Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podstawkowe do Densen Beat100 zamiast Dali 450

naczesany

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jakie kolumny kupić pod Densen Beat100. Dotychczas użytkowałem Dali 450, połączenie Van Den Hul Magnum, interkonektor Siltech SQ 28 G3. Gra to trochę misiowato (pewnie za sprawą Van Den Hula) brakuje mikro detali (wina Dali?). Ostatnio nabyłem DAC Hegel HD11. Długo nie mogłem się przekonać do plików wysokiej rozdzielczości ale w końcu stwierdziłem że to inna bajka (na plus).

Myślę, że najsłabszym ogniwem w moim systemie są Dali i dlatego je chciałbym wymienić. Zależy mi na większej detaliczności, przestrzeni, mikrosmaczkach, niekoniecznie na głębokim basie (raczej ma być szybki) dlatego wolałbym podstawkowe. Pomieszczenie ma ok. 20 m2. Preferencje muzyczne: większość nagrań z lat 80, 90 kiedy jeszcze przywiązywano wagę do nagrania płyty, oprócz jazzu, hip hopu.

Może B&W CDM-1NT w powyższej konfiguracji dobrze by zagrały?

Np. te?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choć cena wydaje mi się trochę zawyżona.

Ukryta Zawartość

Osobiście szukając smaczków raczej skłaniał bym się w takim kierunku:

Ukryta Zawartość

B&W to inna szkoła, jak dla mnie, może dlatego, że sam mam DIY na tej Vifie XT ;-)

Poszukiwania zakończyłem, też mimo pewnych niedostatków rysowania basu.

A co do: analityczności, naturalności barwy, wybrzmień czy naturalnej agresji żadnych uwag

krytycznych dotyczących góry pasma nie mam.

A muzyka - bez hip hopu czy rapu, ale od sonat barokowych

po Stevie Ray Vaughana czy Aerosmith i Prince'a.

Ze skruchą przyznam też, że ośmielam się również słuchać jazzu, szczególnie akustycznego w triach :-(

Jak szukasz otwarcia czy analityczności zwróć uwagę też na okablowanie - łącznie z IC.

Są jeszcze np prawie nówki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Osobiście szukając smaczków raczej skłaniał bym się w takim kierunku:

Ukryta Zawartość

B&W to inna szkoła, jak dla mnie, może dlatego, że sam mam DIY na tej Vifie XT ;-)

Poszukiwania zakończyłem, też mimo pewnych niedostatków rysowania basu.

A co do: analityczności, naturalności barwy, wybrzmień czy naturalnej agresji żadnych uwag

krytycznych dotyczących góry pasma nie mam.

A muzyka - bez hip hopu czy rapu, ale od sonat barokowych

po Stevie Ray Vaughana czy Aerosmith i Prince'a.

Ze skruchą przyznam też, że ośmielam się również słuchać jazzu, szczególnie akustycznego w triach :-(

Jak szukasz otwarcia czy analityczności zwróć uwagę też na okablowanie - łącznie z IC.

Są jeszcze np prawie nówki:

Ukryta Zawartość

Dzięki za konkretne przykłady.

Piękne te podstawkowce. ESA to chyba jedna ze starszych Polskich marek. USHER też zacna firma.

Myślałem, że coś w granicach 2000 zł ale widzę że nie bardzo.

A co myślisz o Usher v-602 ?

Np. te:

Ukryta Zawartość

Nie ukrywam, że miałbym możliwość odsłuchu (mieszkam w pobliżu) co jest ważne.

Głośniki mają te same co w serii V-601.

Tak, wiem pisałem że preferowałbym podstawkowce ale jeśli te 602 zagrałyby tak jak je opisują w recenzjach to może pójść w podłogowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli masz zamiar odpuścić sobie nieco dołu pasma, to wybór jest większy i jeśli

trochę poczekasz można coś znaleźć z wooferem 15-16,5 cm; nawet w tym budżecie.

Bywają też świetne DIY za nieduże pieniądze.

Obejrzyj też nówki BMN tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Co do Usherów, to nawet bez mojej opinii trzeba je posłuchać i po wnikliwym obejrzeniu nabyć; albo i nie ;-)

To dobre, zrównoważone i analityczne granie, ale to MOJE zdanie i mając je blisko

sam zdecydujesz czy to dobry zakup.

Jedna rada: poświęć im więcej, niż fragmenty 1 czy 3 utworów; pierwsze wrażenia bywają złudne.

I to zarówno jako negatyw, jak i pozytyw ....warto chwilkę dłużej, jeśli można.

Zastanawiam się jakie kolumny kupić pod Densen Beat100. Dotychczas użytkowałem Dali 450, połączenie Van Den Hul Magnum, interkonektor Siltech SQ 28 G3. Gra to trochę misiowato (pewnie za sprawą Van Den Hula) brakuje mikro detali (wina Dali?). Ostatnio nabyłem DAC Hegel HD11. Długo nie mogłem się przekonać do plików wysokiej rozdzielczości ale w końcu stwierdziłem że to inna bajka (na plus).

Myślę, że najsłabszym ogniwem w moim systemie są Dali i dlatego je chciałbym wymienić. Zależy mi na większej detaliczności, przestrzeni, mikrosmaczkach, niekoniecznie na głębokim basie (raczej ma być szybki) dlatego wolałbym podstawkowe. Pomieszczenie ma ok. 20 m2. Preferencje muzyczne: większość nagrań z lat 80, 90 kiedy jeszcze przywiązywano wagę do nagrania płyty, oprócz jazzu, hip hopu.

Może B&W CDM-1NT w powyższej konfiguracji dobrze by zagrały?

Np. te?

Ukryta Zawartość

Choć cena wydaje mi się trochę zawyżona.

Dali 450 to bardzo dobre paczki, największym ich mankamentem jest zastosowany głośnik wysokotonowy, po wymianie na SS9700 nie poznasz tych kolumn ;) ten VDH średnio pasuje do kompletu Dali+Densen (sprawdzone, miałem lata temu taką konfigurację) gra bardzo "muskularnie" i rzeczywiście może robić "budyń" z brzmienia, spróbuj coś od Kimbera np. 4tc/8tc, w tym zestawieniu powinny się sprawdzić, otworzą delikatnie górę, wezmą w ryzy bas nie będzie takiego zejścia jak z VDH ale po "misiu" nie powinno być śladu ;)

Ukryta Zawartość

Uzywalem tego VDH Magnum. To kanel do jasnych zle dobranych systemow ktore kuja w uszy.

Wg mnie to on zamula.

Wymien go na neutralny dobry kabel np. Chord, Atlas, lub na jasny np Nordost, Kimber.

Sonus Faber Concerto podobno przereklamowany?

Myślałem że kupię do Densena Beat100.

Coś do 3500zł z używanych zaproponujcie, tylko podstawkowe, bas reflex z przodu. Monitor Audio, ESA, Tanoy, Xavian.

Nie lubię natarczywego dźwięku, preferuję dobrą scenę i stereofonię.

Cześć naczesany. Ja szukałbym czegoś z lekką papierową membraną. Densen rozwinie skrzydła. Może trochę to dziwne, ale proponuję posłuchać Audio Note AN-j, AN-K, Snell mk2. Obudowa zamknięta więc nie ma problemu z ustawieniem.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Cześć naczesany. Ja szukałbym czegoś z lekką papierową membraną. Densen rozwinie skrzydła. Może trochę to dziwne, ale proponuję posłuchać Audio Note AN-j, AN-K, Snell mk2. Obudowa zamknięta więc nie ma problemu z ustawieniem.

Pozdrawiam

Z całym szacunkiem ale staromodnie wyglądają.

Ogólnie z wyborem kolumn jest podstawowy problem: trzeba ich posłuchać ze swoim wzmacniaczem.

Dlatego nawet jeśli któreś sobie już upatrzymy to trudno jechać np. na drugi koniec Polski. A kupowanie w ciemno to chyba dla samobójców.

Skłaniam się ku ESA TRITON 1, które mam możliwość posłuchania w pobliżu zamieszkania w salonie.

Czyli inne, niż wspominane wcześniej lokalne np. Ushery

Ukryta Zawartość

więc na czym mają polegać różnice; inny materiał kopułki, mniej basu, czy za dużo czy jeszcze coś innego...

Łatwiej byłoby definiować kolegom zapotrzebowanie.

Może zwyczajnie - inne okleiny ?

Esa Triton to świetny pierścieniowiec - sam go używam:

Ukryta Zawartość

więc skoro BR z tyłu, to baza poszukiwań została przez Ciebie jednak poszerzona ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli inne, niż wspominane wcześniej lokalne np. Ushery

Ukryta Zawartość

więc na czym mają polegać różnice; inny materiał kopułki, mniej basu, czy za dużo czy jeszcze coś innego...

Łatwiej byłoby definiować kolegom zapotrzebowanie.

Może zwyczajnie - inne okleiny ?

Esa Triton to świetny pierścieniowiec - sam go używam:

Ukryta Zawartość

więc skoro BR z tyłu, to baza poszukiwań została przez Ciebie jednak poszerzona ;-)

Odsunę od tylnej ściany albo włożę zatyczki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem ale staromodnie wyglądają.

Ogólnie z wyborem kolumn jest podstawowy problem: trzeba ich posłuchać ze swoim wzmacniaczem.

Dlatego nawet jeśli któreś sobie już upatrzymy to trudno jechać np. na drugi koniec Polski. A kupowanie w ciemno to chyba dla samobójców.

Skłaniam się ku ESA TRITON 1, które mam możliwość posłuchania w pobliżu zamieszkania w salonie.

Chcesz coś wyglądającego bardziej nowocześnie, to pomyśl o NHT 1.5. Z tego co pamiętam z DENSEN'em fajnie się zgrywały. To bardzo prawidłowo grające i łatwe do ustawienia kolumienki.Obudowa jest typu zamkniętego, więc bas biorąc pod uwagę ich wielkość nie jest bardzo imponujący, ale DENSEN powinien dodać mu wypełnienia. Chociaż Triton 1 to też bardzo fajne monitory. Są szczegółowe i dynamiczne. Basu nie żałują, potrzebują więcej przestrzeni do prawidłowego ustawienia.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.