Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Wolfson vs AKM vs ES vs PCM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały dylemat. Jak na razie miałem do czynienia z dwoma DAC SMSL Sanskrit (Wolfson WM8740) i m8 (ES9018K2M). W pierwszym podobał mi się podkreślony bas i takie lekkie podkolorowanie dźwięku ale brakowało szczegółowości - nie słyszałem wszystkich smaczków/szczegółów na górze (jakby lekko zlewało się). Kupiłem więc m8 i tu problemów ze szczegółowością już nie ma ale znowu zaczyna mi brakować basu - jest go wyraźnie mniej i dźwięk jest chyba za bardzo neutralny.

Czy jakiś dac w podobnym przedziale cenowym (do powiedzmy 1300zł) połączy dobry (a nawet lekko podbity bas) z rozdzielczością i muzykalnością?

Jaki charakter będzie miał np. czip AK4490 (SMSL Sanskrit Pro) lub coś na PCM? Coś polecacie? Może być coś z chińskich dac...

https://www.audiostereo.pl/topic/133521-dac-wolfson-vs-akm-vs-es-vs-pcm/

Dac nie służy do podbijania basu, od tego są np. korektory barwy dźwięku.

Wpływ na bas może mieć dopasowanie dac'a do wzmacniacza i użyte kable RCA.

Z tańszych daców pewną renomę ma np.

- Matrix Mini-i Pro/Pro2

- Musical Fidelity V90-DAC

- ASUS Xonar

Moim zdaniem lepsze są urządzenia z wbudowanym zasilaczem.

Sama kość DAC'a w tych zakresach cenowych ma raczej drugorzędne znaczenie, bardziej znacząca może być jakość obwodów wyjściowych.

jak Cię interesuje coś do 1300 proponuję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem, tylko ja złożyłem z podzespołów i wybrałem trafo z toroidy.pl wersję audio i grał dla mnie zdecydowanie lepiej od SMSL - ów, które miałem Sanskrit, M6, Sanskrit Pro-b.

Ciekawe odwzorowanie barwne, dobra scena, nisko schodzący i kontrolowany bas, w swojej cenie bardzo dobry dac. Tylko trzeba dokupić moduł usb XMOS, dodatkowo ok 40$. Ja wpadłem kiedyś na niego czytając ta stronę:

Ukryta Zawartość

Jest tez jego wersja podwójna, co może dodatkowo przełożyć się na poprawę sceny i głębi:

Ukryta Zawartość

Ale tej wersji nie miałem, ponieważ w oparciu o układ PCM1794, teraz kolega z forum (Seyv) robi mi dac-a z układem lampowym na wyjściu. Wersja testowa, którą sam zaprojektował i wykonał gra rewelacyjnie, a jakieś doświadczenie z daca-mi już mam (mam Cambridce Stream Magic 6, Marantz NA7004, Audiotrak DR DAC 3, miałem 4 różne SMSL tak jak pisałem wyżej, słuchałem Cocktail Audio x30, Audio GD SA1.32). I jak na razie konstrukcja Audio GD SA1.32 na PCM1704 i konstrukcja własna kolegi Seyv na PCM1794 grały dla mnie najfajniej. Jak zwykle to jest tylko opinia, ale nie tylko moja. Super jest jak ma się możliwość porównani, bo dopiero wtedy można zauważyć różnice. SMSL jest fajny na start, ale jak się chce trochę więcej a nie chce się dużo wydać to ten chińczyk jest dobrym rozwiązaniem. Audio GD SA 1.32 jest już nie produkowane i trudno go kupić używanego, są nowsze wersje, ale ich nie słuchałem ( ale to koszt ok 3800-4100 zł co najmniej). Konstrukcja kolegi Seyv jest trochę tańsza i gra co najmniej w tej klasie cenowej i ma tą zaletę, że można ją dopasować do posiadanego systemu).

I też jak kolega wyżej uważam, sama kość nie jest kluczowa, ważna jest cała implementacja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974

Z chęcią bym kupił coś takiego jak napisałeś, czyli PCM1794 AK4118 od razu z modułem usb xmos, ale nie widzę aukcji z Europy tylko same z Chin. Może tu na forum są ludzie którzy składają takie dac z części na zamówienie? Nie musiałbym się bujać z urzędem z celnym... a właśnie, czy jakbym nabył coś takiego:

Ukryta Zawartość

to czy się płaci podatek w kraju, czy to tylko dotyczy gotowych produktów?

Ukryta Zawartość

Z cłem i VAT jest różnie. Ja VAT zapłaciłem tylko od obudowy, bo szła Dhl, a oni mają nakaz odprawiać, a pozostałe podzespoły szły zwykłą pocztą i obyło sìę bez żadnych opłat. Ważne jest trafo i Toroid.pl mają wysoką cenę ale robią dobre, chińskie można kupić taniej ale scena traci trochę na jakości.

• 1 miesiąc później...

Chciałem tylko odświeżyć i pochwalić się, że w końcu znalazłem coś co zaspokoiło mnie w kwestii przetwornika c/a. Zgodnie z poradami udało mi się nabyć od forumowicza płytkę DAC PCM1794 z wyświetlaczem i transformatorem toroidalnym za 170zł, sprowadziłem do tego moduł XMOS 7pinowy z Chin za bodajże 140zł (paczka przeszła przez urząd celny bez opłat - zdziwiłem się), do tego obudowa metalowa jakieś 40zł (plus czas na wiercenie itp.:), nowe gniazdka rca 43zł (plus gałka, włącznik, gniazdko sieciowe) i mam taki dac, że postanowiłem sprzedać to co miałem do tej pory (smsl m8 i sanskrit). Czysty wyraźny dźwięk, bez naleciałości cyfrowej jak w sabre (to mnie strasznie wnerwiało), bas, barwa. Po prostu tak ma to grać. Jak będę coś w przyszłości zmieniał to na pewno inne rzeczy a nie DAC - wyszło tanio i genialnie dźwiękowo.

Jeżeli Twoje spostrzeżenia na temat "sabre" opierasz jedynie na wrażeniach po obcowaniu z SMSL M8 to muszę Cię wyprowadzić z błędu, nie wiesz jak on gra, zresztą trudno powiedzieć jak gra "sam" przetwornik bo bez elementów zewnętrznych grać nie będzie, nie mam zamiaru tutaj bronić czegokolwiek ale typ kości przy aplikacji układowej ma marginalne znaczenie na brzmienie, dopiero w baaaardzo dopracowanych układach można doszukać się jakiegoś wspólnego mianownika dla DS czy multibitów i/lub ewentualnych innych rozwiązań.

Pozdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 3 lata później...

Tu tłumaczenie wypowiedzi na 

Ukryta Zawartość

Pokazuje, że sam przetwornik nie gra i najważniejsze  jest otoczenie i implementacja.

"Nie jest to łatwe do wyjaśnienia, ale spróbuję podać kilka przykładów: Układ ESS 9018 jest bardzo wrażliwy na implementację zasilania, naprawdę potrzebuje bardzo dobrych zasilaczy, aby działać jak najlepiej. Dodatkowo, aby działał w trybie wyjścia prądowego (gdzie zapewnia najlepszą wydajność), musi być sprzężony ze stopniem wyjściowym, który oferuje bardzo niską impedancję wejściową (<1 om). Każdy układ DAC ma inne wymagania dotyczące otaczających go obwodów, więc nie można po prostu włożyć chipa DAC do tego samego obwodu, aby wysłuchać różnic: obwód musi być zoptymalizowany, aby pasował do wymagań każdego pojedynczego układu. Wolfson 8741 to układ wyjściowy napięcia, z wbudowaną konwersją prądu na napięcie (I / V), ESS 9018, w połączeniu ze stopniem wyjściowym o niskiej impedancji, jest konstrukcją wyjściową prądu i sposobem wykonania następującego stopnia I / V będzie miał duży wpływ na dźwięk. Ponieważ 8741 wykonuje I / V na samym chipie, projektant nie może zaimplementować własnego stopnia I / V dla najlepszej optymalizacji. OK, przykłady z moim przetwornikiem cyfrowo-analogowym: układ ESS 9018 DAC wykorzystuje lokalny zegar główny i 4 lokalne, oddzielne zasilacze: dwa zasilacze, które zasilają wyjścia analogowe chipa, oraz dwa zasilacze, które zasilają cyfrowe sekcje chipa, dodatkowo, Piąty lokalny zasilacz jest potrzebny do zasilania lokalnego zegara głównego. Większość projektów będzie realizować te dostawy z lokalnymi regulatorami napięcia opartymi na układach scalonych. Te regulatory są dobre, ale nie świetne. Twisted Pear Audio Buffalo DAC wykorzystuje pięć indywidualnych, dyskretnych, bocznikowych regulatorów do tych zasilaczy. Regulatory bocznikowe mają niższy poziom szumów i znacznie niższą impedancję wyjściową (w szerszym paśmie) niż zwykłe regulatory IC. Użycie regulatorów bocznikowych skutkuje znacznie lepszą wydajnością dźwiękową, prawdopodobnie głównie z powodu ich niskiej impedancji wyjściowej, która zapobiega modulowaniu poszczególnych zasilaczy przez siebie (lepsza izolacja między zasilaniem). W moim przetworniku cyfrowo-analogowym idę o krok dalej - płyta DAC (z 5 wbudowanymi regulatorami bocznikowymi) jest zasilana innym regulatorem bocznikowym, działającym jako regulator wstępny. Ten pre-reg jest zasilany z własnego uzwojenia transformatora, aby całkowicie odizolować go od innych zasilaczy (które są trzema innymi bocznikami, jednym dla odbiornika USB i dwoma dla zasilaczy wyjściowych +/- 15 VDC). TPA zapewnia również bardzo, bardzo dobry masterclock na przetworniku cyfrowo-analogowym Buffalo (seria Crystek CCHD), zegar ten jest znacznie lepszy niż zegary używane w większości komercyjnych przetworników cyfrowo-analogowych. Dodatkowo The Twisted Pear Audio oferuje dwa stopnie wyjściowe (I / V) zaprojektowane specjalnie dla przetwornika cyfrowo-analogowego Buffalo. Używam Legato II (teraz jest wersja III), który jest dyskretnym bipolarnym wyjściem MOSFET bez globalnego sprzężenia zwrotnego. Ten stopień wyjściowy zapewnia mniej niż 1 om obciążenie dla ESS 9018, a to niskie obciążenie pozwala na pracę wyjścia ESS w trybie prądowym, zapewniając najlepszą możliwą wydajność. Powyższe pokazuje, że to, aby przetwornik DAC działał naprawdę dobrze, to o wiele więcej niż wybór chipów. Nie jestem inżynierem i jestem pewien, że jeśli któryś z nich to czyta, prawdopodobnie uznają moje przykłady za zbyt uproszczone i prawdopodobnie mogą wskazać wiele innych obszarów wdrożeń, które mają znaczenie dla wydajności."

Ukryta Zawartość