Skocz do zawartości
IGNORED

przepalił wam się kiedyś subwufer ?

Stairway To Heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . od ponad 5 lat używam w kinie w zestawie z procesorem Onkyo 5500/5507 dwóch subów Voladyne . Pól rok siadł jeden , teraz drugi. Pierwsza naprawę robiłem przez sklep w którym był zakup , było długo ( 2 miesiące ) i drogo . podobno przepaliła sie zwrotnica i zwrócono mi uwage że zbyt mocno eksplatuje sprzęt , mogło podobno zapalic sie od tego chalupa . Od dwóch dni widze że teraz martwy jest drugi sub . czy to wina ze teraz wszystko jest Made in China ?

U mnie, w okresie gwarancji, padła elektronika i zrobił się z Velodyne metronom ;) W serwisie poradzili mi, żeby po seansie wyłączać zasilanie i nie zostawiać na standby-u bo te suby są wrażliwe na "śmieci" w torze zasilającym. Od 5 lat stosuję się do ich porady i jak dotąd, odpukać, wszystko jest ok.

Jakie masz modele tych subów?

Jak rozumiem są to Velodyne?

Zdaje się że to EQ 12 z poporzedniej serii. Upiardliwość z tym wożeniem po naprawach , w kartonie to duża i cięzka paczka ,może już nie chodzi o koszt ale poprzednio 1200 zł trochę zabolało. Suby są zawsze ciepłe , na poczatku mnie to dziwiło że są cały czas pod prądem i się grzeją , ale podobno tak ma być . Może z tym wyłączaniem sieciówki jest jakiś pomysł . Choć spotkałem się z opiniami że część osób wyłącza wiekszość klocków ze stand by

Ja wyłączam ampli z sieci i główny BR bo u mnie często bawią się z prądem tak padły mi dwa DVD,spaliła się pamięć podręczna cpu w monitorze jak poszedł na serwis nie opłacało go sie naprawiać i wywaliło mi raz w subie bezpiecznik przy pc w zestawie genius SW 5.1.6000 więc też mam przestrogę

Sub też wyłączam pipsztakiem z tyłu z czuwania i używam listw przepięciowe i nic nie uchroniło

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja swojego DD też po seansie wyłączam na włączniku a później na kondycjonerze.

Zdziwiłem się tą informacją, że u Ciebie nawet w stan-by jest ciepły. Mnie się wydaje, że u mnie nawet podczas przestawiania ścian jest zimny. Ale sprawdzę i dam znać.

Sprawdzone.

Po dwu godzinnym seansie metalowy panel z tyłu nie wykazuje minimalnego choćby wzrostu temperatury.

Nie wiem czy też masz Voladyne ?. Nie wiem czy startujesz z pozycji power off czy stand by ?

Moje na czuwaniu sa stale ciepłe , czy temperatyura podnosi się po projekcji nie sprawdzałem . Kiedyś zadałem pytanie o nagrzewanie sprzedacy to powiedziałe że " ten typ tak ma " , również tu na forum miałem potwierdzenie . Jak znajdę jakis serwis w Warszawie to zapytam się o tą " przyległość "

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie wiem czy też masz Voladyne ?. Nie wiem czy startujesz z pozycji power off czy stand by ?

Moje na czuwaniu sa stale ciepłe , czy temperatyura podnosi się po projekcji nie sprawdzałem . Kiedyś zadałem pytanie o nagrzewanie sprzedacy to powiedziałe że " ten typ tak ma " , również tu na forum miałem potwierdzenie . Jak znajdę jakis serwis w Warszawie to zapytam się o tą " przyległość "

Nie, ja mam Velodyne.

U mnie ani podczas pracy ani tym bardziej w trybie stand-by tylny panel się nie nagrzewa.

Nie, ja mam Velodyne.

U mnie ani podczas pracy ani tym bardziej w trybie stand-by tylny panel się nie nagrzewa.

Zadałeś mi ćwieka , sprawdzę to w serwisie

Sprawdź.

Jednak sama kwestia plenia subwooferów nie jest rzeczą nową. Wcześniej jeden z nas pracował w serwisie znanego dystrybutora i takie produkty tam trafiały :)

Aczkolwiek nagrzewanie w trybie stand by nie jest normalne.

Sprawdź.

Jednak sama kwestia plenia subwooferów nie jest rzeczą nową. Wcześniej jeden z nas pracował w serwisie znanego dystrybutora i takie produkty tam trafiały :)

Aczkolwiek nagrzewanie w trybie stand by nie jest normalne.

W przyszłym tygodniu zajme sie poszukaniem jakiegoś swrwisu w Warszawie , Zapytam sie ich , choć z tym nagrzewaniem ( nie jest to wysoka temperatura ) spotkałem sie również w opiniach na forum .

To chyba zależy od konkretnego suba. Mój paradigm jest ciepły nawet w stanie spoczynku, a podczas filmu bardzo ciepły i to podobno normalne w tym modelu, pytałem w autoryzowanym serwisie.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie , jako klient , konsument jestem bardzo rozczarowany firma audiofast . To dystrybutor Voladyne. Wysłałem zapytanie gdzie moge w Warszawie naprawić przepalonu subwufer . Dostałem jedynie zwrotnie zapytanie czy jest na gwarancji . Powiedziałem że nie ,ale odpowiedzi gdzie to mogę naprawic od kilku dni żadnej .Nabija sie nas klientów w butelkę , wyrzucić na smieci i za 4 tys zł kupić nowy. ALbo wieść do Łodzi bo podobno oni jedyni serwizują . To jakaś farsa

Panowie , jako klient , konsument jestem bardzo rozczarowany firma audiofast . To dystrybutor Voladyne. Wysłałem zapytanie gdzie moge w Warszawie naprawić przepalonu subwufer . Dostałem jedynie zwrotnie zapytanie czy jest na gwarancji . Powiedziałem że nie ,ale odpowiedzi gdzie to mogę naprawic od kilku dni żadnej .Nabija sie nas klientów w butelkę , wyrzucić na smieci i za 4 tys zł kupić nowy. ALbo wieść do Łodzi bo podobno oni jedyni serwizują . To jakaś farsa

sorry serwisują
  • 2 tygodnie później...

Warto sprawdzić też instalację elektryczną, bo przyczyna może leżeć też tutaj i dziwne jest że oba suby padły z przegrzania. Sam posiadam w mieszkaniu jedno gniazdko na starych kablach alu. Jest ono bezużyteczne, gdyż nawet jak podłączy się zasilacz 12v np. ładowarkę do telefonu to przegrzewa się ona po 10 min i wyłącza.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

[...]

posiadam w mieszkaniu jedno gniazdko na starych kablach alu. Jest ono bezużyteczne, gdyż nawet jak podłączy się zasilacz 12v np. ładowarkę do telefonu to przegrzewa się ona po 10 min i wyłącza.

O właśnie- tu leży sedno sprawy - u Ciebie dla zasilaczy impulsowych, kiedy mamy niższe napięcie, ładowarka żre prąd i energię, czyli puszcza większy prąd (żeby superszybkimi kopami impulsowymi o odpowiedniej mocy ładować baterię) wtedy termik wypina przy przegrzaniu cały obwód tej ładowarki.

Zbyt niskie napięcie daje zbyt duży prąd, żeby zapewnić pobór mocy - oto paradoks impulsowych zasilaczy.

Dla mnie to logiczne.

Niby one wygodne bo miniaturowe, ale czasami niewygodne i usterkowe.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

NIe wiem czy to z przegrzania . Metalowa płyta na tylniej ściance jest letnia a nie gorąca i to cały czas jak sub jest w stand by . Podobno niktóre konstrukcje tak mają . Poprzednia naprawa t była podobno cała zwrotnica i kosztowało to 1000 zł netto .Podobno było zwarcie i mocne spalenie ale nie sadzę też że z powodu jakiegoś głośnego słuchania .Po pierwotnej fascynacji drzącymi w sali ścianami teraz to poziom kinowy , zacząłem oszczedzać słuch .Wyśle ten jak wróci kolega sewisant w audiofascie z urlopu

• 4 tygodnie później...

Więści które dotarły do mnie nie poprawiłay mi humoru , Subwoofer jest u dystrybutora , Naprawa miała kosztować ponownie 1200 zł ( wymiana wzmacniacza ) ale okazuje sie że to nie wszystko , teraz dodatkowo cała elektronika 1700 zł koszt całośći . To już za to cenę można by coś kupic na rynku wtórnym . Ale naprawię to . Czy to moze być przyczyna przepięć po burzach ?

Oczywiście tak.

Smutne , ale dlaczego zawsze tylko suby. Przekazano mi abym wyłączał z tylu power . Ten" mandat " chyba zmusi mnie do tej czynności

Zajmuje się wtedy czymś innym

Jesteś w stanie zajac się czumś innym ? podziwiam - oczywiście żartuję .

Tak na marginesie lenistwo nigdy nie popłaca - wezmę sie w garść

Burza za to może się zająć Twoim sprzętem- tak było w moim przypadku, kiedy padł procek w amplitunerze- nawet serwis firmowy poddał się z braku dedykowanej części. Na szczęście "dawca organów" ustrzelony za parę zeta na aukcji załatwił sprawę. Szkoda tylko, że dopiero po 2 latach (ale teraz cieszy się nim syn).

• 5 tygodni później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.