Skocz do zawartości
IGNORED

Philips cd 650 vs Marantz cd 94 jako transport cd ?

hatori77

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam pokaźną kolekcję płyt i szukam dobrego transportu do DAC .

Mogę wydać ok 3000 zł .

Im mniej tym lepiej .

Obydwa odtwarzacze mogę zakupić po rewelacyjnych cenach i w bdb stanie . I mam sentyment do starych klamotów ;-)

Pytanie - czy warto ?

Wiem ,że temat był wałkowany i przeczytałem już pół internetu , ale ...cóż konkretów brak na temat w/w odtwarzaczy .

Trafiłem tylko na przepychanki słowne ...

Często polecanym typem jest Marantz 52 mk 2 ponoć super sprawdza się w tej roli ...tani klocek ale czy lepszy od powyższych jako transport ?

Jest też do wzięcia transport Tag Mclaren CDT 20R , ale czy chce wydać 3500 zł ....nie znam firmy .

Ktoś pomoże i doradzi ?

Tag Maclaren to to samo co Audiolab. Jednym słowem Audiolab siedzi w Maclarenie . Poszukaj może uda się wyrwać Teac T1 czysty trasport.

Co do Marantza cd 94 świetny Cd może nie Hi-end lecz ma grono fanów na całym świecie.

Rozejżał bym się jeszcze za

Meridian 508 24bit.

Linn Genki bo z Ikemi w tej cenie będzie ciężko

Sony CDP-557ESD

Accuphase DP-80

Posiadaja jedne z najlepszych transportów na swiecie, BU-1E z głowicami KSS-190, rozbudowane zasilanie, wszystko to co dobry transport posiadac powinien

Do większości które wymieniles nie ma laserów

To akurat najmniejszy problem, marantz z CDM1 to jeden z najtrwalszych ukladow optycznych ever.

• Moderatorzy

, marantz z CDM1 to jeden z najtrwalszych ukladow optycznych ever.

Dokladnie, można wręcz napisać ze jest NIEŚMIERTELNY - co pewnie zaraz padnie w tym watku. A gdyby jakimś cudem okazalo sie ze 30 letni laser padł (choć jest NIEŚMIERTELNY), zawsze można go za kasę próbować reanimować u Bumpalumpa...

--------

Słuchaj Rafala735 i nie pakuj sie w urządzenia do których nie ma dostępnych laserów.

Wspomniany Teac t1000 to fajny i bardzo ładny transport, sprawdza sie wyraźnie lepiej niz wiekszosc CDekow, ma dostępny laser, w b. dobrym stanie kupisz za 1500-2000. Gra nieco zamulony, dźwiękiem i w skali ogólnej jest wiele lepszych transportów ale chyba nie za ta cenę.

-----------------

Słuchaj Rafala735 i nie pakuj sie w urządzenia do których nie ma dostępnych laserów.

Teac t1000 to fajny transport, sprawdza sie wyraźnie lepiej niz wiekszosc CDekow, ma dostępny laser, w b. dobrym stanie kupisz za 1500-2000. Gra nieco zamulony, dźwiękiem i w skali ogólnej jest wiele lepszych transportów ale chyba nie za ta cenę.

Zawsze mozna kupic DVD za 100zl jakosc transporu identyczna z tym Teacem...

Namierzyłem Teaca T1 i Meridiana 508 .18 jeden i drugi stan bdb .

Ktoś mi proponuje Marantza cd 16 po uppgrade DUBIEL-a ...lampy, zegar i stado innych przeróbek ..cena 2500 zł ?

Bumpalump...uważasz ,że TEAC jest wart tyle co tanie DVD za stówkę ?

Namierzyłem Teaca T1 i Meridiana 508 .18 jeden i drugi stan bdb .

Meridian 508 t zintegrwany cedek, a nie transprt Transportem jest Meridian 500.

Ktoś mi proponuje Marantza cd 16 po upgrade DUBIEL-a ...lampy, zegar i stado innych przeróbek ..cena 2500 zł ?

Po pierwsze, nie ma do tego laserów. Po drugie, skoro chcesz używać tego jako transport, to na kiego grzyba Ci lampy i reszta modyfikacji?

Bumpalump uważa że tylllko stare Soniaki i ewentualnie Accuphase z laserami nie do dostania są godne zainteresowania. Teaca VRDS-T1 najwyraźniej w życiu na oczy nie widział, skoro zrównuje go z DVD za 100zł. A ja Teaca VRDS-T1 miałem, i uważam że stosunek cena/jakość jest bardzo dobry, a w razie czego laser do Teaca kosztuje kilkadziesiąt PLN.

kss 240 do Teaca mam jeszcze w zapasie po Arcam alpha 7 .

Posiadam daca Musical Fidelity mx dac ...miałem go sprzedać i wejść w Audiobyte Black Dragon( wiem ..lepszy) .

Został na razie na jakiś czas .

Ktoś doradził, że Marantz CD 16 po upgrade by Dubiel rozpieprzy go w pył jak i Dragona ...

A przy okazji dobry transport jak i cdek- do wyboru i koloru .

Fakt laser ciężko zdobyć ...jak padnie .

Trochę zbił mnie z tropu ...

No i to jest właśnie to jak się gania królika .

Mc Gyver szanuje twoje zdanie i doświadczenie i wiem ,że błąkam się jak wędrowiec w ciemności bez latarki ....

ale sam wiesz jak jest ...stworzyłem temat o dwóch cdekach jako transport a tu już mętlik ...

Najgorzej jak się nie ma możliwości posłuchać i ocenić ...

To akurat najmniejszy problem, marantz z CDM1 to jeden z najtrwalszych ukladow optycznych ever.

Miałem Marantza CD-84 na tym laserze, szkoda bo był smiertelny, nie czytał płyt.

?👈

• Moderatorzy

Miałem Marantza CD-84 na tym laserze, szkoda bo był smiertelny, nie czytał płyt.

Przyczyna może być tylko jedna - nie oddawałeś go do serwisu co rok u Bumpalumpa, On wtedy czyści laser i po takim zabiegu powtarzanym co rok optyka staje się "NIEŚMIERTELNA"...

Dla Niego tak, bo laser do teaca to koszt 60zl wiec nikt nie będzie się bawił w reanimowanie i serwisy homeopatyczne u Bumpalumpa. Zarówno na Teacu jak i DVD za 100zl nic nie zarobi wiec wrzuca do jednego wora.

-----------------

Ktoś pomoże i doradzi ?

Temat transport cd nie jest łatwy.

Poczytaj stronkę prywatną ,jest tam sporo o starych cd Philips/Marantz :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są porównania,do prawdziwych transportów ,w tym CEC.

Fajny temat popełnili koledzy z działu hi-end :

Ukryta Zawartość

Od siebie mogę dodać,że wykorzystanie typowego cd w roli transportu nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyczyna może być tylko jedna - nie oddawałeś go do serwisu co rok u Bumpalumpa, On wtedy czyści laser i po takim zabiegu powtarzanym co rok optyka staje się "NIEŚMIERTELNA"...

Czyściłem, ale nic to nie dało :)

?👈

Czyściłem, ale nic to nie dało :)

To nie byla wina lasera, ale mysl dalej ze to CDM1 padł :)

Bumpalump uważa że tylllko stare Soniaki i ewentualnie Accuphase z laserami nie do dostania są godne zainteresowania. Teaca VRDS-T1 najwyraźniej w życiu na oczy nie widział

Stary, jak Ty porownujesz jedena z topowych głowic KSS-190 do budzetowego KSS-240 to nie mamy o czym dyskutowac :)

swoja droga, oryginalnych KSS-240 juz nigdzie nie ma, a podrobka zyje....niech autor kupi teaca i co kilka miesiecy wymienia laser :)

Dla Niego tak, bo laser do teaca to koszt 60z

I zyje tak długo ile kosztuje :) oryginalnych KSS-240 juz dawno nie ma, jak byly to kosztowaly po 300zl

<br />Stary, jak Ty porownujesz jedena z topowych głowic KSS-190 do budzetowego KSS-240 to nie mamy o czym dyskutowac :)<br /><br />

Masz całkowitą rację, nie ma czego porównywać. B KSS240 jest do dostania bez problemu, a KSS190 to mija ćwierć wieku jak go już nie produkują i nie da się kupić.

<br />swoja droga, oryginalnych KSS-240 juz nigdzie nie ma, a podrobka zyje....niech autor kupi teaca i co kilka miesiecy wymienia laser :) I zyje tak długo ile kosztuje :) oryginalnych KSS-240 juz dawno nie ma, jak byly to kosztowaly po 300zl <br />

Fakt, chińskie lasery żyją krócej niż oryginały, kilkunastu lat nie przetrwają, ale spokojnie pochodzą te kilka lat. Wiem, bo często wymieniałem.

Wymiana takieg asera zajmuje z piętnaście minut, przy kosztach rzędu 60zł za sztukę konieczność wymiany lasera co pięć-sześć lat będzie mało uciążliwa.

Oczywiście że czasami pada laser cdm1 ale w większości przypadków uszkodzenie jest gdzie indziej.

Co do KSS240 to można kupić zamiennik ale to loteria ile taki popracuje.

I jeśli ktoś myśli że w tak wiekowych cd samo czyszczenie soczewki wystarczy to jest w błędzie ;)

Laser kss 240a oryginał mam jeszcze w zapasie ...chodzi o to czy taki Teac to lepszy wybór niż np. Philips 650 albo Marantz 94 w roli napędu ..jeżeli idzie o walory brzmieniowe ?

Jest też na rynku napęd Nanocompo Nano cd 1 :

Ukryta Zawartość

oraz

Stello cdt 100

Ukryta Zawartość

napęd Nanocompo

Dość ciekawa propozycja i do tego nowa.

Spróbował bym na twoim miejscu wypożyczyć ,ew. kupić i jak się nie spodoba zwrócić.

Stello też wydaje się ciekawe :

Ukryta Zawartość

Tu nie ma niedomówień,laser Samsunga wydaje się trochę delikatny.W Shigaraki stosują ludzie napędy z radio kuchennego i gra nieźle !

Co do vintage,jak byś przestudiował stronę hifi-advice ,to byś się dowiedział co nieco o Marantzu .

Ja bym szukał cd 94 mkII ,ale 3kzł to za mało na egzemplarz kolekcjonerski.

Ukryta Zawartość

<br />Stello też wydaje się ciekawe :<br />
Miałem to Stello w domu. Nic w nim nie wydało mi się ciekawe. Dostrzegam jedną zaletę, tani i dostępny laser. I to by było na tyle.
  • 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.