Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór używanego wzmacniacza stereo

filipo_g4

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zależy ci na niższym mocniejszym basie to idź w tego NADa 370,372.

Marantz jest gęsty ale bardzo niskim basem nie gra.

Wymienione z kolei przez kolegę wyżej modele są z mocnym jednak punktowym basem. Krótkim

cowboy, S4Home, dziękuję za sugestie. Nad C370 byłby chyba idealnym wyborem, jednak problemem jest jego znikoma dostępność oraz często cena, przekraczająca mój budżet (zazwyczaj 1500 zł lub więcej). Będę jednak wypatrywał tych modeli.

Szkoda, że nikt nie wypowiedział się szerzej o żadnym z Kenwoodów, z brzmienia swojego poprzedniego KA-4020 byłem zadowolony, jednak w swoich warunkach nie miałem porównania do żadnego innego, więc nie wiem, jaka byłaby różnica między tym bardzo budżetowym KA-4020 a np. KA-7090R czy KA-990V oraz właśnie klockami innych marek - Marantz, harman/kardon czy Nad, stąd tak bardzo ważne są dla mnie Wasze sugestie.

Ja mam m.in. kenwooda ka-7090r miałem też ka-5090r. Obydwa mogę z polecić. Z całą pewnością brzmieniowo będą Ci pasować z tego co napisałeś powyżej odnośnie wymagań dźwięku. Ciekawe rozwiazania konstrukcyjne tranzystory traitr, Duży zapas mocy i wydajne trafo 300w bez problemu napędzą twoje kolumny. Tylko ta cena to gruba przesada. Ja pamiętam że za ka-5090r zapłaciłem 250 PLN + koszty przesyłki. Niestety handlarze z allegro też chętnie czytają fora m.in to forum i jeżeli tylko widzą jakieś pochlebne opinie na temat danego sprzętu to cena jakimś dziwnym trafem szybuje do góry.

Nie chcę bynajmniej deprecjonować innych propozycji. Ale każdy wzmacniacz brzmi trochę inaczej. I o ile ktoś poleca Ci konkretnego marantza, nada, itp. to wcale nie oznacza ze tobie akurat jego brzmienie bedzie opowiadać. W ogóle to lepiej posłuchać wcześniej żeby się nie rozczarować. Co do kenwooda nie wszystkie brzmią tak samo ale akurat te ostatnie 90r są ciekawe tak jak wcześniejsze z końcówką 10. Niektórzy porównują nawet brzmienie kenwooda do accuphase :).

RobG1974 dzięki, właśnie zerknąłem i odpowiedziałem na Twoją wiadomość.

cong - dzięki! O to mi chodziło! To miła wiadomość, bo ciężko znaleźć coś więcej odnośnie Kenwoodów, zazwyczaj są to pojedyncze wpisy. W ich przypadku kusi również cena, choć obawiałem się dokładnie tego, o czym piszesz - zawyżania cen przez sprzedających na allegro, czego skutkiem jest przepłacenie, nawet w przypadku tak niedrogiego wzmacniacza, za około 500 zł.

Powiedz mi jeszcze proszę, lub ktokolwiek inny: czy według Ciebie różnica w brzmieniu ogólnie pomiędzy Kenwoodem 7090R a przykładowo Marantzem PM 7000 czy NADem C370 będzie znacząca i wyraźnie słyszalna czy raczej drobna/kosmetyczna?

Ale każdy wzmacniacz brzmi trochę inaczej. I o ile ktoś poleca Ci konkretnego marantza, nada, itp. to wcale nie oznacza ze tobie akurat jego brzmienie bedzie opowiadać. W ogóle to lepiej posłuchać wcześniej żeby się nie rozczarować.

Otóż to! Zgadzam się w 100%. Każdy ma inny gust i każdemu odpowiadać będzie nieco inne lub znacznie odmienne brzmienie od tego, jakie pasuje innej osobie. Ponadto dla jednego słuchacza drobna różnica w brzmieniu będzie słyszalna wyraźnie a dla innego nawet wyraźna zmiana brzmienia będzie wręcz niezauważalna. Dlatego dobór wzmacniacza czy ogólnie zestawu stereo jest sprawą bardzo indywidualną, jednak z powodu braku doświadczenia dotyczącego wzmacniaczy korzystam z forum, by nie zaliczyć wtopy :) Zaliczyłem co prawda wiele wizyt w sklepach Audio, mnóstwo odsłuchów na 3 ostatnich edycjach Audio Show w Warszawie, jednak.. to nie to samo co odsłuch we własnym pokoju i we własnej kofiguracji.

Jak chcesz więcej opinii na temat tych kenwoodow to poczytaj sobie opinie na niemieckich forach jest ich więcej. Niemcy sobie chwalą generalnie te modele. Ja musze ci powiedziec że, w miarę uniwersalne brzmienie ma. Muzyka elektroniczna (słucham trance'u m.in.) czy jazz czy filmowa jak dla mnie tak skrajne gatunki i daje sobie z nimi całkiem nieźle radę. Co do marantza pm 7000 to sie nie wypowiem bo tego konkretnego nie słyszałem, ale miałem okazję słuchać innych modeli marantza tych nowszych i mnie generalnie brzmienie marantza średnio odpowiada. Nad-ów też sporo sluchałem szkoła brzmienia inna niż w marantzach, mnie bardziej odpowiadało. Ale tak jak mówiłem ilu użytkowników tyle opinii. Jeżeli podobał Ci się ka-4020 (duzo nizszy model) to napewno 7090r czy 5090r będą lepsze. Poza tym te wzmaki mają po 100w mocy ciągłej przy 8ohm., więc do tych kolumn bez problemu dodatkowo wysoki współczynnik tłumienia. Warto żebyś sobie posluchał przed zakupem.... chociaż z drugiej strony za takie pieniądze ok 400-500 PLN to zbyt wiele nie ryzykujesz, zawsze możesz opylić jak Cię się znudzi brzmienie

Chyba mam gdzieś test ka-5090r z magazynu Audio z lat 90-tych. Jak znajdę to Ci podeślę na maila.

Z chęcią poczytam, daj znać tylko, jakie to fora.

Twoje odczucia bardzo pozytywnie o nim świadczą i wydaje mi się, że będzie to dla mnie naprawdę dobry wybór. Byłaby to przesiadka na wyższy model, tego samego producenta, co być może pozwoliłoby łatwo usłyszeć poprawę brzmienia.

No właśnie, jak piszesz - najlepiej byłoby posłuchać przed zakupem, szczególnie ze swoimi kolumnami i najlepiej w docelowym pokoju, gdzie będą używane, a to niestety bardzo trudne i muszę kupić trochę w ciemno. Choć z drugiej strony zawsze jest możliwość zwrotu towaru w ciągu 14 dni bez podania przyczyny.

A gdy brzmienie się spodoba, sprzęt może zostać i z czasem można dalej sprzedać by ponownie kupić coś lepszego :)

Pewnie - jak najbardziej możesz taką recenzję podesłać, z chęcią przeczytam. Może to być w wiadomości prywatnej na forum, albo na maila: [email protected]

Dzięki, warto o tym wiedzieć.

Zauważyłem, że trudno znaleźć recenzje czy opinie na temat Kenwoodów, ale gdy już się uda – są pozytywne, co dobrze o nich świadczy. Najbardziej jednak ciekawi mnie, jak wypadają w porównaniu właśnie ze wzmacniaczami Marantz czy Nad. Takie porównania są już niemal nie do znalezienia..

Myślę, że na próbę dobrym wyborem będzie ten Kenwood KA-7090R, a po zakupie mogę nadal trzymać rękę na pulsie, gdyby trafił się np. Nad C370 wart uwagi.

Obecnie wisi na OLX flagowy swego czasu i zbudowany jak czołg Kenwood DA-9010. To potężne urządzenie i mało w Polsce znane. Cena jednak jest wysoce za wysoka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten wzmacniacz jest w pełni obsługiwany z pilota, ale sprzedający jak widać w ogłoszeniu pilota nie posiada, co świadczy o nieznanej przeszłości maszyny.

W środku Burr-Brown PCM58P - dość archaiczne w dzisiejszej erze, ale zawsze może się przydać by podpiąć TV po optyku.

Należy jednak pamiętać, że to sprzęt stary - już ponad 25 lat! Maszyna w takim wieku może paść z dnia na dzień.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dzięki za link, egzemplarz bardzo ciekawy. Szkoda tylko, że źródło niepewne, tym bardziej, jak wspomniałeś, biorąc pod uwagę wiek sprzętu – nie wiadomo w jakim stanie są elektrolity, styki, potencjometry i inne podzespoły.

Ukryta Zawartość

Ale wpis popełniłem blisko 10 lat temu :) wzmacniacz (KA-7090R) wciąż dla mnie dzielnie pogrywa a sam ma pewnie już ze 20 lat.

Zmienił się jedynie sprzęt towarzyszący. Dołożyłem mu do partnerstwa CD NAD C540 i kolumny, wciąż DIY, trudne obciążeniowo bo poniżej 3 ohm. W układzie D'Appolito MTM na Seas L18RCY.

Niedawno był u mnie znajomy posłuchać, ten sam z którym robiliśmy wcześniejsze testy. Płyta Yello - Touch, potencjometr głośności na godz. 11 i ściana dźwięku przed nami. Nie mógł uwierzyć, że to tak zagrało. Dynamicznie, z precyzją a masaż nerek przy okazji :)

Gdyby było takie zapotrzebowanie to mogę tutaj wkleić recenzję z Audio tego wzmacniacza jak również podsumowanie artykułu?

Ukryta Zawartość

O, faktycznie - to Twój wpis :) Czytałem go i bardzo zachęcił mnie on do tego pieca.

Domyślam się, że w takim zestawieniu Twój sprzęt gra świetnie.

Pewnie - jak najbardziej możesz tutaj wkleić recenzję z Audio, choć chyba wiem, którą masz na myśli (Audio 4/2000)?

Ale wpis popełniłem blisko 10 lat temu :) wzmacniacz (KA-7090R) wciąż dla mnie dzielnie pogrywa a sam ma pewnie już ze 20 lat.

Zmienił się jedynie sprzęt towarzyszący. Dołożyłem mu do partnerstwa CD NAD C540 i kolumny, wciąż DIY, trudne obciążeniowo bo poniżej 3 ohm. W układzie D'Appolito MTM na Seas L18RCY.

Niedawno był u mnie znajomy posłuchać, ten sam z którym robiliśmy wcześniejsze testy. Płyta Yello - Touch, potencjometr głośności na godz. 11 i ściana dźwięku przed nami. Nie mógł uwierzyć, że to tak zagrało. Dynamicznie, z precyzją a masaż nerek przy okazji :)

Gdyby było takie zapotrzebowanie to mogę tutaj wkleić recenzję z Audio tego wzmacniacza jak również podsumowanie artykułu?

Kolego jest zapotrzebowanie, jak możesz to wklej. Wyobraź sobie że mam wszystkie Audio z roku 2000 poza 04/2000 :). Normalnie aż nie do uwierzenia. Chętnie bym przeczytał recenzję o tym wzmaku mimo iż mam już wyrobioną opinię na jego temat.

Btw Fajny masz awatar :) poznaje tranzystor :p

Pozdrawiam

Zgodnie z obietnicą i mam nadzieję, że odczytacie coś z tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18737-0-92198700-1500063136_thumb.jpgpost-18737-0-75519200-1500063146_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super, dzięki za wklejenie! Dało się wszystko odczytać. Bardzo przyzwoicie wypadł pod okiem recenzentów i wiele wskazuje na to, że własnie ten wzmacniacz kupię. Zamierzam wybrać sprzęt już w najbliższych dniach, by na kolejny weekend cieszyć się już nowym brzmieniem.

Jeżeli ktoś jeszcze posiada informacje na temat wcześniej wspomnianych wzmacniaczy (głównie KA-7090R i 990V) lub też ma inne propozycje dotyczące wzmacniacza - śmiało proszę pisać. Każda porada czy sugestia jest dla mnie cenna. Bardzo pomocne byłoby dla mnie także orientacyjne porównanie brzmienia Marantz PM 7000 z Kenwood KA-7090R, choć zdaję sobie sprawę, że trafienie na osobę, która słyszała właśnie te dwa wzmacniacze może być niemożliwe.

Pojawił się ciekawy wzmacniacz - Kenwood KA-7020, co sądzicie na jego temat? Czy jest on wart uwagi? Tutaj zamieszczam link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojawił się ciekawy wzmacniacz - Kenwood KA-7020, co sądzicie na jego temat? Czy jest on wart uwagi? Tutaj zamieszczam link:

Ukryta Zawartość

Stara dobra maszyna.

Jednak musisz mieć na uwadze, że ten potwór pochodzi z okolic 1991 roku - czyli ponad 25 lat.

Powyżej w moim uprzednim poście podawałem wzmacniacz DA-9010 czyli flagowy okręt z tego samego roku produkcji. Kenwood KA-7020 był oczko niżej i ten wzmacniacz nie jest przystosowany do sterowania z pilota.

Gdybym miał wybierać w tych dwóch klockach (oba z tego samego roku produkcji) to bez wątpienia wziąłbym flagowca DA-9010. Jest też kwestia ceny - ten DA-9010 wyceniony jest kosmicznie drogo, więc musiałbyś użyć swych zdolności negocjacyjnych.

Oba wzmacniacze to wysoka klasa ale zważ, że są jak sam zauważyłeś dość wiekowe i należałoby zrobić od razu po zakupie generalny przegląd.

U tego sprzedającego KA-7020 kiedyś kupowałem jakiś potężny kloc do kina (dla zabawy) i jak to często bywa okazał się uszkodzony. To normalka wśród sprzętów przywożonych na kilogramy z Niemiec. Na plus dla sprzedającego trzeba powiedzieć, że bez problemu i bez żadnych ceregieli było możliwe odesłanie maszyny.

Tak na marginesie to polecałbym kupić sprzęt jak najnowszy I kompletny (papiery, oryginalny pilot, oryginalne pudło) i z możliwością osobistego odbioru i możliwością dokładnego sprawdzenia stanu technicznego - potencjometry, przełączniki, przekaźniki, selektory, stan śrub mocujących itp.

Kupując maszynę z papierami, pilotem, pudłem mamy już jakieś prawdopodobieństwo, że sprzęt pochodzi od domowego użytkownika a nie z niemieckiego punktu utylizacji elektrośmieci

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak na marginesie to polecałbym kupić sprzęt jak najnowszy I kompletny (papiery, oryginalny pilot, oryginalne pudło) i z możliwością osobistego odbioru i możliwością dokładnego sprawdzenia stanu technicznego - potencjometry, przełączniki, przekaźniki, selektory, stan śrub mocujących itp.

Kupując maszynę z papierami, pilotem, pudłem mamy już jakieś prawdopodobieństwo, że sprzęt pochodzi od domowego użytkownika a nie z niemieckiego punktu utylizacji elektrośmieci

Niestety ale brutalna prawda jest taka że 90% sprzętu używanego wystawionego na internetowych aukcjach polskich serwisów takich jak allegro, czy olx.pl to szrot wyciągnięty z niemieckiego kontenera na elektrośmieci przeznaczone do utylizacji. Wystarczy spojrzeć na na stan wizualny (porysowane panele, boki, które wyglądają jak ktoś by użył szczotki drucianej albo pilnika do metalu), brak pilota czy tylną tabliczkę znamionową z napisem bnd i niemieckim orzełkiem.

Dzięki za rady, zgadzam się z Wami.

Niestety, taka jest smutna rzeczywistość, że zapewne duża część używanego sprzętu dostępnego na aukcjach ma właśnie taką historię, a wszystkiego nie da się sprawdzić.. O nowy sprzęt nie jest niestety łatwo, oczywiście mógłbym iść do sklepu, salonu audio, posłuchać kilku modeli np. do 1200 zł i wybrać jeden z nich, ale brzmienie najprawdopodobniej byłoby dalekie od moich oczekiwań i zapewne o wiele gorsze od wzmacniaczy wspomnianych w tym temacie (jeśli jestem w błędzie, proszę mnie poprawić).

yayacek - dzięki za info o tym allegrowiczu. Z jednej strony kiepsko, że sprzęt okazał się uszkodzony (rozumiem, że w aukcji było napisane, że jest 100% sprawny?) ale z drugiej strony sprzedający uczciwie podszedł do tematu i zwrócił pieniądze bez problemów i ceregieli.

Odnośnie KA-7020 - sprzedający przesłał mi kilka zdjęć wnętrza, rzucicie okiem? Oto link:

Ukryta Zawartość

Co sądzicie? Oryginał, czy był grzebany? Warto zaryzykować?

Ukryta Zawartość

Patrząc po zdjęciach to oznaczenia tranzystorów mocy są poprawne i pewnie oryginalne. Z punktu serwisowego to szybciej dobierze się zamiennik niż np. do modelu KA-7090R gdzie nóżek przyłączeniowych jest już 5.

Nie wygląda aby cokolwiek było w nim "grzebane". Zastanawia tylko co się wylało wokół dużego kondensatora (plama na płytce), czyżby puścił? Zawsze można wymienić na nowe.

@ filipo

Powtarzam z postu tu na forum - w Niemczech jest taki zwyczaj, że te wyrzucane (wystawiane jako zużyte, zepsute) mają odcięty przewód zasilania.

Jeśli wygląda na zbyt nowy to znaczy, że ktoś go przerabiał. Kabel z wtyczka powinien miec taki sam stopień zużycia.

Po izolacji to najczęściej widać.

Sorry, inaczej - łatwiej wyczuć w dotyku. Gorzej jednak, kiedy ktoś założy przewód od jakiegoś dawcy części zamiennych, czyli podobnie starego grata domowego.

PS. Edit:

Oczywiście bywa też, że coś zadbanego od użytkownika też się udaje trafiać.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

@ xetras

Dzięki za uwagę, dobrze wiedzieć takie rzeczy podczas kupowania używanego sprzętu audio. Niestety kupując używany sprzęt audio jest się niemal na polu minowym :/ Smutne to trochę. Ten wzmacniacz został przywieziony z Niemiec, tak brzmi odpowiedź sprzedającego na pytanie, czy wzmacniacz jest w pełni oryginalny:

Witam. Tydzien temu przywiozłem wzmacniacz z Niemiec. Po sprawdzeniu stwierdzam, że wzmacniacz gra prawidłowo, kanały graja równo, potencjometry nie trzeszczą. Nie rozkręcałem jego, bo nie widzę takiej potrzeby. Nie jestem elektronikim i trudno mi jest stwierdzić, czy są to oryginalne części, czy był modyfikowany. Mogę rozkręcić, ale proszę napisać, na co mam zwrócić uwagę. Pozdrawiam.

Poprosiłem o zdjęcia i w kolejnej wiadomości przesłał własnie te, które

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest szansa że jest on oryginalny, ale po takim kawałku trudno ocenić..

Warto według Was zaryzykować, czy lepiej trzymać się z daleka od tej aukcji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma co demonizować.

Trzeba dogadać się ze sprzedawcą, że jeśli wykryjesz wady to odsyłasz towar i chcesz zwrotu poniesionych kosztów.

Najtańsze kondensatory 15000uF/80V Jamicon od ok 25zł/szt. Te do audio mogą być sporo droższe.

Dobrze, że sprzedawca przynajmniej nie zmyśla o jakichś hajendach :)

Solidna robota, gwarancja rozruchowa jest, ale co potem - zagadka i trochę loteria ( o ile nie ma możliwości osobistego odbioru)

Ja, jako trochę mało wprawny, nie dostrzegam na razi ani kpin ani oszustw.

Twoja decyzja - ale skłaniałbym się raczej na tak.

Poczekaj, może ktoś wprawiony w licytacjach jeszcze się odezwie.

Wakacje są - forumowicze piszą teraz mniej regularnie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Jak miał bym tak spekulowac nad każdym zakupem to nic bym chyba nikgy nie kupił. Gośc prowadzi działalność więc można odesłać sprzęt w razie co i tyle.

?👈

Dzięki za pomoc, chyba zdecyduje się na tego KA-7020. Jak wspomniałeś - jeśli coś będzie nie tak albo nawet brzmienie nie podpasuje, w ciągu 14 dni mogę odesłać bez podania przyczyny i wychodzę na czysto, bogatszy o nowe doświadczenie z odsłuchu kolejnego wzmacniacza. Myślę że lada moment go kupię, oczywiście temat dalej pozostawiam otwarty gdyby ktoś chciał zabrać głos.

Gdy sprzęt do mnie dotrze, opisze swoje wrażenia z odsłuchu i testów.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc! :-)

Wybór padł na Kenwooda KA-7020. :-)

Pierwsze wrażenia są pozytywne, dźwięk jest naturalny, niepodbarwiony, ma wiele detali. Nie brakuje basu, który potrafi bez problemu zejść nisko, dokładnie tak, jak lubię, a jednocześnie nie ma go w nadmiarze. Wszystko jest na swoim miejscu, tak jak powinno. Wzmacniacz ma ogromny zapas mocy i dobrze kontroluje 30 cm woofery.

Technicznie działa prawie bez zarzutów.

Występuje drobny problem z selektorem wyjść sygnału na zaciski głośnikowe A i B - w trakcie przełączania pomiędzy dostępnymi opcjami (off / A / B / A+B) słychać głośne cykanie dobiegające z wnętrza wzmacniacza (tylko, gdy przełączamy podczas uruchomionego wzmacniacza) (zapewne przekaźnik), często po wyborze np. pary B (gdzie podłączone są kolumny) jeden kanał gra ciszej lub oba grają cicho i dźwięk jest bardzo przesterowany, zniekształcony.

Co ciekawe - problem ustępuje zawsze po zwiększeniu głośności (nawet chwilowym) i nie powraca po zmniejszeniu jej ponownie. Zdarza się też, że po wyborze np. docelowego wyjścia B oba kanały grają równo i prawidłowo. Podczas przełączania wyjść sygnału gdy jest nieco głośniej, wszystko działa bez zarzutów.

Wzmacniacz nie wykazuje ponadto żadnych niepokojących objawów.

Dzwoniłem w tej sprawie do sprzedającego, powiedział, że niestety nic nie może mi doradzić, bo nie jest elektronikiem, ale jeżeli taka będzie moja wola - w ciągu 14 dni mogę wzmacniacz oddać a on zwróci pieniądze.

Nie ma chyba jednak takiej konieczności, bo wszystkie pozostałe funkcje i potencjometry działają wzorowo , płynnie, równo i bez żadnych niepokojących objawów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.