiedniki KD, mimo że w amplitunerze KD siedzi znacznie więcej elektroniki, praw licencyjnych i mocy obliczeniowej.

Czyli mam rozumieć, że RX-V483 > R-N602 & R-N303D na równi > MCR-N670D. Nad tym wszystkim jak duch krąży gdzieś WXA-50.

Czyli mam rozumieć, że RX-V483 > R-N602 & R-N303D na równi

Ja bym oceniał RX-V483 na równi z tymi stereo. Dostajesz więcej funkcjonalności (HDMI, kalibracja i korekta głośników, zwrotnice aktywne), za nieco lepszą cenę. Ciekawe amplitunery Yamah zaczynają się od RX-V681, który chyba nadal jest tańszy od WXC-50.

Zwróć uwagę, że amplitunery KD są co roku nieco udoskonalane i wypuszczane z nowym numerem. Tegoroczne modele to RX-V483 i RX-V683, zeszłoroczne to RX-V481, RX-V681. Wszystkie są nadal dostępne, tyle że zeszłoroczne są tańsze. Czasami dużo tańsze. W tym roku Yamaha dodała obsługę Tidala do amplitunerów KD, co dla niektórych może być istotne.

Ocena 3,6/5 i przewaga zdecydowanie małoprzychylnych komentarzy na temat apki o tym zaświadcza ... jak diabli ;)

Obydwoje wiemy że Chromecast jest lepszy i lepszy jest zewnętrzny ;)

Wracając do tematu, sprawdziłem jeszcze jak na tle innych kontrolerów wypada Musiccast.

Wygląda na to, że najlepiej.

Musiccast Controller: 3,6

Pioneer ControlApp: 3,3

Onkyo controller: 3,0Denon Remote App: 2,9

Marantz Remote App: 2,6

Ja bym oceniał RX-V483 na równi z tymi stereo. Dostajesz więcej funkcjonalności (HDMI, kalibracja i korekta głośników, zwrotnice aktywne), za nieco lepszą cenę. Ciekawe amplitunery Yamah zaczynają się od RX-V681, który chyba nadal jest tańszy od WXC-50.

Zwróć uwagę, że amplitunery KD są co roku nieco udoskonalane i wypuszczane z nowym numerem. Tegoroczne modele to RX-V483 i RX-V683, zeszłoroczne to RX-V481, RX-V681. Wszystkie są nadal dostępne, tyle że zeszłoroczne są tańsze. Czasami dużo tańsze. W tym roku Yamaha dodała obsługę Tidala do amplitunerów KD, co dla niektórych może być istotne.

Z tego co się rozeznałem to ogólna opinia jest taka, że wzmacniacz/amplituner dedykowany do stereo zawsze będzie lepiej odtwarzał muzykę niż KD w stereo. W moim przypadku zdecydowanie potrzebuję sprzętu do muzyki, owszem - mam konto na Netflix i często korzystam, ale praktycznie nie posiadam i nie oglądam treści żadnych treści w wysokiej jakości.

W R-N303D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz oczywiście zwykły tuner FM, i jest to mocniejsze urządzenie niż WXA-50.

Możesz też przemyśleć model R-N602

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który oferuje najwięcej pośród tych urządzeń zarówno pod względem możliwych połączeń jaki jakości dźwięku.

R-N303D już opadł. Z Yamahy zostały R-N602 vs WXA-50. Na odsłuch wezmę jeszcze SX-N30, żeby potestować ich aplikację sieciową. Z czymś jeszcze warto porównać ww. sprzęt w podobnym przedziale cenowym?

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz wielkość salonu, proponowałbym wybór pomiędzy amplitunerami Yamaha i Pioneer. Znacznie lepszą brzmieniowo opcją będzie Yamaha R-N402D (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub model flagowy R-N602 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jako alternatywa spójrz porszę na bardzo dobry i nowoczesny amplituner Pioneer SX-N30DAB (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Co prawda nie ma systemu Music Cast, za to jest bardzo bogato wyposażony w systemy otwarte DTS Play-Fi czy Google Cast. Brzmieniowo Yamaha jest bardziej rockowa, eksponuje skrajne pasma. Pioneer jest równiejszych lepiej wypełniony, dokładniejszy, bardziej analityczny. Za kilka dni będzie jeszcze jeden świetny amplituner Onkyo TX-8250 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), którego cena będzie oscylowała w granicach 2500 zł.

Kwestia kolumn - na pewno namawiałbym na zestaw Monitor Audio Silver 2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumny, grające mocno, dynamicznie i bardzo swobodnie, przestrzennie. Alternatywą o bardziej ciepłym, miękkim charakterze jest duńska konstrukcja Dali Zensor 3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jeśli lubisz szybsze, mocniejsze kawałki, zwróć także na francuskie kolumny Focal Chorus 706 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Na koniec propozycja najbardziej audiofilską, oferująca równiejsze, bardz plastyczne, dobrze wypełnione brzmienie - najnowsze brytyjskie monitory Kef Q350 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Poza samym charakterem brzmienia, kolumny wyróżniają się świetną sceną, przestrzenią za sprawą współosiowego głośnika wysokotonowego.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, spójrz także na przygotowane przez nas zestawy promocyjne (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej na zestawy, które nie znajdują się na liście zestawów promocyjnych, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać.

Tak jak pisałem, WXA-50 słuchałem z B&W 652 S2 i to nie było do końca moje brzmienie (chociaż wypadł lepiej niż MCR-N670D) - wydaje mi się, że głównie ze względu na monitory. Na czym w takim razie przesłuchać Yamahy (do wyboru pozostawiłem sobie R-N602 i WXA-50)?

Lubię jazz klasyczny w wydaniach big bandowych, smooth jazz, blues, elektronikę, czasem rock - raczej mniej dynamiczne brzmienia z wyraźnie zarysowanymi sekcjami i możliwością odróżnienia poszczególnych instrumentów. Bardziej cenię sobie detaliczny i precyzyjny dźwięk w wysokim/średnim paśmie (byle nie za wysokie) niż mocne uderzenie basu. Pytanie, które monitory mogą mi się spodobać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teski, posłuchaj sobie i porownaj swoje zabawki Yamahy ze wzmacniaczem As701. Doznania bezcenne.

Yamahy nie zgrywają się z B&W.

Teski, posłuchaj sobie i porownaj swoje zabawki Yamahy ze wzmacniaczem As701. Doznania bezcenne.

Yamahy nie zgrywają się z B&W.

Problem jest w tym, że ani A-S701 ani A-S501 (bo wydaje mi się, że tu dużej różnicy nie ma i nie ma potrzeby szukać tak wysoko) nie ma Musiccasta, a to jest podstawowe założenie. Zawsze mogę dołożyć WXAD-10 żeby tego Musiccasta na siłę docisnąć, ale to znowu winduje cenę do góry i tworzy kolejny twór, kolejne kable itd.

Kupujesz Raspberry Pi 3 i nie potrzeba żadnych music castow, to urządzenie ma WiFi i Bluetooth.

Zrobisz jak uważasz, ale wydasz kasę na coś ma wszystko, a gra byle jak.

porownaj swoje zabawki Yamahy ze wzmacniaczem As701

Schemat A-S701 jest dostępny w sieci. Ma przedwzmacniacz jak amplituner KD z serii RX-V4xx, ten sam scalak 8-kanałowy. Ale ma 4 kanały ciekawie wykorzystane do CD Direct z symetrycznym sygnałem. Końcówkę mocy ma dość podobną do amplitunerów Yamahy z wyższej półki, przy czym ma podwójne pary tranzystorów wyjściowych, co jest pozytywne. Wejście cyfrowe ma takie jak wszystkie amplitunery KD Yamahy, DAC bardzo przyzwoity PCM5102 (chyba niektóre haty to RPI to używają).

Gdybyś szukał bardziej wyrafinowanych rozwiązań analogowych niż w KD, to musisz przejść do wzmacniaczy serii A-S1000 lub wyżej.

Witaj

Co do tych amplikacji to bral bym te wyniki przez palce.

Żadna nie jest specjalnie trudna.

Chodź faktycznie denona i marantza jest po prostu toporna. Pioneer Onkyo i Yamaha mają dość łatwe i intuicyjne.

W obecnej cenie masz do wyboru świetny zestaw Yamaha RN 602 z heco 500 lub podstawkowymi i dużymi elacami b6 lub Pioneer sxn30 z bardzo dobrymi quantum od magnata 677 lub polskimi melodikami bl40mkII.

Podjedz na odsluch. Jak masz za daleko to napisz i wypożyczymy ci sprzęt do domu.

• 4 tygodnie później...

Po kolejnych godzinach spędzonych na porównywaniu, zastanawianiu się i czytaniu ostateczny-ostateczny wybór rozegra się pomiędzy:

Yamaha R-N602

Pioneer SX-N30DAB

Onkyo TX-8250

Mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się wybrać na odsłuch ww. sprzętu do salonu.

Nie ma faworyta - wszystko rozstrzygnie sesja i wrażenia z obsługi przez aplikację (co jak wspominałem wcześniej jest równie ważne jak wrażenia słuchowe).

Ewoluowała również moja koncepcja dot. kolumn.

Myślę, że mogłyby to być również małe i zgrabne kolumny podłogowe typu: indiana line tesi 560, indiana line tesi 550x.

Czy możecie proszę zaproponować inne ciekawe zestawy kolumn, które będą się zgrywały z wymienionym sprzętem?

Spójrz na Indiana Line Tesi 561 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-584.html i przy okazji odsłuchu sprawdź mimo wszystko R-N602 z B&W 685S2

www.tophifi.pl

Różnice miedzy amplitunerami mogą być bardzo niewielkie dlatego postaram się poświęcić trochę czasu na ich porównanie.

Co do kolumn to obstawiał bym jednak podłogówki. Magnat Quantum 677, Tesi 560 czy Melodika BL40MKII. To dobre produkty o różnym brzmieniu, dlatego do porównań będą na prawdę dobre.

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.