Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning radmora

wzmachol

Rekomendowane odpowiedzi

5412 ma bardziej skomplikowaną konstrukcję więc nierówna jakość podzespołów i pomontowania ma w wiekszej ilości miejsc szanse wpłynąć na dźwięk, poza tym konstrukcja i projekt są zdecydowanie lichsze niz 5100/102, a zabezpieczenia nieskuteczne i zawodne, -zawieszają się i nie ratują w 90% przypadków koncówek przed dymem.

Widziałem kondensatory japońskie w 5100 w kilku miejscach ale radzieckich to szczerze powiem nigdy.

Przedwzmacniacz oczywiście jest mocno rozbudowany i nie bez wad, ale to drobiazgi i łatwo je usunąć. Trzeba tylko małych poprawek dosłownie pare elementów, aby zabrzmiał tak jak należy i zginął ten metaliczny dźwiek i nastała głebia basu. Często obarczano za to koncówke mocy. Jesli chodzi o kondensatory japońskie to oczywiście były, ale na początku serii, lecz pod koniec stały te obrzydliwe czerwone jak byk, radzieckie.

Ja w swoim radmorze poczyniłem wiele zmian, bo jak szaleć to szaleć. Ale mogę podać je etapami. Jeżeli chodzi o sam przedwzmacniacz to jak już wspominałem, były dwie wersje konturu i tylko jedna nadawała się do użytku. Ale w niej też dokonałem delikatnego odmłodzenia z tego względu, aby pasował do całości, czyli regulacji barwy tonów niskich i wysokich, oraz jego całkowitego odpowiedniego wzmocnienia. Usunąłem tam też pewną wadę konstrukcyjną, która nieumożliwiała poprawną regulację tonów niskich i ich płynnej regulacji w kierunku ujemnym. To wszystko bardzo znacząco wpłyneło na jakość dźwięku. A potem zabrałem się za końcówkę mocy, zasilacz itd. Moge dodać, że koszty nie wielkie, a efekt znakomity. Brzmienie zbliżone do starego poczciwego R51xx, lecz nie dławi się basem przy dużej mocy i ma mniej zniekształceń.

Aby podać wszystkie zmiany dla Radmora 5412, a zrobiłem to dla dwóch wersjii, musiałbym zająć tu prawie całą stronę. Ciekawe co powiedziałby na to moderator? Zainteresowanych odsyłam na stronę elektrody do działu "Tuning Radmora 5412". Tam robię aktualizację wykazu zmian w tym sprzęcie. Oczywiście na łamach tego portalu mogę podać pewne istotne wskazówki dotyczące mojej modernizacji.

PeterMan, 10 Mar 2006, 20:32

>Aby podać wszystkie zmiany dla Radmora 5412, a zrobiłem to dla dwóch wersjii, musiałbym zająć tu

>prawie całą stronę.

To może lepiej link do strony gdzie te zmiany zostały podane.

Oczywiście nie ma sprawy i podaje link do opisu zmian w Radmorze R 5412.

Tuning Radmora 5412 (elektroda):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam też dział "Mądrości na temat radmorów". Gdzie rozmawiamy na ten temat oraz innych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce.

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej, właściwie podałem tam tuning dla trzech wersji. Niestety nie mam wiedzy na temat Radmora 5412 z modułem B6 w którym zastosowano BD283 zamiast BD140. Jeżeli ktoś mógłby mi podać jakie były tam zmiany, to byłbym wdzięczny.

• 7 miesięcy później...

Jeśli jest ktoś zainteresowany modernizacją Radmora to podaję link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

witam, moze ktoś z Forumowiczów wie gdzie mozna dostać potencometry do radmorowskiego układu barwy i balasnu? oryginalnie są Telpody 2x47k typu A z dłufą ośką. mogą być jakieś lepsze zamienniki, dziekuje i pozdrawiam

Sądzę, że balans można pominąć (zewrzeć, a potencjometr dla wyglądu - zostawić). Zamiast Telpodów będą pasować np. potencjometry węglowe Piher - też są z długą ośką. Z tym, że teraz jest tak, że na zagranicznych A to są logarytmiczne a B - liniowe. Kupisz w sklepie elektronicznym z częściami - nie wiem gdzie Ty mieszkasz, jak kupuję w sklepie "Om" na Semiradzkiego/róg Wyspiańskiego w Poznaniu (za parkiem Wilsona, koło Gębary), takie są chyba po 14zł.

Dzieki za info (jestem z wawy, czasem goszcze na górnym ślasku).

To teraz zapodam megalamerskie pytanie :) czy zamiast 47k telpodowych mozna tego Pilera nabyc w wersji 50k? Czym to bedzie skutkowalo???

• 5 lat później...

Witam, jestem posiadaczem wersji 5100 rocznik 77; Poddałem go gruntownej renowacji uwzględniającej kolejno:

- Wymiana wszsytkich kondensatorów elektorlitycznych i stałych w torze audio i zasilania na Panosonic FC oraz 6800uF Gold Tune w zasialniu

- Wymiana kabli w torze audio i w zasialaniu.

- Czyszczenie potencjometrów Kontaktem (wszystkie orginalne Alpsy)

-ustawiłem prąd spoczynkowy na 30mA

Potem przyszła pora na delikatny na tunning:

- w płytkach PWM wymieniłem tranzystory na BD139,BD140-(motorola),BC560 C(philips)

- szykuję się na wymianę 2n3055 Tungstamów na nowsze prawdopodobnie Motorolę.

Moje spostrzeżenia: Każdy krok dawał zaóważalną poprawę, wymiana kondensatorów dała najwięcej.

Nie zakładałem że wyjdzie aż tak dobrze, a że apetyt rośnie w miare jedzenia; po Totem Mite podłączyłem go do znacznie lepszych kolumn

czyli ProAc Studio 100 w lini transmisyjnej ze źródłem w postaci zlampizowanej Lampucery.

Gra z nim zwykle Sony TA-f444es który trzyma je za mordę ja należy.

Radmor wogóle nie reprodukuje niskiego pasma w okolicach 20-40 Hz (na ucho, nie podłączałem jeszcze generatora i oscyloskopu).

Pytanie brzmi czy jest szansa to zmienić? Podejrzewam dwie rzeczy - przedwzmacniacz lub kondensator c1001 - 47uF na wejściu PWM.

Pewnie niebawem ominę przedwzmacniacz i kondensator i sprawdzę jakie wtedy będzie pasmo ale może ktoś

robił już modyfikacje w tym kierunku ?

pozdrawiam

Dla ścisłości zamieszczam jeszcze link do schematu

Ukryta Zawartość

końcówka mocy i przedwzmacniacz na ostatniej i przedostatniej stronie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.