Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning cd Sony model z serii 30.

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega podesłał mi ten cedek w celach tuningu.Odtwarzacz był juz wyposazony w zegar Garmina.

W oryginalny druk wpinane były przejśćiówki z podwójnych scalaków na pojedyńcze.

Moim zadaniem było dodanie masy bądz ocieplić brzmienie.

DAC CXA8042 jest dosyć specyficznym przetwornikiem....

Postanowiłem zrobić na nowo część analogową po dac,częśćiowo w oparciu o układ wyjściowy z modelu 50 tej samej serii.W sumie w nowym filtrze[autonomicznym]znalazło się 8 pojedyńczych scalaków.

Właśćiciel może się bawić do woli...

W moim mniemaniu najlepszy efekt uzyskałem po tym jak rolę wzmacniaczy wejśćiowych i sumacyjnych powierzyłem OPA604 a wyjśćiowych LM627.Brzmienie znacznie uległo ociepleniu i ogólnie było przyjemniejsze.

lekko przypominające analoga.

[obrazekLUKASZ-219516_1.JPG] [obrazekLUKASZ-219516_2.JPG] [obrazekLUKASZ-219516_3.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-958-100001370 1170261993_thumb.JPG

post-958-100001371 1170261992_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13433-tuning-cd-sony-model-z-serii-30/

Odtwarzacze Sony ES bardzo pozytywnie reagują na miedziowanie obudowy, właściwie jest to nowy odtwarzacz po takim zabiegu,zmienia się dosłownie wszystko i klasę albo i wiecej. Gdy to zrobisz, nie bedziesz juz następnym razem pytał ''po co"... Zajrzyj też do wątku o tuningu Sony ES...

Mnie takie działanie nieinteresuje.

Jeżeli przykładanie koszyka z 2mm miedzi w celu zaekranowania częśći dac+analogówka nic nie daje w pomiarach to poco się bawić..może i ładniej?

Dodam jeszcze tylko że takie ekranowanie ma pozytywny wpływ gdy ekranujemy zasilacz przetwornicowy...tu o'kay jest lepiej.

"Tunig" to głównie cyfrówka i tor analogowy,jeszcze mechaniczne wytłumienie rezonansów obudowy i mechaniki.Jak tego niezrobisz to nic niepomoze....

Czyli gdy coś tuningujesz opierasz sie tylko na pomiarach? To równoznaczne z tym,że nie prowadzisz wcale odsłuchów i porównań....Ze kondensator 47uF jest taki sam z każdej firmy... Tak jakby ktoś głuchy wymieniał tylko elementy.... Skoro piszesz,że miedziowanie nic nie daje,bo nie daje nic w pomiarach, to chyba nie powinniśmy tu rozmawiać o tuningowaniu sprzętu tylko o pogodzie...

Słucham a jakże ..ale niestaram sie ulegać autosugestji.

Jak ma sie twoje podejscie do np.miedziowanych box'ów cd Marantaza... i tak sa nadal do zrobienia..bo jako seryjne miedziowane maja wkurzajacy i grzechoczący dzwięk.

Jezeli masz dobrze zrobiony DAC i anagówke to pierdoły go nieusprawnią.

Takie jest moje zdanie.

Poza tym tuning mozna określic po wygrzaniu nowych elementów...kilka dni.

Sa rózne podejscia do tematu,moje jest bardziej przyziemne.

Ostatnio dostałem do roboty cedeka gdzie jakiś talent poprzyklejał miedziane blaszki gównianym klejem,zamiast dać specjalny klej przewodzący "termiczny'.

O marantzu mogę powiedzieć tylko tyle,że go nie lubię i nigdy nie lubiłem. Miałem z nim styczność kilka razy i nigdy nie wybił się ponad konkurencję, a właściwie zawsze został zgnieciony na miazgę, czy było to CD14 czy 6000 czy jakieś tam inne niby cudo. Rozstroiło mnie Twoje pytanie "po co" bo wystarczy posłuchać i od razu stwierdzić różnicę jaką daje miedź i nie tylko ja to słyszę, a taki zabieg często robi naprawdę dobrą robotę. Zastanawiam sie też o co chodzi z tym marantzem. Może wtedy można zaoszczędzić na cenie innych elementów i rzeczywiście podziałać autosugestywnie. Jednak w przypadku sony, bo tych odtwarzaczy przerobiłem najwiecej, poprawa jest bardzo znaczna, nawet większa niż wymiana niektórych elementów. Wazne sa też kable połączeniowe stosowane akurat przez markę Sony. Według mnie nie jest to autosugestia tylko przywracanie poprawnych warunków pracy elementom, a to później słychać... Czasemm można zrobić niewiele i poprawić brzmienie bardziej, niz wstawiając dodatkowe płytki i choinkę przewodów jak na zdjeciu powyżej... To jest moje zdanie. Miedź daje dużo, czy tego chcesz,czy nie!

Z Soniaczy cudów nieuzyskasz... CXA8042 i jemu pochodne nie sa rewelacyjnymi dac.

Można uzyskać jakąś tam formę brzmienia wystarczającą w danym systemie ze średniego przedziału cenowego.

Nie piszę,że można z Sony uzyskac cuda i nie wiadomo co. Mam na myśli to, że akurat w Sony wyłożenie obudowy miedzią ma duże znaczenie. Piszac "po co" w moich oczach ukazałeś się jako ktoś, kto zjadł wszystkie rozumy i uważa,ze coś,czego on nie robi, nie ma prawa działać, a taki tuning jak opisałeś, jest jedynym słusznym tuningiem,a to jest nieprawdą. Uważam, że jest to podejście betonowe do tematu tuningu.

A tak przy okazji zapytam się o coś. Ten gruby kabel na zdjęciu jest tym samym kablem,co w Twoim wzmacniaczu słuchawkowym? Jeden ze znajomych kupił takie coś Twojej konstrukcji (o ile dobrze kojarzę) i są tam takie wiechcie kabli, chciałem zapytać czy to coś specjalnego, czy zwykły drut?

Witam!

>Piotr_DA

To jeszcze nie wiesz, że Darkul nie słucha, tylko mierzy :-)) ?? I lubi dużo kabli :-))

A tak na serio, to w topowych soniakach ( przynajmniej starszych nie ma chassis z czystej miedzi, tylko blachy miedziowanej, wiem bo już nie raz wycinałem otwory po XLR-y - to nie jest miedź, jest tylko warstwa z dwóch stron.

I masz rację, co do "miedziowania", ale bez przesady - wystarcza otoczyć część DA i wyjścia podłączyć do masy przy gniazdach wyjściowych. I mamy czysty dzięk + znikome szumy.

Pozdr.

Jeśli ktoś sie bawi sam dla siebie, to może sobie kombinować tylko na ucho. Ale, jesli robi to zarobkowo, to ja sobie nie wyobrazam, aby gotowego juz produktu nie pomierzyc i nie sprawdzić, chociażby po to, czy nie ma jakiś oscylacji. Oczywiście może i komuś taki zniekształcony wtedy dźwięk się i podoba, ale sprzęt faktycznie jest uszkodzony i technicznie niesprawny. Równie dobrze można zewrzeć na wyjściu sygnał do masy poprzez np. kondensatory 1uF i powiedzieć że teraz gra 'ciemniej':-)

Napisałem to całkiem ogólnie:) Nie podałem celowo przykładu:)) Wcześniej darkul napisał,że nie ma potrzeby miedziować, bo w pomiarach tego nie widać. Ustosunkowałem się do tego, bo uważam,ze napisał kompletną bzdurę. Pewnie, że tego nie widać w pomiarach, a słychać i to bardzo wyraźnie...

Jeżeli dasz zaduzo ekranów z miedzi to możesz nawet spowodować niezamierzony efekt.

Efektem będzie nawet cięcie bardzo wysokich tonów[w.cz].. ekrany mogą działac jak kondensatory.

Tak naprawde to wszystko jest mierzalne..tylko trzeba miec czym i umiec zinterpretowac dany efekt.

Ale teksty z rodzaju niewidac na pomiarówce ale gra lepiej to naprawde ,przesada.

A czasem byw tez tak że jamnik ma całkiem niezłe parametry[w danym zakresie oczywiśćie]tylko że ma gówniane gośniki...i tak to słychac..bum,bum...cyk.

Jak ktos bawi sie miedzia....[jak wcześniej napisałem "tylko" słusznie dla ekranowania zasilaczy przetwornicowych]to niech w końcu zacznie sie bawić ekranami z permaloju..to faktycznie ma wpływ na m.cz. pomiarowo i sonicznie.

Co do kabli..to są bardzo dobre kable....a czy są robione w penk tynk czy w innej krainie..to tego ja niewiem.

Moje ulubione marki to Cordial,Fadel,Gotham,Hirschmann,Audioheresis,i własna twórczość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.