Skocz do zawartości
IGNORED

Malutkie monitorki z dobrym basem do pokoju 10m2

Bukaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie. Będę musiał zainwestować w monitorki z bassreflexem z prsodu(używane) do małego pokoju pytanie jakie monitorki się sprawdzą do muzyki m.in Dance lata 90.(Mr President, DJ Bobo itp)? Znalazłem kilka kolumienek Canton nestor 303, quadral allsonic sm 150ii, t+a pulsar tar 520 e.

Mała objętość i dobry bas nie idą w parze. Jak zejdzie nisko, jak w monitorach Esa (nie pamiętam modelu) i będzie ładnie wyrównany, nie będziesz mógł na nich pograć głośno, bo ich możliwości w tym kierunku wyczerpią się zaskakująco wcześnie. Jak zechcesz mieć kolumny zdolne do pracy z dużą głośnością, o basie zapomnij.

Wolałbym jakby zagrało ciszej a z mocnym basem. Mam teraz takie fo grają głośno(podłogówki) w takim pokoju smiech heh)

Tu następne mam T+a pulsar tar 550 e, Heco Interior 100

Jak małe to polecam Usher S-520

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Obawiam się, że lepszych od nich nie kupisz (grają niewspółmiernie do wielkości) - Mission 760.

Przykładowa aukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

AE 101, Heco Music Colors 170, Indiana Line Tesi 260, bo już małych Dynaudio Focus nie,

będą i tak za duże do tego metrażu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Porównując do Mission 760 to B&W DM302 w ogóle nie mają basu. Tak samo AE.

Znowu pojawiają się znane marki i małe skrzynki, a nie konstrukcja przekraczająca niemożliwe bariery.

Nie znam osoby, która słysząc 760-ki nie zamarła w zdziwieniu, jaki one mają BAS.

Ktoś wcześniej pisał o Usher 520 - polecam - bardzo dobre monitory.

Słuchałem toż ostatnio tanich monitorów Taga Harmony Azure B 40 - fajne ciepłe granie. Bardzo niedoceniana firma w budżetowym zakresie.

Poszukaj starszych Acoustic Energy

Pozdrawiam Stempur

ATC SCM7 w małym pokoju będą OK ? I nie trzeba sobie zawracać głowy BR. Jest jeszcze coś takiego jak GoldenEar Aon. Recenzje wręcz entuzjastyczne. Opinie sprzedawców podobnie. Ciekawe czy do dostania na rynku wtórnym i czy faktycznie warte wydania na nie pieniędzy ?

• 7 miesięcy później...
Obawiam się, że lepszych od nich nie kupisz (grają niewspółmiernie do wielkości) - Mission 760.

Przykładowa aukcja:

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanie niby najlepszy ma bas z tych wszystkich wymienionych a nie schodzi poniżej 70Hz. Jak to jest?

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Mam właśnie taki co daje mniej więcej 100W. A co do tych monitorów to jaka jest ich cena? Bo wszędzie jak oglądam to podane jest, że 2500zl za komplet

Na Alle jest wersja II używana w jakieś tam cenie, wiadomo że do negocjacji...

Nowe, w wersji III mają lepszy wysokotonowy, ale nowe kosztują dużo.

Uwierz mi, takiej średnicy i basu to ze świecą szukać!

W 10 m i tak scena nie będzie powalająca, więc można wsadzić wersję II ze słabszym tweeterem.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Przecież ceny się negocjuje.

Warte są tego!

A co kolega powie o tym , jakby się porównało je z Definitive Studio SM 45/55 i Polk Audio RTI A3? Sorka, za dodanie tych kolumn do porównania, ale bardzo mi je polecali dlatego je tutaj wymieniłem.

Mam takie pytanie niby najlepszy ma bas z tych wszystkich wymienionych a nie schodzi poniżej 70Hz. Jak to jest?

Tutaj masz specyfikację polecanych ATC:

Ukryta Zawartość

60 Hz przy -6 dB. Przy tym samym spadku (-6 dB) wymienione Mission mają 55 Hz. Charakterem obie konstrukcje różnią się jak noc i dzień.

Ukryta Zawartość

No tak, może mają tyle, ale jak gra jedno a jak drugie to niewiem ,bo nie miałem okazji posłuchać.

Dodaj do tego skuteczność 84 dB (ATC) kontra 89 dB (Mission). Pytanie jest, czy wolisz jak kolumny ciągną muzykę lub może wolisz popychać kolumny do grania.

Co najmniej sznurek łatwiej ciągnąć (Mission) niż pchać (ATC). Sam się przekonasz...

Dance lata 90.

Do tego powyżej musisz kupić kolumny chętnie i całym swoim pasmem grające... już cicho. ATC niechętnie grają cicho, są mdłe i płaskie jak racuchy bez cukru.

Mimo, że w tak małym pokoju kolumny właściwie zawsze stoją w rogu (wzmacnia się bas), to jednak trzeba też mieć co wzmacniać. Wyższej klasy granie, przy podobnej wielkości obudowy, masz z Mission Cyrus 780. Ale jeśli masz zamiar wejść w budżet z poziomu ATC, jest w czym przebierać, tylko ryzyko ma inny koszt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.