Skocz do zawartości
IGNORED

Kef q750 - jaki wzmacniacz?

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tym razem szukam odpowiedniego wzmacniacza do Kefów q750. Będę wdzięczny za doradzenie z czym by dobrze się zgrały. Są to kolumny dość naturalne, mało "emocjonalne", więc nie chciał bym ich za bardzo zamulić. Lekkie podciągnięcie wysokich tonów pewnie by im wyszło na dobre.

Do wzmacniacza będzie podłączony gramofon JVC ql-y5f z wkładką mm Nagaoka mp-110, więc wbudowany przedwzmacniacz gramofony na wkładki mm jest konieczny. Preferowany kolor srebrny. Wielkość salonu wraz a aneksem to około 25m2.

Budżet... im mniej tym lepiej :) ewentualnie max 3000zł.

edit:

Zapomniał bym napisać słuchanych gatunków muzycznych. Więc dość szeroki zakres, od rocka, hard rocka, rocka progresywnego, przez nu jazz, chill out, elektroniczna, indie pop, trip hop etc.

https://www.audiostereo.pl/topic/134082-kef-q750-jaki-wzmacniacz/

Dzień dobry.

Bardzo dobrym wzmacniaczem do Kef Q750 będzie jeden z modeli Atoll. Spójrz proszę na model IN80SE (https://www.q21.pl/atoll-in80se.html), natomiast najlepiej IN100SE (https://www.q21.pl/atoll-in100se.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Bardzo dobrym wzmacniaczem do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie jeden z modeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Spójrz proszę na model IN80SE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast najlepiej IN100SE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Dziękuję za propozycję, jednak brak w Atollu wejścia phono jest niestety dyskwalifikujący.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obiło mi się o uszy, że Kefy dobrze grają z brytyjskimi wzmacniaczami. Może to jest jakiś trop? Co powiecie o Arcamach (np a18?), Cambridge Audio (CXA60?), Roksan Kandy K2? A może Denon 1500ae, NAD (356bee?), Yamaha (as-701?)?

Tradycyjnym zestawieniem jest KEF i NAD ale to juz kwestia gustu. Dla mnie to okazalo sie rewelacyjne zestawienie, jeszcze z kablami IXOS'a. Tutaj bez odsluchow sie nie obejdzie. Denona i Cambridge do Kef'ow nie polecam. Predzej cos z Musical Fidelity.

Tradycyjnym zestawieniem jest KEF i NAD ale to juz kwestia gustu. Dla mnie to okazalo sie rewelacyjne zestawienie, jeszcze z kablami IXOS'a. Tutaj bez odsluchow sie nie obejdzie. Denona i Cambridge do Kef'ow nie polecam. Predzej cos z Musical Fidelity.

Gdyby tylko NADy nie były wg mnie najbrzydszymi wzmacniaczami ;) A jeśli już mowa o NADach, to które modele są warte rozważenia? I jakieś konkretne Musical Fidelity? Marka jest mi mało znana.

Dla mnie na 1 miejscu zdecydowanie Roksan. Będzie bardzo przyjemnie grało jednak nie do końca się sprawdzi w hard rocku. Yamaha lub Denon mogą okazać się bardziej uniwersalne.

I szkoda że Roksan nie do końca sprawdzi się w rocku, to jednak gatunek do którego mam największy sentyment i regularnie do niego wracam. A Yamaha as-701 czy jakaś inna? Tu w przeciwieństwie do NADa warstwa wizualna jest genialna ;)

To, czy Roksan się sprawdzi, sam musisz przetestować. W tej kwocie MUSISZ przygotować się na kompromisy. Z Roksan The Doors zagra świetnie. Tak samo Pendragon, Abraxas, Lombard i wiele, wiele innych. Prawdopodobnie 90-95 % muzyki, której będziesz słuchał, TO BĘDZIE WŁAŚNIE TO. Za te brakujące kilka procent w postaci AC/DC, TSA czy Sepultura trzeba sporo dopłacić.

Yamaha - faktycznie AS-701. Nie tylko fajnie wygląda. Przede wszystkim dobrze gra.

Jeśli zależy Ci na wbudowanym przedwzmacniaczu, posłuchaj wzmacniacz Yamaha A-S701 (https://www.q21.pl/yamaha-a-s701.html). To mocna, dynamicznie grająca integra, która w połączeniu z Kef zaoferuje swobodny, dynamiczny, szczegółowy przekaz.

Z NAD dobrą opcją do Q750 będzie C368 (https://www.q21.pl/nad-c368.html) lub jeśli lubisz potężny, dociążony dźwięk, warto także rozważyć NAD C375 BEE (https://www.q21.pl/nad-c375-bee-outlet-dostawa-gratis.html).

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

kef - do rock-a , lubi autor utrudniać sobie życie :) . Ale jak mają grać to nie z yamachą . Roksan - jest ok , Mf- ma trochę basu przydużo . Nad - jak już to nowy , lub seria monitor - ale d. nie urywa .

Ok- zagrają też z heglem

Ja swoje stareńkie kefy napędzam yaqinem mc10t , a z racji , że słucham symfoniki i jazz-u , to mam dwa komplety lamp .

Jedne ciepłe , drugie dynamiczne . Kompromis zawsze pozostawia niedostatek , a tak 2 w 1-nym.

Roksan kusi, tylko trzeba by go ściągnąć z UK, bo tam za nowego dam mniej, niż w Polsce za używanego... Ale żaden sklep nie wyśle go do Polski, więc trzeba by przez znajomych robić podwójną wysyłkę.

Yamaha jak najbardziej też jest w polu zainteresowania. NADy również zapowiadają się ok, choć myślałem o troszkę tańszych modelach mieszczących się w budżecie. I co można powiedzieć o NADach z modem muda44?

Hegle, Music Fidelity praktycznie nie znam i nawet nie wiem jakimi modelami warto by się zainteresować. A lamp się trochę boję :) Trzeba je chyba trochę wygrzać przed odsłuchem i chyba zawsze muszą mieć podłączone kolumny, a ja korzystam z przełącznika, więc na czas korzystania z kina domowego lampa jest odcięta od kolumn.

Fakt KONIECZNIE jak lampa jest włączona musi mieć obciążenie w postaci kolumn. Reszty nie ma się co bać , poza tym to jakby mieć kilka wzmacniaczy naraz . Wygrzewanie to takie uproszczenie trochę , lampa musi się nagrzać i w mirę nagrzewania trochę zmienia granie , nowa lampa robi to dłużej - ot to tyle nie musisz stać przy nich z gaśnicą :) . W kinie można fronty oprzeć też na lampie , chociaż mi i stereo w kinie wystarcza.

Z yamahą swoje kefy łączyłem na samym początku , niby ok , ale jakoś grały tak bez emocji , jak nie kefy.

Kef z heglem bardzo często jest zestawiany w poważniejszych systemach z analogiem.

Roksan to jednak granie o piętro wyżej od nada i yamahy

Mi np. kef ładnie , bardzo ciepło zagrał z Nadem 3020 , a zupełnie normalnie z C316 BEE .

Czyli Roksan Kandy k2 to raczej dobry trop.

Hegle nawet używane są raczej poza budżetem.

A NADów jest tak dużo modeli, że trudno ocenić z którym konkretnie by się to dobrze zgrało.

Ja bym celował w Roksana .

A zeby jeszcze powiekszyc zamieszanie :)))) to podpowiem ze wzmacniacze Audiolab bardzo ladnie graja z KEFami :)

Tak , tylko nie wszystkie Audiolaby mają wbudowane pre gramofonowe .

Audiolaba odradzam brać w ciemno !

To może dla uporządkowania wątku zaproponujecie konkretne modele, które warto wrzucić do short listy? :)

Roksan Kandy k2 widzę to chyba faworyt. Jaki NAD by się nadawał? Audiolab? Niestety nie znam, więc przydał by się konkretny model/e, które wziąć pod uwagę. Może Arcam a18, lub inny? Music Fidelity jakiś konkretny model? Mimo wszystko brać pod uwagę jakieś Yamahy, Cambridge Audio lub Denony? W wątku nie pojawiły się Marantze, rozumiem, że nie nadają się?

roksan candy , caspian i pewnie inne , Audiolab 8200 , arcam seria fmj 18 .

Niestety spotykam się z pewnym oporem odnośnie Roksana Kandy ze względu na wygląd... Tak to jest jak się nie jest jedynym organem decyzyjnym ;)

Caspian jest poza zasięgiem finansowym. Audiolab nie ma wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego. Za to Arcam a18 wygląda interesująco, tylko może być ciężej z dostępnością.

zmień organ decyzyjny na inny , albo sieć cicho pod pantoflem :)

Arcam a18 wygląda interesująco,

a w którym miejscu ? , bo nic tam ładnego nie ma , przynajmniej dla mnie .

Jak szukać Arcama to minimum model 32 .

Kolega z naszego kraju wyśledził Arcama 38 w jakiejś firmie w Uk , dał nie całe 3 tyś zł i najlepsze jest to że ma jeszcze roczną gwarancie na niego :) .

a w którym miejscu ? , bo nic tam ładnego nie ma , przynajmniej dla mnie .

Myślałem, że jak jest wymieniony, to idzie za tym rekomendacja jakości :P

Jak szukać Arcama to minimum model 32 .

Kolega z naszego kraju wyśledził Arcama 38 w jakiejś firmie w Uk , dał nie całe 3 tyś zł i najlepsze jest to że ma jeszcze roczną gwarancie na niego :) .

To by była fajna oferta, trzeba pogrzebać.

I co można powiedzieć o wzmacniaczach Creek?

Myślałem, że jak jest wymieniony, to idzie za tym rekomendacja jakości :P

jakość grania owszem , ale jak roksan był brzydki a arcam ładny dla żony - to chyba kobieta cię nie lubi .

poza tym wybierasz wzmacniacz do kolumn , czy do firanek , lub kwiatków :P

Palo- sorki , że się trochę nabijamy , ale to dosyć często się zdarza , nawet ma nazwę Waf na forum

(Wive acceptacjon factor) .

A tak dla zabicia nudy polecam wątek Klub milosnikow kolumn Kef .

Nie ma sprawy :)

Boję się, że od nadmiaru informacji zrobi mi się totalny mętlik :)

Problem jest w głównej mierze taki, że ciężko o odsłuch tych Kefów z konkretnymi wzmacniaczami. Większość polecanych wzmacniaczy jest ciężko dostępna i nie spotkam ich w salonie. Do tego taki salon musiał by mieć Kefy, a te nie są tak popularne i widzę, że w niewielu są w ofercie. Więc albo zakup czegoś rzadszego w ciemno (jak np Roksan), albo coś bardziej mainstreamowego w stylu Pioneer, Nad, Yamaha, Marantz, Denon, Cambridge Audio etc i wtedy odsłuch może by się udało zrobić. O wiele łatwiej powinno być z zakupem monitorów do sypialni (o tym w innym wątku), bo biorę swojego Denona pod pachę i idę na odsłuchy ;) Choć też ciężko o salon, który by miał wszystko co mnie może zainteresować.

W sumie poszedłbym na kompromis z żoną i kupił caspiana używkę :)

np ten

Ukryta Zawartość

phono niema , ale i tak phono montowane w integry powyżej pewnego poziomu wkładki idą w odstawkę i ustępują miejsca zewnętrznemu pre.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.