Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do posiadaczy Onkyo TX-8150

msocha

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, właśnie podłączyłem sobie sprzęt przewodem z serwerem plików (poprzez router) celem odtwarzania plików FLAC i DSD. Wszystko działa, ale teraz nie mogę sterować amplitunerem z komórki, bo do tego potrzebne jest włączenie wifi, ale z kolei kiedy włączę na onkyo wifi to wyłącza się połączenie przewodowe. Pytanie: da się włączyć wifi i połączenie przewodowe (wired) jednocześnie. Wyszukiwanie wsród setek plików na pilocie to uciążliwa sprawa.

https://www.audiostereo.pl/topic/132874-pytanie-do-posiadaczy-onkyo-tx-8150/

tx i serwer powinny być wpięte w sieć kablowo ( do routera) a tylko smartfon lub tablet do sterowania po wifi - (tak jest najlepiej)

a sterujesz jaką apką ( firmową Onkyo czy czymś innym)

w sprzęcie pioneer (pokrewne) wszystko działa jak trzeba

U mnie tak to działa. Synology i Onkyo TX 8270 po drucie, sterowanie z tableta czy smartfona po wifi. Apka Onkyo działa idealnie. Dziwne, że u Ciebie kabel i wifi nie działają jednocześnie. Może coś w ustawieniach routera trzeba zmienić?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

tx i serwer powinny być wpięte w sieć kablowo ( do routera) a tylko smartfon lub tablet do sterowania po wifi - (tak jest najlepiej)

a sterujesz jaką apką ( firmową Onkyo czy czymś innym)

w sprzęcie pioneer (pokrewne) wszystko działa jak trzeba

No i tak mam zrobione, apkę mam firmową z onkyo i ona steruje sprzetem poprzez wifi, ale w opcjach amplitunera jest do wyboru albo wifi albo wired (ethernet), jeśli wired to nie steruję apką, jeśli wybiorę wifi to nie mam ethernet. Lipa.

U mnie tak to działa. Synology i Onkyo TX 8270 po drucie, sterowanie z tableta czy smartfona po wifi. Apka Onkyo działa idealnie. Dziwne, że u Ciebie kabel i wifi nie działają jednocześnie. Może coś w ustawieniach routera trzeba zmienić?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Właśnie pomyślałem o tym, sprawdzę dziś po pracy routera.

To działa bo też sprawdzalem.

Także bym obstawial kwestie rutera. Sieć po kablu i po Wi-Fi nazywa się przecież tak samo. Chodzi o połączenie się do tej samej sieci przez dwa urządzenia. Nie ważne w jaki sposób.

To działa bo też sprawdzalem.

Także bym obstawial kwestie rutera. Sieć po kablu i po Wi-Fi nazywa się przecież tak samo. Chodzi o połączenie się do tej samej sieci przez dwa urządzenia. Nie ważne w jaki sposób.

Po kablu i po wifi to NIE to samo. Może słuchasz muzyki i myślisz, że leci po kablu, a to tylko po wifi. Ale wrócę do domu to sprawdzę wszystkie ustawienia co i jak i dam znać.

opcjach amplitunera jest do wyboru albo wifi albo wired

Twój router ma Wi-Fi? Jeżeli tak, to amplituner i serwer łączysz kablami do routera a telefon przez Wi-Fi też do routera. I wtedy możesz sterować prze telefon amplitunerem, bo wszystkie urządzenia powinny się widzieć.

Jak nie masz Wi-Fi w routerze, to albo zmień router albo dokup access point Wi-Fi i podłącz go do routera.

Prawdę mówiąc, to dziwię się, że amplitunery jeszcze nie oferują funkcjonalności access point.

Twój router ma Wi-Fi? Jeżeli tak, to amplituner i serwer łączysz kablami do routera a telefon przez Wi-Fi też do routera. I wtedy możesz sterować prze telefon amplitunerem, bo wszystkie urządzenia powinny się widzieć.

Jak nie masz Wi-Fi w routerze, to albo zmień router albo dokup access point Wi-Fi i podłącz go do routera.

Prawdę mówiąc, to dziwię się, że amplitunery jeszcze nie oferują funkcjonalności access point.

Dziękuje wszystkim, już działa jak należy. Wszystkie sprzęty zrestartowałem i załapało :-)

Uczę się tych "wynalazków" ale podobają mi się.

Pozdrawiam.

No to czy czasem problem nie leżał po stronie że Wi-Fi i Lan miales jako inne nazwy?

Chyba nie, bo nic nie zmieniłem, myślę że smartfon mi się nie łączył z routerem. Dzięki za chęć pomocy takiemu lamerowi :-)

PS. Słuchałem tych plików DSD, ale niestety nie różnią się od FLAC-ów (na moje ucho oczywiście).

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, wypiję dziś Wasze zdrowie przy King Crimson.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.