Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy do Rotel RA-980BX

_goblin

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie

Dawno temu zarejestrowałem się tutaj i dotychczas gdy miałem jakieś wątpliwości lub braki dowiadywałem się tego z archiwum tego forum.

Niestety teraz będę musiał poprosić o radę bardziej doświadczonych kolegów.

Ponieważ udało się odłożyć trochę $$ i jest zielone światło od drugiej połowy chciałbym rozbudować mój zestaw stereo.

Aktualnie mam wzmacniacz Rotel RA-980BX, kolumny B&W 603S2, odtwarzacz CD (praktycznie złom), tuner FM (również złom), receiver bluetooth Logitech.

A teraz to co bym chciał mieć:

- wzmacniacz i kolumny - bez zmian

- możliwość odtwarzania płyt CD, połączenia wi-fi w celu odtwarzania radia internetowego (ważne - z możliwością wprowadzania własnych stacji) i serwisów streamingowych, odtwarzacz FLAC w jak najlepszej jakości, wyjście cyfrowe do podłączenia przetwornika C/A w przyszłości.

Dodatkowo (ale mógłbym odpuścić) - tuner FM, DAB, bluetooth do odtwarzania muzyki ze smartfona.

Kolejna moja wątpliwość - chciałbym mieć możliwość odtwarzania plików cyfrowych (głównie flac), mam w sieci domowej serwer NAS, czy odtwarzając z niego przez DLNA pliki jakość będzie taka sama jak pliki odtwarzane bezpośrednio z czytnika pamięci podłączonego do tego odtwarzacza sieciowego? Jeżeli nie to urządzenie którego poszukuję musi mieć możliwość lokalnego podłączenia przenośnej pamięci.

Nie mogę się odnaleźć w urządzeniach które aktualnie są w ofercie - sam już nie wiem czy potrzebuję tuner/odtwarzacz sieciowy, streamingowy, amplituner czy jeszcze coś innego. W sklepach internetowych brakuje odpowiednich kategorii na tego typu urządzenia, co sklep to inaczej się nazywają. Producenci również nie są zgodni.

Mam dylemat czy kupić osobno odtwarzacz CD czy szukać urządzenia zintegrowanego z tunerem (amplitunerem?).

Kolejny dylemat to kwestia mojego wzmacniacza który aktualnie bardzo dobrze gra z moimi głośnikami. Czy wykorzystać go jako końcówkę mocy (wtedy to magiczne urządzenie które chciałbym kupić nie musi mieć dużego powera), czy raczej jakość odsłuchu będzie gorsza. Wtedy mógłbym go sprzedać i wpadłoby dodatkowe kilka stów do wydania. Jednak mam obawy do trwałości i jakości dzisiejszych sprzętów. Wzmacniacze z epoki mojego Rotela są nie do zajechania a w każdym razie są naprawialne w normalnych pieniądzach.

Budżet jaki mam na to wszystko to 1000-1500zł w zależności czy to będzie sprzęt nowy czy używany. Plus ewentualnie kwota ze sprzedaży Rotela (chociaż bardzo chciałbym tego uniknąć)

Sprzęt muzyczny stoi w salonie o powierzchni około 20m^2, słucham różnorakiej muzyki, głównie rocka progresywnego, bluesa i starego rocka, czasem jazzu.

Dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam

_goblin

https://www.audiostereo.pl/topic/133116-odtwarzacz-sieciowy-do-rotel-ra-980bx/

Za 1000zł RDG1520 to bardzo kusząca propozycja. Używałeś tego tunera czy tylko magazynujesz go?

Wiesz jak wygląda kwestia odtwarzania .flaców przez niego? Z tego co wyczytałem - przez USB się nie da, a jak to wygląda przez sieć?

pzdr

goblin

Za 1000zł RDG1520 to bardzo kusząca propozycja. Używałeś tego tunera czy tylko magazynujesz go?

Wiesz jak wygląda kwestia odtwarzania .flaców przez niego? Z tego co wyczytałem - przez USB się nie da, a jak to wygląda przez sieć?

pzdr

goblin

Tak samo, niestety nie czyta FLAC. Sam się nad nim zastanawiałem.

?👈

Ciężko będzie w tym budżecie znaleźć urządzenie ,które potrafi to wszystko.

Fajnym odtwarzaczem sieciowym jest Yamaha MusicCast WXC-50 ale nie mamy tu tunera (jest za to radio internetowe) i odtwarzacza cd.

Poza tym jest cała funkcjonalność czyli Bluetooth, serwisy strumieniujące, wyjście i wejście optyczne (oraz wyjście cyfrowe) i czytanie FLAC zarówno z serwera jak i z dysku po usb. Ewentualnie odtwarzacz CD z tunerem Yamaha CD-NT670 w tym przypadku mamy wszystko poza wyjściem cyfrowym.

http://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/yamaha-musiccast-wxc-50.html

http://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/yamaha-cd-nt670.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tak 1000 złotych.

Nie korzystałem z niego. Kupiłem bo była wyprzedaż.

1000 złotych tylko forumowiczów.

Nowiutki pachnący w kartonie.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Jeżeli chodzi o RDG1520 i odtwarzanie FLACów to wg FAQ Rotela chyba jakoś się da:

Front Panel USB Input (w/ iPod or iPhone): AAC, AAC+, AIFF, Apple Lossless, MP3, WAV

Front Panel USB Input (w/ USB Flash Drive): AAC, AAC+, MP3, WAV, WMA

UPnP Streaming (Windows Media Player 11): MP3, WAV, WMA

UPnP Streaming (Windows Media Player 12): AAC, AAC+, FLAC*, MP3, WAV, WMA

Internet Radio: AAC, AAC+, MP3, Ogg Vorbis, WAV, WMA

Z tym, że pliku muszą być streamingowane przez WMP12, a ja mam dysk sieciowy na linuksie.

Klocek za niemałe pieniądze i zapewne gra zacnie, ale ma ograniczenia, ale chyba jednak zarykuję, może uda się przetrzeć szlaki z dlacami.

iambr - wysyłam PW

pzdr

goblin

Też szukałem niedawno streamera do 2tyś, ale koledzy z forum doradzili komputerek raspberry pi + karta hifiberry digi+ pro (komplet ze wszystkim do 600zł). Wszystkie formaty przeczyta, NAS podłączysz, dyski zewnętrzne podłączysz, masz wyjście coax i optyczne, hdmi, stacje radiowe dodajesz poprzez wklejanie do folderku pliczków pls - prosta robota, ma wifi i enthernet. Żre bardzo mało prądu i może być nonstop włączone. Sterowanie ze smartfona. Nie będziesz miał tylko odtwarzacza CD ale chyba i ten dałoby się chyba doczepić po usb. Przydałby się dobry DAC... chyba, że kupisz zamiast karty digi+ pro kartę dac+ pro

_goblin, a ten aktualny tuner opisany jako złom, to co to jest? Jakby co mogę być zainteresowany?

Breshnew - zwykły prosty tuner - Fisher FM-915. Jedyna jego bolączka to gubienie predefiniowanych stacji. Być może wystarczy wymiana baterii, ale nie otwierałem go, więc nie mam pewności. Jak kupię nowy tuner tego chętnie się pozbędę, chyba, że w środku będzie coś ciekawego do wylutowania :)

Też szukałem niedawno streamera do 2tyś, ale koledzy z forum doradzili komputerek raspberry pi + karta hifiberry digi+ pro (komplet ze wszystkim do 600zł). Wszystkie formaty przeczyta, NAS podłączysz, dyski zewnętrzne podłączysz, masz wyjście coax i optyczne, hdmi, stacje radiowe dodajesz poprzez wklejanie do folderku pliczków pls - prosta robota, ma wifi i enthernet. Żre bardzo mało prądu i może być nonstop włączone. Sterowanie ze smartfona. Nie będziesz miał tylko odtwarzacza CD ale chyba i ten dałoby się chyba doczepić po usb. Przydałby się dobry DAC... chyba, że kupisz zamiast karty digi+ pro kartę dac+ pro

Rozważałem też takie rozwiązanie i może nawet poskładałbym taki zestaw, gdybym tylko ja miał tego używać, ale ma to być ogólnorodzinne urządzenie.

Na razie zdecydowałem się na tuner kolegi iambr i zewnętrzny CD, nie wiem jeszcze jaki.

pzdr

goblin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.