Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AS 701 vs. AS 700 różnice brzmieniowe.

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy te dwa wzmacniacze, po za tym że AS 701 ma DAC i wejścia cyfrowe, różnią się charakterem grania? Czy 700 eksponuje wysokie?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego? Sà jakieś defekty. Buczący transformator, nie równo grające kanały, trzaski etc.

Z tego co pamiętam to bardzo zbliżone wzmacniacze. Nie kojaze już tak dobrze as 700 ale to był typowy zabieg u Yamahy wprowadzić zmiany w technologi (dac) nie budowie samego wzmaka.

Jak będziesz kupował używany to zwróć uwagę czy nic nie trzeszczy, żaden z potencjometrów. Czy kanały grają równo.

Najlepiej to sprawdzaj zaraz po włączeniu wzmaka, zanim się nagrzeje.

Cześć, sprawdzałem te dwa wzmaki koło siebie. Jeśli chodzi o dźwięk to niczym się nie różnią. Jeśli nie zależy Ci na Dac'u w AS 701 (który i tak jest marnej jakości) oraz wyjścia niskopoziomowego na sub to bez problemu bierz AS 700 i pare stów Ci jeszcze zostanie.

Dziękuję za odpowiedzi.

A powiedzcie czy te wzmacniacze grają podbitą górą?

Ja porównywałem je z Teac ai1000, który uznawany jest za wzmak grający stonowaną górą, yamaha za ten eksponujący górę. Ja wielkich różnic nie wychaczyłem na Elac f6. Teac gra czyściej i jak się zagrzeje to gra fajniej.

Yamaha as 7xx napewno nie promuje tak tego pasma jak to jest w modelu niższym czyli As 5xx. w 7xx jest więcej wypełnienia i dźwięk bardziej zrównoważony, choć pomimo tego i tak gra skrajami, ale nie tak jak modele niższe.

Pamiętam jak testowałem Nad 326 vs Yamaha As 700 to ewidentnie w Yamaha było więcej góry, ale znowu w Nadzie jest ona trochę "schowana". Innych porównań poza wyżej wymienionymi tego wzmaka nie miałem więc się nie wypowiem.

Yyyyy zabiłeś mi teraz klina. Porównywałem obecnie posiadanego Denona 3805 z Nad 316 i gra on dużo bardziej zrównoważenie i na górze i na dole. Nawet Pan z salonu był zdziwiony... jak go przyniosłem był podłączony ten NAD 316 z Visonikiem Revo posłuchałem chwilę i poprosiłem o podłączenie Denka. Pan w trakcie podłączania powiedział że Denek będzie znacznie znacznie jaaśniejszy i ze słabym misiowatym basem.. oczywiście było na odwrót.. mina Pana nie powtarzalna.

Z opisów wynika że 326 jest jaśniejszy od 316 więc jeżely Yamahy są jeszcze jaśniejsze to zrobię sobie kuku wymianą.

Chcę troche ożywić dół ale i dodać powietrza i wybrzmień na górze - ale bez zwiększania intensywności. Wygląda na to że tego nie pogodzę w Y AS 7xx.

Andrzeju wpadnij do salonu naszej sieci. Podepniemy Yamahę A-S701 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s701.html i porównamy bezpośrednio np z NAD 316 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c316bee.html jeśli jego brzmienie znasz.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ale i tak nieco promuje wyższe zakresy w porównaniu do teaca to bez dwóch zdań. Do elaca Yamaha pasuje bardziej, Cambridge i audiolab.

701 nie jest równiejsza od nada. To wzmaki które promuja inne zakresy i tyle.

Z opisów wynika że 326 jest jaśniejszy od 316 więc jeżely Yamahy są jeszcze jaśniejsze to zrobię sobie kuku wymianą.

Nie wiem jak opisy, ale słuchałem również te dwa NAD'y koło siebie i dla mnie to NAD 316 jest zdecydowanie jaśniejszy od 326 ;). Kolumny na których słuchałem to Klipsch Rp 260.

Moim zdaniem Yamaha jest bardziej zwiewna , lekka, jaśniejsza w odbiorze od Nada 326. Nad ma dociążony bardziej niższą średnicę i podbity średni zakres niskich tonów. Yamaha natomiast ma dociążony najniższy zakres niskich tonów. Co by nie było gra "V" ką , ale nie tak jak niższy model.

Tak jak napisał S4Home te wzmaki promują inne zakresy.

Yamaha gra bardzo przejrzyście, ma bardzo otwarta średnice i góre pasma. Nic sie nie zlewa, wszystko słychać wyrażnie. Co do sopranu to jest on bardziej wygładzony niż w AS 500/501. 700/701 ma brzmienie stosunkowo równe, oczywiście zachowuje styl grania Yamahy - więc lekko eksponuje niski zwarty bas i sopran ale w bardzo kulturalny i przyjemny sposób. Napewno nie gra ostro czy jazgotliwie, pasuje do wielu kolumn, ja ja sluchałem nawet z Klipschem i bylo ok.

NAD to jest całkiem inny styl grania - bardzo dociążony, wypełniony masywny przez eksponowanie basu i niskiego środka. Yamaha gra o wiele lżej, swobodnie przez to, że bas prowadzi bardzo zwarcie i raczej akcentuje ten najnizszy ktory bardziej już czuć niż słychać co daje własnie takie efekt lekkości. Rock/Metal na Yamaszce brzmie super własnie przez ta przejrzystość - gitary i perkusja nie zlewaja sie, a mocny i zwarty bas ładnie fundamentuje brzmienie na samym dole.

Exciter555 - Nie zgodze się z Toba ws. DAC. Akurat w 701 to on jest bardzo dobrej jakości. Testowałem go i różnice brzmieniowe miedzy DAC a polaczeniem analogowym z Blu Ray A1040 nie sa jakieś ogromne. W testach też zwaracają uwage własnie na stosunkowo dobrej jakość DAC. Jest to kość, która yamaha wykorzystuje w swoich amplitunerach kinowych a tam musi radzić sobie z sygnałem o parametrach DTS MA 96/24.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

@Whiplash - bardzo Ci dziękuję za barwną opinię, pomogłeś mi w podjęciu właściwej decyzji. Chciałem na miejscu "zaryzykować" A-S 700 za 1200 zł bez odsłuchów, ale bazowałem na tym że DAC w 701 jest słaby. Planowałem zakup SMSL Sanskirta - w sumie wyszło by mnie to 1700.

Jak widzę warto dołożyć pare stówek i mieć to w jednym klocku i wzmak i dac i do tego gwarancję na kilka lat. I co najważniejsze szansę na odsłuch przed zakupem.

Kurde mocno kombinuję z tym moim audio.. wcześniej na missionach mx4 grały fajnie tylko 2 płyty Lady Pank Akustycznie i Dire Straits, reszta sypała piachem jak pług śniegowy zimą. Wytrzymałem 2 lata z tym zrstawem. Teraz po zmianie na Dynaudio DM 2/6 i Rel t5i wszystkie płyty grają fajnie, kilka świetnie ale.. akurat ten Lady Pank jakoś inaczej.

Yamaha gra bardzo przejrzyście, ma bardzo otwarta średnice i góre pasma. Nic sie nie zlewa, wszystko słychać wyrażnie. Co do sopranu to jest on bardziej wygładzony niż w AS 500/501. 700/701 ma brzmienie stosunkowo równe, oczywiście zachowuje styl grania Yamahy - więc lekko eksponuje niski zwarty bas i sopran ale w bardzo kulturalny i przyjemny sposób. Napewno nie gra ostro czy jazgotliwie, pasuje do wielu kolumn, ja ja sluchałem nawet z Klipschem i bylo ok.

NAD to jest całkiem inny styl grania - bardzo dociążony, wypełniony masywny przez eksponowanie basu i niskiego środka. Yamaha gra o wiele lżej, swobodnie przez to, że bas prowadzi bardzo zwarcie i raczej akcentuje ten najnizszy ktory bardziej już czuć niż słychać co daje własnie takie efekt lekkości. Rock/Metal na Yamaszce brzmie super własnie przez ta przejrzystość - gitary i perkusja nie zlewaja sie, a mocny i zwarty bas ładnie fundamentuje brzmienie na samym dole.

Exciter555 - Nie zgodze się z Toba ws. DAC. Akurat w 701 to on jest bardzo dobrej jakości. Testowałem go i różnice brzmieniowe miedzy DAC a polaczeniem analogowym z Blu Ray A1040 nie sa jakieś ogromne. W testach też zwaracają uwage własnie na stosunkowo dobrej jakość DAC. Jest to kość, która yamaha wykorzystuje w swoich amplitunerach kinowych a tam musi radzić sobie z sygnałem o parametrach DTS MA 96/24.

Mieszasz coś przy loudness?

Exciter555 - Nie zgodze się z Toba ws. DAC. Akurat w 701 to on jest bardzo dobrej jakości. Testowałem go i różnice brzmieniowe miedzy DAC a polaczeniem analogowym z Blu Ray A1040 nie sa jakieś ogromne. W testach też zwaracają uwage własnie na stosunkowo dobrej jakość DAC. Jest to kość, która yamaha wykorzystuje w swoich amplitunerach kinowych a tam musi radzić sobie z sygnałem o parametrach DTS MA 96/24

Na mnie ten dac w tej Yamaha żadnego wrażenia nie zrobił , a wręcz rozczarował. Mam 4-ro letnią płytę główną Gigabyte ze zintegrowaną kartą muzyczną, za którą zapłaciłem jakieś 400 zł. i co najlepsze po zwykłym wyjściu jack 3,5mm - 2rca do wzmaka zagrała praktycznie na takim samym poziomie jak po podłączeniu Dac'a w tej Yamaha przez Toslink.

Następnie porównywałem tego dac'a po wyjściu optycznym do wyjścia po analogu z blu ray'a Samsung Bd c5500 {kosztował jakieś 500 zł) i po analogu dźwięk był lepszy.

Przykładowo taki Dac Nostromo Wolf {nowy za 700 zł} zdeklasował tego Dac'a w tej Yamaha pod każdym względem.

Autor tematu moim zdaniem by uzyskał znacznie lepszy dźwięk kupując Yamaha AS 700 i do tego jakąś używke dac'a z prawdziwego zdarzenia {tutaj oczywiście wybór zależnie od brzmienia jaki chciałby osiągnąć bo wiemy przecież , że źródło ma również duży wpływ na efekt końcowy}.

Z drugiej strony pod jakie kolumny autor szuka wzmacniacza?

Czy pod posiadane Dynaudio DM 2/6?

Jeżeli tak to ja osobiście bym wolał dozbierać troszkę i polować np na Roksan Kandy K2 {używki bywają za 2300 zl} Znacznie lepsze granie od tej Yamahy i do Dynaudio tej serii świetnie pasuje.

Drugi wzmak do tych kolumn lepszy od Yamahy to Music Hall 35.2 {używki po 1800 - 2000 zł}

Tutaj bym wybierał miedzy nimi zależnie od preferencji brzmieniowych.

Chwila to w jakim budżecie szukamy w końcu wzmaka.

As700 można dostać za 100-1300 zł

Roksan który jest zdecydowanie lepszy w okolicach 2300-2500.

To dość pokaźna różnica

@S4Home - wiesz że ja jestem trudny przypadek. Denek zrobił się za duży stąd pomysł na AS700.. to pasujący wzmacniacz charakterem do DM i nie jest drogi.. a jest tutaj na miejscu - piszę ze sprzedającym i umawiam sie na odbiór.

Exciter555, nie oczekuj od wbudowanego DAC jakości dokładanego za połowe ceny całego wzmacniacza. Wbudowany DAC ma słuzyć kiedy chcemy podłaczyć np dekoder czy Playstation a nie CD czy sieciówki..

c-k, nie uzywam żadnych regulatorów. CD słucham w CD Direct Amp a reszty w Pure Direct.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Whiplash, ale ja nie oczekuje super jakości po tym DAC w takich wzmacniaczach. Autor pisał o różnicach to mu napisałem co zrobić , aby uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku {w tym przypadku w cenie używki Yamaha As 701}

Swoją drogą - jeżeli komuś by nie zależało na zbytniej jakości dźwięku a na możliwości podłączeniu Playstation, czy też dekodera to i tak bym wolał Yamaha As 700 + Dac Fiio D3 - używke za 70 zł. Wyjdzie to taniej {pare stów w kieszeni} niż AS 701 , a jakość będzie na tym samym poziomie ;)

Pozdrawiam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.