Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Zwolenników Przewodów Firmy Harmonix / Hijiri

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, MarcinGD napisał:

U mnie również 101gp łączy dac z pre, a 101 improved-s do końcówki

Sprawdzałeś odwrotnie..?😉

12 godzin temu, MarcinGD napisał:

Kiedyś kolega Tomkly wspominał o podłączaniu luźnych przewodów na 101gp do masy. Jeśli macie taką możliwość to polecam to zrobić. Dużo lepsze czarne tło się pojawia.

Mam, podłączyłem, potwierdzam🙂.

Witam.

Zauważyłem Klub i też pragnę się do niego dopisać. Po pierwsze, bo mam kabel Hijiri Milion Digital Cable  HDR-R10, który zastąpił Stereovoxa HDXV, nie wspomnę o un embarras Melodika, bo to już groteska była. Po drugie posiadam jeszcze inny wyrób marki Reimyo DAP-999EX. Zacne wyroby i budzą uśmiech zadowolenia na twarzy słuchacza.

Pozdrawiam

Jan

• 1 miesiąc później...

Witam .zakupiłem kabelek głośnikowy harmonix 101 wersja podstawowa .U mnie w systemie pozamiatał .leema tucana2 i głośniki na są .Stary kabel idzie w odstawkę .Większą separacja .i dużo lepsza scena bary zrobiły się prawdziwe tzn dźwięki poszczególnych instrumentów brzmią tak jak powinny fortepian jak fortepian .Aż się boje jak grają wyższe modele

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, pawel k napisał:

Może jest chętny na głośnikowe Harmonixy HS 101 SLC 2x2m.😉

Pół roku temu, może i byłbym chętny, ale gra już u mnie dożywotnio, genialne, czyste sreberko i harmonix już nie kusi😉

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Witam serdecznie. Od około 3 miesięcy użytkuję rca Harmonix 101 Improved S ( pomiędzy dac, a pre ) oraz głośnikowe CS 120 Improved S. Reszta toru: Primare NP30, Lector ZOE, Lector Z100, Akkus F1S ( góra i dół na Scan Seak jak w wersji LE ), rca pre-końcówka TMR Ramses, zasilające TMR Ramses, Tomanek. Po zmianie kabli na Harmonixa jestem bardzo pozytywnie zaskoczony naturalnością i spójnością dźwięku. Czytając powyższe posty szanownych klubowiczów utwierdziłem się w przekonaniu, że chciałbym zmienić, któryś z przewodów. Brakuję mi troszkę dociążenia. Obecne Harmonixy, które posiadam grają rewelacyjnie i są moim zdaniem dość neutralne. Podobnie zachowują się moje kolumny i trochę mi się to nakłada. Myślałem aby zamienić rca Improved S na 101 GP lub głośnikowe CS120 na HS 101. Na tą chwilę chciałbym pozostać w marce Harmonix gdyż są to jedne z niewielu przewodów, w których nic mi nie przeszkadza jeśli chodzi o naturalność brzmienia oraz tzw. muzykalność. Z tego co czytałem to zarówno GP jak i HS 101 pozwolą mi w stosunku do posiadanych obecnie przewodów dociążyć brzmienie ( szczególnie na przełomie basu/średnicy ) i trochę ocieplić średnicę co z moimi kolumnami myślę, że dałoby świetny efekt. Z góry dzięki za sugestię co będzie dla mnie lepsze ( zmienić wpierw rca czy głośnikowe ) i jak co to gdyby ktoś szukał rca Improved S ( 1m. ) lub głosnikowe 2x2.5m. CS 120 to mam takowe na sprzedaż. ( co sprzeda się pierwsze to wtedy będę miał łatwiejszy wybór czy pierwszy up zrobić z rca czy z głośnikowymi. Pozdrawiam serdecznie i z góry dzięki za odpowiedzi:-)   

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, kaziu106 napisał:

Myślałem aby zamienić rca Improved S na 101 GP

Miałem jeden i drugi ic, droższy gp napewno dociąży wyższy dół, doda trochę wyrafinowania i mikro szczegółu oraz posłodzi górę (bez ubytku). Gp nie jest tak naturalny czy neutralny jak improved s, za to bardzo przyjemny i muzykalny. 

Kable zdecydowanie za drogie, jak większość znanych, audiofilskich firm.

3 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Miałem jeden i drugi ic, droższy gp napewno dociąży wyższy dół, doda trochę wyrafinowania i mikro szczegółu oraz posłodzi górę (bez ubytku). Gp nie jest tak naturalny czy neutralny jak improved s, za to bardzo przyjemny i muzykalny. 

Kable zdecydowanie za drogie, jak większość znanych, audiofilskich firm.

Mam GP i SLC i uważam że zdecydowanie warte swojej ceny 😉

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, pawel k napisał:

Mam GP i SLC i uważam że zdecydowanie warte swojej ceny 😉

Masz rację, cena jest drugorzędna, szukając takich właściwości, można być spełnionym😉

Dzięki za podpowiedzi. Mniej więcej wiem, że zmiana rca Improved S na GP to kierunek, w którym chcę iść. A jak ma się wymiana CS 120 na HS 101 ( EX, SLC) ?

W dniu 2.08.2024 o 08:46, Cezary_58669 napisał:

Produktów Ramses nie znam, ale zamieniając Tomanka na coś lepszego, można pewnie sporo zyskać.

Pewnie masz rację... ale na tą chwilę brak budżetu na zmianę całego okablowania więc zaczynam od rca😇

Decyzja podjęta. Wstępnie kupuję rca GP więc gdyby ktoś szukał mam na sprzedaż rca Harmonix HS 101 Improved S.  Długość 1m. W komplecie oryginalne pudełko i oryginalna dołączona ulotka. Cena 2290 zł. do klubowej negocjacji:)

• 4 tygodnie później...

Rca już nie aktualne gdyż został sprzedany. GP już wpięty w system.:) W związku ze zgodą ministra finansów ( żona:) ) będę chciał zakupić jeszcze przewody głośnikowe HS 101 SLC. Warunkiem jest, że muszę wpierw sprzedać CS 120 Improved Version. Gdyby ktoś z klubowiczów był chętny na takowe to mam na sprzedaż 2x2.5m. Zakończenie widły -widły. W komplecie oryginalne opakowanie oraz dołączona ulotka. Jak sprzedam to będę szukał HS 101... gdyby ktoś z klubowiczów przymierzał się do sprzedaży to będę wdzięczny za informację:) Minimalna długość 2x2m.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, kaziu106 napisał:

GP już wpięty w system.:)

No i co, nie za słodko? Odkąd zmieniłem pre na barwniejsze, to gp zrobił się zbyt egzaltowany/egzaltujący..😉

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek
33 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

No i co, nie za słodko? Odkąd zmieniłem pre na barwniejsze, to gp zrobił się zbyt egzaltowany/egzaltujący..😉

U mnie trochę brakowało tej... słodkości/wypełnienia... Ja tak trochę lubię ciepełko w muzyce. Moje kolumny ( na tą chwilę) to Akkusy F1S w wersji na Scan Speak i one grają bardzo neutralnie i ta słodkość 😃😇 im dodała trochę dociążenia. ..na tą chwilę zbieram na JMR Cantabile Jubile ( miałem wcześniej Euterpe Jubile i Bliss Jubile) i one także grają bardzo neutralnie i naturalnie więc myślę, że szczypta słodkości/ dociążenia wyjdzie im na dobre 🙂🙂 ps. Moje źródło dac/streamer to Primare NP30 i on też gra neutralnie więc tu także jak dla mnie GP fajnie go dopełnił. Oczywiście wszystko to subiektywne odczucia i każdy ma swoją sygnaturę... trochę jak z kobietami...jeden lubi blondynki, a drugi brunetki,😇🙂

Edytowane przez kaziu106
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, kaziu106 napisał:

Oczywiście wszystko to subiektywne odczucia

Jasne, zmiennych jest wiele (kobiet), a wypadkową (żonę) kreujemy pod swoje upodobania..😉

Cześć

Zastanawiam się nad kablem wystawionym na allegro lokalnie:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/harmonix-hs101-gp-1m-xlr

Mam jednak pewne wątpliwości - pudełko wygląda nietypowo - przeszukałem sieć i nie znalazłem nigdzie podobnego. Możecie potwierdzić, że to oryginał ? Ja do tej pory nie spotkałem się z podrobionymi Harmonixami. 

Godzinę temu, W_Waw napisał:

Cześć

Zastanawiam się nad kablem wystawionym na allegro lokalnie:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/harmonix-hs101-gp-1m-xlr

Mam jednak pewne wątpliwości - pudełko wygląda nietypowo - przeszukałem sieć i nie znalazłem nigdzie podobnego. Możecie potwierdzić, że to oryginał ? Ja do tej pory nie spotkałem się z podrobionymi Harmonixami. 

Oryginał.Kable w takim kartonie wypuszczane były na rynek japoński na europejski były w zielonym  😉. Śmiało możesz brać.

Gość

(Konto usunięte)

@W_WawJeżeli szukasz dociążenia i dosłodzenia to gp jest ok.

Ale w podobnej kasie są bardziej neutralne/naturalne kable np. Siltech Classic Legend 380i czy Hijiri HCI.

Warto posluchać i porównać..

19 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

@W_WawJeżeli szukasz dociążenia i dosłodzenia to gp jest ok.

Ale w podobnej kasie są bardziej neutralne/naturalne kable np. Siltech Classic Legend 380i czy Hijiri HCI.

Warto posluchać i porównać..

Potwierdzam. Miałem wcześniej Legend 380i, a obecnie GP. Siltech jest neutralny/naturalny bez żadnych wyostrzeń na górze pasma. Takie zdyscyplinowane granie. GP bardziej dociążony ale wydaję mi się, że z lepszą tj. bardziej rozdzielczą i delikatną górą ( z tego co pamiętam jak grał Siltech...miałem go chyba z pół roku temu więc pamięć powoli ulotna.. ) ale tak to wg. mnie oczywiście subiektywnie bym porównał. GP mimo, że jest bardziej...ciepły to chyba gra subtelniej, ma bardziej zaznaczony swój klimat. Siltech 380i to takie porządne neutralne granie bez zbytniego odchylania w którąkolwiek stronę.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.