Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD mocno budżetowy 2.500

pawelfred

Rekomendowane odpowiedzi

Dotarła Yamaha.

Pierwsze wrażenie pozytywne. Działa! Choć miałem serce w gardle, gdy przyszła paczka... oryginalne pudełko obwiązane folią bombelkową.

Podłączyłem pod Zensory... i bardzo szybko schowałem do pudełka. ;) Nie spodziewałem się, że różnica w stereo może być tak duża. W porównaniu z R-N500 to gra płasko, bez energii, tam gdzie powinien być bas nie słychać tej energii, szerokości. Nie jestem audiofilem, więc ciężko mi to opisać jednak można to spokojnie odczuć po pierwszych sekundach utworu a jeśli już żona mówi, że słychać różnicę to faktycznie musi być. :)

no i proszę, następny, który przekonał się, że amplituner nie równa się do stereo.

A dlaczego Zensory na stałe stoją tak nisko przy TV. Dlaczego nie postawisz tak jak teraz stoją.

Mam Taga 606v.3 też z Yamahą ale 773 i w kinie ładnie grają więc te z SE też powinny się sprawdzić. Słuchaleś ich już czy nie podłaczałeś :) oczywiście w parze z N500. Jeśli nie to podłącz i daj znać.

A dlaczego Zensory na stałe stoją tak nisko przy TV.

Gdy kupiłem wtedy zestaw, to wydawało mi się to najlepsze miejsce a w tym czasie tam gdzie Yamaha i Onkio stoją, było 120 litrowe akwarium. Więc już tak zostało z przyzwyczajenia.

Dlaczego nie postawisz tak jak teraz stoją.

Cóż mam teraz, możliwość odsłuchu. Zobaczę czy wyczuję różnicę w przestrzeni grania. Najlepsze miejsce jest niby na wysokości głowy.... a często wieczorem robię sobie odsłuchy na dywanie... ;)

Mam Taga 606v.3 też z Yamahą ale 773 i w kinie ładnie grają więc te z SE też powinny się sprawdzić. Słuchałeś ich już czy nie podłączałeś :) oczywiście w parze z N500. Jeśli nie to podłącz i daj znać.

Nadal nie słuchałem z HTR w KD ale i Zensory i Tagi są podłączone do R-N500. Wrażenia... Zensory wydają mi się lepsze dla mojego ucha. Ze źródła słucham na Pure Direct. Zensory mają taką lekkość grania, scena wydaję się szersza, każdy instrument można zlokalizować. Niskie tony są jednak mniejsze lecz grają z jakby większą sprężystością. Ciężko to opisać. Subiektywna opinia.

Nie mówię, że SE grają źle jednak inaczej, brak jest tej lekkości. Może potrzebują się wygrzać pomimo iż są powystawowe. Pewnie gdybym miał je od początku to był bym zachwycony.

Obejrzałem Jurasik Park ale na mojej 500 w stereo w DTS HD MA na Tagach... i jest moc. Wydaję mi się, że w KD będą znakomite i sub nie koniecznie musi być.

Mam czas na testowanie do czerwca. Może się sam nakręcę na KD. 5.0 na Zensorach i ampli Onkyo może być fajnie :)

W tej cenie to na prawdę godne polecenia sety.

W kinie domowym się spisują.

Niestety bardzo dużo z nich tracisz przy takim ustawieniu. Bas jest płytszy, bardziej pudełkowaty.

Sub z czasem i tak Ci się przyda. Ale zrozumiesz to dopiero prawidłowo rozstawiając kolumny. Wcześniej eksperymentowanie z innymi podzespołami nie ma sensu.

Proszę o pomoc w podłączeniu KD.

Yamaha HTR 4068 - PlayStation 4 - TV Samsung LE32B450C4W

Problem w tym, że TV nie posiada HDMI ARC.

Czy w takim przypadku powinno to być:

Yamaha HDMI OUT kablem do HDMI TV plus połączenie ich optykiem. A PS4 HDMI do HDMI1 Yamahy? (Choć chyba to w wypadku gdy TV ma ARC?)

Chodzi o to by PS4 było źródłem dla filmów BluRay i ewentualnie gdy gra się, dźwięk był z również z KD.

A co gdy źródłem filmów był by laptop? Przez HDMI do TV?

P.S. Dziś obejrzałem film na HTR i 5.0; mój LG nie ma ARC i podłączyłem jak wyżej, czyli out yamahy do hdmi tv plus optyk a laptop - hdmi - tv i było ok.

I nie wiem czemu ale tylne głośniki nie robiły szału, bardzo cicho grały. Nie robiłem żadnej kalibracji tylko tak "na pałę" podłączyłem... pewnie to był powód?

Film w DTS HD MA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-61624-0-13943900-1494259807_thumb.jpg

post-61624-0-95838800-1494260198_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@pawelfred

Konsole jak i inne źródła podłączanie są bezpośrednio do amp av (wej hdmi) za pomocą kabla hdmi. Dopiero z amp av do tv będzie szedł sygnał video i ewentualnie audio chociaż nie o to Tobie chodzi.

ARC HDMI w Tv służy nam aby za pośrednictwem jednego hdmi kabla przesyłać Z Tv do Amp Av syg.audio. Warunek konieczny to tv i amp muszą posiadać funkcje ARC (Audio Return Chanel)

Jeśli natomiast chcesz aby dźwięk z Tv był odtwarzany na amp av to połącz tv-amp kablem optycznym.

e0e907efb7122b568d640720f97df45e.jpg

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

"Wydaję mi się, że w KD będą znakomite i sub nie koniecznie musi być"

nawet nie pisz takich bzdur , cooooooo!!!!!! na samych Zensorach chcesz mieć kino, nie obraż się ale Ciebie chyba pogięło , kino bez subwofera to gó.w.n.o. nie kino :) . Nie masz wtedy żadnego konkretnego basu, skoro chcesz budować kino na samych Zensorach to chyba nie słyszałeś dobrego, niskiego basu jaki daje subwofer. Bez jaj. Proszę Cię nie pisz takich herezji, ze oparte na Zensorach kino może być bez suba ale nie no jasne, może być ale to nie kino bo brak tu kanału po kropce (5.1).

"P.S. Dziś obejrzałem film na HTR i 5.0; mój LG nie ma ARC i podłączyłem jak wyżej, czyli out yamahy do hdmi tv plus optyk a laptop - hdmi - tv i było ok.

I nie wiem czemu ale tylne głośniki nie robiły szału, bardzo cicho grały. Nie robiłem żadnej kalibracji tylko tak "na pałę" podłączyłem... pewnie to był powód?

Film w DTS HD MA."

a co Ci pokazywało na wyświetlaczu amplitunera

Konsole jak i inne źródła podłączanie są bezpośrednio do amp av (wej hdmi) za pomocą kabla hdmi. Dopiero z amp av do tv będzie szedł sygnał video i ewentualnie audio chociaż nie o to Tobie chodzi.

ARC HDMI w Tv służy nam aby za pośrednictwem jednego hdmi kabla przesyłać Z Tv do Amp Av syg.audio. Warunek konieczny to tv i amp muszą posiadać funkcje ARC (Audio Return Chanel)

Jeśli natomiast chcesz aby dźwięk z Tv był odtwarzany na amp av to połącz tv-amp kablem optycznym.

Bardzo Ci dziękuję.

Wszystko Panowie było podpięte - całe 5.0 Pisałem już wcześniej zestaw KD nie jest dla mnie. Pierwszy raz się z takim sprzętem spotykam nie licząc 5.1 Creativa w odległych czasach. Co do mnie, to może kiedyś zrobię sobie prezent ale jak pisałem wcześniej na Onkyo i Zensorach plus sub ale to daleka przyszłość.

A co się wyświetlało... cóż nie pamiętam. Na pewno DSP Cinema, grafika 5 kolumn i chyba tyle. Sprzęt sprawdzony, działa, spakowany.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.