Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha ax 596 Prosze o pomoc

wiktorb

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z wielką prośbą o pomoc w temacie n/o. Właśnie nabyłem na alegro używany Wzmak Yamaha AX 596. Opis na aukcji i rozmowa z właścicielem wskazywały, że wszystko jest w BDB stanie. Wczoraj zostałem szczęśliwym( bądz nie) właścicielem tego modelu. Przejdę od razu do rzeczy. Stwierdziłem ,że wzmak nie gra bez włączonej funkcji " Pure Direct" lub "CD/DVD direct amp" - przy podłączeniu w wejście CD/DVD .Gdy podłączyłem w inne wejście( Tuner,MD) było tak samo.Gdy tylko włączyłem jeden z w/w przycisków grało( i to jak).

Bass i Treble oraz Balans działają, to mogłem sprawdzić gdy wyłączyłem pczyciski Direct i przekręciłem potencjometr na max.Wówczas lekko w wysokotonowym było słychć namiastki muzyki. I w takim ustawieniu dosłyszałem sie ,że potencjometry korekcji ( których nawiasem mówiąc nie chcę używać, ale sam fakt) jednak działają.

Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Czy łączę cos nie tak( tylko co?)? Czy cos jednak leży?

https://www.audiostereo.pl/topic/13429-yamaha-ax-596-prosze-o-pomoc/

czy kolumny ze wzmakiem masz polaczone w opcji biwiring? cos troche niejasno opisujesz ten problem albo ja dopiero co wstalem:) w ciemno powiem pobaw sie wlacznikami zestowow glosnikowych tzn wlacz A+B naraz a potem samo A albo samo B , jesli nie rozwiaze to problemu to opisz powoli jeszcze raz caly problem i dokladnie w jaki sposob powodujesz ze slychac jednak troche muzyki na tych kolumnach, jak pisales

Kolumny nie mają możliwości łączenia bi-wiring(Paradigm Monitor 3v.3). są podłączone do wejcia A i ten przycisk jest wybrany. Inne możliwości już testowałem.

Jeżeli nie włączę Pure Direct lub CD/DVD/ Direct Amp ,wzmak gra tylko , na max rozkeconym pokrętle volume (ale ledwo co słychać) wtedy korektor barwy łącznie z balans jest aktywny,tylę ,że to nie dzwięk tylko pomruki.Gdy tylko obejdę możliwość korekcji przez wybór któregoś z przycisków Direct dżwięk jest bardzo normalny(taki jaki powinien)wtedy też oczywiście nie działają korektory dżwięku( i to jest ok).

Właśnie przeglądam instrukcję i zastanawiam się na ustawieniem zatyczek z tyłu wzmaka w Coupler pomiędzy PRE OUT a Main. W moim wezmaku były i nadal są wyjęte a w instrukcji wspominają ,że powinny być załączone i to we wskazanej pozycji. Może to jest przyczyna?

zwory lacza sekcje przedwzmacniacza z wzmacniaczem to napewno przyczyna ich braku , jesli nie sa zalozone tak bedzie, sam testowalem ale nie wlaczalem wtedy wzmaka z wlaczonym pure direct, zalatw sobie zworki i bedzie ok :) jesli to niepomoze sprobuj pobawic sie jeszcze Rec selctor jesli czasmi przy ustawieniu na np rec out tape1 przy dostarczaniu sygnaly z tape1 podlaczajac w rec out tape1 inne zrodla potrafia chodzi oba zrodla naraz , tka mi sie wydaje bo kiedys chyba miale tak niespodzanke jesli dobrze pamietam ale moge sie mylic wiec nie inni mnie nie pregierzuja :) ale to itak raczej nie dotyczy twojego problemu , bo to bie potrzebne sa te zwory napewno. Pozdrawiam nie trac nadzieij masz przywoity wzmak :)

Cześć. Też wydaje mi się, że taka sytuacja jest spowodowana brakiem zworek pomiędzy wyjściem z przedwzmacniacza a wejściem do końcówki mocy. Jeżeli ich nie posiadasz możesz spokojnie w tej roli wykorzystać zwykłego "czincza":) i sprawdzić, czy to jest przyczyna. Słyszałem, że niektórzy zamieniają fabryczne zworki na wysokiej klasy inerkonekty i podobno powoduje to poprawę brzmienia(?).

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.