Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatecznie stanęło na poniższych ustawieniach i muszę przyznać, że brzmienie jest jakby subtelniejsze i bardziej wyrafinowane szczególnie jeśli chodzi o wysokie tony, ale bas też zyskał na jakości.

v8ZLlk1.png

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Mam stosunkowo niedługo sotm ultra neo tak niecałe pół roku i myślę że powoli zbliża się czas aby zająć się aktualizacją i ustawieniami. 

Ustawiłem w aplikacji na początku i jak ruszyło to tak gra. Nie grzebalem bo gra bardzo dobrze a zajmowałem się dobieraniem kabli zasilających czincz lan oraz filtra lan. Jeszcze kabel lan wymienię i na razie kończę. 

Oczywiście zawsze jest szansa że można jeszcze poprawiać jakosc dlatego bede chciał zaktualizować do najnowszej wersji i pobawić się ustawieniami niedługo. 

Tak z ciekawości jak wejdę na eunhasu browser to da się tak zaktualizować czy potrzeba bardziej skomplikowanych sposobów? 

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

13 minut temu, antymalkontent napisał:

Tak z ciekawości jak wejdę na eunhasu browser to da się tak zaktualizować czy potrzeba bardziej skomplikowanych sposobów? 

Zawsze jest możliwość wgrania na kartę microSD najnowszego softu, ale ja szedłem na łatwiznę i aktualizowałem przez GUI, czyli interfejs SOtM'a i nigdy nie miałem problemu. Musisz tylko zapewnić stabilność łącza internetowego i możesz spokojnie aktualizować z poziomu GUI.

Ponieważ zbyt często zatrzymywało mi się odtwarzanie w Roon i zrywało połączenie z SOtM postanowiłem zwiększyć częstotliwość CPU z 312MHz na 528MHz i myślę, że to taktowanie będzie optymalne.

20 godzin temu, Tal napisał:

Gdybyś pomógł mi w optymalnych ustawieniach to będę wdzięczny. Mam takie jak na poniższym screnie, CPU frequency mam ustawione 528MHz miałem wcześniej 144MHz ale strasznie wolno działał GUI. Nie wiem, czy włączyć Auto negotiation i czy wyłączyć Logging? Używam Roona, a mój DAC ma DSD128 jeśli to coś podpowie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Logging wyłączone - to się włącza do diagnostyki problemow i to moze spowalniac streamer

Auto megotiate na wlaczone

ipv6 na wylaczone

W/w nie mają nic wspólnego z audio

Co to audio to sam potestuj bo to zależy od systemu, u mnie teraz mam konfig

CPU frequency - performance

System tune - latency performance

ale ja lubię szybki dzwiek, bez lampowych zmiękczeń

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
24 minuty temu, barni napisał:

Logging wyłączone - to się włącza do diagnostyki problemow i to moze spowalniac streamer

Auto megotiate na wlaczone

ipv6 na wylaczone

W/w nie mają nic wspólnego z audio

Co to audio to sam potestuj bo to zależy od systemu, u mnie teraz mam konfig

CPU frequency - performance

System tune - latency performance

ale ja lubię szybki dzwiek, bez lampowych zmiękczeń

Dzięki, a link speed masz na 100 czy 1000Base-T ?

7 godzin temu, antymalkontent napisał:

Czy malina czy sotm moim zdaniem warto co jakiś czas czystą instalkę zrobić. NIe trwa długo a lepiej to działa.

4 godziny temu, Tal napisał:

postanowiłem zwiększyć częstotliwość CPU z 312MHz na 528MHz i myślę, że to taktowanie będzie optymalne.

Jak miałem jeszcze Sotma to też ustawiałem na 528, czym niżej tym bardziej "analogowy" dźwięk się robił ale 312 już bywało niestabilne i wolno interfejs działał.

Godzinę temu, Tal napisał:

Dzięki, a link speed masz na 100 czy 1000Base-T ?

Dałbym sobie kawałek paznokcia obciąć że ciut lepiej było na 100, ale nawet jeśli to niuanse były 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jak miałem jeszcze Sotma to też ustawiałem na 528, czym niżej tym bardziej "analogowy" dźwięk się robił ale 312 już bywało niestabilne i wolno interfejs działał.

Zgadzam się 312 u mnie jest niestabilne i od kilku godzin mam 528 i jak na razie tylko raz przerwało.

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dałbym sobie kawałek paznokcia obciąć że ciut lepiej było na 100, ale nawet jeśli to niuanse były 😉 

Mi również wydaje się, że odrobinę lepiej jest na 100 i tak też raczej zostawię.

Niestety postanowiłem CPU frequency przywrócić do ustawień fabrycznych, czyli - performance ponieważ na niższym taktowaniu przerywa u mnie odtwarzanie szczególnie radia oraz plików. 

U mnie nawet najniższe ustawienie działało OK ale ja mam spiętego SOTM z Roon - nie było żadnego zrywania ale rzeczywiście przerzucanie ścieżek, szczególnie na Hi Res lub DSD wymagało cierpliwości. Niemniej na najniższym u mnie dawał taki misiowaty spowolniony dźwięk, drive adekwatny do częstotliwości zegara 🙂

Z ciekawości - porównywał ktoś MA3 do MA1v2 z SOTM Ultra ?

• 1 miesiąc później...

Cześć, będę testował Roon postawionego na NAS i potrzebuje cos pomiędzy. Oczywisty wybór to Sotm, ktoś testował może wpływ ewentualnego zegara na wersje ultra ?

• Pokaż nowe odpowiedzi