Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 1.000 PLN

Yaroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chyba nie ma takiego tematu, więc go zakładam (był o słuchawkach do 500 PLN).

Moja cierpliwość dobiegła kresu - słuchanie na Philips HP 890 stało się udręką - złamany pałąk i wiszące na kablach nauszniki, czyli generalnie wszystko popękane i polepione szarą taśmą do obklejania pocztowych paczek :) No ale chyba po - nie wiem - 15 latach - czas na nowe :)

Szukam zatem słuchawek do 1.000 PLN, a ponieważ nie mam żadnych doświadczeń i porównań w tej dziedzinie, proszę więc o pomoc.

Wymagania? Proste - mają jak najlepiej brzmieć i żeby przyjemnie bas drapał po uchu. No może jeszcze dość długi kabel - nie wiem - z 5 metrów, bo moja oaza, to schowanie się na balkonie za peralgoniami, otwarcie puszki piwa i nie ma mnie dla nikogo :) A w tej sytuacji wolę wzmacniacz i odtwarzacz CD pozostawić na miejscu niż targać go ze sobą na balkon :) Muzyka, której słucham to generalnie rock wpadający silnie w akcenty progresywne, melancholiczne, często z brzmieniem orkiestry czy fortepianu - Marillion, Pink Floyd, Enya, Loreena McKennitt, Evanescence, Dire Straits, itp.

Odsłuch? Na wzmacniaczu Denona PMA 1500ae lub bezpośrednio z odtwarzacza Denona DCD 1500ae.

Zatem - poradźcie :) Sennheiser czy coś innego? No chyba, że kwota 1.000 jest wygórowana na mojego Denona, to nie ma sensu przepłacać - żeby nie było to kupowanie silnika Mercedesa do Malucha :) I również w drugą stronę - jak się okaże, że warto dołożyć np. dwie stówy żeby uzyskać coś o niebo lepszego - to również jest to gra warta świeczki.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/133518-s%C5%82uchawki-do-1000-pln/

HD 600

pewnie kilka osób napisze ze zbyt jaskrawe itp

być może - jedno jest pewne - usłyszysz wszystko co nagrano na płycie

też zasilałem je japończykiem - onkyo a9911

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Dzień dobry.

Zacznę od kabla - fabrycznie takiego kabla nie ma, tak więc pozostaje dokupienie przedłużacza np. bardzo dobry Grado Extension Cable (https://www.q21.pl/grado-extension-cable.html).

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno namawiam na zwrócenie uwagi na Sennheiser HD599 (https://www.q21.pl/sennheiser-hd599.html) oraz Audio-Technica ATH-AD700X (https://www.q21.pl/audio-technica-ath-ad700x.html). Jako alternatywa warto jeszcze rozważyć jeden z modeli Beyerdynamic w wersji otwartej DT 990 Edition (https://www.q21.pl/beyerdynamic-dt-990-edition-250-ohm.html) lub półotwartej DT 880 Edition (https://www.q21.pl/beyerdynamic-dt-880-edition-250-ohm.html). W Twoim systemie najlepiej sprawdzi się wersja 250 omów.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Też miałem podobne wyzwanie tylko oprócz:

- muzykalnego, ciepłego brzmienia z fajnym basem

- przestrzenności i precyzji

postawiłem sobie kryterium:

- odpinany kabel (możliwy do wymiany)

- nauszniki skórzane (żeby po 2 latach nie łuszczyły się jak większość z padami ze skaju)

- budowa zamknięta (odizolowanie od otoczenia)

I wybrałem:

SENNHEISER MOMENTUM M2 AEG

Jestem bardzo zadowolony.

Gram nimi m.in. z Ibasso DX90 - fajna synergia.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Witaj

Wybór produktów w tym przedziale cenowym jest ogromny.

Możesz zakupić słuchawki o konstrukcji otwartej bądź zamkniętej, łatwe do napędzenia przez sprzęt przenośny i trudniejsze, które wymagają dobrego wzmocnienia.

Na początek polecam posłuchać zamkniętych słuchawek Audio-Technica ATH-A550Z lub ATH-MSR7. Inny dźwięk o cieplejszym zabarwieniu to otwarte Sennheiser HD 599

Zapraszamy do salonu gdzie możesz zapoznać się ze słuchawkami KOSS, Audio-Technica, Bowers&Wilkins, Master&Dynamic, Sennheiser.

Sam będziesz mógł wybrać dźwięk,który lubisz i sprawdzić bezpośrednio czy słuchawki są odpowiednio wygodne.

http://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-a550z.html

http://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/audio-technica-ath-msr7-2861.html

http://www.tophifi.pl/sluchawki/sluchawki-nauszne/sennheiser-hd-599.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki za odpowiedzi.

1. Mam wrażenie, że HD 599 wygląda zewnętrznie dużo ładniej od HD 600. Ale to tak jak kupowanie samochodu ze względu na lakier :)

2. Nie pomyślałem w kategoriach "otwarte - zamknięte". Pewnie zamknięte są mniej uciążliwe dla otoczenia ale za to bardziej szkodliwe dla naszego ucha?

3. DjTechnics - kompletnie nie rozumiem Twojego wpisu. Jak mam go interpretować? Że żadne słuchawki nie zagrają dobrze z moim Denonem?

4. Krzysztof_54067 - dzięki za dodatkowe cenne uwagi.

5. TOP Hi - Fi Posnania - do Was mi najbliżej, więc pewnie przy czasie zjawię się na próby jeśli jest taka możliwość.

Dzięki za odpowiedzi.

1. Mam wrażenie, że HD 599 wygląda zewnętrznie dużo ładniej od HD 600. Ale to tak jak kupowanie samochodu ze względu na lakier :)

2. Nie pomyślałem w kategoriach "otwarte - zamknięte". Pewnie zamknięte są mniej uciążliwe dla otoczenia ale za to bardziej szkodliwe dla naszego ucha?

3. DjTechnics - kompletnie nie rozumiem Twojego wpisu. Jak mam go interpretować? Że żadne słuchawki nie zagrają dobrze z moim Denonem?

4. Krzysztof_54067 - dzięki za dodatkowe cenne uwagi.

5. TOP Hi - Fi Posnania - do Was mi najbliżej, więc pewnie przy czasie zjawię się na próby jeśli jest taka możliwość.

Zapraszamy. Daj znać wcześniej to zarezerwujemy salkę.

Pozdrawiam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie rozumiem, jak możecie polecać mu do Denka słuchawki typu HD 600 które mają 300ohm i potrzebują dobrego napędu. Jego stare słuchawki maja 32ohm.

Koleś wyda tysiaka, a to nawet nie zagra dobrze.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

No to już kompletnie nic nie wiem i nie rozumiem. Denon PMA 1500ae jest za słaby na słuchawki HD 600 czy HD 599? To za słaby wzmacniacz? A podłączenie zamiast do tego wzmacniacza, bezpośrednio do DCD 1500ae coś zmieni? Mam szukać koniecznie słuchawek 300 Ohm?

Co tu rozumieć? Sprawdź w instrukcji swojego odtwarzacza jaką impedancję ma wejście słuchawkowe, ile ohmów może wzmacniacz słuchawkowy CD uciągnąć bez szkody dla wydobywanego z słuchawek dźwięku zwłaszcza niskich tonów. To dla Ciebie będzie wskazówką jakich słuchawek pod względem elektrycznym, nie odsłuchowym tutaj poruszać zawsze się będziemy w subiektywnych gustach, szukać.

Nie wiem jak ten denon, ale ta firma jest powiązana z marantzem. Ja mam, piszę bez namawiania, HD 600, które z reguły, w nocy, podłączone bezpośrednio do CD 6005 marantza dają radę. Pewnie z jakimś wzmacniaczem słuchawkowym grałyby one jeszcze lepiej, ale ja wiem co znaczy umiar w audio i nie podniecam się sprzętem tylko słuchaną muzyką.

Posiadam słuchawki CAL maja około 40ohm pod dziurką od Yamahy grają nawet,nawet ale dopiero jak podłącze pod wzmacniacz słuchawkowy wbudowany w kompie to wtedy słychać, że te słuchawki grają tak, że chce się słuchać.

Ale takie Dt990 250ohm grają bardzo słabo z dziurki od Yamahy.

Yaro, jak możesz to wypozycz najpierw słuchawki i przeprowadz testy żeby wtopy nie było.

Jak masz gdzieś salon audio, idź i sprawdź różnice z dziurki Denona, bo zapewne będą mieli taki wzmak, a z wzmacniacza słuchawkowego. Będziesz miał czarno na białym.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Przeryłem całą instrukcję do DCD 1500ae i nie ma tam ani słowa o tym ile Ohm ma wyjście słuchawkowe. Zadzwoniłem więc do serwisu Denona i przedstawiłem kwestię. Pan szeroko się uśmiechnął (czułem ten uśmiech w słuchawce) i powiedział, że nie mam się kompletnie tym przejmować. Zakres możliwości podłączania słuchawek jest tak szeroki, że firma po prostu nie podaje tego parametru, ponieważ będzie chodziło wszystko. Poza tym DCD 1500ae ma wbudowany wzmacniacz słuchawkowy, więc już w ogóle nie ma problemu.

W tej sytuacji podjąłem decyzję, że po prostu pójdę do salonu i przetestuję słuchawki na DCD 1500ae. I tyle.

Dziękuję wszystkim za podjęcie tematu.

DCD jeśli jest wyposażony w Dac powinien mieć również wzmacniacz słuchawkowy.

Weź sprawdź czy jest różnica jeśli podłączysz do wzmacniacza, a do cdika.

W kwocie jaką chcesz wydać na słuchawki testy w salonie są obowiązkowe.

Napisz po wizycie ;-)

Yaroo

mam to samo tzn. ten cdek i wzmak uważam że dziurka w cd jest lepsza a słuchawki jakie mogę polecić to np. sennheiser hd 380 pro lub audio technika ath M40x i nie musisz wędrować z gratami a i nie przepłacisz no i wysokie tony i reszta będzie super :)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

• 3 miesiące później...

Podłączę się do tematu. Chce kupić słuchawki do 1000 zł które zagrają wyraźnie lepiej niż obecnie używane AKG K142HD. Dobrze by nie były zbyt trudne do napędzenia. Mój wzmacniacz słuchawkowy to iFi nano idsd. Słucham wszystkiego po trochu. Czasami muzyka poważna, czasami ciężkie brzmienia, trochę popu, trochę rocka. Ostatnio przerabiam ścieżki dźwiękowe z gier komputerowych.

Fajnie by było gdyby słuchawki miały wymienny przewód. Generalnie słuchawki do użytku w domu. Co polecicie?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

A poszukaj sobie Takstar Pro 80 śmieszne pieniądze do tego upgrade kabla i za 350-400 zł masz słuchawki które konkurują w przedziale cenowym do 1800 zł . Poczytaj sobie recenzje .i forum MP3 store - które zajmuje się słuchawkami.

Byłem dzisiaj w warszawskim mp3store. Słuchałem SENNHEISER HD 600, AKG K550MK2, AKG K701, AKG K702 i Shure bodajże SRH840. HD600 świetne, ale pozostałe również. Granie Shure najmniej mi się podobało. K702 grały nieco mniej przekonująco niż K701. W zasadzie został mi wybór między K550 a K701, bo HD600 mimo że w moim odczuciu zagrały najlepiej, to jednak nie na tyle by warto było dopłacić różnice w cenie. Ktoś pewnie powie ze porównywanie słuchawek zamkniętych i otwartych nie ma sensu ale K550 zagrały porównywalnie z tym jak grają K701. Zastanawiam się tylko czy za jakiś czas nie będę musiał kupić nowego wzmacniacza słuchawkowego bo moje iFi nano przy K701 musiało się mocno napracować. Pod względem napędzenia K550 są mniej wybredne. Tak czy owak udam się na kolejny odsłuch bo dzisiaj byłem nieco przeziębiony i nie do końca wierze swoim uszom. Jakie słuchawki warto wziąć jeszcze pod uwagę przy odsłuchu?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.