Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8300A czy Cambridge Audio Azur 851A ?

heavik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

To mój pierwszy post, chociaż czytam to forum od kilku lat.

W tytule zawarłem pytanie które mnie nurtuje, który z dwóch wzmacniaczy: Audiolab 8300A czy CA 851A wybrać. Jako że chciałbym się przesiąść na coś lepszego z mojego budżetowego marantza. Docelowo za trzy miesiące zmienię też kolumny, póki co wzmak będzie musiał chwilę pograć z MA Bronze5.

Muzyka: metal / jazz / symfoniczna. Pokój odsłuchowy ma wymiary 4m X 5m.

Preferuję przekaz detaliczny, dynamiczny, delikatnie ocieplony. Nie może być to rekreacyjne granie, bardziej ma być wyczynowe.

Zaznaczę, że jestem umówiony w przyszłym tygodniu na odsłuchy, ale może ktoś z Was mógłby nakierować początkującego adepta audio i wskazać ten lepszy wybór.

Heja.

Kupując w pierwszej kolejności wzmacniacz zamkniesz sobie drogę na zakup kolumn, które Ci najlepiej podpasują... będą caculka grały bajeczka ale nie ze wzmakiem jaki kupisz teraz.

Troche to strzał w kolano.

Zacznij od kolumn, każdy rozsądny y tak zrobił.

Jak będziesz na odsłuchach to może kupisz wypatrzysz zestaw zupełnie inny.. przyznam się że od czasu jak usłyszałem lampe LA to troche choruje ns takie caculko lampowe.

Rozumiem że chodzi o pieniądze masz na wzmak a kolumny kipisz po sprzedaży bx5, myśle że jak kupisz zestaw bedziesz mógł na starcie dostać rabat 2x większy... a jak brakuje funduszy ratuj się ratami.. wiekszość systemów to 20 rat 0 %.

KOLUMNY od tego zacznij, nawet jak wzmak to używany sprzęt kup go jako drugi.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, moim zdaniem lepszym wyborem wydaje się Cambridge Audio 851A (https://www.q21.pl/cambridge-audio-azur-851a.html), natomiast rzeczywiście brałbym koniecznie pod uwagę integrę Roksan Kandy K3 (https://www.q21.pl/roksan-kandy-k3-integrated-amplifier.html) oraz Atoll IN200SE (https://www.q21.pl/atoll-in200se.html). Myślę także, że warto posłuchać także wzmacniacz Naim Nait 5si (https://www.q21.pl/naim-nait-5si.html) oraz Hegel H80 (https://www.q21.pl/hegel-h80.html).

Jeśli w najbliższym czasie planujesz wymianę także kolumn, wybór wzmacniacza dokonaj jako wybór kompletu wzmacniacz + kolumny, a ewentualnie zakup wybranych kolumn pozostaw na termin późniejszy.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Na miejscu w naszym salonie masz dziesiątki modeli elektroniki i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Heja.

Kupując w pierwszej kolejności wzmacniacz zamkniesz sobie drogę na zakup kolumn, które Ci najlepiej podpasują... będą caculka grały bajeczka ale nie ze wzmakiem jaki kupisz teraz.

Troche to strzał w kolano.

Zacznij od kolumn, każdy rozsądny y tak zrobił.

Jak będziesz na odsłuchach to może kupisz wypatrzysz zestaw zupełnie inny.. przyznam się że od czasu jak usłyszałem lampe LA to troche choruje ns takie caculko lampowe.

Rozumiem że chodzi o pieniądze masz na wzmak a kolumny kipisz po sprzedaży bx5, myśle że jak kupisz zestaw bedziesz mógł na starcie dostać rabat 2x większy... a jak brakuje funduszy ratuj się ratami.. wiekszość systemów to 20 rat 0 %.

KOLUMNY od tego zacznij, nawet jak wzmak to używany sprzęt kup go jako drugi.

Oczywiście jestem otwarty i jeszcze to przemyślę. Zapomniałem dodać w pierwszym poście, że oba wzmacniacze to nie są już salonowe nówki, a pochodzą z drugiej ręki. wydaje mi się że ich cena jest dość atrakcyjna dla mnie, a obecny ich właściciel przesiadł się z tego co wiem na Atolla .

Mając dokonać wyboru pomiędzy wskazanymi - wybieram Roksan K3 lub Yamaha 1100.

Poważnie

Słuchałem K2, pasowało mi takie brzmienie, domyślam się że K3 jest jeszcze lepsza. Ta Yamaha w sumie też ma pozytywne oceny i nie jest to raczej "suchotnik" jak niższe modele .

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, moim zdaniem lepszym wyborem wydaje się Cambridge Audio 851A (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast rzeczywiście brałbym koniecznie pod uwagę integrę Roksan Kandy K3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Atoll IN200SE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Myślę także, że warto posłuchać także wzmacniacz Naim Nait 5si (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Hegel H80 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Jeśli w najbliższym czasie planujesz wymianę także kolumn, wybór wzmacniacza dokonaj jako wybór kompletu wzmacniacz + kolumny, a ewentualnie zakup wybranych kolumn pozostaw na termin późniejszy.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Na miejscu w naszym salonie masz dziesiątki modeli elektroniki i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz porównać.

Że tak powiem - miałem na oku też Hegla H80 lub nawet H70. Musiałbym jednak zwiększyć budżet, no ale czego sie nie robi dla tego szlachetnego hobby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roksan K3 zdecydowanie bije na głowę starszy model dynamiką i rozdzielczością. Jest bardziej neutralny od K2 choć zachowuje firmowy styl grania. Z kolei Yamaha nie ma nic wspólnego z suchością i bezpłciowością grania. Bardzo udany wzmacniacz. Ma opinię wybitnie neutralnego brzmieniowo dzięki czemu powinien sprawdzić się w różnych gatunkach muzycznych Oba polecam z czystym sumieniem

Roksan K3 zdecydowanie bije na głowę starszy model dynamiką i rozdzielczością. Jest bardziej neutralny od K2 choć zachowuje firmowy styl grania. Z kolei Yamaha nie ma nic wspólnego z suchością i bezpłciowością grania. Bardzo udany wzmacniacz. Ma opinię wybitnie neutralnego brzmieniowo dzięki czemu powinien sprawdzić się w różnych gatunkach muzycznych Oba polecam z czystym sumieniem

Roksan ma w sobie moc( to sie przyda ) jest muzykalny

No cóż ruszyłem dziś temat mocno do przodu. Sugerując się Waszymi propozycjami umówiłem się na szybko na odsłuchy. Lato w mieście: 34 na plusie więc bez problemu wbiłem się na salkę - wszyscy nad wodą.

W kilku prostych żołnierskich słowach:

Zacząłem od Atolla In200se, w skrócie można powiedzieć że gra bardzo dostojnie, średnica jest faworyzowana, jest bardzo gęsta, wysokie delikatnie schowane, dolne pasmo wyrównane. Takie brzmienie dla koneserów.

Chwilę potem podpięliśmy Audiolaba 8300, który zabrzmiał zupełnie inaczej, powiedziałbym że ma raczej wycofaną średnicę, dużo dołu trochę rozlanego oraz wyrazistą nawet ostrą górę, taką dosadną.

Kolejny był Naim nait5si, pierwsze wrażenie - podobna szkoła grania do Audiolab, ale jakby wysokie bardziej okrzesane, bas punktowy a nie zozlazły, przestrzenność i dynamika też większa.

Cambridge Azur 851A zagrał jeszcze inaczej - czysto, bez podbarwień, dynamicznie.

Hegla, Yamahy, Vincenta nie było. Roksan K3 który najczęściej się przewija w Waszych propozycjach ma dojechać w poniedziałek i może to będzie ten czarny koń ?

Drobna uwaga odnośnie K3. Nowy, wyjęty z pudła nie gra na 100% swoich możliwości. Wysokie tony i średnicę dostaniesz od razu. Początkowo możesz mieć spore wątpliwości odnośnie niskich tonów. W moim bas pojawił się we właściwych proporcjach po około 2 tygodniach. I to było to.... Okablowanie najlepiej Tellurium . Patrząc na gatunki muzyczne które wymieniłeś, zabierz ze sobą coś w stylu

Adagio for Strings Barbera

Smooth Operator Sade

czy Machine Messiah mojej ukochanej Sepultura

Drobna uwaga odnośnie K3. Nowy, wyjęty z pudła nie gra na 100% swoich możliwości. Wysokie tony i średnicę dostaniesz od razu. Początkowo możesz mieć spore wątpliwości odnośnie niskich tonów. W moim bas pojawił się we właściwych proporcjach po około 2 tygodniach. I to było to.... Okablowanie najlepiej Tellurium . Patrząc na gatunki muzyczne które wymieniłeś, zabierz ze sobą coś w stylu

Adagio for Strings Barbera

Smooth Operator Sade

czy Machine Messiah mojej ukochanej Sepultura

Warto wiedzieć, przydadzą się Twoje cenne uwagi. Przykładowo Atoll którego dziś słuchałem miał ok. 300 godzin jazdy, ale miły pan z salonu powiedział że w przypadku tego wzmaka to dopiero półmetek wygrzewania. Także dwa tygodnie Roksana to nie jest źle.

Jeśli chodzi o repertuar to dwie pierwsze pozycje mam że tak powiem od ręki, a Sepultura może być - the Mediator Between Head...

Zdaje sobie sprawę że w kable też będę musiał zainwestować.

K3 to może być dobry wybór, sam mam i polecam. Ma właśnie odpowiednią moc która przyda się przy trudniejszych kolumnach i niektórych gatunkach muzyki której słuchasz. Nic nie piszesz o źródle. To dość ważne ponieważ Roksan trafił w moje preferencje dopiero kiedy zagrał u mnie jako końcówka mocy. Jako integra za bardzo słodził :). Z dobrym dackiem np. Na Sebre uzyskasz z niego detal, kontrole i dynamikę nie tracąc kultury i równego brzmienia.

Słuchałem też Naima 5Si. Bardzo fajny zdecydowałem się jednak K3 ze względu na kolumny. Atoll jak sam zauważyłeś nie zagra satysfakcjonująco każdej muzyki i np. do metalu nie koniecznie.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Ja wzmacniaczy przewaliłem już troszkę. Z tranzystorów polecam Dayens i chyba jednak Hegel.

Ale jest lekarstwo na wszystko ja już jakiś czas temu poszedłem ta drogą i żaden z powyższych nawet się nie zbliża jakościowo do WZMACNIACZA LAMPOWEGO. Zanim kupiłem lampkę myślałem 40 Watt ale słabiak . Kupiłem podłączyłem i szok dużo większy wykop niż 200 Watt w tranzystorze. O barwie jakości i stereofonni nie wspomnę. Inna liga.

Polecam Cayina A55 sam mam A70 ale to już sporą różnica cenowa

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

K3 to może być dobry wybór, sam mam i polecam. Ma właśnie odpowiednią moc która przyda się przy trudniejszych kolumnach i niektórych gatunkach muzyki której słuchasz. Nic nie piszesz o źródle. To dość ważne ponieważ Roksan trafił w moje preferencje dopiero kiedy zagrał u mnie jako końcówka mocy. Jako integra za bardzo słodził :). Z dobrym dackiem np. Na Sebre uzyskasz z niego detal, kontrole i dynamikę nie tracąc kultury i równego brzmienia.

Słuchałem też Naima 5Si. Bardzo fajny zdecydowałem się jednak K3 ze względu na kolumny. Atoll jak sam zauważyłeś nie zagra satysfakcjonująco każdej muzyki i np. do metalu nie koniecznie.

Jako transportu używam CD Onkyo C7070 połączonego z DAC Nostromo Wolf. Ten mały skromny Nostromo z rodzimej manufaktury wg. mnie podnosi brzmienie o półkę wyżej. Gram także z winyli na gramofonie Audiotechnica LP1240 przez IFI IPhono2.

Sporadycznie słucham radia z Onkyo TX-8050, dlatego dobrze żeby wzmak miał wejście bezpośrednio na końcówkę mocy, żeby pominąć beznadziejną końcówkę w ampli Onkyo.

Ja wzmacniaczy przewaliłem już troszkę. Z tranzystorów polecam Dayens i chyba jednak Hegel.

Ale jest lekarstwo na wszystko ja już jakiś czas temu poszedłem ta drogą i żaden z powyższych nawet się nie zbliża jakościowo do WZMACNIACZA LAMPOWEGO. Zanim kupiłem lampkę myślałem 40 Watt ale słabiak . Kupiłem podłączyłem i szok dużo większy wykop niż 200 Watt w tranzystorze. O barwie jakości i stereofonni nie wspomnę. Inna liga.

Polecam Cayina A55 sam mam A70 ale to już sporą różnica cenowa

Żeby odsłuchać Hegla, Dayensa oraz Cayina muszę podjechać do podkrakowskich Niepołomic, gdzie właściciel ma dosłownie wszystkie wzmacniacze o których mowa na tym zacnym forum w jednym miejscu. Niestety na razie ma chyba urlop 2 tygodnie.

Temat lampy jest mi trochę bliski bo pogrywam czasem na gitarce wpiętej w lampowego Peavey'a.

Jednak Cayina, Fezz czy Haiku znam tylko z opisów i recenzji. Co prawda zawsze pisano raczej w superlatywach.

Jako transportu używam CD Onkyo C7070 połączonego z DAC Nostromo Wolf. Ten mały skromny Nostromo z rodzimej manufaktury wg. mnie podnosi brzmienie o półkę wyżej. Gram także z winyli na gramofonie Audiotechnica LP1240 przez IFI IPhono2.

Sporadycznie słucham radia z Onkyo TX-8050, dlatego dobrze żeby wzmak miał wejście bezpośrednio na końcówkę mocy, żeby pominąć beznadziejną końcówkę w ampli Onkyo.

Nie słuchałem tego dacka ale ma bardzo dobre opinie. Czy on ma funkcje regulacji głośności i mògłby działać0 jako przedwzmacniacz? To zawsze rozszerza pole do ustawienia systemu wg własnych preferencji.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Nie słuchałem tego dacka ale ma bardzo dobre opinie. Czy on ma funkcje regulacji głośności i mògłby działać0 jako przedwzmacniacz? To zawsze rozszerza pole do ustawienia systemu wg własnych preferencji.

Nostromo Wolf niestety nie ma regulacji głośności i nie będzie działał jako przedwzmacniacz. Nostromo ma, z tego co pamiętam, osobny klocek - przedwzmacniacz / selektor źródeł , z osobną regulacją głośności.

Z własnego doświadczenia - do produktów tej firmy trzeba koniecznie dokupić dedykowany zasilacz - zmiany na plus są ogromne.

Żeby odsłuchać Hegla, Dayensa oraz Cayina muszę podjechać do podkrakowskich Niepołomic, gdzie właściciel ma dosłownie wszystkie wzmacniacze o których mowa na tym zacnym forum w jednym miejscu. Niestety na razie ma chyba urlop 2 tygodnie.

Temat lampy jest mi trochę bliski bo pogrywam czasem na gitarce wpiętej w lampowego Peavey'a.

Jednak Cayina, Fezz czy Haiku znam tylko z opisów i recenzji. Co prawda zawsze pisano raczej w superlatywach.

W Tychach jest dystrybutor Cayina .Grzegorz Rogala i firma Studio 16 Hertz. Grzegorz Rogala to również producent kolumn. Jak na moje w audio to święty człowiek bo zawsze pomoże czy to słowem czy sprzętem a co najważniejsze nie żaden naciągacz. Ja jestem ten z gorącej wody i wiele razy był wydał kasę bez sensu na szczęście posłuchalem P. Grzegorza

Patrząc tak strikte tylko na te dwa modele to Cambridge.

Ale ze swojej strony dodam także Roksana k3 oraz widziałem jeszcze ktoś miał na Allegro model oxygene który zjada wszystkie wspomniane tutaj wzmaki.

Na razie wypożyczyłem do domu na testy CA 851A. Wzmacniacz należy do tych co się grzeją, bardzo grzeją. To chyba skutek pracy w klasie AB ? Ma kompletnie nieaudiofilski wygląd z tym wyświetlaczem niczym amplituner. I może ponoć szarpnąć nawet do 800 Wat ?

Ale gra, nie powiem pasuje mi takie brzmienie, bardzo dynamiczne i rozdzielcze ale nie chłodne. Suchotniki MA bronze5 zagrały jak nigdy dotąd. Cambridge nie wyłożył się na metalu, nawet kiepsko zrealizowane nagrania przedstawia z jakąś finezją. To nie jest zły sprzęt. Tylko ten wygląd. Mam kilka dni na testowanie, następnie wypożyczę Roksana, a na końcu Naima (który też zadziwił na plus)

Na razie wypożyczyłem do domu na testy CA 851A. Wzmacniacz należy do tych co się grzeją, bardzo grzeją. To chyba skutek pracy w klasie AB ? Ma kompletnie nieaudiofilski wygląd z tym wyświetlaczem niczym amplituner. I może ponoć szarpnąć nawet do 800 Wat ?

Ale gra, nie powiem pasuje mi takie brzmienie, bardzo dynamiczne i rozdzielcze ale nie chłodne. Suchotniki MA bronze5 zagrały jak nigdy dotąd. Cambridge nie wyłożył się na metalu, nawet kiepsko zrealizowane nagrania przedstawia z jakąś finezją. To nie jest zły sprzęt. Tylko ten wygląd. Mam kilka dni na testowanie, następnie wypożyczę Roksana, a na końcu Naima (który też zadziwił na plus)

Wypożycz lampę i nie oddasz jej na pewno.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Z przesłuchanych przez ten czas wzmacniaczy, a były to : Hegel H80, H70, Atoll In100, In200, Naim 5i, Roksan K3, CA851A, Rotel 12, 8300A, Yamaha AS1100, Haiku MK3, Haiku Sol, Vincent 237, wybaczcie - ale wybrałem jednak Cambridge 851A.

Każdy z w/w wzmacniaczy prezentuje się bardzo dobrze, ale będąc rozerwanym pomiędzy wieloma gatunkami muzycznymi, od klasyki do metalu - dla mnie 851A zagrał najbardziej uniwersalnie. Np. Roksan K3 wyłożył się trochę na szybkim metalu, ale rzeczywiście jak pisał wcześniej Tomek1777 lepiej zagrał jako końcówka mocy.

Na pewno utkwił mi w pamięci In200 Atolla, wypożyczyłem go na tydzień, gdybym słuchał tylko wokalistek - to coś przepięknego jak on prezentuje głosy.

Ale w moim przypadku ta rozpiętość gatunkowa jest spora i dlatego zdecydowałem się na 851A.

Wyrwałem go za kwotę 4000,- z gwarancją więc taka średnia okazja. Ale na pewno nie jest to wzmacniacz docelowy. O nie.

Jest tyle wspaniałych konstrukcji, że warto szukać i słuchać.

Dziękuję wszystkim za trafne i pomocne opinie !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.