Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do kolumn norsk audio baltic 90

Arturbumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki dopasować wzmacniacz do kolumn norsk audio baltic 90 200/300W sztuka. Zależy mi na jakości dźwięku. Również wykorzystać moc głośników, a za razem żeby też nie był za mocny żeby nie uszkodzić kolumn.

Nie ma za mocnych wzmacniaczy " żeby nie uszkodzić kolumn", wręcz przeciwnie, łatwiej je uszkodzić za słabym wzmacniaczem, z którego chcesz wycisnąć więcej, jak to jest rozsądne (przesterowanie).

Do tych kolumn szukaj wzmacniacza w najlepszym stanie, na jaki pozwoli Ci zakładany budżet. To nie są subtelne kolumny o wysokiej jakości dzwięku, raczej sprzęt do "rąbanki". (Wiem, bo sam mialem ponad 20 lat temu.) Produkowała to w OEM łotewska Radiotechnika a Norek Audio (i jeszcze inne nazwy), były tylko na zamówienie dystrybutorów.

Do tej pory używałem, końcówki mocy ads 500lx to jeszcze miała trochę zapasu na potencjometrze na tych kolumnach. Teraz chciałbym zmienić na jakiś dobrej jakości wzmacniacz z pilotem tylko nie wiem w jaki model najlepiej pójść.

Na pewno by sobie poradziła, jednak mam inną wątpliwość- Yamaha z Norskiem to mezalians, po prostu te kolumny mocno odstają od niej jakością. Nie pamiętam szczegółów brzmienia, bo było to b. dawno, a od tego czasu przewinęło mi się parę kolumn, ale najgorzej wspominam matowe i mętne wysokie tony- nawet ówczesne, plastikowe Tonsile znacznie lepiej grały.

YAMAHA A-S201 jest dobrym wyborem do tych kolumn?

A-S201 to zabawka a nie wzmacniacz.

Jeśli posiadasz Norsk Audio Baltic 90 na oryginalnych podzespołach to gratulacje. Wysokotonowy głośnik to rarytas i zdobycie tegoż na aukcjach graniczy z cudem 25-cio ohmowy 6ГДВ-6-25. Jeśli więc posiadasz oryginały w kolumnie to dbaj o te głośniki.

Niskotonowy to ogromny 8kg 30 cm głośnik z magnesem wielkości głowy niemowalaka - też ciężko dostępny 75ГДН-1-8

Zwrotnica w Baltic 90 to nie byle co. To kawał dobrej roboty.

Te kolumny muszą być podpięte pod wzmacniacz mający dość mocy i rezerwy prądowej by rozbujać te wielkie głośniki na basie i srednicy. Podpinanie Baltic 90 pod zabawkę typu A-S201 jest całkowicie bez sensu - ten wzmacniacz nie będzie w stanie trzymać tych głośników w ryzach.

Swego czasu na forum Audiokarma.org było kilka wątków tyczących produktów Radiotechniki. Wszystkie wpisy z tego co pamiętam były pozytywne i na każdym wielkie wrażenie zawsze robiły zdjęcia zwrotnicy oraz głośnika niskotonowego z owym potężnym układem magnesowym.

Tak więc poszukaj wzmacniacza, który potrafi pożreć sporo prądu.

Pamiętaj, że głośniki wysokotonowe uszkodzić najprościej wzmacniaczem zbyt słabym, który po rozkręceniu VOLUME po prostu wpada w zniekształcenia uszkadzające wysokotonowce - tak na chłopski rozum mówiąc.

Szukaj wzmacniacza mocnego i wydajnego.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Z mocniejszych wzmacniaczy wybrałem takie modele co o nich sądzicie? Pionier A-88X, Yamaha ax 900, Technics SU 8077, TECHNICS SU-V8, TECHNICS SU-V85, PIONEER A-777

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.