Skocz do zawartości
IGNORED

Brzydki dźwięk surround przy external AC3 w Pot Player

Joorkan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

odtwarzam filmy programem Pot Player z komputera przez HDMI do telewizora i stamtąd światłowodem do zestawu kina domowego. W większości filmów z dźwiękiem przestrzennym nie mam żadnych problemów. Trafił mi się jednak film z external AC3, z którym mam problem. Gdy ustawię konfigurację programu tak jak pod inne filmy, niby dźwięk przestrzenny jest, ale dźwięk z centralnego głośnika - przede wszystkim dialogi - jest zepsuty, jakby przepuszczony przez jakiś syntezator.

Moje ustawienia Pot Playera:

Domyślny render: Direct Sound: LG (model mojego tv)

Render S/PDIF: Direct Sound: LG

Wyjście głośnikowe: Takie jak na wejściu

Pass Through (S/PDIF, HDMI) - włącz

AC3/EAC3/TrueHD/DTS/DTS-HD - Domyślny S/PDIF Muxer

Reszta tak jak jest to domyślnie.

Dane audio filmu:

Audio

ID : 2

Format : DTS

Format/Info : Digital Theater Systems

Mode : 16

Format settings, Endianness : Big

Codec ID : A_DTS

Duration : 1 h 42 min

Bit rate mode : Constant

Bit rate : 1 509 kb/s

Channel(s) : 6 channels

Channel positions : Front: L C R, Side: L R, LFE

Sampling rate : 48.0 kHz

Frame rate : 93.750 FPS (512 SPF)

Bit depth : 16 bits

Compression mode : Lossy

Stream size : 1.08 GiB (25%)

Title : Surround Sound

Language : English

Default : Yes

Forced : No

Próbowałem różnych modyfikacji, ale nic to nie daje. Gdy ustawię dźwięk na stereo, dialogi niby są okej, ale dźwięk dalej jest jakiś dziwny, np. dźwięki tła są nienaturalnie głośne, jakby była włączona normalizacja dźwięku.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Po pierwsze film może być źle zripowany... Zastanowiło mnie ... Dlaczego nie podłączysz PC bezpośrednio do ampli po HDMI? Przecież ampli to centrum audio - video:) Puść dźwięk po HDMI, a nie optykiem, który ma ograniczenia tylko do DTS... brak formatów DTS HD i oczywiście DolbyAtmos. Dla PotPlayer dobre są kodeki Lavfilters oraz ustawienie wyjścia/rendera dźwięku tzw. bitperfect, a dokładniej wyście WASAPI skonfigurowane na HDMI urządzenia (ampli). Więcej na polskiej stronie projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze na koniec mała dygresja.. filmy z dźwiękiem hd i dolbyatmos też nie zawsze są dobrze zmiksowane. Tak jak z nagraniami audio są płyty rewelacyjne i te muzycznie inaczej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój zestaw kina domowego (Bluray Samsung HT-J5150) ma jedno wyjście HDMI, więc siłą rzeczy wejście musi być przez TV. Wydaje mi się, że to raczej będzie coś w ustawieniach PotPlayera lub kodekach, tym bardziej, że jest tam monstrualna liczba różny metod konfiguracji, ale się niestety na tym zbyt nie znam...

To w końcu jak to jest, odtwarzasz z Bluray Samsung czy PC ? Telewizor ma tylko jedno wejście HDMI :) ? Zobacz w Potplayer/preferencje/audio odhacz wszystko na zakładkach ... jest tam i normalizacja itp. pozostaw w zakładce Regulacja głośności - startup volume na 100%

Tak jak pisałem, ten konkretny film leci z komputera. Podłączam komputer przez HDMI do TV, a TV do bluraya przez światłowód. Nie mogę podłączyć kompa bezpośrednio do Bluraya, bo w Bluray i w kompie mam jedno wyjście HDMI, więc nie miałbym jak przesłać obrazu do TV. Przez cinch AUX chyba też surrounda nie prześlę. Pozostaje więc raczej tylko takie połączenie. W TV mam kilka wyjść hdmi, ale to też chyba nic mi nie daje (chyba, że na coś nie wpadłem)

Sprawdziłem ustawienia - nie miałem włączonych żadnych "ulepszaczy" dźwięku.

Jeszcze jedno - w innym info o tym filmie pokazało mi informację o audio:

Track 1 - Muxed

Format :DTS

Bitrate :1509 Kbps

Channels :6 Channels

Channel Positions :Front: L C R, Side: L R, LFE

Sample Rate :48000 Hz

Language :English

Track 2 - External

Format :AC3

Bitrate :640 Kbps

Channels :6 Channels

Channel Positions :Front: L C R, Side: L R, LFE

Sample Rate :48000 Hz

Language :English

Wygląda, więc jakby film miał dwie ścieżki? Czym się różni muxed od external? Nie widzę nigdzie w potplayerze możliwości zmiany tych ścieżek.

Uruchamiasz plik video … Prawy przycisk myszy i wybierasz AUDIO a następnie wybierz strumień audio…. jak występuje tylko jedna ścieżka audio to będzie do wyboru tylko kanał lewy, kanał prawy i wszystkie kanały …

Często zdarza się, że wstawka jest inaczej opisana niż w rzeczywistości gra … takie małe oszustwo- lenistwo wstawiających

Na przyszłość wybieraj wstawki z dts… zazwyczaj ciężkie pliki (wg kolejności Full Blu-ray Disc później Remux)

Powyższe informacje zamieszczone w celach edukacyjnych …

Ok, ogarnąłem. Wcześniej myślałem, że Potplayer automatycznie otwiera tę zewnętrzną ścieżkę audio AC3, ale jak wyczytałem, że są dwie ścieżki odkryłem, że jest opcja "Otwórz zewnętrzny dźwięk audio". Wtedy w Audio => Wybór ścieżek pokazała mi się dopiero ta zewnętrzna AC3 i ona działa dobrze. Pytanie czemu ten remux był skopany, może rzeczywiście po prostu dźwięk był źle zripowany. W każdym razie film już działa ok, dzięki wszystkim za pomoc.

Jeśli kino odtwarza Ci 3D i to wyjście HDMI ma ARC a patrzyłem , ma i do tego TV odtwarza Ci 3D to na pewno na wejściu HDMI2 w TV masz ARC więc na c.i.u.l. :) Ci optyk, łączysz wszystko (TV i kino) jednym kablem hdmi a resztę sprzętu podłączasz do TV (konsole, dekodery itp) i z czegokolwiek wejdzie dzwięk na tv poleci on przez ARC na kino. Tadam :)

Co prawda ani TV ani zestaw nie jest 3D, ale mam funkcję ARC i na początku tak miałem zestaw podłączony. Potem zmieniłem na optyka, bo myślałem, że będzie lepszy dźwięk. Czyli jednak tak nie jest? Czyli lepiej podłączyć kompa do TV przez HDMI, a TV do kina przez HDMI ARC? Czy wtedy dźwięk będzie lepszy, tj. te systemy dźwięku, które nie idą po optyku będą mi działały?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.