Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu źródła

pianoart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem trochę laikiem więc będe pisał prosto i proszę o ew. odpowiedzi prostym zrozumiałym językiem. Zmęczony słuchaniem plików z komputera, szukam nowego źródła dźwięku, który wyeliminowałby szum kompa. Słucham plików muzycznych wysokiej rozdzielczości przenoszonych optykiem do DACa (niestety bez wejścia audio USB) a następnie do lampowego wzmaka. Nie byłby to chyba dobry pomysł pójść w strumieniowca bo i tak musiałby on pobierać strumień z włączonego szumiącego kompa.Więc może wyjściem jest taki wyposażony DAC który da sie podłaczyć do samodzielnie zasilanego zewnętrznego dysku na którym są skopiowane pliki wysokiej rozdzielczości z kompa.Tylko taki DAC powinien mieć czytelny wyświetlacz czytający CUE ( na kompie słuzy mi wygodny Foobar a na DACu jak? )

https://www.audiostereo.pl/topic/133511-w-poszukiwaniu-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/

Jest tyle możliwości, że aż trudno doradzać :)

Pliki z dysku na USB mogą odtwarzać urządzenia typu DVD, Blu-Ray, amplituner sieciowy, strumieniowiec, nawet TV. Większość z tych urządzeń, jeżeli ma funkcje sieciowe, to może odtwarzać pliki z serwera DLNA, który łatwo sobie zrobić np, na routerze WiFi czy TV Boksie na Androidzie.

Z tego wszystkiego strumieniowiec wydaje się najbardziej perspektywicznym urządzeniem. Strumieniowicem byłby także komputerek na Raspberry PI, który możesz wyposażyć w DAC lub wyjście cyfrowe do Twojego DACa.

Chodzi ci o szum z obudowy komputera?

tak, z chłodzenia

Jaki budżet?

jakoś do 10tys

Jest tyle możliwości, że aż trudno doradzać :)

Pliki z dysku na USB mogą odtwarzać urządzenia typu DVD, Blu-Ray, amplituner sieciowy, strumieniowiec, nawet TV. Większość z tych urządzeń, jeżeli ma funkcje sieciowe, to może odtwarzać pliki z serwera DLNA, który łatwo sobie zrobić np, na routerze WiFi czy TV Boksie na Androidzie.

Z tego wszystkiego strumieniowiec wydaje się najbardziej perspektywicznym urządzeniem. Strumieniowicem byłby także komputerek na Raspberry PI, który możesz wyposażyć w DAC lub wyjście cyfrowe do Twojego DACa.

Ale czy strumieniowiec nie czerpie strumienia z kompa który musi byc wtedy właczony, a wiec generuje hałas wentylatorów??? A DAC przetworzy dźwięk z Blu-Raya?

tak, z chłodzenia

jakoś do 10tys

Ale czy strumieniowiec nie czerpie strumienia z kompa który musi byc wtedy właczony, a wiec generuje hałas wentylatorów??? A DAC przetworzy dźwięk z Blu-Raya? Poza tym Blu-Ray nie odtworzy plików wysokiej rozdzielczosci:/

Gość numik

(Konto usunięte)

masz router? Kupujesz Auralica Aries powiedzmy, wpinasz się rj45, tworzysz nas na pliki i masz wszystko - "sieć domowa" tak w uproszczeniu, gdzie widzisz komputer? A...komputer....;p;p (to już z Misia;p).

Za resztę zmień dac na taki z wejściem usb i i2s, przyszłościowo konwerter i2s. Na razie możesz wykorzystywać coax

masz router? Kupujesz Auralica Aries powiedzmy, wpinasz się rj45, tworzysz nas na pliki i masz wszystko - "sieć domowa" tak w uproszczeniu, gdzie widzisz komputer? A...komputer....;p;p (to już z Misia;p).

Za resztę zmień dac na taki z wejściem usb i i2s, przyszłościowo konwerter i2s. Na razie możesz wykorzystywać coax

hehe, a prosiłem na początku mojej inwokacji o rady prostym językiem;) jestem laikiem w tej materii, nic nie kumam! Ale dzięki :)

Ja wyeliminowałem komputer serwerem NAS Synology z zainstalowanym MinimServerem, który fajnie indeksuje pliki zapisane na dysku. Obsługuje też pliki DSD. To ciche urządzenie podpięte kablem rj45 do routera. Jeśli masz rozbudowaną sieć domową w domu / mieszkaniu, to taki serwer może stać w innym pomieszczeniu niż odsłuchowe.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

Ja wyeliminowałem komputer serwerem NAS Synology z zainstalowanym MinimServerem, który fajnie indeksuje pliki zapisane na dysku. Obsługuje też pliki DSD. To ciche urządzenie podpięte kablem rj45 do routera. Jeśli masz rozbudowaną sieć domową w domu / mieszkaniu, to taki serwer może stać w innym pomieszczeniu niż odsłuchowe.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

Dzięki, i czyta on pliki High-Res?

Gość numik

(Konto usunięte)

Auralic Aries - strumieniowiec, rj45 - kabel ethernet :), NAS sobie wygugluj, choćby na euro rtv najprościej. Tworzysz sieć domową i Auralic widzi Tidala natywnie, a pliki z serwera, wszystko wpięte do sieci - to tak z grubsza, detale i tak musisz obczaić sam. Zamiast Auralica może być Cocktail Audio itp.

Druga opcja https://www.ceneo.pl/43365187

chłodzenie pasywne

dac z usb warto, szczególnie też z i2s (wejście hdmi / ethernet)

Coraz częściej wejścia w dac i wyjścia w strumieniowcach lepiej grają po usb niż po coax (tak jest moim zdaniem w moim dac - Black Dragon wejście oraz w Auralicu mini - wyjście - który testowałem)

Słucham plików muzycznych wysokiej rozdzielczości przenoszonych optykiem do DACa (niestety bez wejścia audio USB) a następnie do lampowego wzmaka.

Po pierwsze.

Kupujesz "Malinę" (Raspberry Pi) jest to mini komputer (wielkości mydelniczki) bez wentylatorów (bezgłośny) koniecznie z modułem HiFiBerry Digi+ (b.d wyjście cyfrowe otyczne i coax).

Do tego w najlepszej opcji NAS (dysk sieciowy) lub zwykły dysk zewnętrzny. Sterujesz telefonem lub tabletem. Podłączasz swój DAC i grasz, lub ...

Po drugie.

Za resztę pieniędzy (Malina z dobrym Nas'em(dwa dyski) i tabletem do sterowania to max 2,5tys) kupujesz najlepszego DAC'a jakiego znajdziesz na rynku.

Możesz grać z plików, streamować, oglądać filmy (malina ma wyjście hdmi)

Na inne rozwiązanie które raczej jakościowo nie będzie lepsze szkoda pieniędzy.

Kupujesz za ok 200 zł notebooka z pasywnym chłodzeniem i już. Do niego podłączasz DAC. Oprogramowanie to np. Kodiubuntu. Wtedy masz też zdalne sterownie przez www.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Kupujesz za ok 200 zł notebooka z pasywnym chłodzeniem i już. Do niego podłączasz DAC. Oprogramowanie to np. Kodiubuntu. Wtedy masz też zdalne sterownie przez www.

W kompie mam karte muzyczna która przesyła dźwięk wysokiej rozdzielczości bez resamplingu do DACa, a z takim zwykłego laptopa jaki dźwięk wychodzi?

Zapomniałem podkreślić, że malina z hifidigi+ ma wyjścia cyfrowe na bardzo wysokim poziomie jakości, można zaszaleć i dokupić do tego jakiegoś super daca.

a jaką ma karte muzyczną, high-res bez resamplingu wypuszcza dźwięk bezstratny?

W kompie mam karte muzyczna która przesyła dźwięk wysokiej rozdzielczości bez resamplingu do DACa, a z takim zwykłego laptopa jaki dźwięk wychodzi?

Jak jesteś połączony cyfrowo do DACa to karta dźwiękowa jest pomijana. Dekodowaniem zajmuje się Dac, a nie karta.

Z laptopa masz tak samo.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Jest w trzech wariantach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najważniejsze jest to, że malina działa na systemie pochodnym od Linuksa a nie na Windowsie, bo z tym jest zazwyczaj najwięcej problemów.

Poza tym jeżeli jesteś zadowolony ze swojego Dac'a to nie musisz nic więcej zmieniać ponieważ Malina ma wyjście optyczne.

Zobacz Bryston za ponad 5 tys a w środku ... malina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Zapomniałem podkreślić, że malina z hifidigi+ ma wyjścia cyfrowe na bardzo wysokim poziomie jakości, można zaszaleć i dokupić do tego jakiegoś super daca.

Popieram raspberry z hifiberry digi + pro i do tego dobry dac, jakość rewelacja. Czyta pliki flac, masz radio internetowe, tidal, spotify.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Popieram raspberry z hifiberry digi + pro i do tego dobry dac, jakość rewelacja. Czyta pliki flac, masz radio internetowe, tidal, spotify.

Jaki jest mniej więcej koszt takiego systemu? W przyszłości będę właśnie próbował coś takiego złożyć.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Rucia ale pisz że tylko w jakości hifi odnośnie Tidal bo Master już nie pójdzie. Choć w sumie nie ma tam zbyt dużo do wyboru :-)

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Jaki jest mniej więcej koszt takiego systemu? W przyszłości będę właśnie próbował coś takiego złożyć.

okolo 500zl No chyba ze dołożysz do liniowego zasilania wtedy więcej

Sprzedam VITUS RI100

Jak jesteś połączony cyfrowo do DACa to karta dźwiękowa jest pomijana. Dekodowaniem zajmuje się Dac, a nie karta.

Z laptopa masz tak samo.

Ale przecież wyjście cyfrowe jest bezpośrednio z karty dźwiekowej w kompie

Jest w trzech wariantach:

Ukryta Zawartość

Najważniejsze jest to, że malina działa na systemie pochodnym od Linuksa a nie na Windowsie, bo z tym jest zazwyczaj najwięcej problemów.

Poza tym jeżeli jesteś zadowolony ze swojego Dac'a to nie musisz nic więcej zmieniać ponieważ Malina ma wyjście optyczne.

Zobacz Bryston za ponad 5 tys a w środku ... malina

Ukryta Zawartość

nie będzie tez problemu z odczytawaniem CUE?

Na tej stronie widze samo wnętrze kompa, trzeba to złozyć? czy gdzies zamawia sie gotowy produkt?

A zwykły dysk USB da się podłączyc i odczyta?

a co z pulpitem? trzeba jednak jeszcze jakis ekran, to pewnie nie wygodne? ( przyzwyczaiłem się do wygodnego Foobara na kompie;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tego nie wiem, musisz popytać bardziej zaawansowanych użytkowników maliny.

Na tej stronie widze samo wnętrze kompa, trzeba to złozyć? czy gdzies zamawia sie gotowy produkt?

Można kupić gotowca poszukaj w sieci, są nawet na Allegro.

Można również dokupić "profesjonalną" obudowę i mieć fajne urządzonko jak z fabryki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ale przecież wyjście cyfrowe jest bezpośrednio z karty dźwiekowej w kompie

A zwykły dysk USB da się podłączyc i odczyta?

a co z pulpitem? trzeba jednak jeszcze jakis ekran, to pewnie nie wygodne? ( przyzwyczaiłem się do wygodnego Foobara na kompie;)

Możesz kupić taki zestaw np na allegro:

Ukryta Zawartość

Składasz na wcisk jak "kanapkę" nic nie lutujesz

Ukryta Zawartość

Wgrywasz oprogramowanie na kartę sd: moode lub volumio lub rune.

Można podpiąć bezpośrednio dysk twardy. Obsługa maliny może być przez pc, smartfona lub tablet.

CUE nie wiem, wszystko mam podzielone na flac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Rucia1 widzę że temat malinki wraca co jakiś czas. A sporo osób nie do końca łapie o co chodzi. Może w wolnej chwili zrobisz taką instrukcje krok po kroku. Jak grać oprogramowanie, co dalej, screeny także by się przydały z tego jak wygląda sama obsługa urządzenia. Ja nie jestem w tym tak ogarnięty jak ty.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.