Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Tempo VI + Rotel A12

Roitelet

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy, bardziej doświadczeni bywalcy tego forum,

Po przeprowadzce moja Yamaha Pianocraft gra trochę lepiej niż głośnik z komórki, więc nadszedł czas na zmiany.

Szukam używanego sprzętu, zależy mi na dużej poprawie jakości. Słucham tylko mp3/flac.

Znalazłem kolumny Audio Physic Tempo VI za 1200€ i Rotel A12 za 300€, czy taki zestaw ma w ogóle jakiś sens? Czy A12 może służyć jako wzmacniacz i dobrze się sprawdzi z tymi kolumnami czy oprócz tego zakup lepszego dodatkowego wzmacniacza znacznie polepszy dźwięk?

Nie zależy mi na wyciśnięciu 100% możliwości ze sprzętu.

Jako zupełnie początkujący w temacie proszę o jakieś sugestie dotyczącego mojego pomysłu.

https://www.audiostereo.pl/topic/133011-audio-physic-tempo-vi-rotel-a12/

3/4 dźwięku to kolumny - to primo. Kolumny są bardzo dobre - to secundo.

Więcej byś z nich wydobył z lepszym ( czytaj - sporo droższym ) wzmacniaczem.

Ale ten da bardzo dużo radości, a z tego, co pamiętam, ma też DAC'a na Wolfsonie,

więc powinno być na dobrą "4". Jedyne "ale" to żeby nie było za mało m2 i oczywiście

posadowienie kolumn poza rogami pokoju.

Sam też często słucham MP3; zwykle 320, a ostatnio z taniego BR Pioneera,

bo ma też HiRes flac'i i wave żeby móc korzystać z dysku.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za odpowiedzi i sugestie.

Miejsce raczej mam, pokój ma 4,5m x 5,2m. Chyba zaryzykuję ten zestaw.

Chodziło mi głównie o odtwarzanie plików cyfrowych, a jakoś szukając informacji doszedłem do tego że DAC daje lepsze efekty niż 2xchinch z jednej i jack z drugiej strony;)

Właśnie się zorientowałem że pomyliłem się w tytule - chodzi mi o Rotel RA12, nie wiem czy to duża róźnica, patrzę na specyfikacje i widzę że A12 i RA12 są do siebie bardzo podobne.

Zastanawiałem się nad tym czy ten Rotel to jest tylko "przejściówka" w dobrym zestawie audio i czy osobny wzmacniacz jest konieczny.

Obejrzyj sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i znów okaże się, że to nie tylko legenda firmy,

ale ciągle umieją zrobić dobry, wyposażony wzmacniacz o sile końcówki mocy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

Niestety nie polecam takiego połączenia.

W Polsce w złotówkach używane tempo VI chodza po tyle samo.

To jednak kolumny które wymagają szczególnego dbania o ich położenie w salonie. Do tego stosunkowo jasny wzmacniacz nie jest najlepszym wyborem.

Physicow możesz posłuchać wszędzie.

Jednak ja obstawial bym jednak inny sprzęt.

Gdzie mieszkasz na co dzień?

Jednak ja obstawial bym jednak inny sprzęt.

Co polecałbyś? Zmieniłbyś kolumny czy "przepuszczacz plików" czy może coś dołożył?

Jeśli chodzi o mnie to pomyślałem że znajdę używany sprzęt z wyższej półki (bez cd, ale z możliwością przepuszczenia plików) i poczuję dużą poprawę i "dobry dźwięk" bez wchodzenia w głębsze szczegóły i dostosowywania brzmienia do swoich preferencji. Z przesiadki z pianocraft chodziło mi o taki efekt jak włączenie Quake 2 pierwszy raz na 3DFX:)

Chciałem kupić w ciemno, nie chodząc na odsłuchy i nie wydawać naprawdę dużych kwot. WIem, Janusz-audiofil;)

Nie mieszkam w Polsce.

Zawsze można lepiej; o tym trzeba pamietać.

Wielu kupowało CD Sony po 18 000 bo były świetne ..do upgrade'u ;-)))

Ja tego nie podważam, ale to, co można uzyskać z tych AP i Rotela wystarczy

do pełnej satysfakcji dla 98 % użytkowników - oczywiście melomanów.

Bez jakiegoś odchylenia, prawda, jak to dziś i 50 lat temu było modne ;-)

Ciesz się muzyką i nie daj zwieść audiofilom; to trochę ślepa uliczka,

która potrafi na długo zabić radość słuchania ...

A przeskok z obecnego zestawu - dudę urywa i tyle.

Z Rotelem raczej bym nie łączył, może być zbyt jasno. Skok jakościowy na pewno będzie, ale trzeba też zadbać o akustykę pomieszczenia na którą te kolumny są bardzo wrażliwe. U mnie przed adaptacją było sucho na średnicy, a bas dudnił niemiłosiernie, dosłownie jak bym podłączył kolumny za 1000zł. Cały pokój musiałem przemeblować, ustawić panele pochłaniające z wełną mineralną ( ilość stroiłem na ucho i dość dużo ich potrzeba), rozpraszające, lubią dużo luzu od ściany, u mnie mają swoje ulubione miejsce i przesunięcie o kilka cm w którąś ze stron znacznie degraduje dźwięk - jedym słowem: kłopotliwe. Potrafią się jednak odwdzięczyć!

Chyba nikt z powyższych nie słuchał RA12?

To urządzenie grające z tonowaną góra a momentami "kocowatą" Skąd pomysł, że może być za jasno?

-Tutaj macie racje (dźwięk AP)

P.s nie mylcie tego modelu z innymi sprzed 5 czy 10 lat bo te z kolei grały aż zbyt jasno. Wiem bo trochę ich przerobiłem.

Skok jakościowy na pewno będzie, ale trzeba też zadbać o akustykę pomieszczenia na którą te kolumny są bardzo wrażliwe

przed adaptacją było sucho na średnicy, a bas dudnił niemiłosiernie, dosłownie jak bym podłączył kolumny za 1000zł.

...I to jest to 3/4 brzmienia -akustyka!

Ostatnie zdanie z cytatu jest tego niezaprzeczalnym dowodem, myślę że każde kolumny są wrażliwe na akustykę, a raczej powiedziałbym każde kolumny odwdzieczą się, jeśli zadbamy o akustykę.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Nie wszystkie kolumny sa tak wymagajace jak AP, jesli chodzi o akustyke. Nadal jednak bede sie upieral i forsowal kwestie pradowe. Trzeba je podlaczyc do malej elektrowni.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Co polecałbyś? Zmieniłbyś kolumny czy "przepuszczacz plików" czy może coś dołożył?

Jeśli chcesz zostawić Tempo VI, masz na nie miejsce to dobrze zgrywają się z Creekiem, mimo że ja osobiście nie za bardzo za nim przepadam.

Bardziej obstawiał bym lapę na EL34 lub KT88 jak wspomniał któryś z kolegów wyżej.

Dobrym kompanem będzie także Musical Fidelity model M3Si lub starszy ale wyższy M5i.

Jeśli natomiast chcesz pozostawić rotela to warto zwrócić uwagę na Focale Arie, Precisiony od Tannoya czy używane Elaci z Jet V.

Pozdrawiam

Ktore AP trzeba podlaczyc do elektrowni? Tempo VI? One graja napedzane Pianocraftem (wiem bo slyszalem w takim zestawieniu) i nie graja wcale zle. Wiadomo ze prad sie przyda ale to nie sa Dynki, ze bez elektrowni nie graja.

Dziękuję za sugestie,

Bardziej obstawiał bym lapę na EL34 lub KT88 jak wspomniał któryś z kolegów wyżej.

mam jeszcze pytanie odnośnie połączenia ze wzmacniaczem lampowym - co wtedy ze źródłem? Jak podłączyć komputer/ipod/pendrive? Przez dodatkowe urządzenie? Jakie na przykład?

Wzmacniacz lampowy to wzmacniacz jak każdy inny z takimi samymi wejściami. No chyba że patrzysz na nowe które mają wbudowany DAC.

Komputer, ipod, pendrive podłączysz przez DAC (pen do kompa) i to jest źródłem.

Taka sama sytuacja jest z tranzystorami. To że one wbudowany DAC to po prostu moduł w środku obudowy.

Np. Cambridge Audio DAC 100 za ok 600 zł.

Właśnie się zorientowałem że pomyliłem się w tytule - chodzi mi o Rotel RA12, nie wiem czy to duża róźnica, patrzę na specyfikacje i widzę że A12 i RA12 są do siebie bardzo podobne.

Absolutnie nie są. To wręcz dwa przeciwieństwa.

ani nei musi byc to mocny wzmacniacz (choc moze) ani przy slabszych gora sie wybija, chodzi o odpowiedni wzmacniacz i tyle.

Wiadomo ze zwykle im lepszy tym kolumny (nie tylko Tempo) zagraja lepiej. Akurat Tempo wcale ani pradozerne ani super wymagajace nie sa (choc nie ejst to tak ze w ogole nie sa).

Akurat z Pianocraftem wbrew pozorom brzmi to calkiem ok jak na tanioche wzmocnienia.

Roitelet i jak sprawa tych klocków?

Tempo VI i do nich jednak któryś z wymienionych wyżej wzmacniaczy czy zmieniłeś może koncepcję kolumn?

Niestety ktoś mnie ubiegł i oferty są już nieaktualne. Szukam nadal czegoś używanego w podobnym przedziale cenowym (do +/- 2000€ za zestaw). Tutaj gdzie mieszkam (Belgia) rynek nie jest zbyt płynny, więc zobaczymy co się trafi;)

Dziękuję za sugestie, zastanawiam się tylko jak to jest ze wzmacniaczami - czy nowsze, niżej plasowane w ofercie i z niższej półki cenowej dorównują/przewyższają starszym z górnej półki, czy technika idzie do przodu czy też może "fizyki nie oszukasz".

Ku...wa! Ludzie jak ja czytam, że nie wszystkie kolumny potrzebują dobrej akustyki albo TYLKO Dynaudio potrzebują elektrowni do wysterowania. To moim zdaniem powinniscie zmienic zamilowania. Dawno sie tak nie ubawilem czytając takich farmazonów :-D

Toteż sam je wypisujesz; różnica jest tylko taka, że nie wykorzystasz do końca

możliwości danej kolumny; jej wypełnienia czy możliwości dynamicznych.

Każdy tu wie, że ZAWSZE można lepiej i kupuje sobie do kompletu

np. jakiegoś Halcro, żeby te możliwości wykorzystać ;-)))

Toteż sam je wypisujesz; różnica jest tylko taka, że nie wykorzystasz do końca

możliwości danej kolumny; jej wypełnienia czy możliwości dynamicznych.

Każdy tu wie, że ZAWSZE można lepiej i kupuje sobie do kompletu

np. jakiegoś Halcro, żeby te możliwości wykorzystać ;-)))

yyy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.