Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Zwolenników Przewodów Firmy Harmonix / Hijiri

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, greenmike napisał:

Hijiri w komplecie czują się najlepiej.

Jakie macie wrażenia odnośnie wygrzewania tych drutów?

Harmonix Improved  120 wygrzewały sie u mnie okolo 3 tygodni

Gratulacje z nowego nabytku ?

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
W dniu 24.09.2018 o 22:52, jimmi napisał:

Zworki to przypał. Trzeba spiac od wew wszystko w jedne gniazda...

Też tak zrobiłem 20 minut pracy ?

Harmonix CS-120 Improved,  podchodziłem sceptycznie przed testem. Na spokojnie jako posiadacz od kilku dni stwierdzam, że te opisy i legendy krążące o tym przewodzie są prawdziwe.

Polecam przesłuchać...

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Cześć

Powiedzcie mi, jakie są różnice soniczne między ci 230 mk2 (posiadam) a hs-101 rca improved/improved s ??

Edytowane przez Cezary_58669
Gość

(Konto usunięte)

Hs-101 improved s zostaje w systemie, pewnie na baardzo długo. Różnica klasy dźwięku w porównaniu do tańszego brata jest dużo wieksza niż myślałem. Nawet używany kabel po dłuższym czasie ''spoczynku'' musiał pograć dobę, aby się ''otworzyć''.

Mialem kiedys dawno temu na testach ci 230 mk2 i pamietam, ze wybralem Albedo Flat-One. Harmonix za bardzo "osladzal" przekaz, Flat-One mial dla mnie duzo lepszy balans tonalny dlatego go wybralem.

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, Patryks26 napisał:

Mialem kiedys dawno temu na testach ci 230 mk2 i pamietam, ze wybralem Albedo Flat-One. Harmonix za bardzo "osladzal" przekaz, Flat-One mial dla mnie duzo lepszy balans tonalny dlatego go wybralem.

Właśnie przeszedłem z flata one (najstarsza seria) na harmonixa, zgadzam się, że ci 230 jest trochę za słodki, ale w paru aspektach lepszy od f1. Do jaśniejszych i ostrzejszych systemów pewnie by bardziej pasował. Oba kable jednak ''pogodził'' droższy harmonix w zdecydowany sposób. Aby mieć naturalność i więcej wyrafinowania bez ograniczeń, trzeba sięgnąć trochę wyżej..

Edytowane przez Cezary_58669

Cezary a mozesz opisac roznice 230 vs 101-s?

6 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Właśnie przeszedłem z flata one (najstarsza seria) na harmonixa, zgadzam się, że ci 230 jest trochę za słodki, ale w paru aspektach lepszy od f1. Do jaśniejszych i ostrzejszych systemów pewnie by bardziej pasował. Oba kable jednak ''pogodził'' droższy harmonix w zdecydowany sposób. Aby mieć naturalność i więcej wyrafinowania bez ograniczeń, trzeba sięgnąć trochę wyżej..

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, kopaczmopa napisał:

Mogę ale to nie ma sensu.. jest lepiej pod każdym względem, kabel jest dojrzalszy sonicznie, pełniejszy, naturalniejszy itd. itp ?

Rozumiem, wg mnie ma to sens ale jak wolisz. Masz improved czy improved-s? Kiedys mialem improved bez s i nie robil na mnie wrazenia. W kwestii samego 101s slyszalem juz rozne, czesto przeciwstawne opinie, a to ze cieply a to ze szczuply i jasny itp itd stad chcialem je tym porownaniem zweryfikowac.

Edytowane przez kopaczmopa

101 s a te posiadam nie konfrontowałem 230 więc w tym temacie nie pomogę lecz z perspektywy oceny względem innych jaki miałem

przychylę sie do opinii Cezara i sa cieplejsze

Jedynie sprawdzenie we własnym systemie da pełną odpowiedz czy warto ...na razie nie szukam innych ?

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, kopaczmopa napisał:

Rozumiem, wg mnie ma to sens ale jak wolisz. Masz improved czy improved-s? Kiedys mialem improved bez s i nie robil na mnie wrazenia. W kwestii samego 101s slyszalem juz rozne, czesto przeciwstawne opinie, a to ze cieply a to ze szczuply i jasny itp itd stad chcialem je tym porownaniem zweryfikowac.

Improved-s, różne opinie ze względu na ''odchylenia'' od neutralności systemów i subiektywne oczekiwania..?

Nie jest ciepły tylko gładki, nie jest szczupły tylko szybki, nie jest jasny tylko doświetlony, w ogóle góra jest dźwięczna, perlista, gładka, delikatna itd. Bas schodzi nisko, jest spręzysty i szybki w ataku, ale jak potrzeba to punktowy i zróznicowany.

Najbardziej przeszkadzało mi w ci 230 rozmycie i lekka buła na basie oraz brak ''pazurka'' na górze.

Do tego dochodzi w hs-101 lepsza transparentność, przejrzystość, lokalizacja przestrzenna - takki oddech gry na żywo.

Osobiście jestem wyczulony na wszelkie odstępstwa od neutralności , tutaj tego nie ma, jeżeli system jest ''poprawnie'' poskładany to można to od razu usłyszeć.

Pozdrawiam

Poczekajcie jeszcze trochę, a będę testował Hijiri HCI-R10  z PremiumSound Sopot.

Tak właściwie pewnie było by już po testowaniu, tylko CD Emotiva pojechał na reklamacje i .... tam już został. Musiałem przekierować zasoby pieniężne na nowy Transport CD  do Moon 280D i czekam teraz na Black Friday.

Ale na pewno to zrobię, bo potrzebny jest dobry RCA. 

Poprzednio miedzy CD a wzmacniacz był XLR Poseidon od PAD,  później Poseidon trafił miedzy DAC i MA252, tylko ......okazało się że wzmacniacz gra ciszej, booo, na wyjściu xlr w DACu, zamiast 4V jest 2V i Mac jest nie do Voltowany optymalnie, wiec chce przejść na RCA. Nie będę ponownie kupować  purista w odmianie RCA, wiec Hijiri RCA bedzie dobrym, jak nie lepszym odpowiednikiem Poseidona. Wcześniej porównywałem PAD Genesis z CI 230 MK2 Improved   ... to ... dość podobne granie, 

Ciekaw jestem jak improved-s ma sie do zwyklego improved. Ten zwykly mi sie srednio podobal, wzgledem 230 byl jasniejszy, mial wiecej szczegolow ale gubil muzykalnosc. Niemniej racja ze wszystko to kwestia systemu czy preferencji sluchacza.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Poczekajcie jeszcze trochę, a będę testował Hijiri HCI-R10 

Chętnie poczytamy o Twoich wrażeniach i spostrzeżeniach.

3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Poczekajcie jeszcze trochę, a będę testował Hijiri HCI-R10  z PremiumSound Sopot.

Tak właściwie pewnie było by już po testowaniu, tylko CD Emotiva pojechał na reklamacje i .... tam już został. Musiałem przekierować zasoby pieniężne na nowy Transport CD  do Moon 280D i czekam teraz na Black Friday.

Ale na pewno to zrobię, bo potrzebny jest dobry RCA. 

Poprzednio miedzy CD a wzmacniacz był XLR Poseidon od PAD,  później Poseidon trafił miedzy DAC i MA252, tylko ......okazało się że wzmacniacz gra ciszej, booo, na wyjściu xlr w DACu, zamiast 4V jest 2V i Mac jest nie do Voltowany optymalnie, wiec chce przejść na RCA. Nie będę ponownie kupować  purista w odmianie RCA, wiec Hijiri RCA bedzie dobrym, jak nie lepszym odpowiednikiem Poseidona. Wcześniej porównywałem PAD Genesis z CI 230 MK2 Improved   ... to ... dość podobne granie, 

Hijiri są zajebiste ?

Z serii Harmonixa mam cs120improved, mialem 230mk2, 101improved i 101gp. Ostatnie rewelayjne ale niestety brak niskiego basu i zbyt ostra gora ale detale i glebia szok.

4 godziny temu, kopaczmopa napisał:

Z serii Harmonixa mam cs120improved, mialem 230mk2, 101improved i 101gp. Ostatnie rewelayjne ale niestety brak niskiego basu i zbyt ostra gora ale detale i glebia szok.

101 gp ostra góra?

Nie miałem z nimi do czynienia ale z wielu opisów miałem inne zdanie 

Swego czasu sporo ich widziałem w sprzedaży 

Bogus czekamy na opis Hijiri ?

5 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Chętnie poczytamy o Twoich wrażeniach i spostrzeżeniach.

5 godzin temu, greenmike napisał:

Hijiri są zajebiste ?

Trochę cierpliwości.  Nie chce teraz testować, bo jak przypasuje mi ten RCA, a jest duże prawdopodobieństwo, że tak będzie, to nie starczy mi na CEC TL5, a czekam na dobrą "piątkową" ofertę, a jak nie ..... hmm ...może ... Primare DD35? ...- potem będę się martwił o CD a przejdę to testowania  Harmonixa.

Godzinę temu, asterix1 napisał:

101 gp ostra góra?

Nie miałem z nimi do czynienia ale z wielu opisów miałem inne zdanie 

Swego czasu sporo ich widziałem w sprzedaży 

Bogus czekamy na opis Hijiri ?

No właśnie czytales;) ostra to źle słowo, było dość jasno, precyzyjnie, nieco zbyt analityczne. Z tym że tak grało u mnie, zresztą z kolega z forum miałem podobne wrażenie. Niemniej kabel ma wielki potencjał, detal, plany - nigdzie tego nie słyszałem w takiej jakości ale grał zupełnie inaczej niż sobie wyobrażałem po opisie.

A pochwalę się, ja maiłem Hijiri r10 na testach ? gra bardzo dobrze, może kiedyś ponowię testy.

Z tego co widzę mój rca też jest bardzo doby.

Edytowane przez obcymars

101GP analityczna i ostra góra, mało basu, że powtórzę pytanie?
Mam osobiście 2 w torze i nigdy bym ich tak nie określił. Poszedłbym w stronę „dają więcej wszystkiego”. Może to kwestia systemu? Pamiętam, że jak je pierwszy raz wpiąłem, to na chwilę zaniemówiłem
Z drugiej strony, nie zdecydowałem się na wpięcie ich pomiędzy pre / amp, tam siedzi 101 improved-s, za to w miejscu źródło / pre 101gp spisują się rewelacyjnie.
Pzdr

21 minut temu, Maciej_59085 napisał:

Z drugiej strony, nie zdecydowałem się na wpięcie ich pomiędzy pre / amp, tam siedzi 101 improved-s, za to w miejscu źródło / pre 101gp spisują się rewelacyjnie.

I to jest słuszna koncepcja, to od Źródła zaczynamy, bo później, już nie wiele można naprawić.

@kopaczmopa  To źródło chce dobre zasilanie i IC, a reszta toru na pewno się nie obrazi.

Edytowane przez Bogusław_59825
15 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

I to jest słuszna koncepcja, to od Źródła zaczynamy, bo później, już nie wiele można naprawić.

@kopaczmopa  To źródło chce dobre zasilanie i IC, a reszta toru na pewno się nie obrazi.

To nie jest regula. W moim przypadku miedzy pre a koncowka lepszy IC sie bardziej sprawdzil niz miedzy DACiem a pre.

29 minut temu, Patryks26 napisał:

To nie jest regula. W moim przypadku miedzy pre a koncowka lepszy IC sie bardziej sprawdzil niz miedzy DACiem a pre.

Masz racje, to nie regóła. 

U mnie kupiony lepszy (tak mi się wydawało) coaxial AQ Carbon pitolił sprawę w dalszej części toru, a ja ciągle sapałem że za dożo wysokich i sybilanty gryzą ucho. Było trochę sprzętu na testach i wszystko oddałem. Już bez nadziei na poprawę został mi, ostatni kabel do wymiany Coax AQ,.   Przyjechał na test Purist coax od S4 i.... i wszystko wróciło do normy, a ja tyle sprzętu, (czasami lepszego od mojego obecnego), posłałem z powrotem. Jeden mały kabel, AQ Carbon z dodatkiem (5%) srebra, potrafił popsuć resztę, dlatego teraz tylko pełna miedz. Purist Audio Design, a teraz czas na Harmonix, CI 230 MK2 Improved mam już dawno, a teraz przyszedł czas na coś z wyższej półki.

Edytowane przez Bogusław_59825

U mnie tez lepiej zdaje egzamin lepszy zasilajacy do wzmacniacza, niemniej mam integre (Cronus Magnum) wiec potrzebuje 1 IC. U mnie tez 101GP wpiety mocno zaskoczyl, to bardzo bardzo dobry kabel, mnostwo detali, wglad w plany ale u mnie jakos stracilem muzykalnosc, bylo malo niskiego basu, sporo wysokich. Zalamala sie rownowaga tonalna. Podobne odczucia mial kolega na innym egzemplarzu 101gp. I macie racje to jest kwestia systemu rowniez oczywiscie. Teraz mam Chord Anthem i  jest przyjemniej na dluzsza mete ale jakosciowo juz nie tak jak z 101gp, choc dla mnie zadowalajaco. Co do PADow i Hijiri mysle ze sprobuje w przyszlosci, ciekaw jestem ich brzmienia. 

Edytowane przez kopaczmopa
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.