Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie bezpośrednie,

Fabian Żłobicki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć? Mam taki mały problemik a raczej niepewność co do mojego pomysłu. MIanowicie Posiadam radio jakieś tam tak zwana wieża hifi, jest ona podłączona do dwóch głośników sony opór to 4 omy, podłączenie przez zwykłe kabelki na takie klipsiki czerwony czarny z tyłu. i teraz pytanko. Skombinowałem sobie drugi odtwarzacz, ale nie mam do niego drugich głośników więc używam tych sony wszystko pięknie działa ale nie chce mi się co chwila ich przepinać. Myślałem nad taki rozwiązaniem żeby podłączyć je do tej wieży na te klipsy i jeszcze podprowadzić pod te klipsy kabelki od drugiego odtwarzacza, tylko nie wiem czy wgl przez to się coś nie uszkodzi myśle że gdybym używał tylko jednego odwarzacza a drugi byłby wyłączony to nic by się nie stało ale nie jestem pewien. Co wy na to. czy to się może udać? Precyzując to ten drugi to gramofon z wbudowanym wzmacniaczem.

O losie! To nie na moja głowę, zagmatwana sprawa z tymi kabelkami. Wrzuć fotki sprzętów i z tyłu też

Nie mam czym wrzucić fotek niestety ale spróbuje to prościej opisać. Wieża HIFI, podłączone są do niej dwa głośniki, kabelki zapina się na klipsy czerwony i czarny, w Gramofonie jest tak samo. Problem polega na tym że muszę przepinać kabelki od głośników gdy chce sobie czegoś posłuchać. Chciałem zrobić tak. Od Gramofonu poprowadzić Kable do klipsów w wieży gdzie są też podłączone kabelki od głośników.

Jeżeli wieża hi-fi ma oddzielny wzmacniacz i gramofon ma oddzielny wzmacniacz to takie połączenie jakie proponujesz jest złe.

Ten wzmacniacz, który nie gra dostanie napięcie na wyjściu (z tego wzm. co gra) i uszkodzi się.

Poczytaj bo problem był poruszany na forum -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ewentualnie masy ( - ) kolumn i wzmacniaczy połączone na stałe,

a plusy na kolumny przez przełącznik podawać raz z wieży, a raz z patefonu.

Na wszelki wypadek jest po drodze pozycja neutralna. Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.