Skocz do zawartości
IGNORED

UWAGA KOLUMNY STEREO CO WYBRAĆ

Audio71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Jestem nowy na tym forum, mam nadzieje że wpisałem ten temat w odpowiedni dział.

Po tym jak pozbyłem się swoich starych kolumn, które już przeżyły wszystko i nadszedł ich czas, jestem spragniony czegoś nowego..

Potrzebuje zestaw 2 kolumn typowych stereo, tylko do słuchania muzyki. Chciałbym aby były możliwie uniwersalne, bo nie mam jednego gatunku muzyki który katuje.. słucham wszystkiego.

Lubie dynamikę, szybkie i krótkie (ale mocne) uderzenia basu, dzwięk powinien być zwarty i stosunkowo jasny.

Niech to będą kolumny podłogowe! Lubie słuchać głośno muzyki, a wtedy monitory mogą mnie nie zadowolić.

Mieszkam na około 18-21m2. Niestety kolumny muszą stać jakieś 10 cm od ściany z tyłu i 2 cm po bokach między szafką a ścianą boczną.

Używam denona pma 1060.

Czekam na wasze propozycje między 2000-3500. (4000zł to już max)

https://www.audiostereo.pl/topic/133888-uwaga-kolumny-stereo-co-wybra%C4%87/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno zasugerowałbym Ci polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). To kolumny uniwersalne, sprawdzające się praktycznie w każdym gatunku muzycznym. Oferują szybki, dynamiczny, przestrzenny i swobodny dźwięk. Bez problemu zagrają także w pomieszczeniu o powierzchni około 20m2.

Jako alternatywa spójrz proszę na Dynavoice DF-6 (https://www.q21.pl/dynavoice-definition-df-6.html). To także dynamika, szybkość, bardzo dobre wypełnienie oraz świetna góra pasma za sprawą bardzo dobrego głośnika wstęgowego.

Warto także odsłuchać bardzo często wybierane przez naszych Klientów i popularne dwie konstrukcje podłogowe Monitor Audio Bronze 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html) oraz Dali Zensor 7 (https://www.q21.pl/dali-zensor-7.html). Monitor Audio to swobodne, szybkie i analityczne granie. Dali to trochę spokojniejszy, cieplejszy przekaz.

Na koniec propozycje kolumn o łagodniejszych, cieplejszym brzmieniu - brytyjska konstrukcja Tannoy Mercury 7.4 (https://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html) oraz Indiana Line Tesi 560 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-560.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań do naszego salonu. Poza wymienionymi powyżej modelami na miejscu w salonie będziesz miał jeszcze kilkanaście innych konstrukcji gotowych do odsłuchu i porównania w komfortowych warunkach.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niestety kolumny muszą stać jakieś 10 cm od ściany z tyłu i 2 cm po bokach między szafką a ścianą boczną.

to musisz zedytować tytuł wątku , niestety

przy tym ustawieniu raczej nie nastawiaj sie na kolumny stereo, tylko na dwa niezależne źródła mono

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość numik

(Konto usunięte)

szukaj Xavianów używek, targuj, to ogólnie to czego szukasz, jak byś pisał o moich kolumnach. Ale w takich warunkach odpuść podłogówki, chyba że Zensorki Ci podejdą. Raczej pisałem o podstawkowych, przy podłogówkach bas może stanowić problem, o ironio to może być plus jedynie dla Dali Zensor 5 moim zdaniem

<p>Audio71 nie wiem czy dla jaj napisales takie ustawienie kolumn czy po prostu ma cos tylko buczec i gicio, w kazdym razie bardziej razi wpis branzy,ktora w najlepsze poleca kolumny udajac, ze nie widzi gdzie te kolumny wyladuja. Ciekawe czy jak ktos napisze, ze kolumny beda staly wstawione do szafy a od frontu beda zamkniete drzwiami ze szkla tez doradza mu przestrzennie i swobodnie grajace kolumny... Brawo q21, no chyba, ze macie ustawiony automat na Wasze doradztwo, wtedy sorki.

-Salva Mea-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w razie czego dzwoń , 20 osób obserwuje

Ukryta Zawartość

<p>Audio71 nie wiem czy dla jaj napisales takie ustawienie kolumn czy po prostu ma cos tylko buczec i gicio, w kazdym razie bardziej razi wpis branzy,ktora w najlepsze poleca kolumny udajac, ze nie widzi gdzie te kolumny wyladuja. Ciekawe czy jak ktos napisze, ze kolumny beda staly wstawione do szafy a od frontu beda zamkniete drzwiami ze szkla tez doradza mu przestrzennie i swobodnie grajace kolumny... Brawo q21, no chyba, ze macie ustawiony automat na Wasze doradztwo, wtedy sorki.

W gruncie rzeczy można w katy powciskać cokolwiek.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

@Audio71, jeżeli musisz tak niefortunnie postawić kolumny to tylko w obudowie zamkniętej lub z wydechem z przodu.

Czy dla każdej kolumny będzie po 2cm luzu po bokach?

Znajdź jedną różnicę ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Spróbuj polskich Audio Academy Phoebe - w tym metrażu powinno być OK. Będziesz miał detal i szybki bas.

Możesz też posłuchać tańszych Paradigmów na przykład, Bowersów czy Elaców

Z tego co piszesz to monitor audio by pasowały, ale one mają BR. Są na ebay UK focal aria 926 z salonu ex demo na licytacji. Wysyłają do Polski i masz gwarancję. Może da się wygrać za £800... To byłby mój typ.

Wieza STEREO Technics :)

Moje kolumny niestety muszą stać w rogach pokoju, od ściany około 2cm z boku i 10cm z tylu., wiadomo że kolumny pokroju altus będą dużo bardziej upchnięte.

Może ktoś podsumować w takiej sytuacji te kolumny i wybrać 2-3 modele na których powinienem się skupić? Które poradzą sobie z bliskością ściany.. Rozumiem że te z BR od tyłu z góry odrzucać?

To może po amerykańsku. Zamiast na siłę wciskać kolumny lepiej zamontować dwie w ścianie. Obrazek na tym można powiesić. I nie robię sobie żartów. Proszę przejżeć materiały reklamowe firm produkujących i montujących takie zestawy. Wszysto będzie jasne.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.