Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana glosnikow basowych - Tonsil

Wojtas495

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam wlasnorecznie wykonane kolumny zawierajace:

-glosnik wysokotonowy Tonsil GDWT 9/80 8ohm

-glosnik sredniotonowy Tonsil GDM 12/60/2 8ohm

-glosnik basowy 30cm, bezfirmowy, rzekomo 200W mocy muzycznej, 8ohm

-zwrotnica trojdrozna Janbo J - 3P - 8.

Dodam, ze chodzi to pod amplituner Sony STR-DE495.

Interesuje mnie wymiana glosnikow basowych na tonsilowskie, tylko nie wiem jakich parametrow ma to byc glosnik. Szczegolnie chodzi mi o moc, zeby amplituner byl w stanie to zasilic. W tej chwili moc jest wystarczajaca, tylko wysokotonowy jest za mocny, ale to nie jest duzym problemem. Ewentualne dodatkowe propozycje mile widziane.

https://www.audiostereo.pl/topic/13354-wymiana-glosnikow-basowych-tonsil/

60 W za mało?? to jest moc znamionowa, muzyczna pewnie koło 90W. Ja mam 30/60/03 i zaręczam, że to na mój pokój (23m^2) starcza aż nadto - na dobrą sprawę starczyłoby i na nagłośnienie dyskoteki szkolnej. Ten Twój noname ma zapewne ze 40 muzycznej :/

Nie sugeruj się zanadto mocą głośników. Najpierw poczytaj, jakie inne parametry są ważne. Co mi po głośniku 300W jak ma 86 dB? Wolę 50W i 93dB.

B-R będziesz mógł zatkać tak, żeby nie było tego widać :)

Bas z konstrukcji zamkniętych jest czystszy, szybszy i mocniejszy. B-R dodaje z parę decybeli, ale przez to głośnik pracuje w gorszych warunkach (może się sfajczyć jak przesadzisz) i ma gorszy "impuls". Poczytaj trochę o tym i później spróbuj porównać jakieś kolumny B-R i zamknięte porównywalnej jakości.

Dziekuje bardzo za rady, dostalem odpowiedz na maila wyslanego do dystrybutora tonsila i polecili ten sam glosnik gdn 30/60/1. Mam jeszcze jedno pytanie: czy mozesz polecic glosniki o tych parametrach innej firmy, gdyz tonsilowskie kosztuja ok 130zl za sztuke. Moze cos z allegro? Udalo mi sie znalesc oferte przedsiebiorstwa, ktore wykonuje glosniki odpowiadajacym tym od tonsila tyle ze duzo tansze i rzekomo o lepszych parametrach. W tej chwili nie maja 30/60/1, ale taki 30/100/3 kosztuje u nich 64zl Jego parametry to: 100W mocy znamionowej, 92db, 8 ohm. Co o tym myslisz? Czy warto, czy lepiej dozbierac do tych tonsilowskich?

Dziekuje za odpowiedzi.

chodzi Ci pewnie o STXy. Miałem ich głośnik PP i raczej niemiło wspominam. Ale membrany celulozowe mają ponoć w miarę niezłe - tylko po co wymieniać jeden noname na drugi?

Takie głośniki powinny być na allegro do 100zł, popytaj u ludzi co mają tonsile w sprzedaży, może mają.

Jeszcze a propos wymiany basu na gdn 30/60/1. W tej chwili zeby uslyszec wyrazny bas, musze na amplitunerze na max uciszyc treble, a na max podwyzszyc poziom basu. Glosnika sredniotonowego wzglednie nie slychac, ale zapewne ma swoj wklad. Przypominam ze glosnik wysokotonowy to 9/80, sredniotonowy 12/60. Czy po wymianie basowego na 60 watowy, nie bedzie takiej roznicy miedzy basami a tonami wysokimi?

Czy nie pasowal by bardziej do tego zestawu glosnik 30/80/2?

Z drugiej strony, amplituner ma moc 5x80, z glosnikiem 30/80/2 moze nie dawac odpowiedniej mocy.

GDN 30/60/1 ma za wysoka dobroć wypadkową do bass reflexu. Ale był kiedyś stosowany w Altusach. Tyle że ze znacznie mniejsza obudową niż optymalna obliczona i chyba przy znacznie wyższym strojeniu br.

Żeby nie dudnił trzeba mu dać waty latexowej tuz przy głośniku i stroić albo niżej albo wyżej od częstotliwości optymalnej obliczonej dla określonej objętości.

A jak – to już sam musisz sprawdzić.

Do bass reflexu pasuje najlepiej GDN 30/80/2 i 30/80/5

pozdr.

GDN 30/60/1 ma za wysoka dobroć wypadkową do bass reflexu. Ale był kiedyś stosowany w Altusach. Tyle że ze znacznie mniejsza obudową niż optymalna obliczona i chyba przy znacznie wyższym strojeniu br.

Żeby nie dudnił trzeba mu dać waty latexowej tuz przy głośniku i stroić albo niżej albo wyżej od częstotliwości optymalnej obliczonej dla określonej objętości.

A jak – to już sam musisz sprawdzić.

Do bass reflexu pasuje najlepiej GDN 30/80/2 i 30/80/5

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.