Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie TV z Amplitunerem przez wyjście ARC - problem

Mid4s

Rekomendowane odpowiedzi

Hey,

mam problem z którym nie mogłem sobie poradzić dlatego piszę tutaj z prośbą o pomoc.

- Do Ampli Yamaha RX-V679 mam podłączony po hdmi dekoder NC+. BluRay i PS.

- Do wyjścia hdmi z ampli mam podłączony TV Philips 55PUS7101 z gniazdem ARC.

- W amplitunerze mam ustawione ARC na ON.

Z odbiorem nc+, br, ps nie ma najmniejszego problemu. Problem pojawia sią kiedy chcę uzyskać dźwięk z TV przy oglądaniu np. Youtube czy Netflix-a.

TV jest podłączony z Ampli poprzez gniazdo z ARC. Czy odtwarzając coś przez internet w TV powinien być głos jeśli mam tak połączony sprzęt, czy potrzebny będzie oddzielny kabel optyczny?

Pozdrawiam

Pytanie czy wszystko jest dobrze ustawione w TV ? Wpiete masz w dobre wejście, bo tylko jedno jest Arc. Moze być tez stary kabel hdmi. Arc lubi nie działać, szczególnie że telewizor dosyć egzotyczny. Jak nie zaśmiga to optyk jest rozwiazaniem.

Zazwyczaj hdmi z ARC to HDMI2 więc jeśli masz ARC bo nigdzie w opisach nie znalazłem, że jest to tym gniazdem łącz amplituner z TV. Zaraz sprawdzę jak mam u siebie z tym ARC (też Yamaha). HDMI Control na ON i ARC na ON. W TV powinieneś mieć ustawione w ustawieniach dzwięku dzwięk z zewnętrznych głośników lub z kina domowego. Każda firma nazywa to inaczej.

W momencie gdy włączysz coś z YT czy tego Netflixa na TV na wyświetlaczu amplitunera powinna zaświecić się informacja o treści TV i dzwięk powinien "poleciec" przez kolumny.

U większości Philipsów od jakiegoś czasu wszystkie HDMI mają ARC, a w tym modelu na pewno wszystkie to mają - tak głosi instrukcja obsługi i materiały producenta. Pytanie czy podpada pod to dźwięk z aplikacji telewizora, czy tylko dźwięk z sygnału tunera telewizora? Może trzeba coś więcej włączyć w ustawieniach TV? W końcu tam jest Android, więc pewnie ustawień trochę jest...

Faktycznie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie działa to użyj optyka :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

heyka,

dzięki wszystkim za pomoc i komentarze.

W tym Philipsie każde HDMI jest z ARC :) Udało mi się ten problem rozwiązać. Poszperałem trochę w ustawieniach TV i i w dźwiękach głośnika Tv było:

- włącz

- wyłącz

- autolink (czy coś takiego)

Zaznaczyłem tą 3 opcję i zadziałało :)

Ps Nie nazwałbym tego TV egzotycznym :) 55 cali, obraz żyleta, ambilight i z pewną świadomością mogę go polecić innym :)

Philipsy są zawsze zagmatwane, z Samsungiem czy Sony ARC działa praktycznie "plug and play" ;)

Fajnie że śmiga, miejmy nadzieje że na dłużej :)

Na szczeście ostatnio Philips się podobno poprawił, oby i niech Ci służy :)

(Ja wole moją 9 letnią plazme HD ready :P )

Philipsy są zawsze zagmatwane, z Samsungiem czy Sony ARC działa praktycznie "plug and play" ;)

Fajnie że śmiga, miejmy nadzieje że na dłużej :)

Na szczeście ostatnio Philips się podobno poprawił, oby i niech Ci służy :)

(Ja wole moją 9 letnią plazme HD ready :P )

Jak to mówią, kto co woli :D

To jeszcze 1 pytanie o ARC.

W telewizorze włączona opcja autolink,

w Amplitunerze opcja:

Hdmi Control - On

ARC - On

Tylko teraz przy włączeniu telewizora automatycznie włącza się Amp. ( np. przy informacjach ) gdzie nie koniecznie go potrzebuję.

Czy można to jakoś tak ustawić by Amp. się nie załączał za każdym razem jak włączam TV. ?

Niby można ale musisz się pobawić :)

Możesz wyłączyć HDMI Control, powinno być też jakieś ustawienie.w TVku...

Chociaż całe to ARC jest po to żeby ten automatyzm działał ;)

Możesz też wyłączyć ampa ręcznie ;)

Tak serio to mimo że zainstalowałem setki takich systemów to te sterowania zawsze żyły własnym życiem ;)

Osobiście wole bez takich bajerów ;)

Niby można ale musisz się pobawić :)

Możesz wyłączyć HDMI Control, powinno być też jakieś ustawienie.w TVku...

Chociaż całe to ARC jest po to żeby ten automatyzm działał ;)

Możesz też wyłączyć ampa ręcznie ;)

Tak serio to mimo że zainstalowałem setki takich systemów to te sterowania zawsze żyły własnym życiem ;)

Osobiście wole bez takich bajerów ;)

Na razie mam wyłączony HDMI Control i jak potrzebuję puścić dźwięk po ARC z Netflixu to wtedy włączam ale za każdym razem bywa to uciążliwe.

Jednak plusem ARC jest tylko 1 kabel HDMI

No to już mega absurd :) Tyle zachodu z jakimś ARC a lepiej by było z opticalem po męsku ;)

Czyli miało być prosto a skończyło się udręką i potrzebą przełączania w menu : D

Ja nie wiem co w życiu zmienia fakt czy z telewizora idą 2 kable czy 1, wolałbym mieć wygodniej :)

Wszystkie z ARC, hm, trochę dziwne. Nie wierzę.

No widzisz, takie bogactwo u Philipsa to norma ;)

Udało mi się ten problem rozwiązać. Poszperałem trochę w ustawieniach TV i i w dźwiękach głośnika Tv było:

- włącz

- wyłącz

- autolink (czy coś takiego)

Zaznaczyłem tą 3 opcję i zadziałało :)

Podejrzewam że nie "autolink (czy coś takiego)" tylko EasyLink czyli normalne HDMI-CEC w wydaniu Philipsa.

Tylko teraz przy włączeniu telewizora automatycznie włącza się Amp. ( np. przy informacjach ) gdzie nie koniecznie go potrzebuję.

Czy można to jakoś tak ustawić by Amp. się nie załączał za każdym razem jak włączam TV. ?

Jeśli włączyłeś automatyczne włączanie urządzenia podłączonego przez HDMI poprzez CEC czyli w tym wypadku jest to amplituner, to zgodnie z ustawieniem będzie się on włączał :P Ja w starszym Philipsie mam opcje żeby wysyłał dźwięk przez ARC ale nie włączał urządzenia poprzez CEC, lub tak jak ty masz aktualnie ustawione czyli automatyczne odpalenie amplitunera i wysyłanie dźwięku przez ARC. Poszukaj w ustawieniach, może też tak masz.

Na razie mam wyłączony HDMI Control i jak potrzebuję puścić dźwięk po ARC z Netflixu to wtedy włączam ale za każdym razem bywa to uciążliwe.

Jednak plusem ARC jest tylko 1 kabel HDMI

To już chyba prościej zostawić tak, żeby dźwięk zawsze szedł po ARC na amplituner i wyłączać amplituner pilotem kiedy nie chcesz go używać... Tylko w sumie czemu go nie używać? :)

To już chyba prościej zostawić tak, żeby dźwięk zawsze szedł po ARC na amplituner i wyłączać amplituner pilotem kiedy nie chcesz go używać... Tylko w sumie czemu go nie używać? :)

Kolega tu nowy i zadaje dziwne pytania ...

Tu jest inny wymiar, witam na jednym z prawdziwych końców internetu ;)

...To już chyba prościej zostawić tak, żeby dźwięk zawsze szedł po ARC na amplituner i wyłączać amplituner pilotem kiedy nie chcesz go używać... Tylko w sumie czemu go nie używać? :)

Chodzi o to, że moje dzieci włączając TV włączą również Amplituner którego nie wiedza jak obsługiwać i boję się, że poprzestawiają ustawienia i tak za każdym razem :/ Ja nie mam problemu by zawsze włączał się Amp. Po prostu, jeśli jest gdzieś taka funkcja chciałbym z niej skorzystać :)

To prawda, dopiero zaczynam przygodę z KD więc mogę być trochę chaotyczny w swoich wypowiedziach za co przepraszam i z góry dzięki za wyrozumiałość :)

A kolega śmieszkuje w każdym temacie i najwyraźniej dobrze się bawi na tym końcu internetu ;P

Chodzi o to, że moje dzieci włączając TV włączą również Amplituner którego nie wiedza jak obsługiwać i boję się, że poprzestawiają ustawienia i tak za każdym razem :/ Ja nie mam problemu by zawsze włączał się Amp. Po prostu, jeśli jest gdzieś taka funkcja chciałbym z niej skorzystać :)

Poszukaj w opcjach czegoś takiego jak blokada ustawień i wyłączenie przycisków na panelu amplitunera, powinno być coś takiego, skoro ja to mam w Marantzu to chyba Yamaha coś podobnego zrobiła. Wtedy dzieci nic nie poprzestawiają, a dźwięk będzie szedł bezproblemowo na amplituner. A jeśli koniecznie nie chcesz tak to poszukaj w ustawieniach TV tego o czym pisałem wcześniej.

No przecież można ustawić arc bez włączania urządzenia. Pogmeraj w menu.

No może można ale właśnie nie wiem gdzie :( Nie potrafię tego znaleźć

"Wyjście audio

Wybór głośników

W tym menu możesz włączać i wyłączać głośniki telewizora. Jeżeli podłączono do telewizora kino domowe, możesz wybrać, które urządzenie ma odtwarzać dźwięk z telewizora. Wszystkie dostępne zestawy głośników są pokazane na liście.

Jeżeli korzystasz z urządzenia audio (np. kino domowe), możesz wybrać opcję Autostart EasyLink. Telewizor będzie włączał urządzenie audio, przekierowywał sygnał dźwiękowy do tego urządzenia i wyłączał swoje głośniki."

Cytat z instrukcji twojego TV.

Zobacz czy masz TYLKO opcję autostart EasyLink (czyli HDMI-CEC), ja też mam Philipsa i mam dwie opcje - autostart EasyLink lub samo EasyLink co różni się tym, że w pierwszym przypadku telewizor potrafi włączyć amplituner i podać mu dźwięk po ARC, a w drugim przypadku jeśli amplituner jest włączony to dźwięk pójdzie po ARC, a jeśli nie to nie pójdzie i leci przez głośniki telewizora. Jak nie masz takiej opcji to znaczy, że to olali i stwierdzili że i tak każdy włącza amplituner.

• 1 rok później...

Na początek chciałem się przywitać,jako że jestem nowy .A że w tym temacie to nie przypadek ,mam podobny problem więc jeśli można podłącze się do tematu . Liczę że na forum sporo fachowców i ktoś mi pomoże .Przesiedziałem cały wieczór i większość nocy,a efekty mizerne i raczej już brak mi pomysłów .Dobrze,a teraz konkrety .TV - Samsung MU 7042 65'' - roczny

Nowy ciepły Amplituner Yamaha RX-V685

i do tego dekoder sat GBlue.

Podłączyłem to tak-

HDMI z TV ( ARC ) do Amplitunera HDMI QUT z ARC ,dekoder sat obecnie podłączony HDMI do wejścia HDMI 2 w amplitunerze .Dodatkowo tv jak i dekoder podłączone są kablami optycznymi do amplitunera ( amplituner ma 2 wyjścia optyczne ) .No i niby gra,ale .Dekoder wszystko działa obraz jak i głos-ampituner pokazuje HDMI2 ,ale gdy włączę z TV smart tv np.Netflix jest obraz a głos leci nadal z dekodera sat ,nie działa kanał zwrotny ARC ?Już różne kombinacje robiłem i nic nie dało,tyle godzin kombinowałem .Wywaliłem kable optyczne ,nic nie dało nadal z tv brak głosu ( dekoder wszystko ok ) .Głos dopiero "ruszył" z TV gdy na amplitunerze przestawiłem z HDMI2 na audio1 ,to jest chyba po optyku ( po wyjęciu optyka głosu bark ) ale nie oto w tym chodzi ( ARC ) Głos powinien chyba lecieć po kanale zwrotnym HDMI z TV do Amplitunera ? Dodam że kable HDMI nowe krótkie z obsługą 4k itd ( zmieniłem też na inny 3ci też nic nie dało ). ARC w amplitunerze jest na ON ,w TV nic nie widzę więcej do ustawienia choć sam już nie wiem jak powinno być ,zresztą zmieniałem tak i tak i nic nie pomogło .Dodatkowe utrudnienie to jest to ( mocno się zawiodłem i zostałem w błąd wprowadzony ) Amplituner nie ma menu w języku Polskim co dla mnie jest kpiną ! Ma ktoś pomysł jak to zrobić poprawnie ? Wiem że idzie przełączyć to audio na ( audio1 z amplitunera ) ale jest to uciążliwe ,ja sobie poradzę ale reszta użytkowników w domu będzie się " motać "z tym ,i jeszcze trzeba 3 pilotami operować ! Dodatkowe pytanie czy jest jakaś opcja żeby to jednym pilotem włączyć,ponoć tak tylko jak i gdzie to ustawić ? Menu w obcym języku nie pomaga . Na koniec jeszcze jedna sprawa,coś poprzestawiałem chyba i nie mam wyboru HDMI1 w amplitunerze,po prostu znikło . Pomoże ktoś?

• 2 tygodnie później...

też mam problem z arc w onkyo.

mam onkyo tx-rn686 podłączony przez hdmi do tv i na setup arc wyskakuje

błąd ,że tv nie obsługuje arc? TV ma gniazdo z arc i tam jest podłączony

onkyo więc dlaczego wyskakuje błąd? nie mam dźwięku z Youtube w tv

,Youtube działa przez wifi ,stacje tv odbierają dobrze dźwięk z onkyo,

dekoder tv jest podłączony do onkyo przez hdmi. Jak uruchomić dźwięk na

Youtube w tv poprzez onkyo podłączone kablem hdmi i o co chodzi z tym błędem arc?

mam tv sony kdl-55w829b

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.