Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe- włączanie suba.

orzecho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kino domowe :

- onkyo TX-NR656

- kolumny Quadral quintas 6500

- sub Klipsch R12 SW

Na ampli ustawione odcięcie suba na 120 Hz. Sub ustawiony na przycisk auto. Pokrętła na subie Gain i Low Pass ustawione na godzinę 12.

Mój problem polega na tym że sub się bardzo rzadko załącza. Oglądam na przykład film wojenny wybuch, strzały a on nie zalacza się wogóle. Gdzie może być problem? Jakie ustawienia zmienić?

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

https://www.audiostereo.pl/topic/133121-kino-domowe-w%C5%82%C4%85czanie-suba/

Jaki przewód używasz? Typ 1rca-1rca czy 2rca-1rca? Znajomi używają do suba typb"Y" ponoć szybciej sub się wzbudza. Hmmm...volume na 12h, nie za mocno, co kalibracja pokazuje ile wyciszyła suba? Jeśli masz na (-12db) to musisz na subie volume zmniejszyć aby wartość była od 0db a do -10db. Najlepsza wartość aby była bliska zeru. Odcięcie na subie na max ustawiasz (low pas hz na LFE)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Przewód ma jedno wejście z jednej i jedno drugiej więc pewnie typ 1rca - 1rca. Wpiety do wejścia L/LFE. Tak kalibrowalem ustawione na 12 i tak zostawiłem. Kalibracja suba ustawiła na 0 db.

Przewód ma jedno wejście z jednej i jedno drugiej więc pewnie typ 1rca - 1rca. Wpiety do wejścia L/LFE. Tak kalibrowalem ustawione na 12 i tak zostawiłem. Kalibracja suba ustawiła na 0 db.

Podłączenie jak i kalibracja super :) jak 0db. Na subie ustaw (hz) na max. Jeśli to też nie pomoże to spróbuj innego przewodu użyć typ "Y" lub 1rca bo może on jest uszkodzony.

Znajomi używają tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sobie chwalą bo szybciej sub się wzbudza, ja używam tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i też jestem zadowolony :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak ma LFE w subie to starczy 1RCA nie wiem jak zaleca Onkyo Yamah piszę na 12 godzinę volum i zwrotnica na max i ja tak zrobiłem u mnie jakość przy każdej kalibracji suba inaczej ustawia zawsze można sobie podgłośnić ja tak zrobiłem

Jak ma LFE w subie to starczy 1RCA nie wiem jak zaleca Onkyo Yamah piszę na 12 godzinę volum i zwrotnica na max i ja tak zrobiłem u mnie jakość przy każdej kalibracji suba inaczej ustawia zawsze można sobie podgłośnić ja tak zrobiłem

Tak zgadza się do LFE mono-rca wystarczy. W Denonie też sugerują na 12h ustawić volume, u mnie muszę na 1/4 mocy ustawiać aby uzyskać (-3db) przy kalibracji.

Mi się wydaje, iż kabel by należało sprawdzić, może coś nie tak jest z nim.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam, miałem tego suba w zeszłym roku. U mnie też była moc ustawiona na godz.12 i odcięcie na max, przełącznik Phase na 0 i jeden kabel rca. Powiem tak sub normalnie się włanczał na auto nie było problemów by podczas seansu się nie włączył. Sprawdź kabel, a po tem ustaw na włączony cały czas i zapodaj film i słuchaj czy cały czas pracuję, jeżeli tak to znaczy że może coś byc z subem. Jest on nowy czy kupiony używany? Bo nie może być tak że podczas wybuchu on się wogóle nie wlancza, owszem moze mieć chwilowe tz sekundowe spóźnienie ale żeby wogóle... hmmm ja obstawiam suba tutaj winnego

Witam, miałem tego suba w zeszłym roku. U mnie też była moc ustawiona na godz.12 i odcięcie na max, przełącznik Phase na 0 i jeden kabel rca. Powiem tak sub normalnie się włanczał na auto nie było problemów by podczas seansu się nie włączył. Sprawdź kabel, a po tem ustaw na włączony cały czas i zapodaj film i słuchaj czy cały czas pracuję, jeżeli tak to znaczy że może coś byc z subem. Jest on nowy czy kupiony używany? Bo nie może być tak że podczas wybuchu on się wogóle nie wlancza, owszem moze mieć chwilowe tz sekundowe spóźnienie ale żeby wogóle... hmmm ja obstawiam suba tutaj winnego

Sub ma 2 miesiące, kupiony nowy. Kabelek sprawdziłem i wszytko ok z nim mi się wydaje. Ustawiłem na max i Gain na 12. Zobaczymy co się będzie działo.

A takie pytanie mam czy ustawiona głośność na ampli ma coś do włączania suba. Chodzi mi na przykład o to czy na przykład jak jest większa głośność to sub się włącza a a jak mała ustawiona głośność to nie?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Wiesz to zależy jak bardzo cicho słuchasz to się nie włączy ale jeżeli tak na -40db to powinien normalnie bez żadnego ale się uruchomić. Ja mam teraz dwa R -115sw i jak mam na auto to po 2-3 sekundach się włączają. A mam czestotliwość na max-a, volume na godz.9, faza na 0 podłączone pojedynczym kablem oelhbach, na ampli mam odcięcie kolumn front 60hz, reszta 80hz, sub na 120hz.

Ja mam odcięcia : Fronty na full band,.center 90 Hz, surround na 120 Hz i sub też 120 Hz. Fazę mam na 0.. Głośność na subie na 12 i częstotliwość na 120 Hz ustawione. Testuje teraz i jak mam większą głośność na ampli ustawiona to się załącza sub ale jak jest ciszej to nie chce się włączyć. Może to o to chodzi. Sam nie wiem.

ustaw kolumny na małe w KD i odetnij kolumny na 80hz(sam po eksperymentuj jak będzie ci lepiej) chociaż ja mam monitory ustawione na 110hz przeprowadź kalibracje napisz gdzie w KD czujesz lepiej ?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No widzisz, problem leży w ustawieniach. Masz fronty na full band dlatego bass jest dzielony na suba i fronty, z tego powodu idzie mniejsze napięcie na sygnał z ampli to suba. Ustaw tak jak Spinacz radzi wszystko na small i odcięcie na 80hz a w ustawieniach suba ustaw LFE i odcięcie między 100-120hz sam na ucho musisz wychwycic która czestotliwość najbardziej Ci odpowiada. Ja do testów używam Transformersow 4. Ustaw tak sprawdź i daj znać. A do poziomu w ampli to jest normalne że przy cichym słuchaniu sub się nie włącza, idzie zbyt słaby sygnał. Może być też tak ze uda Ci się go włączyć ale po czasie jeżeli będzie zbyt słaby sygnał sub się wyłączy

Ja się trzymam tych słów :)

Kolega bardzo ładnie objaśnia wszytko.....

Przystępujemy do automatycznej kalibracji zestawu Kina domowego w konfiguracji z subwooferem oraz w trybie filmowym (nie stereo).

Poniższe ustawienia zapewniają osiągnięcie referencyjnego poziomu ścieżki audio na płycie z filmem. Oczywiście każdy może ustawić wszystko nieco inaczej, pod własne ucho, lecz pamiętajmy, że nie będzie już to oryginalny zamysł twórców, lecz to co nam się bardziej podoba (np. więcej basu), czyli nasze własne preferencje.

1. Ustawiamy głośność w samym subwooferze na połowę skali (np. godzina 12. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB. Jeśli zostanie ścięty, zmniejszamy Volume na subie i powtarzamy kalibrację by uzyskać poziom najbliższy "zeru") a crossover na max, ewentulanie wylączamy filtr w subwooferze, faza - 0

2. Ustawiamy go w miejscu gdzie brzmi on najlepiej. Jednym ze sposobów jest ustawienie subwoofera w miejscu gdzie będziemy siedzieć, a my "czołgając" sie po pokoju znajdujemy miejsce gdzie subwoofer jest najlepiej słyszalny, następnie ustawiamy w tym miejscu Subwoofer. Następnie próbujemy ustalić w jakiej fazie sub gra bardziej "mięsiście"

3. Włączamy proces kalibracji z poziomu amplitunera. Czasami mimo, że kolumny mamy podłączone prawidłowo system wyświetla błąd fazy. O ile kolumny mamy podłączone prawidłowo nie zwracamy na to uwagi.

4. Po przeprowadzonej kalibracji wprowadzamy poprawki:

a.) ustawiamy wszystkie kolumny jako SMALL

b.) ustawiamy crossover DLA WSZYSTKICH KOLUMN w amplitunerze na 80 Hz

c.) ustawiamy crossover dla kanalu LFE (w zależności od amplitunera różnie sie ta opcja nazywa, najczęściej LPF for LFE) czyli subwoofera na 120 Hz bo tyle pasma jest zapisane dla niego na płycie. Ustawiając poniżej tej wartości de facto pozbywamy sie części pasma (80-120 Hz). Na szczęście w niektórych amplitunerach ustawienia tej funkcji są zablokowane.

d). Bass Mode ustawiamy LFE (nie LFE plus MAIN, BOTH itp)

e.) Poziomy poszczególnych kolumn jak i odległości (opóżnienia) powinny byc ustawione prawidłowo, aczkolwiek dla pewności zalecam sprawdzenie.

W przypadku kiedy posiadamy zestaw 5.0 czyli bez subwoofera, system podczas kalibracji go nie aktywuje i po calym procesie należy ustawić kolumny przednie (fronty) jako DUŻE (Large, Full Band) a głośnik centralny i surround jako MAŁE (Small) z crossoverem 80Hz

Wytłumaczenie najczęściej spotykanych systemów optymalizacji brzmienia:

- Audyssey MultEQ jest technologią, która pozwala na uzyskanie korekcji pomieszczenia dla wielu słuchaczy, dla dużego obszarze odsłuchu. Korekcje minimalizujące akustyczne efekty oddziaływania pomieszczenia wyznaczane są na podstawie analizy danych uzyskiwanych z kilku punktów, jak również optymalizowane są dla częstotliwości rozróżnianych przez ucho ludzkie (określanych jako psychoakustykę). Dodatkowo, korekcja MultiEQ odnosi się zarówno do częstotliwości jak i czasu, dzięki czemu unika się zjawisk (takich jak nieostrość dźwięku lub kodalne dzwonienie), które niekiedy występują przy tradycyjnych metodach korekcji. Podsumowując; właśnie po to robiliśmy przed chwilą kalibracje, np. by zmierzyć odległości, ustawić opóźnienia. Funkcja ta powinna zostać włączona, by wszystkie zmierzone pomiary zostały teraz zaimplementowane.

- Audyssey Dynamic EQ rozwiązuje problemy spadku jakości dźwięku w miarę wzrostu poziomu głośności, biorąc pod uwagę percepcję ucha ludzkiego oraz akustykę pomieszczenia. Audyssey Dynamic EQ działa w połączeniu z Audyssey MultEQ w celu zapewnienia dobrze zrównoważonego dźwięku dla każdego ze słuchaczy przy każdym ze stosowanych poziomów głośności. Funkcja ta powinna zostać włączona.

- Audyssey Dynamic Volume nieustannie kontroluje poziom głośności odtwarzanego materiału i reguluje poziom głośności tak, aby znajdował się on w ramach określonego zakresu dla wszystkich typów programów. Pozwala to na uniknięcie dużych skoków poziomu głośności. Jednocześnie optymalizowany jest zakres dynamiczny, co pozwala na zachowanie efektów dźwiękowych. Jeśli nam, innym domownikom lub sąsiadom nie przeszkadzają nagłe i duże zmiany głośności zalecane jest jej wyłączenie.

Na sam koniec linki do artykułów, które w profesjonalny sposób opisują ustawienia kina domowego:

Small vs. Large | Audyssey

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

BaliGdynia bardzo szczegółowo wyjaśnił co i jak należy zrobić i co czemu odpowiada. Tak że najlepiej zrób reset amplitunera i od nowa kalibracja i po kalibracji nanieść poprawki wskazane prze ze mnie i Baliego jak i Spinacz-a. Powinno być już po tem dobrze.

Oj Bali Bali :D

Ojj no co :)

Ja pisałem że korzystam z tego tekstu "kopiuj wklej text" no chyba się nikt nie obrazi że dziele się wiedzą :)

Niektóre suby mają po prostu zwalony tryb auto. W moim jest to samo, tryb auto ma po prostu za małą czułość. Musiałbym go ustawić bardzo głośno, żeby się nie wyłączał podczas oglądania. A po takim wyłączeniu bardzo rzadko włącza się ponownie.

Rozwiązałem problem w ten sposób, że kupiłem gniazdka sterowane radiowo na pilota i podłączyłem do jednego z nich suba, przełącznik trybu dałem na zawsze włączony. W ten sposób omijam tryb auto, a suba mam na pilota, którego załączam przed filmem i wyłączam jak kończę oglądać.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jeśli subwooferem steruje amplituner kd i to on "docina" sygnał, w subie filtr zawsze ustawia się na max szerokość pasma, używa się wyłącznika filtrowania, lub wejścia LFE. Faza na zero, czułość (poziom) jak koledzy piszą- żeby nie kalibrowało z tolerancją większą od 2-3dB.

Autowłączniki rzeczywiście mogą nie zawsze działać prawidłowo, ideałem byłby regulowany poziom czułości wzbudzenia, ale jeszcze o takim nie słyszałem.

Tu raczej użytkownik nie działa prawidłowo skoro nie przeprowadził nawet odpowiednio kalibracji na początku. Czy przeprowadził ją powtórnie też nie wiadomo w sumie.

Pamiętam że klienci zwracali jakoś często te suby więc może z tym też jest coś nie tak..

Tu raczej użytkownik nie działa prawidłowo skoro nie przeprowadził nawet odpowiednio kalibracji na początku. Czy przeprowadził ją powtórnie też nie wiadomo w sumie.

Pamiętam że klienci zwracali jakoś często te suby więc może z tym też jest coś nie tak..

Ja cie nie obrażam więc sobie też nie życzę takich komentarzy.

Pzreprowadziłem odpowiednio kalibracje, pomógł mi kolega z forum od którego kupiłem sprzęt, który jest chyba wiekszym autorytetm na tym forum niż ty.

Sub załącza się prawidłowo jak na amplitunerze jest głośność powyżej 60. Jeśli jest mniej nie załącza się jak pokrętło jest ustawione na automatyczne włączanie. Czy można to zmienić czy po prostu może sub sie wlącza dopiero przy określonej głośnośći

Ustawienia suba jakie są obecnie :

Głosność na godzine 12

Max szerokość pasma

Faza na 0

Po kalibracji amplitunero 0 db.

Żeby nie zakładać kolejnego tematu zapytam jeszcze czemu jak ustawie na przykład głośność 60 na amplitunerze to gdy słucham radia internetowego jest znacznie głośniej niż przy oglądaniu filmów ? Czy kanał amplitunera na tv jest cichszy? szukałem w ustawieniach i niestety nic nie można znaleźć.

Pozdrawiam

Nie wiem gdzie cię obrażam ? Napisałeś w pierwszym poście że pokrętło odcięcia jest na dwunastą czyli nieprawidłowo...

Idea suba jest taka że się włącza wtedy kiedy powinien. Jeżeli przeprowadziłeś odpowiednio kalibracje widocznie tak jest dobrze.

Ewentualnie możesz mieć włączone jakieś opcje dodatkowe Audyssey ->

Ukryta Zawartość

Wyłącz je jeśli są aktywne, bo możliwe że tu jest problem :>

Źródła mogą mieć różny poziom wejściowy, tymbardziej że są pewnie w innym trybie, dźwięku,

Ukryta Zawartość

Sorry źle przeczytałem twój post.

Poszukam gdzies w opcjach dodatkowych Audyssey.

Włączałem właśnie w tym samym trybie dzwiękowym. Wiem że źródła mogą mieć różny poziom wejściowy, ale nie wiem czy aż taki. I różnica w głośności jest bardzo duża wręcz ogromna.

Kolega Stivi89 napisał (nie działa cytuj selektywnie)

"Masz fronty na full band dlatego bass jest dzielony na suba i fronty, z tego powodu idzie mniejsze napięcie na sygnał z ampli to suba."

nie jest to prawdą gdyż bas dla subwofera podawany jest osobnym kanałem z którego bas na nic nie jest dzielony a to , że kolumny są ustawione na full band świadczy o tym, że bas z frontowych kanałów podawany jest tylko na kolumny (kolumny nie są odcięte) a nie dzielony między kolumny a subwofer co się dzieje gdy kolumny są w którymś momencie odcinane. Wynika z tego, że sygnał na suba idzie taki jaki ma iść w sensie, że nie jest dzielony a co za tym idzie nie jest słabszy. Ja spróbowałbym jednak kabla typu Y co da szybsze wzbudzenie suba (nie "ponoc" Kolego BaliGdynia a wypraktykowane).

Poza tym przy połączeniu sub-amplituner jednym kablem (RCA-RCA, w subie wejście LFE) nie działa filtr w subie tylko amplitunerem odcinamy suba. U siebie tak mam i odciecie w subie na najniższej wartości a odcinam amplitunerem (amplituner Yamaha RX-V 773, sub Definitive Technology PRO SUB 1000).

Zmniejsz głośność na subie gdzieś do godz10.00 max a daj większą wartość w amplitunerze, u mnie skala w subie zaczyna się od godz 7.00 a nastawione mam gdzieś między 9.00 a 10.00 natomiast głośność kanału subwoferowego w amplitunerze o ile się nie mylę to 10 na 12 a kalibracja kalibracją :) . Spróbuj , co Ci szkodzi.

Jeśli chodzi o głośność to nawet na tej samej platformie cyfrowej różne kanały mają inny sygnał i będą grały z inną głośnością tak jak napisał Kolega Krzaku666 na pewno mają inne kodeki, najprawdopodobniej stratne.

qbakos to też jest jakieś rozwiązanie z tymi gniazdkami radiowymi :)

Kolego BaliGdynia odp do 4c ustawienie odcięcia pisałeś na podstawie ustawień amplitunera Denon tak, bo w Yamaszce takiego czegoś nie ma , żeby pozbyć się fragmentu pasma (inaczej odcięte kolumny a inaczej sub), jest tylko możliwość odcięcia subwofera i tym samym kolumn, bo jeśli odcinam suba na 80 to automatycznie tak odcięte zostają kolumny.

Ja przy kalibracji swoje Vellodyne EQ Max 10 dałem głośność na 9 przy skali 80 a i tak kalibracja w amplitunerze zjechała suby na ( - 6 DB ), poziom sygnału na początku kalibracji na subach ( zielony 75-78 DB) - tak może być ?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Adek45

nie jest to prawdą gdyż bas dla subwofera podawany jest osobnym kanałem z którego bas na nic nie jest dzielony a to , że kolumny są ustawione na full band świadczy o tym, że bas z frontowych kanałów podawany jest tylko na kolumny (kolumny nie są odcięte) a nie dzielony między kolumny a subwofer co się dzieje gdy kolumny są w którymś momencie odcinane. Wynika z tego, że sygnał na suba idzie taki jaki ma iść w sensie, że nie jest dzielony a co za tym idzie nie jest słabszy. Ja spróbowałbym jednak kabla typu Y co da szybsze wzbudzenie suba (nie "ponoc" Kolego BaliGdynia a wypraktykowane).

Nie wiem czy to sprawdzałeś czy nie, ale ja tak i słuchajac jednego tego samego kawałka dało się odczuć i zobaczyć po membranie że sub pracuje ciszej jeżeli fronty domu na full band. Co innego jak działa sam sub a frenty są odcięte na 60hz.

Tak jak w kd fullband fronty to pełne pasmo one przepuszczają, jeśli lfe+main ustawimy to nie istotne czy fronty duże czy małe to bass będzie się dublować a nie "rozdzielać", inaczej to się ma gdy odcięcie na fronty na 80/60/40hz ustawimy.

Ostatnio gdzieś widziałem jak ktoś ustawił fronty na 90hz i central a resztę na 110hz.

Ja mam wszystkie na 80hz a duże jako małe, sub doskonale pracuje.

Jeśli zaś chodzi o kabelek typu mono to taki używam. Dali E12F ma do tego wej dedykowane, napisałem "ponoć" bo nie chciałem pisać że tak jest bo osobiście nie testowałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.