Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak prodigy cube BE - jazgocząca góra i słaby bass

sylwur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem za bardzo jak zacząć, bo sam nie wiem czego oczekuje w odpowiedziach.

Całe życie słuchałem muzyki na integrze zawsze myśląc, że fajnie by było mieć coś lepszego.

2 dni temu nabyłem "Audiotrak prodigy cube BE", przed kupnem tej karty moim jedynym źródłem dźwięku był Realtek ALC-887 z płyty głównej MSI H110M PRO-VD.

Mam wrażenie, że dźwięk jest gorszy niż na integrze, góra jest wręcz kłująca w uszy, a bass jest "wycięty". Przy wysokiej głośności po prostu bolą uszy (na integrze słuchałem tak codziennie).

Jedynym plusem tej karty jest to, że gra po prostu czysto.

Moje obecne głośniki to Logitech z506, planuje je wymienić na Microlab solo 7c.

Przed kupnem tego prodigy cube przez około 2 tygodnie wręcz orałem internet, ale niestety z muzyką to tak chyba jest, że nic nie zastąpi odsłuchu.

Proszę o rady dla początkującego, bo po prostu już mi ręce opadają.

Czy wymiana opampa coś tu zmieni, czy po prostu oddać tą karte i dać sobie spokój :(

Proszę o odpowiedzi, z góry dzięki.

Charakterystyczną cechą produktów Audiotrak jest jasny dźwięk i tak jest tym razem.

Dźwięk jest metaliczny (zimny, jasny, czysty). Szczegółowość stoi na wysokim poziomie.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Co Ci się nie podoba na ALC, że postanowiłes wymienić? Masz podłączony przez frontowy panel HD Audio, tam jest dużo lepsza jakość dźwięku niz z tyłu.

Powinieneś zwrócić to urządzenie skoro charakter Ci nie odpowiada.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Pisałem już co mi się nie podoba, niestety nie znam za bardzo pojęć audiofilskich, więc nie wiem jak to bardziej szczegółowo opisać.

Mam podłączone przez kabel RCA, chodzi o to żeby podłączyć głośniki pod wyjście słuchawkowe? bo nie do końca rozumiem.

Zastanawiam się czy ta beznadziejna funkcja w tych logitechach nie psuje jakości muzyki.

Działa to tak, że jak podłączy sie 2 kanały (stereo) to "Możesz też stworzyć dźwięk przestrzenny stereo 3D z dwóch źródeł kanałów w przypadku podłączenia przez wejścia 3,5 mm lub RCA" (skopiowane ze specyfikacji głośników ze trony logitech) i dźwięk na siłe jest przetwarzany na 5.1 przez co muzyka najgłośniej gra ze środkowego głośnika.

Ogólnie kartę dźwiękową wybierałem pod solo 7c które planuje kupić w przyszłości.

A jeśli miał bym oddać do sklepu to prodigy to na jakie inne karty warto zwrócić uwagę w podobnym przedziale cenowym ~400zł ?

Zapomniałem dodać, że słucham głównie trapu, muzyki elektronicznej (na yt: trap city, trap nation).

Zastanawiam się czy może ta karta lepiej się spasuje z tymi microlabami, w końcu tam są te pokrętła od wysokich i niskich tonów, więc regulacja ich powinna pomóc.

Jaka różnica dźwięku by była po zmianie opa na muses02? (to chyba jeden z najlepszych pod tą karte i ogólnie, ale jestem otwarty na sugestie)

Tyle pytań, a odpowiedzi brak :(

Zapomniałem dodać, że na zintegrowanej karcie głośniki były podłączone 3 jackami, czyli dźwięk muzyki był po prostu stereo.

Z przodu masz HD audio, a z tyłu zwykły płaski dźwięk. Normalnie w to słuchawkowe, tam powinien być wzmacniacz słuchawkowy, tylko nie ustawiaj gościnności na maksa bo będzie przester.

Jak dla mnie to bez sensu żeby tak kombinować do zwykłych komputerowek.

Dozbieraj lepiej troszkę kasy i kup jakiś stary wzmak i kolumny.

Nie wiem jak grają te solo. Znasz ich charakter? Bo jeśli one będą po jasnej stronie i dasz swojego jasnego metalicznego audiotraka to słuchanie muzyki stanie się udreka, sama góra i słaby bas.

Co do opa to poszukaj w necie bo nie mam pojęcia, nie bawiłem się w to.

W cenie tego audiotraka można jakiś starszy amplituner np. Yamahy dostać juz z przetwornikiem w środku i to może nawet lepszy niż w tym Prodigy.

Możliwe, że te logitechy maja jasny charakter i wychodzi jazgot z Prodigy.

Efekty 3d degraduja dźwięk w pewnym stopniu.

Z przodu masz HD audio, a z tyłu zwykły płaski dźwięk. Normalnie w to słuchawkowe, tam powinien być wzmacniacz słuchawkowy, tylko nie ustawiaj gościnności na maksa bo będzie przester.

Nie wiem czy dobrze myśle, ale chyba na portach RCA też jest jakiś wzmacniacz bo pokrętło głośności jest wspólne do wszystkich portów, a tym przyciskiem obok pokrętła zmienia się na które wyjście ma być dźwięk.

Możliwe, że te logitechy maja jasny charakter i wychodzi jazgot z Prodigy.

Wydaje mi się, że tak jest bo kiedyś miałem creativy a250 i po przesiadce na logitechy dźwięk stał się bardziej przejrzysty a wokal bardziej wyraźny, ale to tylko moje spekulacje bo słabo znam się na audio.

Dozbieraj lepiej troszkę kasy i kup jakiś stary wzmak i kolumny.

W cenie tego audiotraka można jakiś starszy amplituner np. Yamahy dostać juz z przetwornikiem w środku i to może nawet lepszy niż w tym Prodigy.

Niestety to nie wchodzi w gre bo mieszkam z rodzicami (jak dobrze pójdzie to w najbliższym czasie to się zmieni) i do dyspozycji mam tylko swoje biurko na którym nie bardzo by sie wpasował taki kloc ;)

Efekty 3d degraduja dźwięk w pewnym stopniu.

Efekty efektami, mam wrażenie, że głównym problemem jest głośnik centralny, który jest najmocniejszy z wszystkich i mam wrażenie jak by on na mnie krzyczał, a satelity poboczne są w tle.

Nie wiem jak grają te solo. Znasz ich charakter? Bo jeśli one będą po jasnej stronie i dasz swojego jasnego metalicznego audiotraka to słuchanie muzyki stanie się udreka, sama góra i słaby bas.

Z tego co wyczytałem to solo 7c mają lekko wycofaną średnice, a wysokie tony i bass są na dobrym poziomie, dodatkowo bardzo cieszy mnie, że mają pokrętło od wysokich tonów.

Bo na szczęście audiofilem nie jestem i korektory mi nie straszne ;)

Kiedyś czytałem o jakiś programach, sterownikach dźwięku które zmieniają wszystkie dźwięki w systemie (dodają korektory itp.), zna ktoś może ten temat?

Jeśli połączysz źródło jakim jest Audiotrak który ma zapewne cofnięta średnicę i jasną górę z solo które również mają cofnieta średnicę, to Ci nawet kręcenie galkami nic nie, bo barwa dźwięku będzie strasznie męcząca.

Co do ustawień dźwięku to najlepszym wyjściem jeśli chodzi o jakość dźwięku jest oczywiście wasapi, nie wiem czy jest możliwe na nim 5.1.

Wszystko można ustawić, ściągasz dekoder lav audio, musisz wcześniej ustawić aby program którym odtwarzasz muzykę korzystał z jego bibliotek.

Wchodzisz w zakładkę mixing i tam masz regulacje natężenie centralnego głośnika. a7fa0109fceadcd1232bf4bdb80e8bc0.jpg

Tylko że ja muzyki słucham głównie z yt :(

A poza tym wątpie żeby program dał rade wyciszyć centralny głośnik skoro głośniki są podłączone jako stereo (2 x RCA).

Przecież masz na obrazku suwak od głośnika centralnego.

Co z tego, że są podłączone jako stereo, jest takie coś jak miksowanie kanałów, a nie jakieś efekty 3d co dają metaliczny podzwiek.

Nie ma problemu, ustawiasz w tym dekoderze, żeby aplikacja mozilla czy tam opera korzystała z tych bibliotek i gotowe.

1. ta karta zernetrzna lepiej brzmi na wyjsciu sluchawkowym niz na RCA

2. dawno zmienilem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodatkowe zasilanie + box

Ukryta Zawartość

gra jak bardzo fajny dac w tej polce cenowej idealne.

uzywam jako dac w restauracji muzyka z Tidala Hi-Fi jeden z lepszych systemow naglosnieniowych jakie sluszalem w jakim kolwiek miejscu gastro ;)

NIe jest to hi end ale bardzo dobrz dzwiek za grosze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Ja nie czuje różnicy między RCA a wyjściem słuchawkowym, ale może mam za słabe głośniki żeby to poczuć.

2. Zmieniłeś z prodigy cube BE ?

Czy jakość dźwięku była by faktycznie lepsza, bo mam wrażenie, że na prodigy cube jest znacznie więcej elektroniki.

• 1 rok później...

Wymieniłem w Cube wzm. operacyjny na Burson V6. Dodatkowo zmieniłem kondensator (największy w tym układzie) Sam Young NXB na Panasonic FM 470u/16.

Dźwięk stał się bardziej uporządkowany, rozdzielczy. Reszty kondensatorów nie ruszałem bo nie mam schematu.

Wiem, że Burson to przerost formy nad treścią ale musiałem go sprawdzić, bo wstawiony do Audiolaba 8000S powodował wzbudzanie się w prawym kanale. Pewnie trzeba wlutować kondensatory 100nF między nóżki jak sugeruje producent.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.