Skocz do zawartości
IGNORED

Kef q750 - jaki wzmacniacz?

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

Hihi kolos na drewnianych nogach

wyglądają całkiem do rzeczy , na gumowe pryszcze zawsze można wymienić , a taki może żonie się spodoba :) Jak będzie kręciła nosem powiedz , że na różowo pomalujesz :)

Całkiem ciekawa propozycja, na pewno do przemyślenia. A jak się ma do Kandy k2? Można obiektywnie ocenić, który jest lepszy? Biorąc pod uwagę tylko warstwę muzyczną :P

A co do gramofonu, to przyznaję, że trafił mi się fajny egzemplarz ;) Choć na początku miał być sprzęt za 300zł... I na Nagaokę nie narzekam, na początek jest bardzo dobra i na pewno lepsza od Stantona 500 z którym kupiłem JVC.

caspian w muzyce lepiej wyciąga smaczki i wydaje się na ucho mieć lepszy głębszy bas od kandy , jest mniej ocieplony od kandy .

ten jvc w oryginale miał bodaj shibate na wkładce jvc-z1.

Czyli co nieco się krystalizuje.

To może jeszcze jedno porównanie skoro jesteśmy przy wzmacniaczu bez wejścia phono. Jak wypada caspian w stosunku do Atolla in100se lub Audiolaba 8200?

Ok, Audiolab skreślony ;) Używkę atolla bym zmieścił, nówkę pewnie nie, ale doświadczenie uczy, że ceny sklepowe można zauważalnie obniżyć i ewentualna dopłata może nie była by taka duża. Chociaż zważywszy na konieczność dokupienia przedwzmacniacza gramofonowego to koszt robi się zauważalny. Ale jeśli miał by się okazać lepszy od caspiana, do tego nówka z gwarancją to może by było warto dopłacić.

roksan ma lepiej wyrobioną markę od atolla - łatwiej go odsprzedaż , atolla nie słuchałem. I nie słyszałem bo ktoś napędzał nim kefy .

jest i atoll za 3k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wystarczy popatrzeć na rozbierane foty 80 vs 100 i wszystko jasne .

Nie wiem czy to prawdziwe Dual mono ale zasilanie jest konkretne i moc też akuratna w 100 :)

Za atolem przemawia to , że można płytkę phono dokupić chyba nawet do mm/mc (tyko za ile ?), za caspianem wygląd i marka - łatwiej go później odsprzedać .

nagie zdjęcia obu wyglądają podobnie ,stereo a dual mono - a kto to usłyszy? :)

Kef-y lubią prąd więc nie ryzykowałbym , i skoro ludzie piszą 100 brałbym setkę .

Jestem totalnym laikiem i zarówno fotki jak i pojęcia stereo vs dual mono nie za wiele mi mówią. Mógł bym prosić o bardziej łopatologiczne przedstawienie różnic? :-)

I gdyby nie sporo wyższa cena atolla to myślę że brał bym go od razu. A tak muszę się trochę jeszcze zastanowić :-)

dual mono to nic innego niż dwa wzmacniacze mono . Różnica polega w zasilaniu , są po prostu dwa zasilacze i tyle . Nie jest to istotna różnica mająca duży wpływ na dźwięk , jak jakiś jest to tylko mierzalny w laboratorium . Raczej nie do usłyszenia i tyle.

Czyli "a kto to usłyszy?" to nie był sarkazm ;-)

To może jednak ten in80se nie taki zły? Czy jednak różnica w cenie pomiędzy 80 a 100 jest w pełni uzasadniona i się to odczuje?

Czyli "a kto to usłyszy?" to nie był sarkazm ;-)

to nie był sarkazm , ale pamiętaj , że ... moc musi być z tobą , a 80 jest chyba słabsza .

do tego mogą dochodzić zmiany w budowie np inne tranzystory , inne zasilanie itp. W gruncie żeczy 80 może grać inaczej niż setka.

I jeszcze jedna kwestia. Teraz dopiero zauważyłem, że Atoll i Roksan nie mają regulacji basu, treble na przednim panelu. Czy to znaczy że są pozbawione tych funkcji, czy może się to robi z poziomu pilota?

Przy sprzęcie z wyższej półki często nie spotkasz ulepszaczy dzwięku , u mnie nawet balansu już nie ma :) . W dobrym wzmacniaczu , cd a nawet w pre gramofonowym dobre zasilanie jest podstawą . Do Kef-ów z taką ilością głośników 100 to powinna być idealna .

Ciężka sprawa :) Jak się cały czas jechało na opcjach typu loudness, wyraźnym podkręcaniu basu i wysokich tonów by jakoś to grało, to teraz są obawy, "a co jeśli będzie tego za mało i nie będzie się dało nic skorygować".

Jak pisał Bolo pre mm mc do setki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Cena też niczego sobie .

Ukryta Zawartość

Ciężka sprawa :) Jak się cały czas jechało na opcjach typu loudness, wyraźnym podkręcaniu basu i wysokich tonów by jakoś to grało, to teraz są obawy, "a co jeśli będzie tego za mało i nie będzie się dało nic skorygować".

na czym ?

przyzwyczaisz się szybko , bo do dobrego szybko się człowiek przyzwyczaja :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.