Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do ARIA948

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Proszę o podpowiedź z jakim wzmacniaczem, oprócz niżej wymienionych, posłuchać Focali Aria 948.

Chcę zbudować drugi, nieco tańszy system, do ostrzejszego grania.

Aktualnie Arie mam podłączone do ASR Emitter I, do tego CD YBA i strumieniówka YBA. W tym towarzystwie Arie grają fajnie, ale są niestety najsłabszym ogniwem, tak więc postanowiłem, że dokupię elektronikę adekwatną do tych głośników, a do ASR'a zakupię jakieś godne podstawki, do spokojniejszego repertuaru.

Najchętniej kupiłbym Nad'a C165+2xc275, ale jest już chyba problem z dostępnością.

Drugi typ to YAMAHA A-S2100, nie wiem tylko czy nie będzie za słaba, ale może nie (po za tym Yamaha to mój faworyt wizualny)

Trzeci typ to Cambridge Audio Azur 851W+851E, do tego zestawienia jestem najmniej przekonany. Jak pamiętam CA gra chyba nieco jasno.

Może jakieś inne propozycje, najlepiej jakieś dzielonki, kwota 12000-15000zł za wzmacniacz. Nowe.

Zastanawiam się jeszcze nad innym rozwiązaniem. Mam amplituner KD Marantza SR6007. Może dokupić jakąś końcówkę i tym napędzić te Arie.

Choć nie jestem zwolennikiem amplitunerów, tym bardziej amplitunerów KD, dlatego też m.in. wystawiam tego Marantza na sprzedaż, ale kto wie może.

Proszę o jakieś sugestie co do elektroniki. Głośniki na razie zostają, tak więc proszę nie doradzać ich sprzedaży.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/134373-wzmacniacz-do-aria948/

Do Aria w pierwszej kolejności Naim. Z dzielonych na pewno Quad Artera. Kapitalnie zgrywa się z Focalem. Co prawda brzydki jak kupa ale wygrywa dźwiękiem. Znajomy testował to połączenie i było na prawdę dobrze.

Gość

(Konto usunięte)

Naim trochę wyjeżdża poza budżet. W grę wchodzi tylko seria 150, NAP155xs+NAC152xs, ale myślę, że do tych Arii, pomimo ich wysokiej skuteczności trzeba by co najmniej serię 200, a ten Quad, to wcale nie taka kupa. Mnie się podobać.

A co z moimi typami. Warto na nie tracić czas.

Yamaha 2100 to jak dla mnie jeden z fajniejszych wzmacniaczy (oczywiście w tej kategorii cenowej). Mam jednak wątpliwości czy sprawdzi się z tymi głośnikami. Problemem może być bas. Dużo będzie zależeć od akustyki i wielkości pomieszczenia. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że kupisz Yamahę i zaczniesz rozglądać się za nowymi głośnikami do niej. Na CA jak dla mnie szkoda czasu i pieniędzy.Brak mu "tego czegoś" :)

Quad to pewniak. Daje radę nawet z Focal Electra, które mają opinię bardzo wymagających wobec elektroniki

Yamaha ma fajny bas ale raczej z tych miękkich i ocieplonych. Jak dla mnie Aria potrzebuje wzmacniacza o basie bardzo szybkim i punktowym. Pre do Quada nazywa się Artera Play. Takie all in one.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno zwróciłbym Twoją uwagę na wzmacniaczem Naim. Myślę, że nawet integra sprawdzi się w Twojej konfiguracji bardzo dobrze. Proponuję posłuchać model Naim Nait XS-2 (https://www.q21.pl/naim-nait-xs-2.html) lub bezkompromisowo Supernait 2 (https://www.q21.pl/naim-supernait-2.html). Drugą propozycją jest moim zdaniem wybitny i niezwykle mocny wzmacniacz ATC SIA2-150 (https://www.q21.pl/atc-sia2-150.html). Trzecią opcją jest flagowa, potężna integra Hegel H360 (https://www.q21.pl/hegel-h360.html). Mamy jeden egzemplarz poekspozycyjny w stanie idealnym, którego cena bardzo zbliża się do założonego budżetu.

Z systemów dzielonych do Aria 948 proponuję bardzo mocny i energetyczny system Vincent SA-31MK2 (https://www.q21.pl/vincent-sa-31mk.html) z końcówką mocy SP-331 (https://www.q21.pl/vincent-sp-331.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wymienionymi powyżej, w salonie mamy dziesiątki urządzeń, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może jakieś inne propozycje, najlepiej jakieś dzielonki, kwota 12000-15000zł za wzmacniacz. Nowe.

Do Arii,

Naim i Roksan.Integry lub dzielone. Sprawdź, warto.

co sądzicie o Denonie PMA2500NE do tych Arii. Warto tego posłuchać?

Granie mocne, ale bardziej delikatne, dzwięczne. Z Naimem i Roksanem będzie bardziej rockowo, dynamicznie.

Gość

(Konto usunięte)

Ok. Dzięki. Jeszcze zostałem ukierunkowany na markę Atoll. Powiem szczerze, że się mocno zainteresowałem. Muszę koniecznie odsłuchać, tym bardziej, że chyba nie mają te wzmacniacze konkurencji cenowej.

Na gorąco chodzi mi po głowie taki zestaw pre + dwie koncówki. PR300+ 2 x AM200. Ponoć te AM200 mogą pracować jako monobloki. Cena zestawu w katalogu to tylko 17000zł, a mamy naprawdę mocny piec.

Starsze integry Naima bez dwójki w nazwie, chodzą słuchy, że nie są tak jasne jak nowe modele co przy Focalach ma znaczenie. Ew. dzielone zestawy 112x lub 122x + 150x z rynku wtórnego.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Gość

(Konto usunięte)

Naim'a, ze względu na cenę, pozostawię jako opcję nr 2. Chcę kupić wzmacniacz nowy, a Naim, o którym ja myślę, wychodzi sporo drożej. Poza tym, nie oszukujmy się Aria, pomimo, iż wg mojej oceny grają świetnie (jak za pieniądze które kosztują), to nie są jakieś wybitne konstrukcje i nie ma co szaleć ze wzmacniaczem do nich.

Kupując, je od początku miałem plan dokupienia jakiegoś budżetowego pieca, bo ASR Emitter I, którym teraz je napędzam, zasługuje na nieco lepsze głośniki.

Tak, czy owak w przyszłym tygodniu zagości u mnie do odsłuchu na początek integra IN200 i wtedy się okaże czy te dwie marki się lubią czy też nie, ale jestem dobrej myśli.

Witam

Proszę o podpowiedź z jakim wzmacniaczem, oprócz niżej wymienionych, posłuchać Focali Aria 948.

Chcę zbudować drugi, nieco tańszy system, do ostrzejszego grania.

Aktualnie Arie mam podłączone do ASR Emitter I, do tego CD YBA i strumieniówka YBA. W tym towarzystwie Arie grają fajnie, ale są niestety najsłabszym ogniwem, tak więc postanowiłem, że dokupię elektronikę adekwatną do tych głośników, a do ASR'a zakupię jakieś godne podstawki, do spokojniejszego repertuaru.

Najchętniej kupiłbym Nad'a C165+2xc275, ale jest już chyba problem z dostępnością.

Drugi typ to YAMAHA A-S2100, nie wiem tylko czy nie będzie za słaba, ale może nie (po za tym Yamaha to mój faworyt wizualny)

Trzeci typ to Cambridge Audio Azur 851W+851E, do tego zestawienia jestem najmniej przekonany. Jak pamiętam CA gra chyba nieco jasno.

Zastanawiam się jeszcze nad innym rozwiązaniem. Mam amplituner KD Marantza SR6007. Może dokupić jakąś końcówkę i tym napędzić te Arie.

Choć nie jestem zwolennikiem amplitunerów, tym bardziej amplitunerów KD, dlatego też m.in. wystawiam tego Marantza na sprzedaż, ale kto wie może.

Proszę o jakieś sugestie co do elektroniki. Głośniki na razie zostają, tak więc proszę nie doradzać ich sprzedaży.

Pozdrawiam

Kolego tak się składa, że zrobiłem test porównawczy wzmacniaczy właśnie na tych kolumnach. W konkursie wystąpiły:

Demon pma2000r

Demon pma2500

Roksan Kandy k3

Primare i22

Ca 851a

Audiolab 8300a

Demony mimo różnicy wieku dzwiek nie do odróżnienia. Potęga brzmienia z lekkim ociepleniem dźwięku.

Dla mnie lepiej zagrały Tylko roksan i audiolab ponieważ miały bardziej subtelny dźwiek. Do takiego bardziej ostrego grania denon super, do silniejszej muzy Audiolab. Jeżeli zależy ci na bardziej szczegółowym opisie pisz na priv

Gość

(Konto usunięte)

Jestem po odsłuchach Atolla IN200SE. Ten wzmacniacz to mały wariat. Pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne, natomiast po drugim dniu nieco mi entuzjazm opadł. Chcę wzmacniacz do ostrzejszego grania, ale ten Atoll jest dla mnie trochę za ostry. Żeby było jasne, jest to wg mnie góra wysokiej próby, ale wolałbym nieco spokojniej. Pytanie czy to o czym myślę do zakupu czyli PR300+2xAM200 zagra tak samo czy może jednak spokojniej. Gdzieś spotkałem się z opinią, że poprzednie wersje bez SE były spokojniejsze oraz że im wyższe modele tym dźwięk jest nieco mniej narwany. Pytanie co w Atollu ma większy wpływ na barwę dźwięku, czy pre czy końcówka. Jak pre to jest nadzieja, że będzie inaczej, jak końcówki to zmiana może być niewielka, bo podejrzewam, że AM200SE to IN200SE bez pre. Tak czy owak chyba jeszcze skuszę się na odsłuch jakiegoś Hegla, może 200-etki.

Strasznie jestem ciekaw też połączenia tych głośników z Marantzem PM11S3 i Denonem PMA2500NE. Ale jest problem wypożyczeniem.

Może jest jakiś chętny z okolic Lublina, kto posiada takie piecyki i chciałby wpaść na szklaneczkę "soku" z kukurydzy.

Sprawdź Roksana kolego.

Co do atolla to dźwięk będzie inny. Nieco się uspokoi ale charakter pozostanie ten sam.

Faktycznie model 2500 ne nie przyjął się na razie jak 2020ae. I tu w porównaniu do atolla faktycznie jest grzecznie. I nieco nudniej niż w marantzu.

A tak przy okazji Arii. Kilka razy słuchałem 926 i tu był perfidnie cofnięty środek. Czy 936 też gra z taką manierą??

Słuchałem Aria 948 w sklepie miały ok 8 miesięcy. Na każdym ze wzmacniaczy brzmiały jak fatalna imitacja zespołów głośnikowych w porównaniu do Dali Grand. Kiedyś marzyłem o 948 dziś nie dałbym za nie 3 tyś. Mają jedną zaletę. Są ładne.

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak grają 936. Ja mam 948, podpięte Van den Hul'ami The Wind MKII i średnica jest bardzo fajna.

To oczywiście zależy też od całej reszty. Z ASR-em i YBA jest bardzo fajnie.

Denona chyba rzeczywiście odpuszczę. Jak jest nudniej niż w Marantzu, to chyba szkoda czasu.

Mój pierwszy, z tych "lepszych" systemów, to był Ki Pearl Lite Marantza i wspominam go dość miło. Ale PM11S3 to raczej inna liga.

Spróbuję dorwać jeszcze tego Roksana.

Dzisiaj mam Hegla 80. Niby gra fajnie, ale ..., ale jeszcze muszę go trochę posłuchać.

I tak dla przypomnienia. Temat brzmi "wzmacniacz do Aria948", a nie "opinia na temat Aria 948". W sklepie to takie słuchanie, jak jeżdżenie Ferrari w grze komputerowej.

Nie wiem jak grają 936. Ja mam 948, podpięte Van den Hul'ami The Wind MKII i średnica jest bardzo fajna.

To oczywiście zależy też od całej reszty. Z ASR-em i YBA jest bardzo fajnie.

Denona chyba rzeczywiście odpuszczę. Jak jest nudniej niż w Marantzu, to chyba szkoda czasu.

Mój pierwszy, z tych "lepszych" systemów, to był Ki Pearl Lite Marantza i wspominam go dość miło. Ale PM11S3 to raczej inna liga.

Spróbuję dorwać jeszcze tego Roksana.

Dzisiaj mam Hegla 80. Niby gra fajnie, ale ..., ale jeszcze muszę go trochę posłuchać.

I tak dla przypomnienia. Temat brzmi "wzmacniacz do Aria948", a nie "opinia na temat Aria 948". W sklepie to takie słuchanie, jak jeżdżenie Ferrari w grze komputerowej.

Prawda przepraszam

Krzysiek tak. Może nie perfidnie ale focale także arie promują górę i dół. Z tym że nie robią tego jak tańsze konstrukcje. W sposób natarczywy. Tu jest to umiejętne i raczej świadomy zabieg.

A tak przy okazji Arii. Kilka razy słuchałem 926 i tu był perfidnie cofnięty środek. Czy 936 też gra z taką manierą??
Z jakim wzmacniaczem i źródłem?

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Z jakim wzmacniaczem i źródłem?

Autor zaraz się wkurzy że mu w temat się wbiłem. Dla tego dodam do tych Focali Roksan k3 albo Arcam a39

Ja 926 słuchałem raz z Marantzem 6005 i jakimś AMC, nie pamiętam jakim i tu te kolumny zabrzmiały jak stare altusy, a gwizdek cykał jak w klipschach serii reference. Natomiast ostatnio przymierzam się do wymiany kolumn do mojego nowego primare i32 i w salonie z ciekawości posłuchałem jeszcze raz arie 926 z tym wzmacnaczem i tu się zdziwiłem. Góra ładnie grała nie drażniła. Basy uderzały dość prężnie. Tyle że wokale ewidentnie były przyciszone w stosunku do reszty dźwięków. Prawdą jest to co ktoś na forum mi raz napisał: że je trzeba podłączyć do dobrego pieca, a nie byle czego. 936 na wykresach ma dużo bardziej wyrównane pasmo dlatego się też nad nimi zacząłem zastanawiać.

Gość

(Konto usunięte)

Autor się nie wkurzy. Chodzi mi generalnie o to, że aby krytykować dany produkt (mowa o audio) trzeba najpierw go dobrze sprawdzić, w kilku konfiguracjach i osłuchać się z nim odpowiednio długo, a nie z doskoku, w sklepie, choćby ten odsłuch w sklepie trwał nawet dwie czy trzy godziny. To i tak jest to za krótko. W takim czasie można sobie tylko odpowiedzieć na pytanie czy to dobry kierunek czy po prostu nie zawracać sobie d...

Nie swoich pieniędzy się nie liczy, ale np na giełdzie jest krell kav300, stan podobno idealny. Niecałe 4000.

Resztę dołożyć do kolumn do Asr i mieć jeden wybitny system.

Poza tym zetknąłem się z opinią iż Asr nie jest raczej jasnym wzmacniaczem. Arie jak słuchałem z lampą to góra była dla mnie nieznośna, więc uważaj z wyborem.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.