Skocz do zawartości
IGNORED

Linki do sprawdzonych Jazzowych radii

NADek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz powinno być dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odmienia się.

Rodzaj nijaki, druga grupa deklinacyjna. Miejscownik 'radiu' albo 'radio'; zwykle bez liczby mnogiej, jednak rzadko używana w mianowniku brzmi 'radia' a dopełniacz brzmi... 'radiów'.

(Kiedyś rzeczywiście słowo 'radio' było rzeczownikiem nieodmiennym, ale to już historia. Kto dziś mówi 'nie mam w domu radio'?)

A swoją drogą, Qubrik, to ja też mam pewne wątpliwości, czy rzeczywiście o to ci chodziło. Więc jak to jest: chciałeś się dowiedzieć, czy 'radio' się odmienia, czy też chciałeś się do czegoś przyczepić?

odpowiedziałem wczesniej po odpowiedzi "wojtekkitek" o co mi chodziło ;)

A na "radiu" można sobie połamać język.

To jak to jest - hiszpan. Oglądasz coś na "videle" ? :)))

-> Qubric

Przejrzałem pobieżnie kilkadziesiąt z twoich kilku tysięcy wpisów na forum. Wiesz, co zwróciło moją uwagę? Że z trudem można znaleźć tam wpisy, które byłyby konstruktywne bądź życzliwe :-(

Smutne to.

(Gdybym od razu wpadł na to, że bynajmniej nie interesuje cię odmiana słowa 'radio', siedziałbym cicho. Ale nic straconego, może ktoś inny na tym skorzysta.)

Hiszpan - nie biadol :)

Ogranicz przeszukiwanie moich wpisów do działu DIY. Zobaczysz wtedy, że zionę życzliwością :)

A poza tym nigdy sie nie zastanawiałem nad odmianą "radio" - zwłaszcza okreslaniem co i jak brzmi w jakim przypadku. Wiec dobrze że podałeś. Techniczne słowa zwykle są adaptacjami z innych języków. Kończące się na "o" pierwotnie były nieodmienne. Po prostu mamy niska kulturę techniczną i stąd brakuje odpowiednich słów na nazwanie wielu wynalazków cywilizacji technicznej.

pozdr.

Przepraszam już się poprawiam:

Wy głupie niedomyte buraki, to jak się k*** poprawnie odmienia ten p**** wyraz 'radio' .

Przestylizowane trochę pod forum...mam nadzieję że lepiej to do ciebie trafia :))

no spoko jeden błąd i wielka afera, D U P A do forum Z E R O pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a i ten który sie tak czepia spradź czy D U P A dobrze napisałem !!!!!!!

Pozdrawiam serdecznie!

Mciej - teraz to dopiero jest zrozumiałe - ale i tak nie jesteś konstruktywny. Konstruktywne pytanie nie może być takie trudne :)))

To jak powinno być w liczbie mnogiej? "radiów"??? O ile odmiana "radio" ma liczbę mnogą. Ja bym napisał "radio" i pewnie też nie byłoby poprawnie.

NADek - nie krzycz tak, nie gwałć przez uszy gombrowiczowskim słowem.

Po prostu napisałeś tak że trudno odczytać "o so choci" a chcesz mieć odpowiedzi.

A może po prostu nie ma internetowych, jazzowych... tych... no... (czego???).

-> NADek

Nie widzę problemu w tym, jak napisałeś takie czy inne słowo, wydaje mi się też cenne to, że w jakimś wątku, na marginesie (!), wymienimy kilka słów o prawidłowości jakiś tam trudnych form w ramach dygresji. Niestety w wielu wątkach pojawiają się całe serie nic nie wnoszących wpisów, które utrudniają wymianę zaburzając cały wątek i na domiar złego przepojone są, delikatnie mówiąc, brakiem życzliwości w stosunku do innych forumowiczów.

Ja śledzę ten wątek w poszukiwaniu linków, o które zapytałeś w temacie. Wydaje mi się to ciekawe i pożyteczne. Sam nie znam sprawdzonych radiostacji "on line" działających w sieci.

Pozdrawiam.

Na www.shoutcast.com znajdź sobie link do jazzradio. Link skopiuj gdzie chcesz na HD. Klikając na skrót automatycznie uruchomisz swój program do odtwarzanie np winamp. Jazzradio to chyba najlepsza polska stacja jazzowa.

A trolla Ignorem panie, Ignorem ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.