Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy CD Yamaha czy denon

lukasz91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu nowego CD. Aktualnie posiadam Yamahę cdx-530e RS wraz z amplitunerem Yamaha rs-202d, kolumnami Pylon PEARL 25 i okablowani em Melodika Purple Rain. Generalnie nie mam większych zastrzeżeń do jakości dźwięku, lecz chciałbym wymienić Cd na coś nowego. Najbardziej skłaniam się ku Yamaha cd-s700. Jednak nie wiem czy z tym amplitunerem nie wystarczy mi cd-s300? W przyszłości chciałbym wymienić amplituner na wzmacniacz od a-s500 w górę. Myślałem jeszcze o Pionnierze PD-50-K. W grę wchodzi tylko sprzęt nowy, nie doradzające mi proszę używanych. Czy różnica między 300 a 700 będzie wyraźna (lub warto dopłacić patrząc przyszłościowo na wymianę wzmacniacza)? A może warto rozważyć Pionnera zamiast 700tki? Lub jeszcze coś innego w tym przedziale cenowym? Proszę o waszą opinię.

https://www.audiostereo.pl/topic/133484-nowy-cd-yamaha-czy-denon/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę odtwarzacze Yamaha, przy bezpośrednim porównaniu CD-S700 (https://www.q21.pl/yamaha-cd-s700.html) jest wyraźnie lepszy od CD-S300 (https://www.q21.pl/yamaha-cd-s300.html). Obydwa urządzenia oferują dźwięk dynamiczny, szczegółowy, szybki. Natomiast wyższy model prezentuje go znacznie bardziej spójnie, plastycznie, dokładnie, bez nerwowości, bardziej analogowo i gładko. Jeśli w przyszłości zamierzasz także zastosować nowy, lepszy wzmacniacz, namawiałbym na CD-S700.

Pioneer PD-50 (https://www.q21.pl/pioneer-pd-50.html) to bezpośrednia konkurencja CD-S700. To odtwarzacz stawiający bardziej na dokładność, równy i analityczny przekaz. Na pewno na plus przemawia odczyt SACD oraz świetny mechanizm.

Z mojej strony natomiast na listę dorzuciłbym jeszcze Onkyo C-7070 (https://www.q21.pl/onkyo-c-7070.html), który jest także niezwykle ciekawą propozycją, brzmieniowo zbliżającą się do Pioneer oraz Marantz CD6006 (https://www.q21.pl/marantz-cd6006.html), oferujący dźwięk bardzo plastyczny, lekko ocieplony, dokładny.

Na koniec dwa odtwarzacze, które moim zdaniem są zdecydowanie lepsze brzmieniowo, pochodzący mniejszych producentów - Vincent CD-400 (https://www.q21.pl/vincent-cd-400.html) oraz NAD C546 BEE (https://www.q21.pl/nad-c546-bee.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jest ich dużo, jednak jesteś jeszcze przed wymianą całej elektroniki, myślę że warto zakup odpowiedniego odtwarzacza dokonać wybierając cały zestaw elektroniki jako całość, a następnie później dokupić wzmacniacz. W przypadku pytań oraz oferty dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej urządzeniami na miejscu w salonie mamy ogromny wybór produktów, które w komfortowych warunkach i bez pośpiechu można posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli masz fundusze by zainwestować w YAMAHA CD-S700 http://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/cd-s700.html to zdecydowanie warto.

Brzmi muzykalniej od CD-S300, buduje lepszą panoramę stereo i ma rewelacyjny mechanizm zaczerpnięty z modelu YAMAHA CD-S2100.

Jeśli chodzi wzmacniacz to świetnie w zestawieniu z CD-S700 czują się modele YAMAHA A-S501 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s501.html i YAMAHA A-S701 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s701.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam.

Przymierzam się do zakupu nowego CD. Aktualnie posiadam Yamahę cdx-530e RS wraz z amplitunerem Yamaha rs-202d, kolumnami Pylon PEARL 25 i okablowani em Melodika Purple Rain. Generalnie nie mam większych zastrzeżeń do jakości dźwięku, lecz chciałbym wymienić Cd na coś nowego. Najbardziej skłaniam się ku Yamaha cd-s700. Jednak nie wiem czy z tym amplitunerem nie wystarczy mi cd-s300? W przyszłości chciałbym wymienić amplituner na wzmacniacz od a-s500 w górę. Myślałem jeszcze o Pionnierze PD-50-K. W grę wchodzi tylko sprzęt nowy, nie doradzające mi proszę używanych. Czy różnica między 300 a 700 będzie wyraźna (lub warto dopłacić patrząc przyszłościowo na wymianę wzmacniacza)? A może warto rozważyć Pionnera zamiast 700tki? Lub jeszcze coś innego w tym przedziale cenowym? Proszę o waszą opinię.

W tej kasie nie wymnieniał bym na nic nowego, bedziesz sie krecil w kółko i nic więcej. Jeżeli już to wymien tylko ampli na wzmak i tyle.

?👈

W tej kasie nie wymnieniał bym na nic nowego, bedziesz sie krecil w kółko i nic więcej. Jeżeli już to wymien tylko ampli na wzmak i tyle.

Zwłaszcza, że jak mu ta Yamaha, którą posiada, padnie, to laser dostanie do niej pewnie w granicy 100 zł...a do tych nowych albo w ogóle, albo w cenie, w której w zasadzie kupi kolejnego...Zabawne jest to, że dzisiejszy sprzęt praktycznie po okresie gwarancji (mówimy o laserach) jest zwyczajnym śmietnikiem, a sprzęty z lat 90 grają bez problemów do dzisiaj (mam DCD 725, DCD715, C541...).

Dziękuję bardzo wszystkim za opinie.

Zwłaszcza, że jak mu ta Yamaha, którą posiada, padnie, to laser dostanie do niej pewnie w granicy 100 zł...a do tych nowych albo w ogóle, albo w cenie, w której w zasadzie kupi kolejnego...

Tutaj akurat racja. Miałem sytuację, że przestał działać i myślałem, że to laser. Kupiłem za 50zł. W serwisie okazało się, że wystarczyło czyszczenie starego i hula aż miło (także mam w zapasie). Jedyną irytującą mnie wadą jest szuflada, która samoczynnie się chowa. Czasami muszę przytrzymać ją siłą, bo nie zdążę wyjąć czy włożyć płyty. Stan wizualny też nie jest najlepszy... mam go z drugiej ręki.

Jest jeszcze jedna rzecz dlaczego myślałem o CD-S700: gdzieś kiedyś czytałem, że można go wykorzystać jako DAC. Nie wiem czy dobrze rozumiem i poprawcie mnie proszę, jeżeli się mylę. Czy to oznacza, że mogę pod USB podpiąć np. PC i odtwarzać FLAC albo np. TIDALa Hi-Fi? Teraz robię to przez bluetooth, ale jest to podobno stratna transmisja.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Jedyną irytującą mnie wadą jest szuflada, która samoczynnie się chowa. Czasami muszę przytrzymać ją siłą, bo nie zdążę wyjąć czy włożyć płyty. Stan wizualny też nie jest najlepszy... mam go z drugiej ręki.

Krańcówka.

?👈

Witam.

Lukasz91, jeżeli nadal jesteś zainteresowany Yamahą CD- S 700 zapraszam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będę w żaden sposób zachwalał dźwięku, muzykalności itd. O tym musisz przekonać się sam podczas odsłuchu i albo Ci pasuje lub nie.

Czy to oznacza, że mogę pod USB podpiąć np. PC i odtwarzać FLAC albo np. TIDALa Hi-Fi?

Nigdy nie robiłem takich podłączeń ale wydaje mi się , że nic z tego nie będzie.

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Czy to oznacza, że mogę pod USB podpiąć np. PC i odtwarzać FLAC albo np. TIDALa Hi-Fi? Teraz robię to przez bluetooth, ale jest to podobno stratna transmisja.

do tego odtwarzacza nie możesz podpiąć PC, możesz podłączyć tylko pamięć masową (pendrive) z plikami MP3, WMA

Tak też sądziłem.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

do tego odtwarzacza nie możesz podpiąć PC, możesz podłączyć tylko pamięć masową (pendrive) z plikami MP3, WMA

Dziękuję za odpowiedź, to ktoś wprowadził mnie w błąd. Jak tylko MP3 i WMA - to szkoda podłączać cokolwiek :)

Czasem wystarczy psiknac zwykłym kontaktem, czasem wymienić jak są dostępne lub wyczyścić

Jutro spróbuję, jeżeli praca napędu się poprawi to być może zostanę przy obecnym CD - faktycznie ma tani laser, gra całkiem dobrze, ale irytowała mnie mocno ta szuflada. Jeśli 700tki nie można wykorzystać jako DAC to jest to kolejna rzecz, która skłania do pozostania przy starym.

też już słyszałem taką opinię, że w tym budżecie nic rewolucjonizującego nie kupię w porównaniu do tego co mam.

Może lepiej ten budżet zainwestować w gramofon? Czytałem, że SONY PS-HX500 może być znacznym przeskokiem jakościowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W budżecie który podałeś znajdziesz bardzo przyzwoity gramofon używany " ze starej szkoły', Dual, Technics, Philips, Telefunken i jeszcze ci zostanie na PRE gramofonowe.. SONY PS-HX500 może posiada rewelacyjną funkcjonalność , ale mnie to pachnie kolejną zabawką w której nie liczy się jakość dźwięku, rodzaj wkładki i ten cały mistycyzm związany z odtwarzaniem płyty ( antyskating, wyważenie ramienia itp.), tylko odpakuj , ustaw na 3 kup płytę za 100,- i .....nagraj ją na komputer. Niektórzy może widzą w tym jakiś sens.

A propos :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przymierzam się do zakupu nowego CD. Aktualnie posiadam Yamahę cdx-530e RS wraz z amplitunerem Yamaha rs-202d, kolumnami Pylon PEARL 25 Generalnie nie mam większych zastrzeżeń do jakości dźwięku, lecz chciałbym wymienić Cd na coś nowego. Najbardziej skłaniam się ku Yamaha cd-s700. Jednak nie wiem czy z tym amplitunerem nie wystarczy mi cd-s300?

Co istotne też z tymi kolumnami ( bo razem kiepsko dobrany zestaw) to wystarczy cokolwiek za odtwarzacz CD i jak najbardziej podstawowy. Modele Yamahy serii 200 jak ten Twój są mało udane, sprzedaj i jak chcesz żeby zaczęło lepiej grać dołóż przeznaczone pieniądze na Cd i kup jeśli Yamaha amplituner rs500, lub jak piszesz wzmacniacz as501, będziesz miał w każdym przypadku duży przeskok.

Z tym bluetooth daj sobie spokój w ten sposób to można coś puścić jak kolega przyjdzie i ma coś w telefonie, gadżet awaryjny :) Piszesz podobno stratna transmisja, no to nie słyszysz, bo nawet na przeciętnym sprzęcie jak porównasz to samo nagranie puszczone "po kablu", lub z odtwarzacza sieciowego, a po bth to się odechciewa "transmisji"..

Co istotne też z tymi kolumnami ( bo razem kiepsko dobrany zestaw) to wystarczy cokolwiek za odtwarzacz CD i jak najbardziej podstawowy. Modele Yamahy serii 200 jak ten Twój są mało udane, sprzedaj i jak chcesz żeby zaczęło lepiej grać dołóż przeznaczone pieniądze na Cd i kup jeśli Yamaha amplituner rs500, lub jak piszesz wzmacniacz as501, będziesz miał w każdym przypadku duży przeskok.

Czyli twierdźcie, że wymiana amplitunera na wzmak np. A-S501 (lub A-S701) da więcej niż wymiana CD?

Co istotne też z tymi kolumnami ( bo razem kiepsko dobrany zestaw) to wystarczy cokolwiek za odtwarzacz CD ii jak najbardziej podstawowy. Modele Yamahy serii 200 jak ten Twój są mało udane, sprzedaj i jak chcesz żeby zaczęło lepiej grać dołóż przeznaczone pieniądze na Cd i kup jeśli Yamaha amplituner rs500, lub jak piszesz wzmacniacz as501, będziesz miał w każdym przypadku duży przeskok.

Z tym bluetooth daj sobie spokój w ten sposób to można coś puścić jak kolega przyjdzie i ma coś w telefonie, gadżet awaryjny :) Piszesz podobno stratna transmisja, no to nie słyszysz, bo nawet na przeciętnym sprzęcie jak porównasz to samo nagranie puszczone "po kablu", lub z odtwarzacza sieciowego, a po bth to się odechciewa "transmisji"..

co masz konkretnie na myśli? że kolumny nie pokazują tego co potrafią w tym zestawie?

W audio nie ma kompromisów. Tak na prawdę istotne jest wszystko źródło , wzmacniacz i kolumny. Zwykle zaczynamy od kolumn to one stanowią bazę ( i niestety najwięcej kosztują). Przechodząc na wyższy model wzmacniacza czy amplitunera oczywiście odczujesz różnicę na plus, lecz będzie to grało nie z najlepszymi ( bez urazy ) kolumnami. CD bym zostawił cdx-530e RS nie jest takim złym odtwarzaczem a już z pewnością adekwatnym do RS-500 czy AS-500.

O bth zapomnij.

Czyli twierdźcie, że wymiana amplitunera na wzmak np. A-S501 (lub A-S701) da więcej niż wymiana CD?

co masz konkretnie na myśli? że kolumny nie pokazują tego co potrafią w tym zestawie?

Wymiana amplitunera na Yamahę A-S501 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s501.html na pewno wniesie dużo pozytywnych zmian.

Zestaw jednak zawsze gra na tyle na ile pozwala mu najsłabsze ogniwo więc może warto spróbować z innymi kolumnami. Zapraszamy na odsłuchy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Moim zdaniem w twoim systemie jeśli oczekujesz większej poprawy to zmienić kolumny lub wzmacniacz. To dużo więcej wniesie.

Przed zakupem cd wypozycz go. Gdyż założony budżet może być mniejszy niż uzyskany efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.