Skocz do zawartości
IGNORED

Neutralny interkonekt RCA-RCA

Łukasz_65651

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa wygląda następująco. Miałem spięty wzmacniacz cayin cs55a z daciem cayin idac6 kablem audioquest golden gate.po wymianie lamp we wzmacniaczu pojawiło się mnóstwo dodatkowych detali w dźwięku, ale odchudziło dolny zakres. Przypomniałem sobie, że mam w szufladzie interkonekt robiony z kabla mikrofonowego i podłączyłem. Pierwsze co słyszę-wiecej basu. Drugie(tego się nie spodziewałem) ilość detali bez zmian, czyli kabel DIY okazuje się lepszy od audioquesta. No i w sumie pomyślałem, ze skoro DIY gra fajnie, nie ograniczając żadnego z zakresów, to może jest coś jeszcze ciekawszego. Chcę równego kabla, neutralnego, abym dźwięk kształtował lampami, a nie kablami. Co polecacie do 1500 zł za nowy lub używany?

https://www.audiostereo.pl/topic/133015-neutralny-interkonekt-rca-rca/

Mogę ci z własnego doświadczenia polecić najnowszy Tara Labs Apollo 1 - bardzo kompletny i wyrównany kabel. Mój aktualny numer 1 łączówek poniżej 2000zł.

Kosztuje coś ok 1300-1500zł - niestety nie mogę znaleźć ceny na stronie dystrybutora.

apollo.JPG

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak nie jesteś uprzedzony do DIY, to sam od wielu lat używam IC

wykonanych z YTDY 2 x 0,5 mm ze zwykłej miedzi - patrz Reson.

Nie zmienia w sygnale nic, ale musisz być na to gotowy ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli usłyszałeś z IC DIY więcej basu to powstaje pytanie czy słusznie oceniasz go jako neutralny?

Jakie masz kolumny i co to za lampki? Pytam z ciekawości ponieważ sam mam cs55a i trochę lamp już z nim słyszałem. Zarówno sterujących jak i mocy. Nie każde pasują, ale to wszystko zależy też od reszty toru i głośników. Nie ma to jak wypożyczyć ze 3 IC i będziesz wiedział w którą stronę iść.

Przecież kabel sam w sibie dźwięku nie produkuje. Skoro na jednym kablu jest basu mniej niż na DIY to uznałem, że jest neutralny, bo nie powoduje "strat" w żadnym z zakresów.

Co do lamp to 6550 tungsol, 12ax7 fullmusic, 12au7 Westinghouse

Kolumny magnat quantum 757

Nie sądzę, by było więcej basu.

Zmienia się równowaga tonalna muzyki przez zgaszenie wyższej części pasma,

albo zmniejszenie otwarcia czy agresji, dając nam właśnie taki efekt

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

tradycyjnie albedo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xlr:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wypożyczyć także na testy któryś z interkonektów AriniAudio , ja używam teraz DarkStarr i jestem zadowolony. Nie kosztuje fortuny, a mojej ocenie warto brać pod uwagę. O ile pamiętam, chyba Patryk-1980 używa go do połączenia ze wzmacniaczem Cayin.

Przecież kabel sam w sibie dźwięku nie produkuje.

Nikt nie napisał, że produkuje. To burzliwy temat od lat, więc lepiej nie poruszajmy tego. Jedne kable coś maskują, psują jak kto woli, inne uwypuklają, wtedy inne pasmo się zmienia na tle tych zmian i tak to wygląda. Z jednymi mamy wrażenie większego basu, z innym krótkiego, punktowego. To samo z wysokimi, raz kogoś będę drażnić a z innym kablem będzie ich brakować.

Miałem trochę kabli u siebie i dla mnie każdy był inny, ale lepiej dla dyskusji będzie, jak uznamy że każdy gra tak samo;)

Testy i jeszcze raz testy:)

Ja od siebie polecam też wypożyczyć kable od Pana Marka B. M&B Audio Cable. Np. Aurora 2 miedź. U mnie sprawdzał się ten kabel z cs55a.

Co do lamp to 6550 tungsol, 12ax7 fullmusic, 12au7 Westinghouse

Znam tylko mocy tungsol, sam używałem. To dociążone i równo grające lampy, na brak basu nie można narzekać, więc to dobry wybór pasujący niemal do każdego Cayina na lampach KT88. Sterujące współczesne znam tylko psvane, tych co wymieniłeś nie znam , miałem tylko NOS.

Albedo sa neutralne i uczciwie wycenione.

Albedo niestety nie wszędzie się sprawdzą, nie znam każdego modelu.

Miałem na trochę u siebie właśnie z cs55a RCA Monolitha.

Za sucho się zrobiło, dość szczupło, bez masy i dociążenia.

Wysokie zaczęły szaleć. Trzeba pamiętać, że cs55a to jasny wzmacniacz lampowy, szybki, otwarty na górze, gra ofensywnie. Tutaj raczej polecam miedź niż srebro.

No to faktycznie rzetelny test. Oczywiście jeśli ktoś inny podłączy IC tak żebyś nie widział który jest podłączony to również bez problemu odróżnisz nowy IC od starego ??

No i się zaczyna:) Jeśli Ci ulży to zapomnij o słowie test, nzawij to porównaniem. Tak, oczywiście wychwycę różnicę, gdy mam osłuchany swój system wyłapuję zmiany wpinając nowy interkonekt. Na tym chciałbym zakończyć z Tobą dyskusję.

Jestem w podróży i nie bardzo idzie mi pisanie z tel. Napiszę tylko, że nie mam zamiaru niczego Ci udowadniać. Ja nie napisałem słowa, że w ślepym teście bym nie odróżnił swojego starego kabla z nowym. To Ty tak wnioskujesz. Pisz więc za siebie.

Wczoraj miałem okazję posłuchać u siebie przypadkowo, ale jednak, albedo flat(model niżej od geo)

W porównaniu z moim DIY grał również równo, ale jednak nieco czyściej. Ja byłem na tak, mój towarzysz stwierdził, że nie zmieniłby.

Podlaczyliśmy też jego DIY, który w mojej ocenie zupełnie ukrył górę. Jemu in odpowiada, ale dra z dali ikon 6 mk2, które strasznie sieją góra i się nie dziwię, że to może pasować.

Myślę jednak dość intensywnie nad geo od albedo. Skoro testy piszą, ze są jak geo, ale lepsze, to powinny mi się spodobać. Sa też na allegro. Pomyślę.

Albedo niestety nie wszędzie się sprawdzą, nie znam każdego modelu.

Miałem na trochę u siebie właśnie z cs55a RCA Monolitha.

Za sucho się zrobiło, dość szczupło, bez masy i dociążenia.

Wysokie zaczęły szaleć. Trzeba pamiętać, że cs55a to jasny wzmacniacz lampowy, szybki, otwarty na górze, gra ofensywnie. Tutaj raczej polecam miedź niż srebro.

No i się zaczyna:) Jeśli Ci ulży to zapomnij o słowie test, nzawij to porównaniem. Tak, oczywiście wychwycę różnicę, gdy mam osłuchany swój system wyłapuję zmiany wpinając nowy interkonekt. Na tym chciałbym zakończyć z Tobą dyskusję.

To prawda ze sie nie wszedzie sprawdza. To sie tyczy wszystkich marek kabli.

Nie sluchales wszystkich modeli ale moge Ci powiedziec, ze bez wzgledu na cene kazdy model albedo wpadowuje sie dobtych samych systemow. Po prostu im lepszy kabel tym lepsza jakosc brzmienia systemu. Wszystkie sa jednak neutralne i maja psuc jak najmniej.

Mam albedo geo. Na razie się osłuchuję, ale jest na pewno więcej góry. Bas miły, sprężysty taki. Slycham dalej.

Przestrzeni i czystości więcej.

Czuć jednak różnicę, można nie chcieć słyszeć kabli, ale one mają stety/niestety wiele do "zagrania" w systemie. Prawie każdym. A na pewno każdym u użytkowników tego forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.