Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning cd NAD C521i??

robert123

Rekomendowane odpowiedzi

lancaster ma racę - zegar to ważna rzecz (tak samo dobry nowy stopień analogowy). Ostatno zrobiłem (poskładalem) lcaudio 3 - na osyloskopie ma super sygnał wyjściowy. Resztę części niestety dobiera się indywidualnie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

lancaster - mój wątek jest doklejony do kolegi który ( wpisy wcześniej ) dał elnę do OPA2604.

Ja mam C3220BEE , a on już ma OPA2604 fabrycznie.

Zamówiłem FC do filtracji przy OPA , a OSCONy dookoła DACa ( tyle że zamiast 10uF kupiłem OSCONy 100uF , ale to chyba jeszcze lepiej )+ inne niskoimpedancyjne we wcześniejszych stopniach filtracji.

Co do zegara , to napewno zrobię jakieś podejście. Najpierw elektrolity , wygłuszenie obudowy i dociążenie napędu.

100uF to nie lepiej niż 10uF, wręcz odwrotnie! Oscon osconowi też nierówny - proponuję np. SP , SG, ale najlepiej nie przesadzać ze zwiększaniem pojemności.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Tu jest link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ceramiki poza tym wprowadzają straszne zniekształcenia do dźwięku! fuuuj.....

Ukryta Zawartość

muda tam jest sygnał już wyprostowany, chodzi jedynie o usunięcie śmieci ! Liczą się więc przede wszystkim parametry a nie wielka pojemność! Duża pojemność szkodzi na odpowiedź impulsową układu zasilania. Dobry os-con lub BG-N o umiarkowanej pojemności poradzi sobie ze śmieciami i nie trzeba ich bocznikować.

Nie wiem co są warte bo ich nie stosuję :) Najlepiej porównać noty katalogowe. Z tych not widać jednak różnice.

ok, ale jak mam coś ładować to wolę od razu najlepsze :) Poza tym mam już tak dziwne kondy, że w głowie się nie mieści a robią najlepszą robotę w niektórych miejscach :)

niestety kilka rzeczy muszę pozostawić dla siebie, poza tym nie jestem ich odkrywcą ...

Z tego co słyszałem ( czytałem ) to aktywne ( nieuzywane ) wyjście cyfrowe w jakimś tam stopniu degraduje dźwięk.

Chcę je w swoim cedeku odpiąć na stałe. I tutaj mam pytanie.

Czy wystarczy wylutowac rezystor R317 i cewkę L401 odłączając zasilanie z 74HC00 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na chwilę obecną przedstawia się to tak.

W miejsce filtracji OPA2604 wstawiłem 6szt. FC 470uF , przy przetworniku 6 szt. OS-CON , Black Gate F za stabilizatorem +5V audio i +5V digital .

Wymieniłem w stopniach filtracji kondy na LOW ESR ( FC i inne ) .

Odseparowałem +5V digital , +5V audio i +8V digital dławikami na rdzeniach.

Wytłumiłem obudowę z napędem matami bitumicznymi - dwie na pokrywę trzecia dół i transport ( trzy arkusze 25 na 50 cm ).

Sprzęt jest w trakcie wygrzewania , tak więc co do opisu zmian wstrzymam się jeszcze.

Słychać różnice , ale nie tak wielkie jak przy poprzedniej modyfikacji - czas okarze : )

Ukryta Zawartość

post-13108-100002716 1170305419_thumb.jpg

post-13108-100002717 1170305417_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie stosuję już dławików do separacji napięć. Kiedyś to zrobiłem przy opampach i bas strasznie się "ciągnął". Wyrzuciłem to obiecując sobie, że nigdy tego nie włożę :). Wkładam natomiast na wejścia zasilające poszczególnych kostek perełki ferrytowe i to wszystko. Może nie wystąpił tu taki efekt ale warto sprawdzić bo dławik może być sprawcą "mulenia".

U mnie bas , jak i dźwięk całościowo znacząco przyspieszył po wywaleniu kondów na wyjsciu i wstawieniu scr'a.

Bas jest niesamowicie szybki. Schodzi bardzo nisko , jest bardzo konturowy i zróżnicowany.

Tak ze wszystko jest ok : )

Dławiki tego nie zmieniły.

Zastanawiem się czy coś da wymiana obecnego SCR'a 4,7uF na 10 uF? Ale skoro schodzi nisko ( test 20,30,40,50,60Hzit-płytą testową jak i muzyką )to chyba tak zostawię.

A teraz czekam na ułożnie sie kondow :) no i zabieram się za wzmaka.

A! Wywaliłem wyjscie cyfrowe - zworki j172-syganł i l401 - zasilanie.

Ukryta Zawartość

post-13108-100002707 1170305433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muda44, patrz co pisze kolega Rambo

Ja też pisałem Ci zebys nie wkładał tam zadnych dławików, bo jaki sens jest stosować takie super-elektrolity jak os-con o bardzo niskim esr, skoro zaraz psujesz cały efekt dławikiem?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron

- dławiki wycinają zakłócenia. Im większa indukcyjność tym " niżej schodzą ".Dlaczego miałyby coś psuć?

( Fakt- są blisko kondów filtrujacych OPA2604. Ale raczej przy tak niskim prądzie który przez nie płynie nie powinny siać.)

Tym bardziej że ich rezystancja jest bardzo niska , tak że nie powinny wpływać na odpowiedź impulsową zasilacza.

A w moim przypadku odseparowują wszelkie wcz pomiędzy zasialniem analogówki , cyfrówki +5V , a +8V.

gabler

A co dał ten BoszMP 1uF ?

Wywaliłeś konda na wyjściu?

też tak kiedyś teoretyzowałem i sprawdziło się tylko w teorii :)

mam pytanie czy ktoś z szanownej braci zajmuje się tuningiem tego CD co w tytule .Mi mineła już gwarancja a za bardzo się na tym nie znam a chciał bym coś w nim poprawić lub zlecić taki tuning- proszę o odpowiedż

sizaru

Najwięcej zmian przynioso wywalenie kondów na wyjsciu OPA2604 i wstawienie przed nimi SCR MKP 4.7uF.

Różnica kolosalna!

Poczytaj moje wpisy ( fotki ).

W razie czego służę pomocą.

sizaru, 5532 wg mnie jest zdecydowanie spokojniejszy, 2604 jest bardziej nachalny, góra jest ostrzejsza, trochę więcej info na średnicy, szybki bas, kwestia gustu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.