Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz strumieniowy wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o cytowaną tu "Malinę"

Widzę że są do kupienia i złożenia. Co dalej? Od czego zacząć i jak najlepiej to skonfigurować?

w zakładce pc audio jest cały wątek poświęcony malinie - znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie pytania

kupujesz malinę z zasilaniem i obudową wg uznania do tego hat który łączysz z maliną i na karcie sd instalujesz wybrany soft - konfiguracja trwa 10 min i potrzebny jest laptop na którym to przeprowadzisz - pożniej z poziomu lapka łaczysz malinę z domową siecią i gotowe - obsługujesz laptopem ze strony internetowej lub aplikacją na telefon/tablet

ps. oczywiście zamiast lapka moze być inny komputer

Edytowane przez biniek
  • Moderatorzy

Jeśli masz dac zewnętrzny to kup do raspberry hifiberry digi+Pro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i podłącz po coaxialu z dac.

Jeśli nie masz dac to hifiberry dac+pro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i łączysz kablem RCA do wzmacniacza.

Na kartę sd wgrywasz oprogramowanie, masz do wyboru kilka dystrybucji: moode, volumio lub rune. (ja polecam moode). Łączysz się przez PC konfigurujesz ( hasło do wifi, dysk nas, dysk twardy itp). Cieszysz się muzyką :) Obsługa przez PC, tablet lub smartfon. Jak coś to pisz na priv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Taki a dobry,

Malinka - koleżanka rucia pewnie już wyjaśniła

Yamaha wxad10

Z nieco droższych a ciekawych brzmieniowo

Pioneer n30 i n50

Denon dnp730ae

Możesz je u nas wypożyczyć na testy

Witam.

Śledzę temat od początku gdyż też jestem na etapie wyboru odtwarzacza sieciowego.

Na początku w planie był odtwarzacz sieciowy + CD. Aktualnie rozwarzam rozdzielić oba źródła i zainteresowany jestem YAMAHA WXAD-10 oraz "maliną". Który z nich wypada lepiej pod względem jakości brzmienia?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Po szybkiej analizie doszedłem do wniosku, jak to zwykle z audio bywa że zakup muszę rozłożyć w czasie i w pierwszej kolejności potrzebuję DAC a później strumieniowec. Na początku do DACa zapodam Malina, docelowo jeden z wymienionych przeze mnie wcześniej odtwarzaczy. Faworytem jest Cocktail Audio X50, ale wiadomo może się to zmienić.

W takim razie mam pytanie.

Jaki DAC najlepiej zgrał by się z moim Atollem IN200 z głośnikami Equilibrium Athmos D7? Muzyka raczej mocno rockowa (Rammstein, Iron Maiden) ale także bardzo różna od Mariki i Tabu poprzez Stinga, Pink Floyd do The Prodigy i The Chemical Brothers.

terminal z daphile gra wyraźnie gorzej niż malina z hatem digi+ - sprawdzone jeden do jednego i potwierdzone przez innych forumowiczów

daphile to jest muł mimo rzekomego bit perfect

Pisałem o dwóch...:

-daphile

-linuxowy mpd (music player daemon)

Coś jeszcze - nie wierzę w te rewelacje "sprawdziłem, to jest muł". Wybacz, ale jaki związek z dźwiękiem ma system, który daje strumień po bitperfecie i USB? Audiovoodoo. Szybciej złoży uatx/sff niż będzie bawić się w "malinę", nie mówiąć, że części do PC jest od groma, na portalach aukcyjnych, a gotowego SFF można mieć za 200-400zł (w zależności od procesora - ja mam I3 oraz I5).

• 3 tygodnie później...

Poszukiwania nadal trwają ;)

Mam pytanie który ze strumieniowców odtworzy pliki DSF i DFF?

W jaki sposób wprowadzić te pliki do odtwarzacza? Czy jest możliwość odczytu ich z dysku twardego podłączonego przez USB?

• 4 miesiące później...

Poszukiwania nadal trwają ;)

U mnie z Atollem (AM100 i IN200) bardzo dobrze zgrywał się Pro-Ject SteramBox RS; zresztą nie tylko za Atollem, bo podpięty do Naima XS2 też świetnie grał

Edytowane przez mrb
  • 2 lata później...
W dniu 23.06.2017 o 13:20, jarojaw napisał:

Każdy z wymienionych przeze mnie

Mam x40 i nie czyta mi cue, czy to kwestia wersji oprogramowania czy inny problem?

• Pokaż nowe odpowiedzi