Skocz do zawartości
IGNORED

Kef q750 - jaki wzmacniacz?

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

miałem sobie odpuści już ten wątek , bo już dość wałkowania w kółko to samo .

Kefy fakt można ocieplić roksanem kandy , mniej ocieplić caspianem , albo pozwolić grać ostro i dynamicznie z atollem , lub heglem . I to są typy sprawdzone ,które można brać w ciemno . W zależności od muzyki.

Wszelkie naimy , creeki ,primary , marantze , to jak komuś podchodzą , wiem jak gra kef z roksanem i nie wyobrażam by creek zagrał lepiej.

kefy wcale nie mają zwięzłego basu , i suchego środka . One tak grają , jak nie mają prądu.

dlatego miałem obiekcje do atolla 80 . Jak im dasz dużo prądu będziesz miał bas i średnicę i lepszą lub gorszą dynamikę . Bo albo spokojnie , albo dynamicznie - razem się nie da , albo słodko , albo rozdzielczo .

Nawet na lampie która , która jest ponoć dynamiczniejsza od tranzystora , jest pewne spowolnienie , kiedy są założone ciepło grające lampy .

Czy jest możliwość, że nowa seria Q gra inaczej niż większość Kefów?

Bo ciężko mi sobie wyobrazić, że te Kefy wymagają ocieplenia, że mogą grać ostro i dynamicznie. Moje odczucia były takie, że grają dużo dołami i środkiem, za to wysokie tony są wycofane. Powiedział bym, że właśnie grają naturalnie i ciepło. Są przeciwieństwem emocjonalnego grania. Nawet pierwsze recenzje tej serii by to potwierdzały.

Dlatego trochę obawiam się przesadnego ocieplenia przez Roksany. Chyba bardziej przemawia do mnie Atoll, który mógł by właśnie wydobyć więcej góry. I tego najbardziej oczekuję, by utrzymać te naturalne, ciepławe brzmienie, by nie brakowało szczegółowego basu i by tylko trochę dodać wysokich tonów.

Boję się jednak kupować bez odsłuchu. Roksan to typowy strzał w ciemno, bo nigdzie go nie usłyszę przed zakupem. Atolla w salonach w pobliżu brak. Nowego mógł bym co prawda odesłać, ale podobno dopiero po wielu tygodniach zaczyna dobrze grać, więc odsłuch był by niemiarodajny.

W przypadku Cambridge cxa80, Creek 50a, Primare i22, Atolla a29 (nawet Marantza) mogę je odsłuchać z Kefami, co pewnie ułatwiło by dokonanie wyboru tego co brzmieniowo będzie dla mnie najlepsze. Oczywiście pozostaje poczucie: a co jeśli Atoll/Roksan okazał by się najlepszy?

Kusi też Cambridge cxa80, bo cxa60 z q350 zagrało świetnie. Do tego ma wbudowanego DACa i jest możliwość regulacji basów i sopranów ;)

Ehh ciężka sprawa.

z czasem , jak trochę już sprzętu przesłuchasz , to zauważysz , że jakoś te waty podawane w specyfikacjach różnią się mocą . I jeden wat drugiemu nie równy . I to , że 40 watowa lampa miota kefami , nie oznacza , że zrobi to 40 watowy tranzystor.

Najwięcej prądu potrzebuje głośnik basowy , im ma go więcej tym lepiej kontrolowany jest bas.

atoll jest chyba dla ciebie . Zobacz może od razu ci podpasuje , kefy się długo muszą rozruszać , atoll raczej nie koniecznie to nie lampa.

Decydowanie się na konkretny model wygląda u mnie sinusoidalnie :) Byłem już prawie zdecydowany na Atolla i nie potrafiłem postawić tej przysłowiowej kropki nad i. Cały czas w głowie pozostaje: a co jeśli te połączenie nie da takiego dźwięku jak lubię? Np będzie basów/sopranów za mało/dużo itp, nawet tego nie będę wstanie skorygować.

Dlatego na razie zdecydowałem się, że idę jutro na odsłuch Cambridge cxa80, 851a, Arcam a29 i Primare i22. Salon ma Kefy q750, więc będę miał mniej więcej wyobrażenie jak to może u mnie brzmieć. Jeśli jakiś mi się bardzo spodoba to go wezmę, jeśli nie to będę szukał dalej i być może spróbuję się rozeznać, czy gdzieś nie ma możliwości wypożyczenia wygrzanego atolla, bo wg informacji na tym forum atoll prosto z pudełka gra bardzo słabo.

Moim zdaniem to kolumny tak neutralne i wolne od emocji że trzeba je czymś wspomóc. Jak sam autor zaznaczył.

Dobrym kompanem byłby atoll 100 w tym przypadku zewnętrzne pre gramofonowe.

Inne typy to roksan k2, nad 368, Cambridge cxa80

Czy używana Yamaha as1000, as2000.

Pozdrawiam

Odsłuchy to jednak konieczność. Można teoretyzować, czytać godzinami, ustalać najlepsze połączenia, a potem okazuje się, że w rzeczywistości wszystko jest postawione na głowie i to co było faworytem okazuje się najsłabszą opcją.

Jak pisałem miałem wcześniej możliwość porównania Arcama a38 i Cambridge'a cxa60 i o dziwo lepiej mi zabrzmiał Cambridge (niektórzy się pewnie złapią za głowę jakim cudem). Dlatego idąc dzisiaj na odsłuch szedłem z przekonaniem, że faworytem będzie cxa80, a arcama a29 nawet nie wiem czy będę chciał słuchać. Jak się okazało z czwórki którą dzisiaj testowałem (cambridge cxa80, 851a, Primare i22 i Arcam a29), cxa80 okazał się zdecydowanie najsłabszy, a Arcam najlepszy :) W muzyce klasycznej, jazzowej, bluesowej Arcamowi dorównywał 851a, jednak w ostrzejszej muzie poległ. Ogólnie Cambridge cxa80 i Primare zagrały mniej basowo, bardziej jasno i analitycznie. Arcam pobił wszystkich pięknym basem, ciepłem, barwą, precyzją, dynamiką i pełnią dźwięku. Od razu mówię, że jestem totalnym laikiem, więc moje sformułowania i wnioski są bardzo subiektywne i niefachowe. Ale że nie byłem sam i znajomy miał dokładnie takie same odczucia, to coś w tym musi chyba być.

Do tego Arcam ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, więc tymczasowo jeden problem z głowy.

Kolego 30palo właśnie bardzo ładnie to okresliles. I widzisz jak własne doświadczenia są inne od tych cudzych.

Co do brzmienia rotela z kefami zgodzę sie, może być sucho na średnicy. Ale co do 368 i śpiączki?

Nie jest to może wzmak tak skrajny jak inne ale na pewno zagra lepiej z kefami niż Denon 1520.

S4 -> w kontekście wcześniejszych propozycji atoll , roksan - nad to muł , gra i tyle . ani to dynamiczne jak atoll , ani barwnie jak roksan . A denon to zawsze lepiej niż unitra . Albo się szuka wzmacniacza ,który stanowi dobre dopełnienie dla kolumn , albo taki by tylko jakoś tam sobie grał i miał gałeczki.

Po co w ogóle ta dyskusja skoro to kręcenie się kółko . Skoro autor myśli , że wszystko dobrze gra z kefem niech se kupi cokolwiek i tyle . Sprawdza się dość popularne powiedzenie wśród użytkowników kefa , że te kolumny powinny kosztować 2x tyle , to ludzie dobrze wybieraliby do nich towarzystwo . A tak idzie co leci .

Z tego co wiem autor już wybrał a nam nawet się nie pochwalił .

Po co w ogóle ta dyskusja skoro to kręcenie się kółko . Skoro autor myśli , że wszystko dobrze gra z kefem niech se kupi cokolwiek i tyle . Sprawdza się dość popularne powiedzenie wśród użytkowników kefa , że te kolumny powinny kosztować 2x tyle , to ludzie dobrze wybieraliby do nich towarzystwo . A tak idzie co leci .

Nie ma co już kopii kruszyć , szkoda czasu .

Z tego co wiem autor już wybrał a nam nawet się nie pochwalił .

Jak to się nie pochwaliłem :P post z 04.08.2017 - 14:30 :)

Zagrało zdecydowanie najlepiej z Arcamem a29 i takiego kupiłem :) Zresztą dokopałem się do informacji, że Kef zwyczajowo na wszelkich pokazach, prezentacjach itp łączy swoje produkty z Arcamami, więc coś w tym chyba musi być :) Ogólnie połączenie Kef + Arcam jest dość popularne i się temu nie dziwię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.