Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokonapięciowe podłączenie subwoofera a działanie 7.1

oykno

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam taką zagwozdkę. Chciałbym podłączyć subwoofer Rel T5i bezpośrednio pod kanały, do których podłączone są kolumny. Jak rozumiem, takie podłączenie nazywa się wysokonapięciowe. Nagłośnienie będzie też używane w kinie domowym. Stąd moje pytanie. Subwoofer ma osobną ścieżkę jak sądzę na płycie Blu-ray, czy zatem odtwarzany bass połączony wysokonapięciowo będzie odtwarzany zgodnie z tą ścieżką czy w jakiś inny sposób? Ewentualnie podłączać na czas filmu do gniazda sub, a na czas słuchania muzyki j.w. Dzięki.

Wysokopoziomowo odtwarza to co fronty.Dobre w stereo jako wzmocnienie basu.Podłącz też pod LFE kablem RCA-RCA.Idealnie pod kino,tylko w ampli dajesz na doblebass.Przynajmniej ja tak mam w Onkyo.

Hej, mam taką zagwozdkę. Chciałbym podłączyć subwoofer Rel T5i bezpośrednio pod kanały, do których podłączone są kolumny. Jak rozumiem, takie podłączenie nazywa się wysokonapięciowe. Nagłośnienie będzie też używane w kinie domowym. Stąd moje pytanie. Subwoofer ma osobną ścieżkę jak sądzę na płycie Blu-ray, czy zatem odtwarzany bass połączony wysokonapięciowo będzie odtwarzany zgodnie z tą ścieżką czy w jakiś inny sposób? Ewentualnie podłączać na czas filmu do gniazda sub, a na czas słuchania muzyki j.w. Dzięki.

Wyjaśnij proszę jak masz w tej chwili podłączone kolumny? Masz oddzielnie stereo i kino? Końcówka mocy na fronty?

C-K ma rację , subwoofer w tym połączeniu odtworzy tylko informacje z kanałów kolumn do których go podłączysz.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki.

Kolumny mam w tej chwili podłączone dwie frontowe i tak najprawdopodobniej zostanie, tzn. stereo + sub. Nie mam zamiaru - przynajmniej na razie - rozbudowywać zestawu kina o dodatkowe głośniki, aż tyle nie oglądam.

Dziwnie kombinujesz. Podłącz sub normalnie, kabelkiem RCA do wyjścia LFE w amplitunerze a potem skonfiguruj jak ma działać w menu amplitunera. Jeżeli chcesz, żeby sub grał zawsze, także w stereo, to znajdziesz odpowiednią opcję typu "extra bas" czy "double bass" (każdy producent to nazywa inaczej). Albo skonfiguruj fronty jako małe kolumny, wtedy zadziała zwrotnica aktywna i wszystko poniżej częstotliwości podziału pójdzie na sub. Przy okazji fronty zagrają lepiej, bo ograniczysz wychylenia membrany na basach.

Dziwnie kombinujesz.

Dzięki, ale nie sądzę, że dziwnie. Po prostu zastanawiam się, jak najlepiej wykorzystać posiadany sprzęt. Koledzy wyżej pisali o połączeniu wysokonapięciowym - rozumiem, że przy stereo jest to najlepsza opcja - ponieważ nie sądzę, żeby na płycie CD była oddzielna ścieżka dla basu. Z kolei do filmów, takie połączenie już nie koniecznie się sprawdzi. Nie ma w tym nawet cienia dziwniej kombinacji. Jeśli podłączałeś i odsłuchiwałeś na obydwa sposoby podłączony sub czyli w sumie (4 kombinacje) to napisz - jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń.

połączeniu wysokonapięciowym - rozumiem, że przy stereo jest to najlepsza opcja

Przy sprzęcie stereo jest to najczęściej jedyna opcja. Przy amplitunerze KD jest to najgorsza opcja. Konfigurowałeś głośniki w amplitunerze? Co tam masz ustawione?

Podłączę się z pytaniem.Czy wzmacniacz stereo ma wpływ na bas w subwooferze aktywnym.Przykładowo gdy mam wzmacniacz neutralny brzmieniowo a drugi z wyeksponowanym basem to rozumiem ze podłączony do niego subwoofer też tego basu będzie miał więcej?I tym samym wzmacniacz z miększym basem zmiękczy bas w subwooferze czy może źle to rozumuje.

Dzięki za informacje. Jak oceniacie, czy działanie subwoofera podłączonego pod Ampli wysokonapięciowo będzie lepsze w stereo czy jest to zupełnie obojętne.

I zapytam jeszcze przewrotnie, czy można podłączyć obu wejściami jednocześnie i liczyć na to, że Amplituner sam rozpozna jakiego typu źródło do niego wpada...? I albo będzie korzystał z podłączenia wysokonapięciowego, albo z wejścia dedykowanego pod subwoofer?

Podłączę się z pytaniem.Czy wzmacniacz stereo ma wpływ na bas w subwooferze aktywnym.Przykładowo gdy mam wzmacniacz neutralny brzmieniowo a drugi z wyeksponowanym basem to rozumiem ze podłączony do niego subwoofer też tego basu będzie miał więcej?I tym samym wzmacniacz z miększym basem zmiękczy bas w subwooferze czy może źle to rozumuje.

Najczęściej problemy wzmacniacza w zakresie basu są spowodowane nie gorszym dzialaniem samego wzmacniacza, lecz jego gorszą współpracą z kolumnami. Jeśli te są bardziej "wymagające", to wzmacniacz nie jest np w stanie dostarczyć odpowiedniej mocy lub słabo kontroluje wychylenie membran. Po podłączeniu takich kolumn do wzmacniacza (amplitunera) kina dom. z procesorem basu można uzyskać często lepsze efekty, jak że wzmacniacza stereo. Herezja? Otóż nie- procesor wycina z kolumn felerny zakres, przekierowując to do subwoofera. Wzmacniacz nie musi pompować do kolumn basu w zakresie najbardziej prądożernym i pracuje lżej a przez to dźwięk jest wyższej jakości.

Wzmacniacz stereo oczywiście ma pod tym względem gorzej, bo cały sygnał wysyła do kolumn. Niestety, subwoofery nie wycinają z przechodzącego przez nie sygnału tego, co ustawimy w regulacji filtra, więc problemy współpracy wzmacniacz- kolumny pozostają. Można spróbować zwrotnicy pasywnej jako filtra górnoprzepustowego dla kolumny i wg częstotliwości podziału ustawić częstotliwość dolnoprzepustową subwoofera, ale towymaga pomiarów i jest dość drogie (wielka cewka w filtrze 2-go rzędu).

Podłączenie wysokonapięciowe jest trochę kłopotliwe. Są 2 warianty (jeżeli subwoofer na to pozwala).

Prosty wariant to taki, że łączy się subwoofer równolegle z kolumnami. Czyli z wyjścia wzmacniacza jeden kabel idzie do kolumn, drugi do subwoofera. W subie dostraja się urządzenie ustawiając częstotliwość odcięcia, wzmocnienie i fazę. Robi się to na słuch i wg parametrów kolumn lub przy pomocy pomiarów akustycznymi. To jest trochę skomplikowane, bo sub gra razem z kolumnami, co może prowadzić do interferencji, wytłumiania dźwięku czy nierównomiernego nagłośnienia.

Drugi wariant to połączenie przez zwrotnicę pasywną w subie, jeżeli sub posiada zwrotnicę. Wzmacniacz łączy się kablem z wejściem suba a z wyjścia suba prowadzi się kabel do kolumny. Nadal sub trzeba dostroić ale teraz kolumny nie odtwarzają dźwięku, który odtwarza sub, więc jest nieco mniej kłopotów z interferencjami. Za to zwrotnica, która nie jest dedykowana do konkretnych kolumn, może zaburzyć charakterystykę podłączonych kolumn, więc to również może być problematyczne połączenie.

W amplitunerze KD wszystko dzieje się prościej, bo amplituner jest projektowany na współprace z subwooferem. Sub łączy się niskonapięciowo i wyłącza się w nim regulację (zwykle gałkę wzmocnienia na 50%, fazę na 0 i częstotliwość odcięcia na najwyższą wartość). Amplituner robi pomiary elektroakustyczne i dobiera wszystkie potrzebne wartości - wzmocnienie, fazę, częstotliwości podziału. Lepsze amplitunery także korygują nierówności charakterystyki przenoszenia suba. Po kalibracji można poprawić częstotliwości podziału ale resztę lepiej zachować. Od tego momentu wszystko gra, amplituner zajmuje się zarządzaniem kanałem subwoofera i dostarcza do niego właściwy sygnał.

Dodatkowa możliwość konfiguracyjna dotyczy sytuacji, kiedy ustawimy w amplitunerze fronty jako pełnopasmowe kolumny (large). W tym wypadku mamy możliwość wyboru, czy fronty działają niezależnie od subwoofera czy też mają działać wspólnie. Jeżeli wybierzemy działanie wspólne (extra bass, double bass, czy podobnie), to mamy efekt jak przy pierwszym wariancie podłączenia wysokonapięciowego, minus konieczność dostrojenia, bo to zrobił amplituner przy pomocy własnego pomiaru. Jeżeli nie wybierzemy tej opcji, to sygnał stereo nie będzie odtwarzany na subwooferze.

Przy ustawieniu frontów jako kolumny podstawkowe (small), amplituner odcina niskie częstotliwości w sygnale podawanym na fronty i kieruje je do subwofera. W rezultacie subwoofer działa zawsze, także dla stereo.

Amplitunery KD zwykle mają opcję typu "direct", która wyłącza większość przetwarzania sygnału, również zwrotnice aktywne i zarządzanie basem. Użycie tej opcji może odłączyć subwoofer przy sygnale stereo.

Nie wiem, ale akurat niedawno przeglądałem instrukcję jakiegoś suba Velodyne i miał zwrotnicę pasywną. Miał też aktywną na wejściu niskonapięciowym.

Dzięki za informacje. Jak oceniacie, czy działanie subwoofera podłączonego pod Ampli wysokonapięciowo będzie lepsze w stereo czy jest to zupełnie obojętne.

I zapytam jeszcze przewrotnie, czy można podłączyć obu wejściami jednocześnie i liczyć na to, że Amplituner sam rozpozna jakiego typu źródło do niego wpada...? I albo będzie korzystał z podłączenia wysokonapięciowego, albo z wejścia dedykowanego pod subwoofer?

W relu masz połączeni hi-level przez kabel speakon. U mnie można zastosować oba połączenie naraz, sprawdź w instrukcji czy u ciebie można.

Jak widzę masz tak jak u mnie osobne podgłaszanie hi-level i lo-level (lfe)

Ja mam lfe połączone i skalibrowane z amplitunerem a hi-level czasem tylko podgłaszam, do stereo, nie ruszając potencjometru od lfe.

Nie wiem, ale akurat niedawno przeglądałem instrukcję jakiegoś suba Velodyne i miał zwrotnicę pasywną. Miał też aktywną na wejściu niskonapięciowym.

Otóż to- niby proste i tanie, a szkoda, że nieczęsto spotykane rozwiązanie. Taka aktywna zwrotnica niskopoziomowa byłaby wręcz idealnym rozwiązaniem dla wzmacniacza stereo. Wpięlibyśmy taki w pętlę pre-out/main-in i po problemie.

Zwrotnica pasywna to moim zdaniem nonsens, chyba, że w subwooferze DEDYKOWANYM. Wtedy parametry zwrotnicy byłyby odpowiednio dobrane dla kolumny, w przeciwnym razie jeśli zwrotnica jest dla kolumny 4ohm, to podłączenie kol. 8ohm całkowicie niszczy sens stosowania zwrotnicy (zwr. 6dB/okt zmienia częstotliwość, a 12dB/okt całkowicie rozpierdziela podział).

Zgadza się, ale kolega smaker24 pytał wczoraj o podłączenie do wzmacniacza stereo.

W kinie nie ma po co komplikować podłączenia.

Jeżeli tak, to moje rady poszły w złą stronę :)

Rel chyba ma 2 niezależne wejścia i może nawet da się to dostroić, jeżeli wejście LFE pomija filtr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.