Skocz do zawartości
IGNORED

Creek 50A a 100A

mcemsi

Rekomendowane odpowiedzi

Przemo nie ma sprawy. Po to jesteśmy. Tylko dlatego mówię że najpierw kolumny s potem sprawdź czy creek do nich pasuje. Źle ci nie radzę. Bez względu na to gdzie kupisz przy nim jest taka zależność.

Na olx są nowe focal aria 926 za niecałe 6000pln :)

Tak to możliwe.

S4home zanim kupię jakiekolwiek kolumny posłucham ich ze swoim wzmacniaczem i odtwarzaczem. A zanim kupię będę pisał do Was w sprawie ceny ;-)

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

S4home zanim kupię jakiekolwiek kolumny posłucham ich ze swoim wzmacniaczem i odtwarzaczem. A zanim kupię będę pisał do Was w sprawie ceny ;-)
No i już:) świetne zakończenie tematu :)

S4Home... jeżeli pozwolisz , że zapytam branżę - jak może wypaść mariaż tych Creeków z Paradigmami Studio 20v5
Marantz do creecow?

Na paradigmy nie sprawdzałem. To od razu przyznam. Mimo że je mamy

Obstawial bym że z marantzem zagra lepiej. Same są wulkanem energi i dobrej kontroli basu więc tego wzmak nie musi im dostarczać. Nutka muzykalności i precyzji.

Marantze serii a nie są także ostre na górze.

hej, mam pytanie do kogos kto mial okazje operowac creek evolution 50a

kupilem od pierwszego wlasciciela dopiero co, pierwsza wersja, ale stan jak nowka, tylko zastanawia mnie jedna sprawa - dzwiek podczas zmieniania wejscia - line 1, line 2, av direct, line 4 - takie glosne klikanie, az takie nieprzyjemne jakby dla ucha - czy to normalne moze w tym wzmacniaczu?

Dokładnie jak pisze Stream , to przekaźniki niech klikają jak najdłużej - mnie natomiast zastanawia w Twoim poście - pierwsza wersja ??? A jest druga ?

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• 2 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy w Creek Evolution 100a nie ma problemów z przegrzewaniem się urządzenia?

100W na kanał w tak małej obudowie rodzi pewne obawy.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 3 miesiące później...

Podłączę się do tematu bo próbowałem już w klubie i coś bez odzewu było. Mam Audio Physic Yara Classic z Rega Brio-R. Miałem zamiar kupić DACa od Regi, poluję na DAC-R używany. Ale po przejrzeniu wielu wątków zastanawiam się nad wymianą Regi na A50-używany na gwarancji można za około 2800 wyjąć, do tego moduł DACa Ruby, który jest na tych samych kościach co DAC-r, wyjściowo jest za 2200 (za tyle chodzą używki DAC-r) myślę, że można negocjować, a np w UK taki moduł jest za tyle:

Ukryta Zawartość

Pytanie czy wymiana REgi na ww Creeka A50 jest sensowna, czy bawić się w to? Gdzieś koledzy na forum pisali, że Brio-R to zbyt słaby wzmacniacz do AP Yara (kolumny maja 4Ohm, zalecana moc 20-120 W, skuteczność 90 dB) i fakt, trochę brakuje basu, choć nie jestem pewien czy pomieszczenie nie "zjada niektórych niskich zakresów(16 m kw, kolumny stoją na węższej ścianie około 2,20 od siebie)...? No i trochę takiego powerka przy Metallice brakuje...Na papierze A50 ma tylko trochę więcej mocy niż Rega, do tego wyczytałem, że to klasa A a Rega AB-więc mniej efektywny Creek (nie wiem czy dobrze wnioskuję...?) Reasumując za używkę DAC R mogę dać 2000, zakładając, żę Brio sprzedam za około 2000 (jest jeszcze na gwarancji w bardzo dobrym stanie), dokładam 800zł na A50 używką, 1900 na Creek Ruby, czyli cała operacja kosztuje mnie 2800(A50)+1900(DAC Ruby)=4700-2000(ze sprzedaży Brio R)=2700 vs zostaje Brio-R, kupuję DAC-R za 2100 i zostaję przy starym systemie. To w dużym zaokrągleniu wyliczanka w której różnica wynosi +/- 600-1000 złotych, które jestem w stanie dołożyć. Pytanie czy warto?

Ukryta Zawartość

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Miałem u siebie w sypialni przez miesiąc A50. Oczekiwania były spore, ale w sumie się zawiodłem, taki lekki, trochę nijaki dźwięk bez wyrazu, przynajmniej takie są moje odczucia. Może jeszcze kiedyś jeszcze spróbuję A100. A50 na pewno nie nadaje się do bardziej wymagających kolumn.

Pytanie czy wymiana REgi na ww Creeka A50 jest sensowna

Moim zdaniem absolutnie nie.

do tego wyczytałem, że to klasa A

Coś się tobie pomyliło. To konwencjonalny wzmacniacz w klasie AB.

Moim zdaniem Rega jest jaśniejsza od Creeka A50. 100-tka jaśniejsza od 50-tki. A50 ma trafo chyba 300 lub 350W a 100-ka 400W ( jak pamiętam ) i spoko daje radę z trudnymi kolumnami. Do rocka to Creek tak średnio się nadaje ale ujdzie. Jazz i akustyczna brzmią super i super. Do rocka to i Rega słaba. Trochę kablami zmienisz/obniżysz balans tonalny ale to tylko trochę. Typowo do rocka to szukaj wzm. w innym kierunku.

Tak na marginesie - kolumny łatwe do wysterowania czyli o skuteczności powyżej 90dB to ......nadają się do budżetowych wzm. doskonale.

kolumny łatwe do wysterowania czyli o skuteczności powyżej 90dB to ......nadają się do budżetowych wzm. doskonale.

-ale kilku kolegów z dużą ilością postów stwierdziło, że mimo takiej skuteczności kolumny lubią mocniejsze wzmacniacze...a Rega zbyt słaba...Polecano jeszcze Fezz Silver Luna, ale to już temat na później, finanse nie pozwolą na razie, chyba, żeby używka...Ale rozważania dlatego że taki mariaż z DACiem miałem zrobić...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

• 2 tygodnie później...

-ale kilku kolegów z dużą ilością postów stwierdziło, że mimo takiej skuteczności kolumny lubią mocniejsze wzmacniacze...a Rega zbyt słaba...Polecano jeszcze Fezz Silver Luna, ale to już temat na później, finanse nie pozwolą na razie, chyba, żeby używka...Ale rozważania dlatego że taki mariaż z DACiem miałem zrobić...

Moim zdaniem zamiast dedykowanego daca do creeka, lepiej zainwestować w używane Audio GD np. NFB 1.32. Pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

Czy w Creek Evolution 100a nie ma problemów z przegrzewaniem się urządzenia?

100W na kanał w tak małej obudowie rodzi pewne obawy.

Bez obaw. Ledwo ciepły. Ale roksanem k3 można od biedy się ogrzać.

To moje stwierdzenie "kolumny łatwe do wysterowania czyli o skuteczności powyżej 90dB to ......nadają się do budżetowych wzm. doskonale." to takie przewrotne trochę było. Moim zdanie kolumny o dużej skuteczności grają gorzej od kolumn o mniejszej skuteczności. I stąd moje stwierdzenie. Ale to tylko moje odczucia.

• 3 tygodnie później...
W dniu 22.07.2017 o 10:46, mcemsi napisał:

Dzieki bardzo Jargier za praktyczny opis. A ta regulacja barwy to w jakim zakresie +/- jest ?

I jeszcze jedno - jakość dziurki słuchawkowej jest taka sama w obu modelach (w recenzjach 100A mocno chwalą wyjście słuchawkowe pytanie więc czy w 50A jest takie samo) ?

Dziurka jak to nazywasz w 100A jest zdecydowanie lepsza. W 50 jest taka sobie, w moim odczuciu w starym yamaha ax 496 była lepsza niż w pięćdziesiątce. Pozdrawiam 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.