Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki? Prosze o pomoc.

Tomek.

Rekomendowane odpowiedzi

piszę po raz pierwszy, więc witam wszystkich. Mam pytanie: Jakie głośniki będą pasowały do mojego zestawu: Amplituner Onkyo TX601E i DVD 501. Wiem, że to kino, ale słucham też w stereo a amplituner nie najgorzej sie w tym sprawdza. Pokój ma jakieś 25m. Oczywiście rozumiem, że ostateczne brzmienie to również kable, akustyka pokoju itp. Aha! chcę wydać od 2 do 3 tys. Zastanawiałem sie nad Paradigm Monitor7 lub paradigm Phantom. Jestem z Kalisza a tu jest mało sklepów, gdzie można sobie porównywać rózne głośniki z klockami, które mam w domu.Wole podłogowe niż monitory ze wzgladów estetycznych i stabilnych. Słucham od jazzu do rocka. Lubię ładną górę, czytelny środek i niemęczący bas. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z głośnikami do 601E to proszę o pomoc.

Dzięki bardzo.

User QrwiQ jest również z Kalisza, niedawno wybierał głośniki dla siebie, dużo podróżował i odsłuchiwał, pogadaj z nim. Wiem, że po świętach będzie już miał kolumny, może uda Ci się wprosić na odsłuch?

Tomek: "Lubię ładną górę, czytelny środek i niemęczący bas" - no to seria Monitor tylko po wlasnousznych odsluchach, najlepiej w docelowym pomieszczeniu.

UT: "Paradigmy maja skłonności do ostrego brzmienia" - Monitor7? Mam inne zdanie albo inna definicje slowa "ostry". A faktycznie, ze po Wharfedalach (9-ek jam nie sluchal) prawie kazde brzmia ostro.

Diamondy 8 to rzeczywiście chodząca łagodność, ale dziewiątki są znacznie neutralniejsze. :-) Zresztą mam porównanie z Quadami...

Nie piszę zresztą że wszystkie Paradigmy brzmią ostro, ale że mają - przynajmniej niektóre - do ostrego brzmienia skłonność, więc odsłuchać warto, jak zwykle zresztą.

Jedno nie ulega watpliwosci - Paradigmy Monitor ozywiaja trupy, bez aluzji do Onkyo ;-))) Kultura jednakze to nie jest to slowo, ktorym by je okreslil, podobnie jak np. Dali 5005 czy 6006. Ururam moze miec racje co do Wh-nie-wymawialnych, choc seria 8 to kolumny zupelnie nie w moim typie - lubie slyszec a nie sie domyslac. To tak a propos ostrosci.

Witam

Do mojej 601-ki mam podłączone Infinity Beta 50 są droższe od Twojej zadeklarowanej kwoty, ale może inny niższy model tej firmy. Ja wybierałem ampa pomiędzy Denon i Yamaha uplasował się po środku między stereo i KD. Ładna góra w Beta, która jeszcze bardziej się wyklarowała po podłączeniu bi-wiring. Teraz stoją na granitach i mimo małego pokoju ok 12m2 basy są b.dobrze słyszalne i w pokoju i czasem po za nim (ta potegą mocy). Uważam, że teraz niczego nie jest ani za dużo ani za mało amp w pełni współpracuje z tymi kolumnami.

Pozdrawiam

> MariuszJ

Chyba myslimy o podobnych rzeczach, choć różnych słów na to używamy. Brzmienie zresztą trudno opisać słowami. Czy przypuśćmy brzmienie jasne jest odwrotnością ciemnego? A ciepłe zimnego?...

Zaś jeśli o domyslanie się chodzi, to tyż prowda - jak chcę słuchać dla słuchania to włączam Quady, a jak słucham "na podkład" to WD. Ale - jak juz pisałem, seria 9 ma brzmienie inne niż 8, przejrzystsze, bardziej neutralne.

Tomek jak mieszkasz gdzieś blisko Kalisza i masz ochotę posłuchać kolumn jakich wybrałem po 3 miesiącach poszukiwań i wyjazdów to pisz na mail. Czytałem wiele, słuchałem jeszcze więcej i jeżeli masz ochotę to serdecznie zapraszam. Myślę, że w Nowym Roku znajdę czas abyś mógł wpaść do mnie i rozwiać wiele wątpliwości.

Paradigmów też słuchałem i mi się nie podobały. Lepiej zgrały CABASSE TOBAGO.

Podkreślam, że jest to ocena czysto subiektywna.

Pozdrawiam.

QrwiQ

Witam,

Chciałbym zaproponować Tobie kolumny Heco Signature Front, które kupiłem z myślą o moim wzmacniaczu lampowym. Okazało się jednak, że nie grają tak jak bym chciał. Mimo iż mają wysoką efektywność to potrzebują więcej prądu żeby dobrze zagrały. Sprawdzałem je u kolegi w ponad 20 m2 z amplitunerem Sony 940 QS i było super. Kolumny mają rewelacyjną dynamikę i spójność brzmienia oraz bardzo dobry bas. Kolumny są nowe {kupione we wrześniu}, czarne. Były testowane w Audio 2/02 i otrzymały ocenę bdb. W sklepie kosztują 3999 zł. natomiast moja cena to ok.1850 zł.do negocjacji. Jeśli byłbyś zainteresowany odsłuchem ze swoim sprzętem, to nie będzie to chyba większy problem ponieważ mieszkam w Poznaniu. Zapraszam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.