Skocz do zawartości
IGNORED

Denon avrx2300w problem z ARC

tomekania

Rekomendowane odpowiedzi

Nbox cyfra+ podłączony po HDMI do Denon avrx2300w a ten po HDMI do TV kablem High-speed v1.4 wspierającym ARC przynajmniej tak jest opisany przez producenta (• Contains the new Audio Return Channel (ARC))

Podłączyłem w ten sposób aby uzyskać możliwość oglądania telewizji bez konieczności włączania KD. Jednak po włączeniu okazuje się, że dźwięk pojawia się

i znika co sekundę. Przeszukałem już trochę zasobów w sieci i okazuje się, że ktoś albo ma dźwięk lub nie ma go zupełnie i wtedy jest to wina kabla HDMI.

Ja użyłem już kilku kabli lecz sytuacja na wszystkich jest taka sama.

Mieliście może takie problemy, albo macie jakiś pomysł co to może być?

https://www.audiostereo.pl/topic/134416-denon-avrx2300w-problem-z-arc/

tomekania,

problem chyba jest prosty do rozwiązania.

ARC służy tylko do tego aby dźwięk z telewizora był przesyłany tym samym kablem HDMi, (którym amplituner wysyła sygnały audio Video do telewizora) z powrotem do kina domowego. Działa to np. przy korzystaniu z TV naziemnej lub z karty CI umieszczonej w telewizorze, albo przy odtwarzaniu treści z aplikacji YouTube, którą masz w telewizorze.

Jeśli masz zewnętrzny dekoder, to nie możesz jednocześnie korzystać z funkcji ARC oraz wykorzystywać głośniki kina domowego.

Proponuje na początek wyłączyć funkcję ARC w telewizorze. To powinno pomóc. Ewentualnie wyłącz też w Amplitunerze, jeśli masz taką możliwość.

Niestety takie rozwiązanie uniemożliwia odtwarzanie dźwięku z telewizji na kinie domowym. Chyba, że podłączysz jeszcze kabel optyczny z telewizora do amplitunera.

Najprościej zatem byłoby podłączyć dekoder kablem HDMi bezpośrednio do TV i wtedy wykorzystywać funkcję ARC puszczając dźwięk na kino domowe.

W telewizorze w opcjach dźwięku możesz wybrać czy chcesz korzystać z głośników wbudowanych, czy z zewnętrznych. Nie powinno to być zbyt głęboko ukryte w menu, a niektóre telewizory mają też możliwość puszczania dźwięku jednocześnie na głośniki wbudowane i zewnętrzne.

tomekania,

problem chyba jest prosty do rozwiązania.

ARC służy tylko do tego aby dźwięk z telewizora był przesyłany tym samym kablem HDMi, (którym amplituner wysyła sygnały audio Video do telewizora) z powrotem do kina domowego. Działa to np. przy korzystaniu z TV naziemnej lub z karty CI umieszczonej w telewizorze, albo przy odtwarzaniu treści z aplikacji YouTube, którą masz w telewizorze.

Jeśli masz zewnętrzny dekoder, to nie możesz jednocześnie korzystać z funkcji ARC oraz wykorzystywać głośniki kina domowego.

Proponuje na początek wyłączyć funkcję ARC w telewizorze. To powinno pomóc. Ewentualnie wyłącz też w Amplitunerze, jeśli masz taką możliwość.

Niestety takie rozwiązanie uniemożliwia odtwarzanie dźwięku z telewizji na kinie domowym. Chyba, że podłączysz jeszcze kabel optyczny z telewizora do amplitunera.

Najprościej zatem byłoby podłączyć dekoder kablem HDMi bezpośrednio do TV i wtedy wykorzystywać funkcję ARC puszczając dźwięk na kino domowe.

W telewizorze w opcjach dźwięku możesz wybrać czy chcesz korzystać z głośników wbudowanych, czy z zewnętrznych. Nie powinno to być zbyt głęboko ukryte w menu, a niektóre telewizory mają też możliwość puszczania dźwięku jednocześnie na głośniki wbudowane i zewnętrzne.

z tego co się orientuję funkcja ARC służy do tego żeby w momencie kiedy kino domowe jest w standby mode sygnał z tunera telewizyjnego "przelatuje" przez amp kina domowego i mam głos w głośnikach telewizora, a u mnie właśnie w tym przypadku dźwięk przerywa co sekundę obraz idzie normalnie bez problemu.

ARC służy do tego, żeby amplituner mający podłączony na wyjściu przez HDMI telewizor mógł odtwarzać dźwięk z tego telewizora; jak sama nazwa wskazuje ARC to "kanał zwrotny audio" (Audio Return Channel). Do tego o czym tym piszesz czyli sygnał z dekodera "przelatuje" do TV przy wyłączonym amplitunerze jest "passthrough" w amplitunerze. Widocznie u ciebie coś się z czymś "gryzie", może jakieś ustawienia w TV? Z dekoderami jest też chyba czasem problem z powodu HDCP.

ARC służy do tego, żeby amplituner mający podłączony na wyjściu przez HDMI telewizor mógł odtwarzać dźwięk z tego telewizora; jak sama nazwa wskazuje ARC to "kanał zwrotny audio" (Audio Return Channel). Do tego o czym tym piszesz czyli sygnał z dekodera "przelatuje" do TV przy wyłączonym amplitunerze jest "passthrough" w amplitunerze. Widocznie u ciebie coś się z czymś "gryzie", może jakieś ustawienia w TV? Z dekoderami jest też chyba czasem problem z powodu HDCP.

no właśnie nie mogę dojść co się z czym "gryzie" dlatego zapytałem tutaj, może akurat ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie.

z tego co się orientuję funkcja ARC służy do tego żeby w momencie kiedy kino domowe jest w standby mode sygnał z tunera telewizyjnego "przelatuje" przez amp kina domowego i mam głos w głośnikach telewizora, a u mnie właśnie w tym przypadku dźwięk przerywa co sekundę obraz idzie normalnie bez problemu.

Nie, To Pass thru. ARC to co innego. Audio Return Chanel!!

Czy dobrze rozumiem.

Chcesz mieć dekoder - kino - TV.

I mieć możliwość oglądania telewizji bez kina?

Jeśli tak to w opcjach amplitunera musisz włączyć funkcję Pass thru (odpowiednie źródło), nie wiem czy także nie HDMI Control, ale raczej nie bo wtedy będzie Ci się włączał amplituner.

Musi to działać.

ARC to co innego.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

podłączyłem sobie tv lg lf652v pod ampli sr5011 chciałbym zlikwidować optyk tv-ampli zawsze jeden kabelek mniej ale mam brak dźwięku w tv wyjście audio hdmi/optical arc włączone a w ampli sterowanie hdmi arc włączone obojętnie jakie źrodło dam np tv audio brak dźwięku i audio da się wybrać tylko optical/coaxial ktoś podpowie co źle robię :)

już działa jak ktoś szuka w lg inaczej ni huhu

należy w TV wejść w ustawienia SIMPLINK i dodać urządzenie

od tego momentu z TV można sterować amplitunerem za pomocą pilota TV i dźwięk jest przekazywany do amplitunera

po włączeniu TV automatycznie włącza się amplituner i dźwięk przełącza na amplituner

jeżeli wyłączymy ampli to automatycznie dźwięk wraca na głośniki TV

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.