Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wykonawcy montażu przestrzennego wysokiej klasy, we wzmacniaczu lampowym.

jello

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Posiadam wszystkie części, projekt, działające urządzenie. Chcę to przenieść do nowej obudowy i zmontować według zasad sztuki - schludnie, estetycznie, bez przydźwięku, z prawidłowo poprowadzoną masą i właściwym rozlokowaniem elementów. Czy ktoś jest gotowy się podjąć tego zadania, oczywiście odpłatnie? Referencje są mile widziane.

Oto przykłady montażu jaki mnie interesuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , post-3288-0-22298000-1498563180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mistrzowie pewnie są .ale taki montaż jest potwornie czasochłonny ,więc nie każdy mistrz ma czas na taką zabawę . Poza tym

jeżeli ktoś się skusi to będzie kosztowało kupę kasy.

To już zahacza o sztukę a teraz mamy czasy produkcji masowej. Także jakby nie patrzeć to lampa na PCB to dla mnie niestety schamienie.

Zobacz jak to robi Piotr z Triody i może napisz do niego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Miałem okazję przerabiać kiedyś wzmacniacz haiku i potwierdzam, montaż staranny na najwyższym poziomie, niezwykle przejrzysty, z dużą dbałością o szczegóły.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Montaż w taki sposób nie raz wyklucza tzw wykonanie zgodnie z sztk. Np prowadzenie masy w gwiazdkę, najkrótsze drogi sygnału. Wszystko też zależy od ilosci miejsca, skomplikowania. Sam marzyłem aby wykonać w taki sposób wzmacniacz, więc wykonałem dwie duże obudowy. Koniec końcem mam dwie duże i pełne obudowy, wzmacniacz tak się rozbudowal że trzeba było niektóre rzeczy upchnąć. Byle nie kosztem dźwięku. No i mam dwie budy 100kg razem..

Np skrócone drogi połączeń. Zwykle zasilacz musi być jak najbliżej odbiornika, kondensatory katodowe itp. skomplikowany wzmacniacz będzie ciężko tak wykonać. A może w pełnej sztuce nawet i się nie da.

Akurat przykłady co podałeś nie są dobre. Jeden wzmacniacz prostej budowy z małą ilością elementów, drugi według mnie mnie jest wykonany zgodnie z sztk, mamy przedłużona drogę sygnału. U mnie sygnał wejściowy idzie po kolei gniazda, przełącznik, drabinka, 1stopien,driver i lampa mocy. Tak też są ustawione te elementy w obudowie.

Ależ to bardzo proste. Wystarczy kilka minut i po robocie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie ładnie (dla oka) ułożone komponenty to tylko w powtarzalnych urządzeniach.

Niestety, jak napisał kolega Bmxmen, porządek wzrokowy kłóci się z optymalnym prowadzeniem kabli i ułożeniem podzespołów.

Nie oznacza to, że nie może ładnie wyglądać optymalnie poprowadzona topologia.

Może, ale to dużo czasu (próby...) i pieniędzy...

Po robocie znajdzie się wielu "znafcóf" aby zdyskredytować urządzenie zarówno od strony estetycznej, jak i brzmieniowej...

Na przykładowych fotkach to żaden montaż przestrzenny. To zwykły montaż powierzchniowy co najwyżej w więcej niż jednej warstwie.

Montaż przestrzenny to przewody i podzespoły umieszczone we wzajemnych optymalnych relacjach geometrycznych co powoduje pozorną plątaninę... ale wyłania się z niej logika...

Na Forum są wątki, gdzie pokazane są buble. Dotyczy to przede wszystkich niechlujnego lutowania, byle jakiego prowadzenia przewodów (nieoptymalnego i nieestetycznego) i byle jakiego a wręcz nieprawidłowego ułożenia podzespołów.

Którego montażystę byś polecił? Zależy mi na łatwym dostępie do elementów żeby w razie potrzeb samemu tuningować brzmienie.

Którego montażystę byś polecił? Zależy mi na łatwym dostępie do elementów żeby w razie potrzeb samemu tuningować brzmienie.

Żaden szanujący się wykonawca nie będzie budował z myślą o tym, żeby tobie było łatwo to później przerabiać.

Taki montaż jest niezwykle czasochłonny, zatem kosztowny i w swojej ostatecznej formie powstaje już urządzenie które już zostało dopracowane, po zbudowaniu wielu prototypów - ma zostać stworzone zgodnie ze sztuką i działać bezawaryjnie przez wiele lat.

Będę śledził ten wątek, ale obstawiam że nic z tego nie wyjdzie, jeśli już znajdziesz potencjalnego wykonawcę to oferta cenowa Cię zabije ... ale może ja się mylę a Ty masz rację ....

Skoro kolega zbudował już działający prototyp to proponuję zamieścić zdjęcia, jak i schemat który ułatwi podjąć decyzję, będzie wiadomo jak bardzo urządzenie jest skomplikowane.

Chcę zrobić 2 stopniową końcówkę na C3M/300B. W tej chwili mam integrę z pierwszym stopniem na 6SN7 SRPP. Pre będze w oddzielnej obudowie co uprości konstrukcję końcówki.

Ja bym poszedł do jakieś szkoły w zakresie elektroniki lub podobnych i porozmawiał z nauczycielem od warsztatów.

Polutować to nie problem. Tylko uruchomić i znaleźć byka walniętego w układzie. Bo wiesz, jak pomylisz polaryzacje elektrolita to jebnie jak granat i smrodu kupa. No ale chyba to na dzień dzisiejszy powinny mieć jakiś spaw po którym sie rozwala obudowa.

Według mnie pre to dodatkowe proszeniensie o problemy, kolejna możliwość zrobienia błędu.Do tego dochodzą kolejne połączenia sygnału, dłuższa droga. Według mnie Nie Jest to według sztuki.

Jak dla mnie to muszą być dwie obudowy, jedna zasilacz z pierwszą częścią filtrująca i wzmacniacz z wystarczającym wzmocnieniem żeby nie było pre potrzebne.

Jak w temacie. Posiadam wszystkie części, projekt, działające urządzenie. Chcę to przenieść do nowej obudowy i zmontować według zasad sztuki - schludnie, estetycznie, bez przydźwięku, z prawidłowo poprowadzoną masą i właściwym rozlokowaniem elementów. Czy ktoś jest gotowy się podjąć tego zadania, oczywiście odpłatnie? Referencje są mile widziane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , post-3288-0-22298000-1498563180_thumb.jpg

Można zapytać usera eescaflowne, czy podejmie się takiej roboty.

Słuchałem i oglądałem kilka jego konstrukcji- wszystkie zrobione z największą starannością i zgodnie ze sztuką.

Sprzęt w trakcie montażu jest na bieżąco mierzony pod kątem szumów, brumu i zniekształceń.

User buduje głównie zaawansowane lampowce do słuchawek elektrostatycznych gdzie żadna lipa nie przejdzie.

Przykładowe zdjęcie montażu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...
Gość JanF

(Konto usunięte)
W dniu 27.06.2017 o 13:33, jello napisał:

Oto przykłady montażu jaki mnie interesuje: post-3288-0-11790600-1498563167_thumb.jpg, post-3288-0-22298000-1498563180_thumb.jpg

Przeglądam różne linki związane z montażem przestrzennym i tak trafiłem na twój temat, powiedz Jello (bo już czasu trochę minęło), co wyszło ostatecznie?

Na zdjęciach podałeś bardzo zaawansowane realizacje, tego nie wymyśli się z lutownicą w ręce,  zespół projektowy od montażu włożył trochę wysiłku i czasu w opracowanie procedur montażowych ... a potem to już z górki - tak to widzę.    

Czy te elementy pasywne nie powinny byc jak najblizej lamp? 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W dniu 27.06.2017 o 13:33, jello napisał:

Jak w temacie. Posiadam wszystkie części, projekt, działające urządzenie. Chcę to przenieść do nowej obudowy i zmontować według zasad sztuki - schludnie, estetycznie, bez przydźwięku,

Napisałem ci PW... nie wiem czy nie dostałeś wiadomości czy temat już nie aktualny?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.