Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch w bliskim polu ...

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do dyskusji.... jakie wady i zalety słuchania muzyki w bliskim polu?

Czy testowaliście taką sytuację? Jakie są Wasze wrażenia?

Czy to nie przypadkiem możliwie najlepszy sposób prowadzenia odsłuchów?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

https://www.audiostereo.pl/topic/133348-ods%C5%82uch-w-bliskim-polu/

Z zalet, to dużo mniejszy wpływ akustyki. Z wad, dużo bardziej słychać wszelkie niedoskonałości, np. wzmacniaczy, więc jeśli wzmak ma wysokie szumy własne, to w bliskim polu prędzej to będzie słychać.

czyli do bliskiego pola musi być extra dobry sprzęt... ale to generalnie dotyczy wszelkich sposobów odsłuchu, również na słuchawkach

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Slucham w polu bliskim że względu na mały pokój . Przynajmniej jest to pokój tylko do odsłuchu. Kupiłem dobre monitory, akustyką się nie przejmuje bo nie rozkręcam wzmacniacza na max. Same zalety

czyli do bliskiego pola musi być extra dobry sprzęt...

Mój wzmacniacz to budżetówka ale nie szumi bo nie muszę go aż tak rozkręcać aż słychać szum

jakie warunki muszą być spełnione aby był tzw. odsłuch w bliskim polu?

jakie odległości? jakie głośniki itp.?

Miałem ostatnio BMN S2 myślałem że będę miał fajne duże monitory do komputera :-D

Zupełnie inaczej grały w bliskim polu 0.5-1m, dopiero pełny dźwięk słychać było minimum 1.5m od sluchacza, zapewne przez konstrukcje.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

małe monitory - kojarzą mi się z bliskim polem. ale czy np. z dużych podłogówek też może być bliskie pole? oczywiście z zachowaniem odpowiedniego natężenia dźwięku... wydaje mi się, że tak

Odległość słuchacza od kolumn minimum 175 cm, wg audio physic. Jakie głośniki? Zależy od pomieszczenia.

wielkość pomieszczenia chyba nie ma znaczenia w omawianym temacie...?

Miałem ostatnio BMN S2 myślałem że będę miał fajne duże monitory do komputera :-D

Zupełnie inaczej grały w bliskim polu 0.5-1m, dopiero pełny dźwięk słychać było minimum 1.5m od sluchacza, zapewne przez konstrukcje.

Kolejna sprawa w bliskim polu, to "stopienie" dźwięku gwizdka i niskotonowca, na co ma wpływ częstotliwość podziału i odległość mięzy centrum gwizdka a niskotonowca. Te BMN 2 mają głośnik 8,66" i w dodatku dosyć oddalony gwizdek. Jaka jest częstotliwość podziału? Może ponad 1,5 kHz? Także moim zdaniem nic dziwnego, że przy 1,5m grało to lepiej. Inna sprawa, że z powodu kierunkowości dużych membran, to jestem przeciwnikiem konstrukcji typu 8,66" woofer + gwizdek. Tak czy inaczej sądzę BMN S1 do bliskiego pola byłby lepszy.

małe monitory - kojarzą mi się z bliskim polem. ale czy np. z dużych podłogówek też może być bliskie pole? oczywiście z zachowaniem odpowiedniego natężenia dźwięku... wydaje mi się, że tak

... no właśnie z powodu konieczności "stopienia" fal z głośników, przy małej odległości nie bardzo podłogówki się nadadzą.

więc idealny byłby głośnik szerokopasmowy

Głośniki szeroko-pasmowe, to się nadają do radyjka z budzikiem i dla voodoofili, nie mających zielonego pojęcia o dokładnej reprodukcji dźwięku. Za to głośniki koncentryczne, z rozwiązaniami takimi jakie ma np. KEF, czy choćby GENELEC w swoich najnowszych kolumnach, to już co innego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głośniki szeroko-pasmowe, to się nadają do radyjka z budzikiem i dla voodoofili, nie mających zielonego pojęcia o dokładnej reprodukcji dźwięku.

Niekoniecznie, pierwsze monitory bliskiego pola właśnie takie były ;)

Koncentryczne bardzo OK, w tym nasz APS, ważnym aspektem jest też obudowa zamknięta, choć producenci starają się nas przekonać, że nie ;)

Bliskie pole to zdecydowanie mniej niż 1,75m

nagrywamy.com

a skąd takie przekonanie, że szerokopasmowy to dla voodoofili? że jest be:)

Może rzuć jakimś wykresem wodospadowym i THD od częstotliwości, jakiegoś audiofilskiego szeroko-pasmowego cudu, to będzie widać dlaczego,.

Niekoniecznie, pierwsze monitory bliskiego pola właśnie takie były ;)

Nadal są produkowane takie monitory pseudo-studyjne (np. avantone mixcube czy jakoś tak) - mają za zadanie symulować właśnie te radyjka, by realizator sprawdził, jak jego produkcja brzmi na takich bzyczkach.

ważnym aspektem jest też obudowa zamknięta, choć producenci starają się nas przekonać, że nie ;)

Obudowa zamknięta to fajna sprawa, ale aby zagrać pełnym pasmem, przy niskim THD to trzeba dać głośnik minimum 8-9" i minimum 3 drogi (wspomniana kierunkowość). Dobrym przykładem tej koncepcji jest Unity Audio The Boulder (obudowa zamknięta, dwa woofery po 8,66", koncentryczny gwizdek ze średniakiem, 3-drogi).

Ukryta Zawartość

Choć w Neumann KH 310, gdzie też jest obudowa zamknięta, też w miarę zbliżyli głośniki do siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo proszę o analizę tego szerokopasmowca...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. z jakiego powodu przy zamkniętej woofer musi być duży dla szerokiego pasma? - bo nie ma odciążenia bassreflexem, przez co membrana musi wykonać dużo większąpracę, a im większe wychylenia, tym większe THD ... aby zmniejszyć wychylenia można np. dać właśnie większy woofer

Ukryta Zawartość

... to gdzie ten wykres THD od częstotliwości i gdzie wykres wodospadowy?

Ukryta Zawartość

Myślę, że do odsłuchu w bliskim polu bardziej nadają się kolumny z głośnikami Dual Concentric jak w Tannoy czy Kef.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Myślę, że do odsłuchu w bliskim polu bardziej nadają się kolumny z głośnikami Dual Concentric jak w Tannoy czy Kef.

Miałem KEF - do bliskiego pola faktycznie REWELACJA - bardzo łatwo generowało toto spójną przestrzeń 3D, pomimo bardzo bliskiego odsłuchu.
Nadal są produkowane takie monitory pseudo-studyjne (np. avantone mixcube czy jakoś tak) - mają za zadanie symulować właśnie te radyjka, by realizator sprawdził, jak jego produkcja brzmi na takich bzyczkach.

Dobrze wiesz, że avantone to kopia auratona, a to nie jest produkt pseudo-studyjny.

Obudowa zamknięta to fajna sprawa, ale aby zagrać pełnym pasmem, przy niskim THD to trzeba dać głośnik minimum 8-9" i minimum 3 drogi (wspomniana kierunkowość). Dobrym przykładem tej koncepcji jest Unity Audio The Boulder (obudowa zamknięta, dwa woofery po 8,66", koncentryczny gwizdek ze średniakiem, 4-drogi). Choć w Neumann KH 310 też w miarę zbliżyli głośniki do siebie.

Tak może być przy założeniu, że trzeba zagrać pełnym pasmem. A przecież w tym przypadku wcale nie trzeba, wręcz przeciwnie.

Ale jak ktoś musi, to są te szare barefooty ;)

nagrywamy.com

... a jeszcze wracając do szeroko-pasmowców - zniekształcenia inter-modulacyjne ( IMD ) powinny być przeogromne. Nawet niektórzy twierdzą że przy dwóch drogach można to usłyszeć A przypominam że muzyka to całe spektrum, jednocześnie "grajacych" częstotliwości, a nie ładny pomiar jedną, przestrajaną sinusoidą (czego nawet szeroko-pasmowiec nie przechodzi pomyślnie, poza może char. fazową)

poproszę o info czy poniższy wykres świadczy o dobrym głośniku szerokopasmowym?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak może być przy założeniu, że trzeba zagrać pełnym pasmem. A przecież w tym przypadku wcale nie trzeba, wręcz przeciwnie.

Ale jak ktoś musi, to są te szare barefooty ;)

... ale kiedy ja lubię całe pasmo w bliskim polu :) ;)

W studiu faktycznie są zwykle dwa zestawy monitorów - do dalekiego pola i do bliskiego. Dalekie pole do całego pasma i dzięki temu mogą przyoszczędzić na monitorach bliskiego pola (bo dół skontrolują na monitorach dalekiego pola). ... ale gdybyś miał mieć tylko jedne monitory ...

Czy najlepszy odsłuch, to zależy dla kogo.

Jeśli chcemy usłyszeć jak najwięcej szczegółów i nastawieni jesteśmy na "analizę" nagrania to pewnie tak.

Jak dla mnie jednak przyjemniejszy odbiór jest z dalszej odległości z zachowaniem prawidłowych proporcji gdyż pojawia się wówczas większa przestrzeń i scena.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

poproszę o info czy poniższy wykres świadczy o dobrym głośniku szerokopasmowym?

Ukryta Zawartość

Ten wykres to szczątkowy wycinek informacji jaki ten głośnik jest. Widać na nim jedynie charakterystykę impedancji i fazową. ... to nawet mniej informacji niż sam wykres SPL od częstotliwości, który mówi dużo więcej, choć i tak nie wszystko.

Ukryta Zawartość

Jeśli chcemy usłyszeć jak najwięcej szczegółów i nastawieni jesteśmy na "analizę" nagrania to pewnie tak.

Jak dla mnie jednak przyjemniejszy odbiór jest z dalszej odległości z zachowaniem prawidłowych proporcji gdyż pojawia się wówczas większa przestrzeń i scena.

W KEF Q1, które miałem wieki temu, przy ustawieniu słuchacza w głośnikami w trójkąt równoboczny, o boku ~1m, scena była wprost nieskrępowana.

Przy dalekim polu są problemy z odbiciami (mniejsze lub większe).

ale to tez można osiągnąć z bliskej odległości właśnie

Wszystko nabiera odpowiedniej wielkości.

Jak głośniki bliskiego pola, nie grają szerokiego pasma, to nic dziwnego, że "wielkość" nie ta. ... a niewiele monitorów bliskiego pola schodzi naprawdę nisko.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.