Skocz do zawartości
IGNORED

Klub tych co mieli do czynienia z wiedzą i umiejętnościami Audiosynergii vel Father_PiO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Dziękuję @Tomek1777 za numer tel do Piotra. Już dzisiaj będę miał przyjemność z nim porozmawiać.

Chciałbym polepszyć brzmienie. Zatoczyłem okrąg i ponownie rozpoczynam od kolumn/monitorów. Logicznym zdaje się dobór „odpowiednich” kolumn do wzmocnienia.

W salonie, w moim systemie jako wzmocnienie set lampowy. Dwie końcówki na lampach 211 i preamp na 2A3. 

Niezwykła wprost scena i separacja, „góra” w kolorze złotym, detaliczna. Wokale, skrzypce, fortepian to brzmienie niedaleko Live.

Niskie wielobarwne. 

Do poprawy …wiele aspektów, o tym już z Piotrem.

Przeczytałem wszystko w tym klubie dwa razy. 
Zatem do usłyszenia, pozdrawiam kolegów.

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry wszystkim w tym temacie Erni z tej strony , ja właśnie jestem umówiony z Piotrem u niego na rozmowy i prezentację co ew.można zrobić z moimi Sundialami napędzanymi Circle A-100 z sabre 9038 po drodze , temat pewnie uda się dopiąć do 2tygodni potem moja decyzja i pewnie będziemy działać  ;) o czym pewnie poinformuję... Choć już sporo dywagacji i rozmów za nami.. 

W dniu 24.01.2022 o 10:19, TubeAudioMusic napisał:

Witam wszystkich. 

Dziękuję @Tomek1777 za numer tel do Piotra. Już dzisiaj będę miał przyjemność z nim porozmawiać.

Chciałbym polepszyć brzmienie. Zatoczyłem okrąg i ponownie rozpoczynam od kolumn/monitorów. Logicznym zdaje się dobór „odpowiednich” kolumn do wzmocnienia.

W salonie, w moim systemie jako wzmocnienie set lampowy. Dwie końcówki na lampach 211 i preamp na 2A3. 

Niezwykła wprost scena i separacja, „góra” w kolorze złotym, detaliczna. Wokale, skrzypce, fortepian to brzmienie niedaleko Live.

Niskie wielobarwne. 

Do poprawy …wiele aspektów, o tym już z Piotrem.

Przeczytałem wszystko w tym klubie dwa razy. 
Zatem do usłyszenia, pozdrawiam kolegów.

Koledze udało się już coś zdziałać może ?

9 godzin temu, ERNI-Adrian napisał:

Koledze udało się już coś zdziałać może ?

Witaj 

Tydzień z „hakiem” już działamy. 
Jestem bardzo zadowolony, moje potrzeby określiłem, jest opracowany design, dwie opcje driverów.

To co pewne to, że najniższy „dół” otrzyma oddzielny „napęd”, na subwoofer mam miejsce. Będzie DSP. 

Nie śpieszymy się. 

Dostaję pytania, dlaczego nie pójdę do salonu audio itp

W budżecie, którym dysponuję nie znalazłem nic co poprawiłoby brzmienie obecnego systemu/kolumny.

Bardzo ważna jest dla mnie „dynamika” powiązana z barwą.

Ona wpływa na barwę dźwięku fortepianu i kontrabasu. I tutaj zdaje się niebagatelną rolę w postrzeganiu barwy odgrywa faza ataku dźwięku.

Do tego rytm, tempo, „drive i wykop”.

Ponadto chciałbym usłyszeć swobodę w brzmieniu. I harmonię. 

Barwa w odniesieniu do muzyki fortepianowej nie jest taką prostą konsekwencją barwy pojedynczych dźwięków, ale sumą harmonii, artykulacji czy tempa. 

Zatem przekonam się, czy to się „da wykonać”. 
To tylko hobby😉, już nie „gonię króliczka”, ułożyłem priorytety życiowe i „przyprawiam” życie.

Dam znać, gdy już projekt się zmaterializuje.

W dniu 3.02.2022 o 10:41, TubeAudioMusic napisał:

W budżecie, którym dysponuję nie znalazłem nic co poprawiłoby brzmienie obecnego systemu/kolumny.

Bardzo ważna jest dla mnie „dynamika” powiązana z barwą.

Ona wpływa na barwę dźwięku fortepianu i kontrabasu. I tutaj zdaje się niebagatelną rolę w postrzeganiu barwy odgrywa faza ataku dźwięku.

Do tego rytm, tempo, „drive i wykop”.

Ponadto chciałbym usłyszeć swobodę w brzmieniu. I harmonię. 

Barwa w odniesieniu do muzyki fortepianowej nie jest taką prostą konsekwencją barwy pojedynczych dźwięków, ale sumą harmonii, artykulacji czy tempa. 

Zatem przekonam się, czy to się „da wykonać”. 
To tylko hobby😉, już nie „gonię króliczka”, ułożyłem priorytety życiowe i „przyprawiam” życie.

Dam znać, gdy już projekt się zmaterializuje.

Jasne ... pasję mieć trzeba ... czekam zatem na efekt finalny ... 

W dniu 3.02.2022 o 10:41, TubeAudioMusic napisał:

Odpowiedź jest prosta. W salonie nie dostaniesz nawet polowy tego co tu 😉. I na samym końcu mówię tu o wielkości driverów 😎

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Pusccie mi prosze ten numer kontaktowy na priv i jakies modele kolumn z cenami, m.in. te ze zdjec wyzej co byly.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Ceny są ustalane indywidualnie. 
podajesz budzet jakim dysponujesz, to się dowiesz czego i w jakieś postaci mozesz oczekiwać.

Dzień dobry przy niedzieli.

Kolumny dla mnie na etapie - design, wybór driverów, bez pośpiechu i na luzie.

Z czym przychodzę?

Jestem zainteresowany przetwornikiem z pod ręki Piotra. Jeśli ktoś z kolegów rozważa upgrade, proszę na PW.

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Dołączam do klubu Audiosynergii z zestawem 2.1 spod ręki Piotra. Widoczna na zdjęciu kolumny są wspomagane 12" subem z osobnym wzmocnieniem z DSP. Efektywność około 94 db, więc Sugden z 30W daje prądu więcej niż konieczne. 

Przed tym zestawem grałem m.in. z AudioNote AN-E, YB-Audio Phoenix czyli na całkiem udanych konstrukcjach, a to co tu dostałem (mówię o samym produkcie, pomijając rzeczowe konsultacje i indywidualne podejście do potrzeb: lokal, muzyka, budżet) to dla mnie wyższa liga.

Nie będę szedł w audio poezję, ale zestaw gra prawdziwie pełno pasmowo, ze świetnymi detalami i dużym nasyceniem brzmienia. Bajka! 👌

rsz_1img_20220706_104636.jpg

rsz_img_20220706_104618.jpg

57 minut temu, Manolo napisał:

Dołączam do klubu Audiosynergii

Na górze jest AMT ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Godzinę temu, Manolo napisał:

Widoczna na zdjęciu kolumny są wspomagane 12" subem z osobnym wzmocnieniem z DSP. Efektywność około 94 db, więc Sugden z 30W daje prądu więcej niż konieczne. 

Cześć.

Gratuluję. 

Miałem także YB, rewelacyjne brzmienie, ale do tranzystora.

Dużo radości życzę.

Do mnie jedzie skrzynia od Piotra/AudioSynergia.

Duże monitory do lampowego toru.

Także z oddzielnym subem/12”/dsp, 95dB, ale i z „wisienką” na torcie😃

Już niedługo, za momencik😊

pozdro chłopy 

13 minut temu, Kazik II napisał:

Na górze jest AMT ?

Szczerze mówiąc nie wiem co to amt, ale na górze jest LaVoce 🙂

23 godziny temu, Manolo napisał:

Dołączam do klubu Audiosynergii z zestawem 2.1 spod ręki Piotra. Widoczna na zdjęciu kolumny są wspomagane 12" subem z osobnym wzmocnieniem z DSP. Efektywność około 94 db, więc Sugden z 30W daje prądu więcej niż konieczne. 

Przed tym zestawem grałem m.in. z AudioNote AN-E, YB-Audio Phoenix czyli na całkiem udanych konstrukcjach, a to co tu dostałem (mówię o samym produkcie, pomijając rzeczowe konsultacje i indywidualne podejście do potrzeb: lokal, muzyka, budżet) to dla mnie wyższa liga.

Nie będę szedł w audio poezję, ale zestaw gra prawdziwie pełno pasmowo, ze świetnymi detalami i dużym nasyceniem brzmienia. Bajka! 👌

rsz_1img_20220706_104636.jpg

Gratulacje. Wyglądają super. Jakie duże masz pomieszczenie?

15 godzin temu, TubeAudioMusic napisał:

Cześć. 
Nie dam rady dzisiaj, ale w weekend napiszę trochę o tym projekcie.

CDC7CF5D-5F9A-4D15-BAD8-1AA4C754761E.jpeg

00003079-26E3-49E2-BC10-8152462A4F58.jpeg

AFDB0C60-1911-4F31-9B15-64D97A34A928.jpeg

F4DCCC4D-F2C1-4B1D-AFEE-9DE9F6BDBE2A.jpeg

386230F7-9DAD-4054-9BF9-305EEEF92779.jpeg

Ja poproszę o garść szczegółów. Projekt wygląda interesująco.

Lubię sobie pogrywać ... 

Pół aktywnie

3-way 95dB

Bardzo niski podział między midbasem i dużą tubą „wypchnięty” poza obszar wysokiej czułości ucha.

Crown/dsp

Gniazda WBT

Wibroizolatory kulkowe kolumna-stand

Pod standami kółeczka na 1cm wystające.

Wymiary 35x35x69cm bez tweetera

wysokość standu 41cm

Nasze założenia projektu: klasycznie, kanciasto, wysokoskutecznie.

Atak i kontur, wybrzmienia i pogłosy - to miało zostać poprawione w stosunku do „starych” kolumn.

”Stare” kolumny - 3way 86dB

Rewelator 22cm, Satori SB 13cm, Szpilka na górze.

Brzmienie: jestem w pełni usatysfakcjonowany, potrzeby spełnione. 
Audio neologizmy to nie moja „działka”. Teraz czas na muzykę.

Aha, na sam koniec.

Współpraca z Piotrem to dla mnie „lekcja”, mnóstwo wiedzy, wiadomości. Podręcznik akustyki/700 stron już mam w domu.
Zadowalająca mnie komunikacja, regularne, zwięzłe i treściwe wiadomości z jego strony.

Mieszkam w NL, nie było okazji poznania się, wyczuwam, że to chłop z wielkim sercem. 
Za niedługo poproszę go o wykonanie następnego projektu.

Pozdrawiam kolegów, 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

czemu nie zdecydowaliście się na włączenie suba do bryły kolumny

zamiast standów?

W założeniu miały być monitory. Moje upodobanie. Jakoś tak optycznie wszystko mi pasuje. 

Co przemawialo za wyborem midbasu, ktory „opada“ juz ponizej 200Hz, czyli wymaga wysokiego LP dla subwoofera ?

7 minut temu, xajas napisał:

Co przemawialo za wyborem midbasu, ktory „opada“ juz ponizej 200Hz, czyli wymaga wysokiego LP dla subwoofera ?

Nie wiem.

Okazałem Piotrowi bezwarunkowe zaufanie w kwestiach „technicznych”

Nie stawiałem pytań. Nie mam absolutnie żadnej „wiedzy”

Całkowita wolność wyboru driverów itp

Ja podałem tylko kod forniru, identyczny, jak w „starych” kolumnach.

Na dniach Piotr „włamie się” na mojego laptopa i dokona korekcji za pomocą dsp.

Jeszcze ten znalazłem.

42AD2069-D4E0-4B61-8713-F39923E93E22.jpeg

I ostatnie dane.

Pomieszczenie - salon, pokój dzienny, 23 mtr kw. Z boku dochodzi kuchnia 10mtr/zatem otwarty.

Dyfuzory zostaną powieszone za „plecami”

Akustycznie zagracone, wyraźna różnica w pogłosie w stosunku do innych pomieszczeń. Bez pomiarów/na razie.

Słuchana muzyka to do niedawna instrumenty akustyczne, dużo „plumkania”, wokale, jazz, blues.

Obecnie prawie wszystko, włącznie z Zenkiem.

Wzmocnienie - tor lampowy, 4 wzmacniacze na triodach.

Źródło streamer - dac i CD

• 3 tygodnie później...

Cześć widzę że grono się powiększa . Ja cały czas grzebie z Piotrem i moim zestawem... Na tym etapie szukamy "idealnego" brzmienia pod moje gusta.. testując różne kondensatory różne ich pojemności i wszelakie kombinacje ..na tą chwilę gra jantzen superior z-cap ..po odrzuceniu miflexow .. w kolejce jeszcze jedne jantzeny z serii silver oraz ew.laczenie ich w inne kombinacje łącznie z seryjnym audyn-capem z intertechnki . Dodatkowo kombinujemy z kablami sygnałowymi a dziś dodatkowo przywiozłem od Piotra jego van den hulle, a im więcej słucham tym bardziej skłaniam się przy opcji zrobienia aktywnych zwrotnic z myślę 3 może 4 torami . Sorki za brak foto ale u mnie nawet robione tabletem są większe niż te skromne 1MB... Dajcie znać czym ew.je lekko zmniejszyć ?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, ERNI-Adrian napisał:

Dajcie znać czym ew.je lekko zmniejszyć ?

IrfanView---image ----resize----zaznaczyć 1024x768 i kliknąć ok

Cześć.

W dniu 15.07.2022 o 20:38, TubeAudioMusic napisał:

Brzmienie: jestem w pełni usatysfakcjonowany, potrzeby spełnione. 

Byłem przekonany, że tak jest.

Niecałe dwa tygodnie temu

W dniu 15.07.2022 o 21:07, TubeAudioMusic napisał:

Na dniach Piotr „włamie się” na mojego laptopa i dokona korekcji za pomocą dsp.

Byłem zaskoczony, że to/pomiary i ustawienia tak sprawnie poszły.

Jestem noga z tych rzeczy, nie mam wiedzy, ale mam w sobie gotowość na jej zdobycie i bardzo chciałbym kiedyś samemu takie pomiary wykonać oraz poprawnie zaimplementować.

Jestem niezwykle zaskoczony jakie efekty przyniosły te korekcje w najniższym paśmie. Nie zdawałem sobie sprawy, że to, że nie „dudni”, to nawet nie jest warunek konieczny dobrego brzmienia. 

A Piotr powtarzał, …”poczekaj, aż dsp zrobimy finalną chatakterystykę…”😃

No i mam to, o czym nawet nie marzyłem. Brzmienie, które pozwala odkrywać na nowo wszystko co do tej pory dane mi było słuchać. Tak blisko „Live” nigdy jeszcze nie byłem😊

Zachęcam kolegów, którzy „ufają” uszom, by zdecydowali się na trud i po prostu pomierzyli oraz poprawili „to i tamto”, albo oddali te sprawy w dobre ręce.

A kolegom, którzy tego dokonali, ogłaszam, że ja już należę do klubu miłośników dobrego brzmienia. 

pozdrawiam.

Adam

@S0nic

Fajnie gdybym mógł te wszystkie zestawy mieć „pod ręką” i móc uczciwie i rzetelnie porównać. 
Nie ufam swoim uszom tak jak kiedyś. 
Każdy kolejny set/kolumny/wzmak był droższy. Zawsze było uniesienie, podjaranie. Było zadowolenie. Zawsze było „ciut” lepiej.

W stosunku do kolumn na Scanach i SB czyli najogólniej rzecz biorąc do tranzystora, na pewno poprawiło się brzmienie na wysokich i bardzo wysokich poziomach głośności.

86 do 95dB.

Nie wiem ile gałą musiałbym dać w prawo, by zaobserwować przestery. Jest jak przy nisko lecącym myśliwcu i jest pieruńsko czysto.

W nowym zestawie jest dsp/korekcja pasma z suba.

W sweet spot nareszcie słyszę jak wiele się dzieje w najniższych rejestrach. Ty zapewne doskonale mnie zrozumiesz, bo zdaje się, że u Ciebie dwa wielkie suby także z korekcją, prawda?

Zacząłem słuchać elektroniki, rapu, gitary basowe, druga oktawa fortepianu. Gatunków, które omijałem, bo brzmienie ze „starych” kolumn w tych rejestrach było liche, mało urozmaicone, płaskie, bułowate, sklejone, kiepskiej jakości, by już się tak nie znęcać dalej.

Dobór kolumny-wzmocnienie jest fundamentalne. Plus dsp😊 Bez tego hulaj duszo grał mi salon.

Oczywiście, że w pewnym stopniu „gra” dalej, ale Piotr zauważył/odczytał jak korzystny mam pogłos w całym paśmie. Więcej tutaj zrobić się nie da i zdaje się nie jest to konieczne.

Kolejna różnica to „dźwięczność”. Wybacz niefachowe terminy, ale tak to obserwuję. Pogłosy i wybrzmienia mnie zachwycają. Są utwory, gdzie jakbym w bańce dźwięku siedział. I to nie jest Pink Floyd. Niezależnie czy kolumny przy ścianie, czy odsunięte na metr i więcej, to mam złudzenie niezwykłej głębokości sceny. Kolumny „giną” i zaczyna się zabawa w „łapanie” dźwięku. Mamy niezłą  zabawę z córeczką wtedy.

Kolejna różnica to pewna prezentacja takich mikro zdarzeń, jakimi są powstawanie/narastanie następnie trwanie i w końcu wygaszanie dźwięków.

Nigdy tego nie było mi dane zaznać. Coś co trwa czasem mniej niż sekundę a tworzy jakby „opowiadanie” 

Przy talerzach, perkusji, gitarach elektrycznych, czy to co „wyrabia” pan Bernard Maseli na instrumentach.

Nie wstydzę się tego, ale śpiewające Panie w znacznym stopniu goszczą u mnie w salonie.  A różnicą szczególnie zauważalną jest iluzja „powietrza, wolnej przestrzeni” wokół tych pań. Jakby „inne” dźwięki nie miały prawa tam się dostać. Przenikanie jest ograniczone, stąd „obecność” tych pań jest absolutnie tu i teraz. Zależnie od nagrania. Na lini, czasem gdzieś głęboko a czasem tuż przed moim nosem.

No i symfonika. A z nią potęga grania/brzmienia, którą dzisiaj mam u siebie w domu. To na dzień dzisiejszy dla mnie największe zaskoczenie i spełnienie marzeń. Nie starczy mi życia, by choć trochę uszczknąć z tego stołu dań, który proponuje Qobuz. 

Gdybym miał zaczarowaną różdżkę, sprawiłbym by ograniczyć ilość tych wzmacniaczy do jednego. To trochę „boli”. Potrzebuję nowy audio rack. Potrzebuję trochę dukatów na lampy. Na szczęście mam chłodzenie podłogowe, lato i temperatury mi nie dokuczają.

pozdrawiam

Adam 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.