Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaczem Onkyo c-n7050

Grzesh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem odtwarzacza sieciowego cd c-n7050. Użytkuję go już drugi rok i do tej pory wszystko było z nim ok. Jednak od wczoraj pojawił się problem. Jako że nie jestem ekspertem postaram się opisać problem najlepiej jak umiem.

Otóż mam problem z odtwarzaniem plików z sieci domowej. Nadmienię że do wczoraj wszystko było ok, moja sieć opiera się na "serwerze" jakim jest odtwarzacz Dune Base HD, do niego mam podłączone dwa dyski zewnętrzne. Na jednym z tych dysków mam muzykę, którą właśnie odtwarzałem odtwarzaczem Onkyo c-n7050. Serwer, czyli odtwarzacz Dune mam podłączony do routera Asua RT-AC51U przewodem ethernet, tak samo jak c-n7050. Pliki odtwarzałem wybierając z menue odtwarzacza Net - Home Media -Dune a następnie z dysku wybierałem z folderu pliki, które chcę odtwarzać. Wczoraj zaczęło to szfankować, na początek po wybraniu plików muzycznych mniej więcej po 10 minutach na wyświetlaczu otrzymywałem komunikat (No Server) i po zakończeniu utworu, który był odtwarzany odtwarzacz przestawał grać. Po jego restarcie wybierałem znów po kolei NET - Home Media - Dune itd.... Jednak proces cały czas się powtarzał. Restartowałem i Dune i router, nic to nie dało. Dziś jest jeszcze gorzej bo wchodząc w menue Net - Home Media odtwarzacz nie widzi nic, cały czas jest komunikat (No Server). Nadmienię że nic nie zmieniałem ani w Dune ani w routerze a ponad 1,5 roku wszystko działało jak należy. Niestety sprzęt jest po gwarancji, zresztą wolałbym nie dawać go do serwisu, choć jak będzie trzeba to go oddam...

Pytanie jakie chciałbym zadać czy ktoś spotkał się z tym problemem, jak czy wogóle można go rozwiązać. Będę wdzięczny za każde sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/134558-problem-z-odtwarzaczem-onkyo-c-n7050/

Ciekawe czy to w ogole wina odtwarzacza. Powodem może być sam serwer, dysk, router Wi-Fi... Mi też czasem zrywa połączenie z routerem. Czasami jest dobrze kilka dni, a czasem trafi się dzień że ciągle zrywa z nie wiadomych powodów.

?👈

Spróbuj rozeznać, które urządzenie sprawia kłopot. Np. możesz użyć foobar2000 na PC z wtyczką foo_upnp czy BubbleUPNP na telefonie z Androidem. Oba programy mogą zarówno odtwarzać muzykę z serwera jak i dostarczać muzykę do Onkyo.

Też się zastanawiam czego to może być wina, teraz w ciągu godziny c-n7050 znów "zauważył" Diuna (server) ale nawet nie mineło 10 minut i znów miałem komunikat No Server. Wszystkie inne urządzenia działają bez zarzutu. Dziwne jest też to że wcześniej Onkyo w Home Media widział też laptopy, które są w sieci, pendrive, który jest w routerze, teraz nawet przez chwilę nie pokazał mi tych urządzeń tylko Diuna i to na chwilę.... Nie wiem co robić, czy można jakoś ten odtwarzacz podłączyć do kompa i coś pozmieniać w ustawieniach???

Na początek warto sprawdzić sieć. Z kompa trzeba wykonać ping-a do poszczególnych urządzeń w sieci. Czasy odpowiedzi w sieci lokalnej powinny być niskie (kilka ms) i bez utrat.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.