Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy- pytanie

Krychu7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie odtwarzam muzyke za pośrednictwem Pc, jest on podłączony do wzmacniacza (magnat ma600) przez port usb. Chciałbym "wyjść" z Pc i zastanawiam się nad paroma opcjami. Z racji tego iż jestem laikiem, chciałbym abyście coś doradzili.

O to moje pomysły:

1. Odtwarzacz sieciowy Pioneer n-30ae

2. Odtwarzacz sieciowy Pioneer n-3030ae + zewnetrzny DAC( np.Dac magic 100)

3. Malinka z daciem

4. Malinka bez dacka + zewnetrzny dac

5. Inne opcje

https://www.audiostereo.pl/topic/134001-odtwarzacz-sieciowy-pytanie/

Malinka

Z racji,że twój wzmacniacz posiada przetwornik z wejściem usb oraz coaxial ,Malina da ci spore możliwości.

Taniej wyjdzie komputerek itx (jakiś terminal) plus system Daphile,tu wystarczy usb .

I komputer,laptop możesz odstawić.

Baltfan, od jakiej ceny zaczynają się dobre terminal? bo na portalach aukcyjnych są nawet takie za 30 zl :)

I czy ten dac w wzmacniaczu jest dobry? wiem ze to burr brown, ale nigdzie nie moge znalesc informacji jaki to model

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

dobre terminal?

Starczy Fujitsu Futro 550,za jakieś 50 zł.Nie widziałem co prawda,żeby miało większą pamięć (Flash) jak 1 GB/ram 1GB starczy,ale system Daphile,można uruchamiać z pendrive.Do tego,trzeba dokupić kartę wifi na usb,do pełnej funkcjonalności i to wszystko w zasadzie.

Owszem,trzeba mieć : monitor ,klawiaturę ,przy pierwszym uruchomieniu.

Raspberry np. 2B to już ok. 120 zł (używka),zasilacz zazwyczaj trzeba dokupić.Plusy ,to wybór spośród 5-ciu systemów,ogromne wsparcie,możliwość rozbudowy (nakładki digi,allo) i z pewnością coraz lepsze.

Co do DAC w twoim wzmacniaczu,ciężko powiedzieć,nie miałem styczności z tym sprzętem.

Z reguły zewnętrzny przetwornik powinien dać lepszy dźwięk.Trzeba się jednak liczyć z tym,że potrzebny będzie np. interkonekt analogowy,kolejny kabelek zasilający ,nie wspomnę o połączeniu cyfrowym.to oczywiście w kategoriach na tzw. max.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ruszyło alle,dwa przykłady maszynek,które powinny się sprawdzić.

W wypadku futrzaka,ciut mały Flash,ale można dokupić,z tym,że 4gb kosztuje 40-50 zeta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno pytanie

Jakie są korzyści "wyjscia" z Pc do w.w wspomnianych terminali? Jakość dzwięku ulega zauwarzalnej poprawie?

Póki co, za kazdym razem obnizam taktowanie procesora do 800hz i taktowanie pamieci rownierz na 800, playera jaki urzywam to wtfplay

Mam owe Fujitsu Futro 550 i raczej będę się z tego ewakuował w kierunku malinki. Moje futro wiesza się, czasem tracę sygnał nie wiedzieć czemu. Jest irytujące jednym słowem.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Jeszcze jedno pytanie

Jakie są korzyści "wyjscia" z Pc do w.w wspomnianych terminali? Jakość dzwięku ulega zauwarzalnej poprawie?

Póki co, za kazdym razem obnizam taktowanie procesora do 800hz i taktowanie pamieci rownierz na 800, playera jaki urzywam to wtfplay

Z ciekawości - po co Ci, de facto, to samo, ale słabiej? Masz PC - masz problem z głowy. Na swoich sprzętach mam linuxa z mpd do słuchania muzyki. Jeśli nie ogarniasz linuxa, masz Daphile dla laików, albo OpenEleca itd. Daphile chodzi poprawnie na 1 rdzeniowym Celeronie ULV, w laptopie z 200x roku. U mnie mpd chodzi bez problemów nawet na wynalazku klasy Atom...

Moje futro wiesza się

Używam S550-2 (4GB Flash/2GB ram),system 64-bit ,nigdy mi nie zaliczył zwiechy ! Fakt,to sprzęt po leasingowy,różnie może się zachowywać.

Sprawdź temperaturę na czujnikach,może się przegrzewa ?

• Moderatorzy

Polecam maline z hifiberry digi+pro i wgrane moode. Gra zdecydowanie lepiej niż daphile, nie wspomnę już o pc.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Polecam maline z hifiberry digi+pro i wgrane moode. Gra zdecydowanie lepiej niż daphile, nie wspomnę już o pc.
Ja również polecam aczkolwiek narazie używam picoreplayer.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.