Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner również do stereo?

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, wszyscy sie ciebie zaraz zapytaja o cene, bo to dosc istotne. Chcesz wydac 2000zl czy 20000zl?

I wszyscy zgodnie powiedza zetemat walkowany byl juz wiele razy - ostateczne zdanie:

na ampli do stereo trzeba wydac okolo 10x wiecej niz na stereo zeby mozliwosci byly zblizone, czyli gra nie warta swieczki. Lepiej polowe kapitalu wydac na wzmak i polowe na ampli a wzmak w kinie podlaczyc jako koncowke mocy zeby odciazyc ampli.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Dokładnie.

Jeśli nie jesteś maniakiem ani negatywnym audiofilem to amplitunery anthem, onkyo 905, arcam czy Yamahy z9 i 11 będą odpowiednie.

Jeśli jednak cenisz sobie jakość to całe grono osób zaraz tu napisze że tego się zrobić nie da. Wówczas kupujesz ampli pre out. Dużo tańszy i zewnętrzna końcówkę mocy bądź też integre i po problemie.

Przygotuj sie na wałkowanie tematu na kilka dobrych stron teraz.

Do dobrego stereo ( amplituner KD + końcówka mocy ) końcówka mocy czyli wzmacniacz , nie nada się .

Potrzebny jest wzmacniacz stereo zintegrowany , wtedy w stereo zostanie wyeliminowany z toru amplituner KD . Amplituner KD ma marną sekcję przedwzmacniacza .

Wszystko zależy od oczekiwań. Jednym wystarczy amplituner kd. i to firmy krzak, albo markowy, ale model komunijny.

Inny wzmacniacz, końcówki mocy, wygrzewane stoliki, uroki itd...

Ja mam jako podstawowy dość dobry wzmacniacz ;), ale nie raz mam lenia, po obejrzeniu filmu nie chce mi się przełączać kabelków kolumn i słucham na amplitunerze. Oczywiście kluczowe są tu kolumny, akustyka pomieszczenia.

Ale i sam amplituner też gra rolę - przy wzmacniaczu to niziutka półeczka, ale do tej pory zbiera niezłe oceny za stereo - mimo iż parę latek ma.....

Jeżeli pytasz się, jaki amplituner ma dobrą końcówkę mocy, to niestety rzeczywistość jest taka, że wszystkie konstrukcje amplitunerów są bardzo zbliżone. Właściwie to masz tylko jedną decyzję do podjęcia, chcesz wzmacniacz analogowy czy cyfrowy? Pocieszające jest jednak to, że te końcówki są w przetwarzaniu sygnału dużo lepsze od głośników, więc nie jest specjalnie istotne, co wybierzesz.

Istotne jest to, jakie techniki cyfrowe korygujące ułomności głośników i akustyki pomieszczenia udostępnia amplituner. To działa w stereo. Mnie przekonują systemy YPAO RSC i Audyssey MultiEQ XT32. Przekładając to na modele, to byłby np. Yamaha V781 lub Denon X3300. Ewentualnie Denon X2300 z prostszą wersją Audyssey.

Jeśli chodzi o nowe amplitunery to odsłuch przed zakupem jest bezdyskusyjny, jeśli nie chcesz później pluć sobie w brodę....

Już kilkanaście razy czytałem o nowym amplitunerze ( różne modele, różne firmy) jaki on super w stereo, a po kilku tygodniach inny wątek. Łosia który kupił ten klocek i pyta co zrobić, żeby toto w ogóle zagrało w stereo....

Nie wnikam w motywację "recenzentów", po prostu nie kupiłbym nowego amplitunera bez wcześniejszego odsłuchu.

Wolałbym nawet kupić przez internet - mam możliwość zwrotu.... W razie wjazdu na minę....

• 9 miesięcy później...

Może jeszcze ktoś tu zajrzy....

słuchałem amplitunera onkyo 905 i było ok. Ale był zniszczony życiem.... pytanie brzmi czy szukając czegoś do 2k zł z rodziny onkyo warto zwrócić uwagę na coś innego niż 905?

Do 2k niewiele zdziałąsz. Z ampli KD, które jako tako będą grać w tereo znajdziesz tylko modele używane. Mam SR 702, kupiłem używany 6-letni ampli KD, który kiedyś kosztował ponad 4 tys i podobno ma dobry tor w stereo. Poszukaj recenzji, ale w zagranicznych portalach. U mnie w kinie to gra z STX 150 i muzyka na moje ucho gra sensownie - chociaż używam osobnego zestawu do stereo. Też wychodzę z założenia, że ampli KD to TV i filmów, czy tam gier a do muzyki osobny zestaw,. ale wiadomo, że jak się ma ograniczony budżet to trzeba iśc na kompromisy. Używany dostaniesz jakoś tam sensownie grający w stereo, offkoz jak na ampli KD.

Ja rozważam tylko używkę. I tak jak pisałem słuchałem onkyo 905 i był ok w sensie odsłuchu jeno życiem utargany troszkę. Dlatego poszukuję używanego 905, ale też widzę np.1007 i nie wiem czy to ta sama półka, ponieważ numeracja modeli onkyo nic mi nie mówi. Po prostu KD to nie mój świat.....

\

Stare Harmany dobrze grały stereo. Arcam dobrze gra stereo.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

słuchałem amplitunera onkyo 905 i było ok. Ale był zniszczony życiem.... pytanie brzmi czy szukając czegoś do 2k zł z rodziny onkyo warto zwrócić uwagę na coś innego niż 905?

Nie w porównaniu do 905. To gigant i petarda dzwięku. Miałem go i żałuję że sprzedałem :(

Tylko stare Yamahy seri Z mogą się równać.

a ten 818 to gorszy, lepszy od 905? Czy to samo? I jeszcze jedno, chciałbym wejście phono.

Eno gorszy.

Nawet legendarny już RZ900 nie osiąga poziomu 905tki.

Yamaha ax1 , Arcam avr400 , Pioneer vsa10i . to godni konkureci dla Onkyo 905 choć każdy z nich ma innych charakter dżwięku

Nie w porównaniu do 905. To gigant i petarda dzwięku. Miałem go i żałuję że sprzedałem :(

Tylko stare Yamahy seri Z mogą się równać.

Eno gorszy.

Nawet legendarny już RZ900 nie osiąga poziomu 905tki.

Ma być onkyo.....ot kaprys mojej pięknej połowicy. I to czarny.

Onkyo, używany do 2k zł. To jest to czego szukam.

Jak się ładnie uśmiechniesz to sprzedam Ci Onkyo 905 z prywatnych zapasów , choć nie chętnie bo jest ich coraz mniej na rynku wtórnym

Słuchałem w salonie przed zakupem różnych ampli i wzmacniaczy w końcu kupiłem Denona AVR-1910 nie tylko ze względu na dźwięk ale i na możliwości przyłączeniowe a tu miałem spore wymagania bo chciałem podłączyć 6 kanałowy SACD tradycyjnymi kablami a to nie zawsze jest możliwe.

Mam go do dziś jestem zadowolony działa bezawaryjnie można go dostosować do własnego widzi mi się, natomiast z początku wydawał się trudny w obsłudze.

Na pewno nie odczuwam potrzeby cudowania z oddzielnym wzmacniaczem stereo itp. Ta skrzynka jedna do wszystkiego nieźle się sprawdza a podpiąłem do niej kilka klocków i dekoder CP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.